Programajánló: Nemzetközi Down Világnap a Vígszínházban

2010. március 21-én rendezik a második Nemzetközi Down Világnapot, melynek helyszíne ismét a Vígszínház lesz. Sokszínű és igényes színpadi programokban az idei évben sem lesz hiány, a hangulatról a Makám, az Alma együttes és a Bojtorján mellett a Vígszínház művészei gondoskodnak.

A rendezvény újdonsága a tavalyihoz képest a Szlovákiából és Lengyelországból érkező Down-szindrómás csoportok bemutatkozása lesz.

A színpadi programok mellett különböző kézműves foglalkozásokkal, arcfestéssel, játszószobával és táncos sportfoglalkozással készülnek a szervezők az ép és Down-szindrómás gyerekek fogadására. Ezen kívül a Vígszínház színészei, Hegedűs D. Géza, Kovács Patrícia, Fesztbaum Béla, Hegyi Barbara és az esemény házigazdája, Eszenyi Enikő várják a szülőket és gyerekeket egyaránt.

Az idei évben híres sportolók relikviái kerülnek kalapács alá. Kovács Kati, Erdei Zsolt, Besenyei Péter, Egervári Sándor és Dzsudzsák Balázs állt a nemes ügy mellé, az adományokat a Down Egyesület a tavalyi évben elkezdett Korai Fejlesztő Központ kialakítására és reményeik szerint befejezésére fordítja.

Az  I. Down Világnapnak több mint 1500 látogatója volt tavaly. Az eseményen szülők, Down-szindrómás és ép gyerekek tölthettek el együtt egy élményekben gazdag napot, bebizonyítva, hogy társadalmi összefogással elérhető az integráció.

„Megdöbbentő  és nagyon megható volt számomra, hogy ilyen sokan jöttek el a rendezvényünkre, s ennyi ember vallja velünk, Down-gyermeket nevelő szülőkkel együtt azt, hogy ezek a gyermekek be tudnak illeszkedni a társadalomba, az integráció megvalósítható. Az a célunk, hogy felhívjuk a társadalom figyelmét a korai fejlesztés lehetőségére és az emberek jobban elfogadják sérült társaikat. Talán így kevesebb szülő mond majd le Down-szindrómával született gyermekéről.” - kommentálta az eseményt Kisari Károly, a Down Egyesület elnöke, egy 9 éves Down-szindrómás kislány édesapja.

Az első magyarországi Down Világnap igazán mérhető eredménye, hogy hatására a tavalyi évben három örökbe fogadni akaró szülő is jelentkezett a Down Dada rendszerbe és immáron egy éve nem került olyan szülőkkel kapcsolatba a Down Egyesület, akik le akartak mondani Down-szindrómás gyermekükről. Ugyanakkor egyre több új család kereste meg az egyesületet tanácsért, ami mindenképpen azt jelzi, hogy a társadalmi párbeszéd megkezdődött a témában. A tavalyi adománygyűjtés eredményeképpen elkezdődött a keleti országrészben tervezett Korai Fejlesztő Központ kialakítása, olvasható az egyesület közleményében.

A rendezvény időpontja: 2010.03.21. 9-14.30

Helyszín: Vígszínház

Belépőjegy: 900 Ft, Családi jegy: 2900 Ft (1 felnőtt+5 gyerek vagy 2 felnőtt+4 gyerek).
3 év alatt a belépés ingyenes.

Program:

09.40   Makám zenekar – A vakond vára
10.25   Szlovák Down-szindróma Társaság és az ArtEst (Szlovákia)
10.45   Bojtorján együttes – Mackó Lackó és barátai
11.30 „Jobban szeretettek” Egyesület táncelőadása (Lengyelország)
11.50   A Vígszínház művészeinek műsora
12.30   NEMADOMFEL együttes – Soha nem adjuk fel!
12.50   Tombola
13.30   Alma zenekar – Zene-bona, szana-szét

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek