SZÜLŐSÉG

Agymosással mentették meg a koraszülött kisfiút

2010. március 10., szerda 10:13 |

Ezeken a képeken Isaac Walker-Cox látható, aki 2000 októberében, 13 héttel a kiírt időpont előtt született Bristolban. Ő volt az első újszülött, akin a forradalmi „agymosás” technikáját alkalmazták, miután koraszülöttsége miatt agyvérzést kapott. A technika lényege, hogy szó szerint átmossák az agyat, hogy eltávolítsák belőle az agyvérzés következtében felgyülemlett méreganyagokkal teli folyadékot, amely a csecsemőnél agykárosodást, vagy éppen bénulást okozhat. A folyadék eltávolításával csökkentik az agyában lévő nyomást, ezáltal is kisebb a maradandó károsodás esélye. A folyadék gyors leszívása azért is nagyon fontos, mert a gyerekek nagy részénél a felgyülemlett folyadék túlzott mértékben kitágítja az agyat és a fejet, hidrokefáliát, azaz vízfejűsséget okozva ezzel.

A technikát kifejezetten újszülöttek kezelésére fejlesztették ki: két csövet vezetnek az agykamrába, az egyiken tiszta folyadékot pumpálnak az agyba, míg a másikon folyamatosan távozik a szennyezet folyadék, írja a Pediatrics. Az alapelv, hogy több legyen a leszívott folyadék, mint a visszapumpált, közben folyamatosan mérik az agyi nyomást, hogy ki tudják egyenlíteni.

Agymosás
Agymosás

Az eljárás nagyjából három napot vesz igénybe. Ezzel szemben a most alkalmazott elljárás hónapokig tart, ráadásul a fertőzés veszélye is nagyobb: ennek keretében a gerincvelőbe és az agyba szúrt tűkkel próbálják leszívni a folyadékot. Egy 77 agyvérzést elszenvedő, koraszülött babára kiterjedő vizsgálat szerint sokkal nagyobb eséllyel épültek föl maradandó károsodás nélkül azok a csecsemők, akiken elvégezték ezt az eljárást. Ez azonban sajnos nem jelenti azt, hogy ezzel az ejárással minden agyi károsodást szenvedett koraszülött megmenthető, hiszen a 39 újszülöttből, akit az agymosás technikájával kezeltek, 21 meghalt, vagy igen súlyos károsodást szenvedett. Igaz, ez az arány alacsonyabb, mint a hagyományos eljárással kezelt csecsemők esetében, ahol 38-ból 27 csecsemőt nem tudtak megmenteni.

A 27. hétre született
A 27. hétre született

A képen látható kisfiú ma már kilenc éves, szeret iskolába járni és a számítógépén játszani. De kilenc évvel ezelőtt még az sem volt biztos, hogy egyáltalán életben marad-e, azt mondták, egy százalék esélye van a túlélésre. Szüleinek nagy bátorságra volt szüksége, hogy a világon egyik elsőként engedélyezzék az orvosoknak, hogy elvégezzék ezt az új eljárást törékeny, a terhesség 27. hetében született kisfiukon. Isaac-nek ma enyhe bénulás van a bal oldalában, de ez nem akadályozza semmiben, és a szülei csak sokára merték elhinni, hogy rendes iskolába tud járni, és nincsenek tanulási nehézségei.

Ma már kilenc éves
Ma már kilenc éves

Az agyvérzés a koraszülötteknél fellépő egyik leggyakoribb komplikáció, mivel a vénák a negyvenedik hétre erősödnek és fejlődnek ki teljesen. A kiírt időpontnál korábban született gyerekeknél, pont az agy központi részében még igen sok a sérülékeny ér található.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.03.10 10:45:19iTink

  Elég brutális eljárásnak hallatszik így elsőre. Az ember bele sem mer gondolni abba, hogy ez vele is megtörténhet. Sajnos nem hiszem, hogy a hazai kismamáknak megadatik ez a fajta "gyógymód".

 • 2010.03.10 10:48:16sajtos pogi

  Ez jó hír, de még jobb lenne, ha a megelőzés irányába mozdulna el a kutatás.
  Pl. kifejleszthetnének a tüdőérlelőhöz hasonló injekciót ami az érfalakat erősítené.

 • 2010.03.10 11:02:18loreal

  sajtos pogi,

  az a baj, hogy mindíg túl sokat akarunk. nem tudjuk elfogadni, hogy vannak határok...és ez szerintem nem jó így.

 • 2010.03.10 11:04:26linn

  sajtos pogi, "hogy erre még nem gondoltunk! "csapnak a homlokukra a kutatók:)

 • 2010.03.10 11:06:50hinta-palinta

  MM, anatómiai pontatlanságok valsz. a fordító nem ismeri az anatómiát azért sikerült össze-vissza.

  "Az alapelv, hogy több legyen a leszívott folyadék, mint a visszapumpált, közben folyamatosan mérik az agyi nyomást, hogy ki tudják egyenlíteni"

  Mit kiegyenlíteni?Mivel?Ha a leszívott több legyen mint a visszapumpált, akkor pont nem a kiegyenlítés a lényeg.

  Méreganyagnak sem szerencsés nevezni a vért.

  "a gyerekek nagy részénél a felgyülemlett folyadék túlzott mértékben kitágítja az agyat és a fejet, hidrokefáliát, azaz vízfejűsséget okozva ezzel."
  A folyadék nem az agyat tágítja ki hanem az agykamrát, agykamrákat, így sorvasztja az agyat, a kitágult kamrában a felgyülemlett agyvíz(likvor) folyamatoaan nyomja az agyállományt- ez a vízfejűség.

  "pont az agy központi részében még igen sok a sérülékeny ér található"

  Agy központi része?Ilyen nincs.A központi idedrendszer része az agy.Így már hallottam..

  "a vénák a negyvenedik hétre erősödnek és fejlődnek ki teljesen"A vánás hálózat ki van ám fejlődve, magzati korban is van keringés az agyban..Nem elég erős a vénbák fala, szakadékonyak, a legkisebb erőlködésre, rázkódásra is szakadhatnak.

  Asszem ennyi, de csutkababa, Yuki szerintem pontosít.

 • 2010.03.10 11:14:47sajtos pogi

  linn

  Biztos gondoltak rá, de vajon ha felnőtteknél lehet gyógynövényekkel, gyógyszerekkel befolyásolni az érfal minőségét, akkor a korababáknál miért nem? (vagy akár magzati korban hatni az érfalakra hasonlóan mint a tüdőérlelővel)

 • 2010.03.10 11:18:27hinta-palinta

  Az egyedfejlődést ne má' gyógynövénnyel befolyásolni...
  Egyébként minde újszülött és csecsmő kap K vitamint a vérzések megelőzésére, de ez sokszor kevés.

 • 2010.03.10 11:27:40sajtos pogi

  Miért? bizonyos kenőcsökben, tablettákban, szirupokban is van gyógynövénykivonat és betegségeket gyógyítanak velük, ill. ellenállóbbá tesznek bizonyos betegségekkel szemben.

  Eljön majd az az idő, amikor az érfalak rugalmasságát segíteni tudják, úgy mint a tüdő
  érését. Legalábbis nagyon remélem.

 • 2010.03.10 11:34:01hinta-palinta

  Sajtos pogi, persze, értem amit akarsz, dez egy kicsit bonyolultabb mint visszérre a gesztenyekivonatot kenni..

  A tüdőérlelő meg nagyon fontos szer fenyegető koraszülésnél, de nem hatalmas fejlesztés a tüdőérlelés irányába,'egyszerű'szteroid...

 • 2010.03.10 11:34:51Rosa Rugosa

  hinta-palinta
  A gyógynövények nem állnak távol a gyógyszerektől...
  Nagyon sok gyógyszer készül növényből...

 • 2010.03.10 11:37:28sajtos pogi

  Lehet, hogy már erre is meg van a szer, csak még nem tudják, hogy erre is jó.

 • 2010.03.10 11:39:50M11an

  hinta-palinta

  Szerinted kit érdekel, hogy ekkorka majom vagy?

 • 2010.03.10 11:46:11hinta-palinta

  Rosa, tudom, végülis nem a gesztenyével volt a bajom, hanem a kenegetéssel.
  Sajtos pogi, az a helyzett kb, hogy az érfalba beépülő anyagokat kellene összeterelni, aztán be zsutty az érfalba.Ez bonyolultabb mint egy meglévő szerv gyulladását kezelni.
  De még mindig értem én mit akarsz.
  Akár a rák ellenszere is jól jönne már, de olyan összetett a daganatok kifejlődése, hogy ez nem 1 tablettán múlik.

 • 2010.03.10 11:52:16memo

  Az én kisfiam 990 grammal született a 30. héten. Mi is sokáig féltünk az agyvérzéstől. Szerencsére megúszta....
  Szeptemberben lesz első osztályos, és teljesen egészséges.

 • 2010.03.10 11:52:30hinta-palinta

  Menjél vissza a blog.hu-ra, a cukira meg a subbára Lacika:)

 • 2010.03.10 12:07:25a szív fészkei

  [link] ill.[link] Mindkettőt a világ legkisebb gyerekének titulálták... Állítólag élnek és egészségesek.
  Ezek szerint szinte nincs is "alsó határ" - még egy mobiltelefonnyi csöppet is meg tudnak menteni, ha életre ítéltetett.
  Nekem az 1.60-as is irdatlanul pirinyónak tűnt: hatalmas peluscsomagból kilógott négy pálcika: 2 láb, 2 karocska és egy fehérarany pihés golyóbis-fej. :-))

 • 2010.03.10 12:38:24mspoppy

  2010.03.10 11:02:18loreal

  loreal, szerintem semmi nem akadályoz meg TÉGED abban, hogy semmilyen orvosi segítséget, gyógyszert, gyógyhatású készítményt, stb. ne vegyél igénybe, amelyek átléptek egy bizonyos határt.
  a többiek meg had' éljenek a lehetőségekkel, amelyek megadatnak és had' próbáljanak megoldást találni a meglévő problémákra.

 • 2010.03.10 12:47:57morning só

  Nem kellett volna ilyen durván, elég lett volna bekapcsolni a hírtv-t neki, néhány nap és szépen átmosta volna az agyát.

 • 2010.03.10 13:45:36Cuncimokus

  Milyen helyes kölök lett.

 • 2010.03.10 13:58:20macskaszemű

  2010.03.10 12:47:57morning só
  az se mindenható, hiszen te is így maradtál

 • 2010.03.10 15:34:49loreal

  mspoppy,

  te valamit nagyon félreértettél, én Sajtos pogi következő kommentjére reagáltam

  "Ez jó hír, de még jobb lenne, ha a megelőzés irányába mozdulna el a kutatás.
  Pl. kifejleszthetnének a tüdőérlelőhöz hasonló injekciót ami az érfalakat erősítené."

  Egy új gyógymódról szól a cikk, de ő már a következő feltalálását "követeli"...én ere írtam, hogy néha el kéne fogadni , hogy vannak határok az orvostudományban és nem várhatjuk el , hogyminden héten oriási előrelépések legyenek.

 • 2010.03.10 15:36:55loreal

  azt meg nem is értem, hoyg honnan a ....-ból vetted azt , hogy én nem akarom igénybevenni semmilyen orvosi segítséget, gyógyszert, gyógyhatású készítményt. ost komolyan, ezt mégis, hoyg vagy mint sikerült kikombinálni??????????

  Úgy birom, mikor valaki ahelyett, hogy olvasna, saját elméleteket költ.

 • 2010.03.10 15:36:57csutkababa

  Hinta-palinta nagyon jól látja a problémás részeket, én még egy-két megjegyzést fűznék hozzá:

  "ennek keretében a gerincvelőbe és az agyba szúrt tűkkel próbálják leszívni a folyadékot."

  Ööö, a likvortérbe, illetve a negyedik agykamrába hatolnak be, mert viszonylag az a legkevésbé veszélyes. És nem tűkkel, az csak a beszúráshoz kell, hanem steril vezetékkekkel, melyek nagyon hasonlítanak a hidrocefál gyerekek állandóra beültetett katéterére, ami a hasüregbe vezeti a fölöslegben termelődő likvort.

  Na: a likvort az agykamrát bélelő agyhártyán lévő kis képletek termelik, folyamatosan, áramlik egészen a gerincvelő végéig, ez egy zárt rendszer, a fölösleg eltávozik a venás rendszeren át. Egyensúly van. Ha ez felborul, rögtön térszűkítés alakul ki, a csecsemők-újszülöttek rugalmas koponyája tágul, az IR súlyosan károsodik.
  Felnőttkorban hidrocefál extrém ritka, a térszűkítést agyvérzés, agyödéma váltja ki, a fokozott agynyomás belepréseli az agyat az öreglyukba a tarkótájon, ez a beékelődés, és halálos.Ugyanis a koponya már nem tágul.


  "pont az agy központi részében még igen sok a sérülékeny ér található."
  A koraszülötteknél minden ér nagyon szakadékony, sérülékeny, egy erősebb fejfordítás, a koraszülött szállítása közben fellépő vértérfogat-átrendeződés is agyvérzést okozhat.Ez a szállítási trauma.
  Az agy központi része alatt szerintem az agyalapra gondolt, az agytörzs alatt,ahol egy érgyűrű található, amiből ágaznak ki az agyat ellátó erek.
  Ha itt van vérzés, az agytörzs vegetatív magjai sérülnek, a légzés-keringés áll le.

 • 2010.03.10 15:48:13sajtos pogi

  Nem követeltem semmit, csak elmélkedtem, hogy milyen jó lenne ha az agyvérzést nem gyógyítani kellene a minél kevesebb szövődmény érdekében, hanem m e g e l ő z n i.
  Ha nincs agyvérzés, nincs szövődmény.
  De mint írtam már ennek a megoldásnak is nagyon nagyon örülök.

 • 2010.03.10 15:55:16mspoppy

  loreal, én meg azt "bírom", amikor valaki másokon kéri számon az értő olvasást, ahelyett, hogy korrektül fogalmazna.

  "az a baj, hogy mindíg túl sokat akarunk. nem tudjuk elfogadni, hogy vannak határok...és ez szerintem nem jó így."
  "néha el kéne fogadni , hogy vannak határok az orvostudományban és nem várhatjuk el , hogyminden héten oriási előrelépések legyenek"

  szerintem meg beszélj a magad nevében és had' döntse már el mindenki saját maga, hogy mit fogad el határnak és mit vár el.  máskor beszélj a magad nevében

 • 2010.03.10 15:58:49mspoppy

  sajtos pogi, szerintem tök érthető volt a kommented és én speciel üdvözlök minden építő jellegű ötletet, mégha a hozzáértők kicsit demagóg felvetésnek tartják is. laikusként logikusnak tűnik.

 • 2010.03.10 15:59:57mspoppy

  2010.03.10 15:55:16
  bocs, az utolsó mondatot nem duplázásnak szántam, csak bennmaradt a szerk.ablakban.

 • 2010.03.10 16:01:03loreal

  mspoppy,

  elolvastad te satos pogi hozzászólását amire én reagáltam(még be is másoltam)...

  azután olvasva az enyémet egyértelmű, hogy mit akartam...senki más nem volt le belőle ilyen ökörséget , mint te, hogy én nem veszek igénybe orvosi segítséget meg gyógyszert meg stb...ezt én hol írtam??????? kérdem én még egyszer...arról nem is bezsélve, hogy nem rosszindulatúan írtam én ezt sajtos poginak, mert ő sem úgy írta az övét.

 • 2010.03.10 16:03:31loreal

  sajtos pogi, direkt idéző jelbe tettem a követelni szót, csak azért használtam azt, mert az volt az érzésem, hogy mspoppinak kissé nehézségei akadtak, hogymegértse miről volt itt szó..és tudom,hogy nem úgy értetted te azt, és úgy gondolom én sem úgy reagáltam rá....ha mégis bocsi....csak azon húztam fel magam nagyon ahogy mspoppy reagált a hozzászólásomra.

 • 2010.03.10 16:29:28mspoppy

  loreal, ahelyett, hogy engem biztatnál értő olvasásra, kezdhetnéd magaddal a sort!

  idézem magam:
  "semmilyen orvosi segítséget, gyógyszert, gyógyhatású készítményt, stb. ne vegyél igénybe, AMELYEK átléptek egy bizonyos határt."
  vagyis SEHOL NEM ÍRTAM OLYAT, amit oly buzgón igyekszel nekem tulajdonítani, t.i. hogy te egyáltalán semmilyen orvosi segítséget nem veszel igénybe, stb.

  még egyszer mondom: ha te úgy érzed, hogy nem jól van az úgy, hogy túl sokat akarunk, meg nem tudjuk elfogadni, hogy vannak határok az orvostudományban, akkor élj eszerint - de ne használj többes szám első személyt! ezek a te magad szabta határok, ne kelljen már mindenkinek elfogadnia!

 • 2010.03.10 16:34:14mspoppy

  Ez az 'agymosás' tényleg annyira zavaró! Értem én, hogy ilyen a jó (értsd: kattintásgenerátor) posztcím, de eztán a vércserét is vérmosásnak hívják majd a Porontyon?

 • 2010.03.10 16:38:02loreal

  de miért ajálngatod nekem akkor, hogy ne vegyem igénybe a már meglévőket, mijor én azt sehol nem mondtam, még csak megjegyzést sem tettem rá, hogy azt nem kéne...

  értsd már meg, hogy itt két(sajtos pogié és az enyém) kis apró hozzászólásról volt szó,mindenféle rosszindulat nélkül...te hoztad ide a rosszindulatot, ahogy reagáltál.

 • 2010.03.10 16:58:21mspoppy

  Sehol nem ajánlgattam, hogy ne vedd igénybe a már meglevőket. Pusztán annyit merészeltem írni, hogy ne kelljen már "nekünk" is beérni az általad szabott határokkal.

  S ha már ott tartasz, hogy ki hozta ide a rosszindulatot, ne hagyd ki ezt sem:
  "Úgy birom, mikor valaki ahelyett, hogy olvasna, saját elméleteket költ."

 • 2010.03.10 17:01:54cappu.chino

  loreál
  plíz! szard már le mspoppy-t!!! plízplízplíz!

  én nem tudom, lehet front van ma, de mit nem lehet ezen érteni, (2010.03.10 11:02:18loreal)és miért kell(???) mást érteni raja...???

 • 2010.03.10 17:06:37loreal

  na várjunk, te nem ajánlottad, hogy ne tegyem, és én sem írtam, hoyg nem tsezsm..akkor, hoyg is került bele ez az egész a hozzászólásba????
  Minek hoztad fel az egészet..ilyesmire senki nem utalt előtte????

  és szerintem a rosszindulat a te eslő hozzászólásoddal kezdődött, mert valami olyasmit írtál rólam amit te találtál ki, mert én ilyet se előtte se azóta nem írtam...nem szidtam én az orvostudományt ls az orvoslást . És azt sem mondtam, hogy ne lépjünk előre, csak azt , hogy ha miníg csak a következő lépést akarjuk, és nem értékeljük egy percre az épp aktuális fejleményt, sosem leszünk boldogok. Ennyi.

 • 2010.03.10 17:16:42mspoppy

  loreál. olvassál. idézzél pontosan. ne kavarjál. kösz.

 • 2010.03.10 17:20:20Tom Apó

  Kész tyúkól vagytok.. :)

 • 2010.03.10 17:54:27cappu.chino

  2010.03.10 10:48:16sajtos pogi
  Ez jó hír, de még jobb lenne, ha a megelőzés irányába mozdulna el a kutatás.
  Pl. kifejleszthetnének a tüdőérlelőhöz hasonló injekciót ami az érfalakat erősítené.

  2010.03.10 11:02:18loreal
  sajtos pogi,

  az a baj, hogy mindíg túl sokat akarunk. nem tudjuk elfogadni, hogy vannak határok...és ez szerintem nem jó így.

  erre a kommentre írta Mspoppy ezt:

  2010.03.10 12:38:24mspoppy
  2010.03.10 11:02:18loreal

  loreal, szerintem semmi nem akadályoz meg TÉGED abban, hogy semmilyen orvosi segítséget, gyógyszert, gyógyhatású készítményt, stb. ne vegyél igénybe, amelyek átléptek egy bizonyos határt.
  a többiek meg had' éljenek a lehetőségekkel, amelyek megadatnak és had' próbáljanak megoldást találni a meglévő problémákra.

  Mi ez ha nem ajánlgatás???

  És félreértés ne essék! Qrvára nem Loreál védelmében írom, szimplán tele a tököm azzal, hogy 2 ember beszélgetésébe egy 3. beleböfög, fikáz ezerrel, aztán hárít nagy pofával!
  És ez sajnos nem csak itt ezen a poszton jellemző!

 • 2010.03.10 18:15:35mspoppy

  Ajánlgatás mondjuk az lenne, Ha pusztán annyit írtam VOLNA: "semmilyen orvosi segítséget, gyógyszert, gyógyhatású készítményt, stb. ne vegyél igénybe". De NEM ezt írtam, hanem, pontosan azt, amit idéztél, hogy senki nem akadályozza meg őt abban, hogy betartsa a maga szabta határokat. Szerinte nem jól van az úgy, hogy "túl sokat akarUNK" és "nem tudjUK elfogadni, hogy vannak határok". Hát rajta, tartsa magát az általa emlegetett határokhoz, én meg had' gondolhassam másként.

  Szóval ezt a "2 ember beszélgetésébe egy 3. beleböfög, fikáz ezerrel, aztán hárít nagy pofával" dolgot a helyedben átgondolnám még egyszer.

 • 2010.03.10 18:38:52farkasokkal tancolo

  Nem unjátok már ezt a vitát? hogy minden egyes szavatokat ujramagyarázzátok?
  Nem értetek egyet, nem nagy ügy.

 • 2010.03.10 19:17:19lúzer_

  hinta-palinta

  "...közben folyamatosan mérik az agyi nyomást, hogy ki tudják egyenlíteni"

  "Mit kiegyenlíteni?"

  A nyomást. Legalábbis a mondat értelme szvsz ez.

 • 2010.03.10 19:26:32lúzer_

  mspoppy

  Totál félreértetted azt a határt, amit loreal említett, és azóta is ezen kérődzöl.

  "De NEM ezt írtam, hanem, pontosan azt, amit idéztél, hogy senki nem akadályozza meg őt abban, hogy betartsa a maga szabta határokat."

  NEM loreal szab határokat, csak elfogadja a meglévőeket (reménykedni nyilván ő is reménykedik).

 • 2010.03.10 19:45:03hinta-palinta

  Jó jó lúzer, persze, hogy a nyomást, de az első tagmondat, hogy különböző legyen a nyomás..Az a cél. Akkor nem a kiegyenlítésre kell törekedni, hanem a nyomáskülönbség fenntartására...

  "Az alapelv, hogy több legyen a leszívott folyadék, mint a visszapumpált, közben folyamatosan mérik az agyi nyomást, hogy ki tudják egyenlíteni."

 • 2010.03.10 19:59:19nyuszómuszó

  loreal, hidd el, mspoppy biztos nem kötözködni akar, egyszerűen csak - soha ne tudd meg - de aki értintett, az kicist érzékenyebb az ilyesmikre.

  Én is elsőre úgy értelmeztem a hozzászólásodat, mint ő, és már öntötte is el a lila köd az agyam. (főleg, hogy a cikkben szereplő kisfiú a maga 27. hetével nem is olyan kora, 24 hetes 400g-os babából is lehet ép, egészséges gyerek, így aztán sosem tudhatja a szülő, és ha van csak egy csöpp esélyed, mindenbe kapaszkodsz, nmert ott az a ziháló pici kis magzatocska, aki a gyermeked.)

  Aztán már a magyarázó leveledből esett le nekem is, hogy nem úgy gondoltad..

  Szóval PÍSZ! :)

  Gyógynövényes vackokat nyomni meg totál irreális, mert az agyvérzés _általában_ az első pár napban következik be, addig azokkal drasztikus hatást úgysem lehet elérni, meg egy ilyen kis csöppnél a világon mindenét működtetni szabályozni kell, abból nem lehet dózist, meg mellékhatást számolni.

  Az agyvérzésnél még plusz szívás, hogy nagy rizikó, hogy annyira leesik a vérnyomásuk, hogy meghalnak, ezért sokuknak magasan kell tartani, az meg ugye növeli az agyvérzés esélyét.

 • 2010.03.10 19:59:55nyuszómuszó

  És az eredeti szöveget tényleg valami kutyaütő írta..

 • 2010.03.10 20:24:56mspoppy

  lúzer_ szerintem hagyjuk a "kérődzést", mert vice-versa lehetne ragozni reggelig: szerintem én pontosan idéztem, míg loreal a saját értelmezését kéri rajtam számon. ennyi.

  nekem olybá tűnik, hogy itt néhányan meg akarják mondani, mi a helyes hozzáállás a határokkal kapcsolatban. nyilván itt mindenki, aki expozálja magát a témában, ill. ilyen bátran nyilatkozik, rettentő kiművelt a határokat illetően és őrült tapasztalt azt illetően, amikor az "orvostudomány" közli a maga határait és azt el kéne fogadni.

  nem is szaporítom tovább a szót, hajrá mindenkinek!

 • 2010.03.10 20:31:41mspoppy

  nyuszómuszó, _szerintem_ sajtos pogi sem drasztikus hatás elérésére gondolt, hanem valamire, ami javíthat a helyzeten. a tüdőérlelő számomra érthető példa volt, de említhetném pl. az omega3-mal végzett kutatásokat is, melyek során kimutatták, hogy jobb "eredményeket" értek el azok a korababák, akik kaptak ilyet, mint akik nem.

  bocs, ezt nem bírtam ki, de most már tényleg húzok a 'csába.

 • 2010.03.10 21:56:30szoeke

  MM, bocs, de ez tele van orbitális baromságokkal. az én kislányom is koraszülött volt, agyvérzése is volt, szóval tudom, hogy miről beszélek. ha gondolod akár privát is szívesen leírom, hogy hány helyen hülyeség a cikk, hogy lehessen javítani.

 • 2010.03.11 09:14:15Mrs. Vadalma

  Szintén érintett szülőként (aki sajnos többet tud a témáról, mint szeretne), ez a cikk vérciki. Inkább ne is lenne.

 • 2010.03.12 11:37:22Chegs

  sajtos pogi eredeti felvetésére reagálva, szerintem is jó lenne (és valószínűleg foglalkozak is ezzel), ha azt kutatnák, hogy hogyan lehet az agyvérzést megelőzni, amellett, hogy a már kialakult helyzet minél hatékonyabb kezelésén is dolgoznak. Nem hinném, hogy baj lenne, ha "nem fogadjuk el a határokat" és "túl sokat akararunk", hiszen ha mindig mindenbe beletörődnénk, hogyan fejlődhetnénk? Ez az alap, a mozgató rugó. Szóval, hajrá, tudomány, azért mert valami bonyolult, még korántsem biztos, hogy lehetetlen.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta