Agymosással mentették meg a koraszülött kisfiút

Ezeken a képeken Isaac Walker-Cox látható, aki 2000 októberében, 13 héttel a kiírt időpont előtt született Bristolban. Ő volt az első újszülött, akin a forradalmi „agymosás” technikáját alkalmazták, miután koraszülöttsége miatt agyvérzést kapott. A technika lényege, hogy szó szerint átmossák az agyat, hogy eltávolítsák belőle az agyvérzés következtében felgyülemlett méreganyagokkal teli folyadékot, amely a csecsemőnél agykárosodást, vagy éppen bénulást okozhat. A folyadék eltávolításával csökkentik az agyában lévő nyomást, ezáltal is kisebb a maradandó károsodás esélye. A folyadék gyors leszívása azért is nagyon fontos, mert a gyerekek nagy részénél a felgyülemlett folyadék túlzott mértékben kitágítja az agyat és a fejet, hidrokefáliát, azaz vízfejűsséget okozva ezzel.

A technikát kifejezetten újszülöttek kezelésére fejlesztették ki: két csövet vezetnek az agykamrába, az egyiken tiszta folyadékot pumpálnak az agyba, míg a másikon folyamatosan távozik a szennyezet folyadék, írja a Pediatrics. Az alapelv, hogy több legyen a leszívott folyadék, mint a visszapumpált, közben folyamatosan mérik az agyi nyomást, hogy ki tudják egyenlíteni.

Agymosás
Agymosás

Az eljárás nagyjából három napot vesz igénybe. Ezzel szemben a most alkalmazott elljárás hónapokig tart, ráadásul a fertőzés veszélye is nagyobb: ennek keretében a gerincvelőbe és az agyba szúrt tűkkel próbálják leszívni a folyadékot. Egy 77 agyvérzést elszenvedő, koraszülött babára kiterjedő vizsgálat szerint sokkal nagyobb eséllyel épültek föl maradandó károsodás nélkül azok a csecsemők, akiken elvégezték ezt az eljárást. Ez azonban sajnos nem jelenti azt, hogy ezzel az ejárással minden agyi károsodást szenvedett koraszülött megmenthető, hiszen a 39 újszülöttből, akit az agymosás technikájával kezeltek, 21 meghalt, vagy igen súlyos károsodást szenvedett. Igaz, ez az arány alacsonyabb, mint a hagyományos eljárással kezelt csecsemők esetében, ahol 38-ból 27 csecsemőt nem tudtak megmenteni.

A 27. hétre született
A 27. hétre született

A képen látható kisfiú ma már kilenc éves, szeret iskolába járni és a számítógépén játszani. De kilenc évvel ezelőtt még az sem volt biztos, hogy egyáltalán életben marad-e, azt mondták, egy százalék esélye van a túlélésre. Szüleinek nagy bátorságra volt szüksége, hogy a világon egyik elsőként engedélyezzék az orvosoknak, hogy elvégezzék ezt az új eljárást törékeny, a terhesség 27. hetében született kisfiukon. Isaac-nek ma enyhe bénulás van a bal oldalában, de ez nem akadályozza semmiben, és a szülei csak sokára merték elhinni, hogy rendes iskolába tud járni, és nincsenek tanulási nehézségei.

Ma már kilenc éves
Ma már kilenc éves

Az agyvérzés a koraszülötteknél fellépő egyik leggyakoribb komplikáció, mivel a vénák a negyvenedik hétre erősödnek és fejlődnek ki teljesen. A kiírt időpontnál korábban született gyerekeknél, pont az agy központi részében még igen sok a sérülékeny ér található.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek