SZÜLŐSÉG

Magyarországon is forgalomba került a lisztérzékenyekre veszélyes tejpép

2010. március 14., vasárnap 15:17 |

Magyarországon is forgalomba került a lisztérzékeny gyerekekre veszélyes osztrák bébiétel, tájékoztatták a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatalt.

Az ÁNTSZ honlapján olvasható közlemény szerint olyan "Milupa Aptamil" nevű tejpépek kerülhettek Magyarországra, melynek csomagolásán tévesen "gluténmentes" felirat szerepel, noha nevéből és összetételéből egyértelműen kitűnik, hogy a termék glutént tartalmaz. A gyártó már megkezdte a megtévesztő tételek visszagyűjtését.

A nyolc hónapos kortól adható veszélyes tejpépek a következők:
"Milupa Aptamil tejpép búzával, kölessel és zabbal" minőség-megőrzési ideje: 2010. július 08;
"Milupa Aptamil tejpép búzával, kölessel és zabbal" minőség-megőrzési ideje: 2010.július 22;
"Milupa Aptamil tejpép búzával, kölessel és zabbal" minőség-megőrzési ideje: 2010.augusztus 20;
"Milupa Aptamil tejpép búzával, kölessel és zabbal" minőség-megőrzési ideje: 2010.szeptember 17.

A fenti tejpépek egészséges gyermekekre nem veszélyesek, a lisztérzékenységben szenvedőknek azonban nem ajánlott adni, olvasható a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal közleményén.

A lisztérzékenységben szenvedők a glutént, azaz az egyes gabonafélékben megtalálható fehérjét nem, vagy csak csekély mértékben képesek elviselni. A gabonafélék közül a búza, árpa és rozs tartalmaz glutént. A zab elvileg nem tartalmaz glutént, de betakarítása, feldolgozása során más, gluténtartalmú gabonafélékkel szennyeződhet.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.03.14 15:51:37csongi07

  Mielőtt forgalomba kerül egy termék (főleg ha babáknak szánják), nem ellenőrzik le, hogy a dobozon szereplő tájékoztatás mennyire felel meg a valóságnak? Nem kötekedésből, csak kérdezem, mert számomra ez lenne a logikus.

 • 2010.03.14 16:08:35camelot

  20 évvel ezelött a magyar élelmiszer szabvány volt a legkeményebb európában ,de az USA szabványnál is!!!Előzetes bevizsgálás és engedély nélkül semmi nem kerülhetett bolti forgalomba!!!Ezt a gyakorlatot "költség csökkentés",vagy valami hasonló maszlag indoklással megszüntették és azóta lehet behozni és árulni minden selejtes szemetet!!!

 • 2010.03.14 16:11:13Rosa Rugosa

  Ez ugyanígy volt az építőipari szabvánnyal... de az az EU-ban ugye nem jó...:DDD
  Az élelmiszerek is azt hiszem ennek a gyakorlatnak estek áldozatul.:)

 • 2010.03.14 17:46:11pirosalma

  camelot és Rosa Rugosa

  Azt hiszem, ez nagyon szomorú.
  Miért kell egy jó gyakorlatot megszüntetni?
  Utálom ezt az EU seggnyalást. És vannak olyanok, akik végtelenül büszkék, hogy minden EUs előírásnak eleget tesznek..

  És érdekelne, hogy mit reagálnánsk fordított esetben az osztrákok.

 • 2010.03.14 17:56:10Rosa Rugosa

  pirosalma

  Ezt a kényszer hozza, mert valamire való vállalat ugye akkor marad életben, ha zászlóján ott díszeleg, hogy az EU előírásainak megfelel.
  Az, hogy az MSZ sokkal szigorúbb volt és nem a papírmunkára helyezte a súlyt, az meg már nem érdekel senkit.:)

 • 2010.03.14 18:58:01pirosalma

  RR

  Ja gondolom. Ezért írom, hogy kár.

 • 2010.03.14 21:14:28intel

  pirosalma

  Szerintem több a probléma a ausztriába jött vagy csak átutazott magyarokkal, mint forditva.
  Hibák lehetnek, itt is, magyarban is sokszor előfordulnak, pedig a termékeket nem csak magyar földön forgalazzák. Kijavitják és ennyi. Nem kell egyből fujni...

 • 2010.03.14 22:30:06anyany6

  itt mindig ez van. ami olcsó. persze a különbözet pedig mindig magán-zsebekbe vándorol. egyösszegben...
  mindig van mit ellopni.

  nagoyn oda kell figyelni, mit veszünk meg.
  néha jó lenne belelátni a zacskókba is, mi van benne pontosan...

 • 2010.03.15 06:27:21hinta-palinta

  '....melynek csomagolásán tévesen "gluténmentes" felirat szerepel, noha nevéből és összetételéből egyértelműen kitűnik, hogy a termék glutént tartalmaz.'

  Még szerencse, hogy ellentmond a felirat és az összetevők listája, hátha sok gyanakódó anyuka otthagyta a polcon....

 • 2010.03.15 11:52:54Anura

  Na most megnézem a google-ben a zab és a glutén kapcsolatát: fele-fele arányban találom azt, hogy a zab glutént tartalmaz (alapból)- amit eddig én is hittem -, a másik fele szerint gluténmentes.
  Tök jó.

 • 2010.03.15 21:03:08sylblog

  Ha megnézitek néhány kecskeméti bébiételes üveg címkéjét, külön hirdetik, hogy hozzáadott cukrot nem tartalmaz, aztán a hátoldalon apró betús részen, hogy mégis. Vagy, hogy nem csak gyümit tartalmaz a gyümölcspép, hanem rizsdarát. Van olyan bébiétel márka, ahol külön terméket jelent a rizsdarával "dúsított" és ohne gyümipép.

 • 2010.03.15 21:04:50sylblog

  Szóval keves anyukák!Muszáj végig bogarászni tudatosan az összetevőket, összetételt bébikajákon és normál kajákon is, és utána nézni, mi mit jelent pontosan.

 • 2010.03.16 16:34:24multikulti

  Nem értem, hogy miért rögtön az EU szabályozást kell szidni itt egyeseknek, illetve rögtön valami direkt szemétségre gondolni. Miután mi érintve vagyunk a lisztérzékenységben, azt hamar megtanultam, hogy MINDENT MINDIG alaposan elolvasok, akkor is ha gluténmentes feliratot látok a terméken. Sőt idegen nyelveken is tudom ezeket a kifejezéseket, mert bizony olyan is előfordult már, hogy a magyar fordítás volt rossz a terméken. Egyébként az osztrák termékek allergén infója nagyon jó szokott lenni. Jó lenne, ha kiderülne, hogy hol csúszott be a hiba, a gyártási folyamat melyik stádiumában.

  A zabra visszatérve pedig nem egyértelműek a kutatási eredmények. Vannak olyan országok, ahol elvileg fogyaszthatónak tartják a tiszta zabot, de ezt nagyon nehéz szavatolni, mert általában a feldolgozás során szennyeződik más gabonafélékkel. A legújabb kutatások szerint sok lisztérzékeny - illetve most már inkább gluténérzékeny néven futunk - tolerálni tudja a zabot, de egyenlőre nincs biztos módja, hogy ezt ki tudják mutatni. Így az a biztos, ha nem eszünk zabot. Egyénként van egy TEFF néven ismert eredetileg etiópiai gabonafajta, mely természetesen gluténmentes és nyugat-európában már termesztik is.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta