A Pötyitől a gyurmáig - az öt legjobb játék

Mindig nagyon érdekelt, hogy mivel játszanak mások gyerekei. Érdekes, hogy amíg az egyik gyerek teljesen rákattan valamire, ugyanaz a játék a másikat egyáltalán nem is érdekli. Nem könnyű tehát megtalálni a megfelelő játékokat.

Másrészt nem tudom ti hogy vagytok vele, de szerintem nagyon nehéz igazán jó, szép, és hasznos játékot kapni, olyat amit aztán sokáig használ is a gyerek. Ez afféle ötleadó cikk, elmondom, hogy nekünk mely játékok működnek igazán, és érdekelne, hogy más családban melyik játék a menő, mi kerülte el eddig a figyelmünket.

1. Montessori torony

Abszolút első helyet érdemel ez a játék, hiszen ez van legtöbb ideje használatban. Nagyjából nyolc hónapos kora óta játszik vele a kislányom. Nekünk az ikeás fatorony jött be: először sokat fejlődött a kézügyessége, mikor megtanulta beledugni az ujját a korong lukaiba, aztán tíz hónapos korában már fel is rakta az egész tornyot. Később nagyon teszett neki, hogy elgurítottuk a korongokat és azok hangos és gyors pörgéssel estek a parkettára. Most két és félévesen is teljesen bele tud mélyedni a toronyba, felrakni már egyszerű neki, most azt élvezi, ahogy a fakorongok hangosan egymáshoz ütődnek, csattognak.

Mula gyűrűjáték 1490 Ft, IKEA

2. Kirakó

Az én gyerekem kirakómániás. Van egy pár kirakónk, karácsonyra kapott például egy állatosat, minden kép három darabból áll, egy állat, a kicsinye és a lakhelyük (pl. kacsáknak tó, nyusziknak ketrec, lovaknak istálló stb). Magam is meglepődtem, hogy kétéves létére semmi nehézséget nem okoz neki egy háromdarabos kirakó összerakása - szülői vezénylettel persze – és érdekes, hogy nem a képet nézi, hanem a formákat. De az a mérnöki figyelem, ahogyan a kirakókat egymáshoz illeszti, lenyűgőző. A legjobb kirakó, amit birtoklunk, egy nagy, egyméteres, sok darabból álló játék. Az almafa történetét meséli el ültetéstől a gondozáson át egészen addig, amíg a fa termőre fordul. A nagy képet a darabok alján elhelyezett színsávok segítségével lehet össszerakni, és utána lehet beleilleszteni a kisebb darabokat a nagy képbe (traktort, bárányt stb.). Eleinte én raktam össze a nagyobb képet, de ma már ezt is simán kiválogatja a színek alapján és összeilleszti. Kisebb korában a kedvence a macis öltöztetős kirakós játék volt.

Diset Story Puzzle 2980 Ft

Macis öltöztető szinte minden játékboltban kapható, mérettől függően 1500-2500 Ft

3. Pötyi

A Pötyi nálunk szerelem, szenvedély, meg mindez együtt. Úgy látszik a lányom szeret apró dolgokkal babrálni, szerelő lesz biztosan (de érdekes módon például a Duplo nem jön be neki). A Pötyivel azonban vigyázni kell, nem lehet csak úgy bemenni egy boltba, hogy csókolom, Pötyit kérek! Mert akkor adnak az embernek valami rossz minőségű szart, amiben olyan apró gombák vannak, hogy a gyerek nem tudja megfogni, és az igénytelen kivitelezés miatt nem is lehet mindegyiket beledugni a lyukba. Szóval Pötyiből a drágább, Hama gyártmányt ajánljuk, és még a nagyobbaknak is érdemes a maxi-gyöngyös változatot kérni.

Pötyi alapkészlet: alaplap + 140 maxi tüske 3290 Ft
Pötyi 800 maxi tüske dobozban: 5600 Ft

4.Gyurma

A gyurma szintén olyan kétéves kortól kezd örömforrás lenni a gyerekek számára. Sokan esküsznek a hagyományos gyurmára, de az többnyire még nagyon kemény egy ilyen kicsi gyerek kezének, így maradnak a színes-szagos gyurmák. Már ha nem akarja a gyerek megenni, mert olyan is van. Sajnos szerencse kell ahhoz, hogy magában is meg tudjuk vásárolni a gyurmát, általában valami gagyi készlettel akarják az emberre rásózni. Nekünk is van ilyen gagyi készletünk, ajándékba kaptuk: My Little Pony. Bele kell gyömöszölni a gyurmát a póni testébe, majd rányomni egy állványra, mintha karóba húznánk,-  borzasztó morbid, - és a színes gyurmákból a póninak haja meg farka nő. Hiába gagyizom én itt le a terméket, az az igazság, hogy a gyereknek nagyon bejön. Imádja nézni, ahogy nő ki a lyukakból a póni haja. De leginkább nyújtani szereti a gyurmát a „lapítóval” (nem tudom kitől hallotta ezt a szót a nyújtófára, de mindig halálra röhögöm magam) és utána kiszaggatjuk sütinyomóval.

Play Doh négy darabos gyurmakészlet 1550 Ft

5. Házikó

Nagyon gondolkodom az ötödiken. Itt talán olyan alapjátékok szerepelnek mint a labda, plüssállat (legalább ötven) és az autó – nálunk hatalmas autómánia van. Ezen átlagjátékok mellett a legnagyobb kedvenc most a házikó, amit egy óriási dobozból fabrikáltunk a költözés után. Igazán csinos lett, Abigél pont belefér, még fel is tud állni benne, kilincs is van az ablakokon meg galambdúc a padláson. Nagyon tetszik neki.

Oszd meg másokkal is!
Mustra