SZÜLŐSÉG

A Pötyitől a gyurmáig - az öt legjobb játék

2010. március 8., hétfő 08:42 |

Mindig nagyon érdekelt, hogy mivel játszanak mások gyerekei. Érdekes, hogy amíg az egyik gyerek teljesen rákattan valamire, ugyanaz a játék a másikat egyáltalán nem is érdekli. Nem könnyű tehát megtalálni a megfelelő játékokat.

Másrészt nem tudom ti hogy vagytok vele, de szerintem nagyon nehéz igazán jó, szép, és hasznos játékot kapni, olyat amit aztán sokáig használ is a gyerek. Ez afféle ötleadó cikk, elmondom, hogy nekünk mely játékok működnek igazán, és érdekelne, hogy más családban melyik játék a menő, mi kerülte el eddig a figyelmünket.

1. Montessori torony

Abszolút első helyet érdemel ez a játék, hiszen ez van legtöbb ideje használatban. Nagyjából nyolc hónapos kora óta játszik vele a kislányom. Nekünk az ikeás fatorony jött be: először sokat fejlődött a kézügyessége, mikor megtanulta beledugni az ujját a korong lukaiba, aztán tíz hónapos korában már fel is rakta az egész tornyot. Később nagyon teszett neki, hogy elgurítottuk a korongokat és azok hangos és gyors pörgéssel estek a parkettára. Most két és félévesen is teljesen bele tud mélyedni a toronyba, felrakni már egyszerű neki, most azt élvezi, ahogy a fakorongok hangosan egymáshoz ütődnek, csattognak.

Mula gyűrűjáték 1490 Ft, IKEA

2. Kirakó

Az én gyerekem kirakómániás. Van egy pár kirakónk, karácsonyra kapott például egy állatosat, minden kép három darabból áll, egy állat, a kicsinye és a lakhelyük (pl. kacsáknak tó, nyusziknak ketrec, lovaknak istálló stb). Magam is meglepődtem, hogy kétéves létére semmi nehézséget nem okoz neki egy háromdarabos kirakó összerakása - szülői vezénylettel persze – és érdekes, hogy nem a képet nézi, hanem a formákat. De az a mérnöki figyelem, ahogyan a kirakókat egymáshoz illeszti, lenyűgőző. A legjobb kirakó, amit birtoklunk, egy nagy, egyméteres, sok darabból álló játék. Az almafa történetét meséli el ültetéstől a gondozáson át egészen addig, amíg a fa termőre fordul. A nagy képet a darabok alján elhelyezett színsávok segítségével lehet össszerakni, és utána lehet beleilleszteni a kisebb darabokat a nagy képbe (traktort, bárányt stb.). Eleinte én raktam össze a nagyobb képet, de ma már ezt is simán kiválogatja a színek alapján és összeilleszti. Kisebb korában a kedvence a macis öltöztetős kirakós játék volt.

Diset Story Puzzle 2980 Ft

Macis öltöztető szinte minden játékboltban kapható, mérettől függően 1500-2500 Ft

3. Pötyi

A Pötyi nálunk szerelem, szenvedély, meg mindez együtt. Úgy látszik a lányom szeret apró dolgokkal babrálni, szerelő lesz biztosan (de érdekes módon például a Duplo nem jön be neki). A Pötyivel azonban vigyázni kell, nem lehet csak úgy bemenni egy boltba, hogy csókolom, Pötyit kérek! Mert akkor adnak az embernek valami rossz minőségű szart, amiben olyan apró gombák vannak, hogy a gyerek nem tudja megfogni, és az igénytelen kivitelezés miatt nem is lehet mindegyiket beledugni a lyukba. Szóval Pötyiből a drágább, Hama gyártmányt ajánljuk, és még a nagyobbaknak is érdemes a maxi-gyöngyös változatot kérni.

Pötyi alapkészlet: alaplap + 140 maxi tüske 3290 Ft
Pötyi 800 maxi tüske dobozban: 5600 Ft

4.Gyurma

A gyurma szintén olyan kétéves kortól kezd örömforrás lenni a gyerekek számára. Sokan esküsznek a hagyományos gyurmára, de az többnyire még nagyon kemény egy ilyen kicsi gyerek kezének, így maradnak a színes-szagos gyurmák. Már ha nem akarja a gyerek megenni, mert olyan is van. Sajnos szerencse kell ahhoz, hogy magában is meg tudjuk vásárolni a gyurmát, általában valami gagyi készlettel akarják az emberre rásózni. Nekünk is van ilyen gagyi készletünk, ajándékba kaptuk: My Little Pony. Bele kell gyömöszölni a gyurmát a póni testébe, majd rányomni egy állványra, mintha karóba húznánk,-  borzasztó morbid, - és a színes gyurmákból a póninak haja meg farka nő. Hiába gagyizom én itt le a terméket, az az igazság, hogy a gyereknek nagyon bejön. Imádja nézni, ahogy nő ki a lyukakból a póni haja. De leginkább nyújtani szereti a gyurmát a „lapítóval” (nem tudom kitől hallotta ezt a szót a nyújtófára, de mindig halálra röhögöm magam) és utána kiszaggatjuk sütinyomóval.

Play Doh négy darabos gyurmakészlet 1550 Ft

5. Házikó

Nagyon gondolkodom az ötödiken. Itt talán olyan alapjátékok szerepelnek mint a labda, plüssállat (legalább ötven) és az autó – nálunk hatalmas autómánia van. Ezen átlagjátékok mellett a legnagyobb kedvenc most a házikó, amit egy óriási dobozból fabrikáltunk a költözés után. Igazán csinos lett, Abigél pont belefér, még fel is tud állni benne, kilincs is van az ablakokon meg galambdúc a padláson. Nagyon tetszik neki.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.03.08 15:37:43farkasokkal tancolo

  Cantalupe MM. gyereke két és fél éves, nem 9 hónapos. Csak megjegyzem.

 • 2010.03.08 16:26:32Anura

  Az én fiam most 2 éves.
  Nem érdekli a karikás izé. Mondjuk nincs is neki, de mikor láttuk is, nem izgatta.
  Autó, autó, a Lego kezdőverziója mozdony, és bimbam torony építése, főleg a garázs építése, mert a nagypapinak gombnyomásra nyíló van, és mindig megnézzük, ha beáll.

  Ha együtt játszunk, autó (a Wow kombájn állati jó, azt 1 éves korától nyúzza), mesekönyvek minden mennyiségben, garázs építése párnákból vagy kockákból. Pötyit nem mernék adni neki, a zsírkrétákat is kiszórja, szétdobálja egy idő után.
  A piros lábasaim piros fedőkkel, nagyon sokáig elrakosgatja, és már ő veszi ki a konyhaszekrényből azt, amiben főzök. :D

  Kint: homokozó, kis kerti ásó, hinta.

  9-10 hónaposan úgy emlékszem nagyon jó szórakozás volt neki bent a tesco strandlabda (átlátszó zöld v. piros, pöttyös), és egy pirosan világító kutyalabda. Pingponglabdák szétdobálva. És a fisherprice (nem szeretem a gyártó termékeit) akvárium kötötte le hosszan (ez volt az a 20 perc, haha )

 • 2010.03.08 17:11:51cantaloupe

  FT,
  olvasd el figyelmesen, MM azt írja a Mula-torony alatt, hogy Abigél már 1o hónaposan felrakta a tornyot.

 • 2010.03.08 17:18:42nyina&mika

  az enyém is felrakja ennyi idősen. gyere, cant, köpj le engem is miatta :D

 • 2010.03.08 17:29:43cantaloupe

  Nyina,
  köpködtem én? Majd az enyém is felrakja, csak arra voltam kíváncsi, hogy ebben mennyire van lemaradva...a babák ebben a korban különbözőek, nem verseny. De most, hogy többen írtátok, gyakrabban előveszem ezt a tornyot finommozgás végett. Ennyi.

 • 2010.03.08 17:30:59madz

  cantaloupe, nem értelek. most ez valami titkolnivaló dolog legyen, hogy Abigél felrakta a tornyot?

 • 2010.03.08 17:32:18cantaloupe

  Madz, lásd felül. Igaz, hogy az utóbbi napokban elég nagy csatatér lett a Porontyból, szinte minden topikon, de nem kell rosszindulatot feltételezni mindenkiről.

  Pláne nem direkt viszályt szítani ilyen nyina-féle gondolatokkal, hogy köpködjek. WTF?

 • 2010.03.08 17:36:16madz

  figy, cant. azt tanácsolom neked teljes jóindulattal, hogy ne úgy gondolkodj, hogy miben van lemaradva a gyereked. hacsak nincs valami tényleg komoly, orvosi segítséget igénylő dolog, akkor nem éri meg ebből a nézőpontból tekinteni az egészre.

 • 2010.03.08 17:37:33nyina&mika

  igen, azzal hogy a másikat lezsenized, gúnyos éllel, és hozzáteszed, hogy a tiéd a normális fejlődésű, az köpködés. ostoba köpködés. Abigél is normális. a te kölyköd is normális. 9 hónap alatt nem tűnt fel, hogy ebben a korban amit a gyerek nem tud hétfőn, az pénteken már csípőböl sikerül? másra nem tudok gondolni, amiért ezt így kellett megjegyezned, ha mégsem köpködés.

 • 2010.03.08 17:45:46cozumel

  Na, most meg kell, hogy vedjem Cantot, mert szerintem nem volt a lezsenizesben guny es kopkodes.
  Lehet beleerteni, persze, de Cantnal valahogy nem fer bele a kepbe, hogy mas gyerekenek a kepessegeire irigykedik. Szerintem.

 • 2010.03.08 18:07:29nyina&mika

  ó, nekem nincsenek ilyen elveim, hogy vkinél "az nem fér bele", mióta a porontyot olvasom :D
  de oké, akkor életbe lép a második kérdésem, vagy van vmi harmadik magyarázat? (bár nem, egyáltalán nem olyan fontos az egész. csak agyfaszt kapok ettől, hogy egy leírt tényen képesek versenyeztetni a másik gyerekkel a sajátjukat, utána meg a) meghazudtolják, mertazbiztosnemisúgyvan b) lezsenikézik c) sokegyéb. akár ebbe a csoportba tartozik cantaloupe, akár nem.)

 • 2010.03.08 18:14:19madz

  coz, hát, pedig én is néztem egy nagyot, mikor olvastam ezt a kommentet. a 'zseni' szót a leggyakrabban gúnyosan vagy irigykedve használják az emberek, figyeld majd meg. és igazából csak utána láttam, hogy cant írta, szal még csak nem is voltam elfogult.

 • 2010.03.08 18:15:38dezsőcske

  ééééééééééééééééééééééééééééééééééj he

 • 2010.03.08 18:18:38cozumel

  Szerintem egyszeruen rossz szohasznalat volt, de az is csak azert, mert valoban szinte guny-szo lett a "zseni"bol.

  Regebben csak vicces-elismero jelleggel hasznaltuk, nem gunybol, hogy a szomszed Jozsika egy kis zseni, mert mar 4 evesen olvas es megverte a nagypapat sakkban :)

  Lehet, Cant is igy hasznalta, en kb. igy olvastam.

  Es meg en vagyok a rosszindulatu genya, bruhuhu .....!!!!!

 • 2010.03.08 18:20:46madz

  coz, akkor te itt a jó coz vagy és a másik poszton az a gonosz ikertestvéred? :D

 • 2010.03.08 18:36:57cantaloupe

  Nyina,
  mielőtt interpretálsz valamit, azért vennéd a fáradtságot, és rákérdeznél?
  Én komolyan kitűnő képességűnek gondolom azt a gyereket, aki felfűzi a karikákat-még egy egyévestől is nagy teljesítmény, nemhogy egy 9 hónapostól!

  De tudod mit, ha irónia is lett volna, az is távol áll a köpködéstől.

  Vitatkoztam itt, néha bocsánatot is kértem az indulatokért, de egyet soha nem csináltam: nem bántottam, pláne nem köpködtem más gyerekére.

  Az öcsém másfél évesen kezdett el járni, ma meg verhetetlen pingpongban és tud 3 labdával zsonglőrködni. Szóval tudom, hogy a motorika nemcsak az első évben alakul.

  És cozumelnek igaza van, soha nem irigykedtem más gyerekének képességére. Oké, egy kivétellel: akié átalussza az éjszakát és rendesen durmol mellette délelőtt és délután is. De ez nem is képesség igazából...

 • 2010.03.08 18:45:20Ronja

  MILF, tetszés szerint is. nekünk olyanunk van.

 • 2010.03.08 18:59:17Magenta

  "mennyi idős kortól sminkelik magukat a "mai" lánykák? úgy értem nem otthon, meg játékból, meg alkalomra, hanem bárhová?"

  Enyém kb. ősszel kezdte, akkor volt 13,5, szempillaspirál, szemceruza. Alkalmakra (színház pl.) szájfény is. Szülinapi bulikban viszont kikencézik egymást.
  Változó egyébként, egy kislány van, aki egyáltalán nem sminkel, négyen kb. ennyire és egy van, akinek tetoválása van és lila a haja, na, ennyire engedékeny azért én nem lennék.

 • 2010.03.08 19:12:18allisc

  Nagyon ajánlom a golyópályát! Lehet fa vagy műanyag, nem láttam még olyan gyereket aki ne rajongana érte. Nekünk ilyen volt, de rengeteg féle létezik:
  [link]

 • 2010.03.08 19:29:05cozumel

  Oooo, az en lanyom mar "sminkel", kulonosen azt a nagy pamacsot szereti, amivel az arcpirositot felviszem.

  Persze, csak "ugy csinalunk", de rettento boldog ettol a jatektol.

 • 2010.03.08 19:32:02kukabúvár【ツ】

  allisc
  zseni vagy ezzel a linkkel. hogy illesztetted be?

 • 2010.03.08 19:38:38Mother Mary

  sziasztok, tök jó ötleteket írtatok köszi!

  a zseni témához meg, szóval tényleg felrakta tíz hónaposan, és ezen őszintén szólva csodálkoztam én is, mert szerintem is nehéz, de nekem ez is csak azt bizonyítja, hogy a gyerekenek van valami "apalbeállításuk". nagyon érdekelte és egyszerűen nem nyugodott addig, amíg fel nem rakta, és ma is ilyen.addig babrál, amíg meg nem csinálja. szeret koncentrálni:-)

  de pl sokan írtátok a szerepjátékokat, és ez két és fél éves korban már igen aktuális, de őt meg pl ez nem érdekli. nem babázik, nem altat állatokat, nem főz a kiskonyhában, sőt le se szarja, pedig kapott egyet a déditől, szóval valószínűleg más az érdeklődése....

 • 2010.03.08 19:52:40Magenta

  Hehe, én parasztvakítottam, amikor le mertem írni, hogy 10 hónaposan stabilan elindult a gyerekem. :D

 • 2010.03.08 20:07:29anyatájger

  " Van valakinek két és fél éves kisfia? MEnnyit beszél és mennyire szobatiszta a tietek? És mennyire tudja a szineket? " - enyém 27 hónapos. a színeket ismeri, beszélőkéje elég jó, de a ragozásokat még nem használja helyesen. itthon, pelus nélkül többnyire kiérünk a vécére :)
  de jaj, most nézem a hinta-palinta által belinkelt oldalt... a fiam max. a cipőjét veti le magától, felöltözni meg nem is próbált még.

 • 2010.03.08 20:27:09Savonarola_67

  Az életkor változásával nagyon teljesen átalakul a kedvenc játékok listája. Piciként minden ami hangot ad és mozog. Másfél évesen a homokozó játékok. Három éves koruk körül kezdtük a társasozást. Azt nem lehet megunni. Évek óta a rummikub a közös nagy kedvencünk a gyerekekkel.
  Fejlesztő játékok közül az én gyerekeim a minilüköt és a bambinolüköt szeretik a legjobban. Én meg azt szeretem ezekben, hogy észre sem veszik mennyi mindent tanulnak.
  Kisebbeknek:
  [link]
  Nagyobbaknak:
  [link]

 • 2010.03.08 20:43:05anyatájger

  ja, és elfelejtettem még írni a hangszereket! furulya, szinti és szájharmónika a nyerő mostanában. (a dobot eldugtam)

 • 2010.03.08 21:02:16Dortje

  Egyre inkább azt veszem észre -biztos felralálom a spanyol viaszt- hogy vannak a "kirakós" gyerekek, meg a "mozgásos" gyerekek.

  Na mi az utóbbiba tartozunk.

  MM legutóbbi Pötyis cikke után vettem egy pötyit, mert 30 év távlatából valami beütött nekem, hogy jesszus, én ezt mennyire imádtam. Éreztem a kezemben a formákat. De a fiam a kezdeti lelkesedés után alig játszik vele.

  Nálunk a top:
  1.autók, minden mennyiségben színben márkában és formában
  2.fa vasút, jó sok váltóval
  3.Kicsikocsi-motor, amire fel tud ülni (egy van a lakásban, egy meg kintre)

  És innentől már egyenrangú a gyurma, matrica, bújós házikó...stb

 • 2010.03.08 21:04:43Dortje

  Ja, nálunk a szerepjátékozás is autókon keresztül megy... :) Na jó, van 3 állatka, ami valamiért nagy becsben van, és néha ők is bábozódnak, de ritkább.

 • 2010.03.08 22:01:16kerekbilincs

  Szerepjáték: kicsi vileda felmosó szett, kötelező darab itthon. főzőcskekészlet. sminkel, betojsz! 3 retikülje van, felveszi, és tologatja a babakocsiját. :D de szerintem azért nagy szám, mert sok ilyen van a bölcsiben.

 • 2010.03.08 22:06:01kerekbilincs

  amúgy egyáltalán nem hiszek a zseni témában. Vannak fejlettebb készségek, vannak kevésbé. Az fejlődik jobban, ami amúgy is jól megy, mert több a sikerélmény. De ált. a másik rovására. Pl. beszédkészség vs. finommotoros mozgások tipikus. Egyik nagydumás, a másik szerelő. Kicsit kiélesítve, de ez van. Igazából az a jó, ha olyan terület fejlesztésére is rá lehet venni, ami neki nem megy annyira. No ez a nehéz feladat - szerintem. Bár én úgy vagyok vele, hogy a kiegyensúlyozottság a legfontosabb, a különbség nem annyira. Ismerje jól nagy korára az erősségeit, gyengeségeit, és éljen velük okosan, ne frusztráltan.

 • 2010.03.08 22:22:53Magenta

  2010.03.08 22:01:16kerekbilincs

  Szerepjáték: kicsi vileda felmosó szett, kötelező darab itthon.
  --------------------
  Hol kapni?

 • 2010.03.08 22:48:44psyché

  Nalunk 2,5 evesn nagy beöltözösdi ment: a fiaim szivesen beöltöztek kaloznak, lovagnak, esetleg sárkánynak akkoriban. Ez volt a kedvenc elfoglaltsaguk.

 • 2010.03.09 03:09:27Anke

  cantaloupe,
  nekem sem tette rá 9-10 hónaposan látszólag, nemrég jöttem rá, hogy ő direkt az oszlop tetejére akarja rakni, muhahaha. Most már biztos vagyok benne, hogy tudja, de még mindig kísérletezik vele, hátha megáll a tetején is. :D
  Attól is függ, hogy mit tud a gyerek, hogy az ember épp mivel foglalkozik többet a gyerekkel, ki ezzel, ki azzal.
  Én akkor gondolkodtam el azon, hogy mit is kellene a napi tevékenységek közül előnyben részesíteni, amikor egy másik hasonlókorú kisgyerek 7 hónaposan! odajött az én akkor 7 hónapos lányomhoz és megsimogatta, miközben az én gyerekem akkor még csak karmolni tudott.

 • 2010.03.09 03:42:34Anke

  Ebben kalkulátorban, amit előbb belinkeltetek az szerepel, hogy már 13 hónaposan vonalakat rajzol a gyerek. A gyerekem lassan 12 hónapos, de nem hajlandó a tollat, filcet egyszerűen a kezébe se fogni, ha megfogja nyalogatja, miközben belemarkol a papírba és brutálisan gyűri. Teljesen reménytelennek tűnik, hogy valaha írni fog. :))) Nem idegeskedek annyira, mert a billentyűzetet legalább veri, el is mentettem az első Word doksiját, amit pár másodperc alatt készített, pedig a Word nem is volt nyitva, erre csak azt látom, hogy az aktuális képernyő képe megjelenik egy épp felnyíló doksiban. :))))

 • 2010.03.09 03:44:21Anke

  Igazából nektek köszönhetem, hogy csak nagyon kevés dolog miatt idegeskedek, itt és most köszönöm.

 • 2010.03.09 07:44:26kukabúvár【ツ】

  2010.03.09 03:44:21Anke
  igazán nincs mit. nagyon szívesen.

 • 2010.03.09 09:20:35a..y

  Helló!!
  NApok óta a netet böngészem, a pici fiam most lesz 1éves, s valami jó kis játékot keresek neki...
  A cikk jól jött, de nem lettem sajna okosabb..
  montesssori torony, formabedobó már van,azokat szeretei is...poharas torony is van...
  Nincs valakinek valami jó ötlete, hogy mi lehet még neki való játék?

 • 2010.03.09 09:27:52LogiCa

  a..y!
  Konyhaszekrény, ruhásszekrény, fiókok, szennyesláda kipakolása - bepakolása - átpakolása. Most ez az aktuális kedvenc.
  Mi vettünk már neki építőjátékokat, most még csak egyik dobozból a másikba pakolási céllal.
  Szerintem 1 évesen csak hagyd, felfedezni a lakást. Ha már jár, vagy hamarosan elindul, akkor egy új világ nyílik ki neki.
  Esetleg hangszerek.

 • 2010.03.09 09:32:55a..y

  pakolás nálunk s megy ezerrel :)))
  hangszerek vannak..
  még csak felállni tud,még nem mer elindulni egyedül..
  építőjátékra gondoltam, de nem tudom milyet kellene..
  dupló szerű nem korai még?
  vagy maradjak a sima kockáknál?

 • 2010.03.09 09:41:57Csöre

  a..y: néhány ötlet:
  -tologatójáték (nálunk "slattyogtató" néven futott): farúd végén valami figura, vannak rémesen csattogó lepkék, de nekem pl. jobban tetszik az, aminek gumilapból van a lába egy kerékre illesztve, s ahogy tolja a gyerek olyan, minthaa kacsa/béka/... lépegetne előre. Nem tudom, jól magyarázom-e.

  - nem túl kisdarabos építőkocka. Mi a Fakopáncsban vettünk jó nagyot, de 1 évesnek talán jobb az IKEÁs (ráadásul van hozzá egy húzogatható kiskocs (tároló) is).

  - K's Kid's (ha jól írom a márkát)-től van nekünk egy olyan textil gombaházunk, ami kinyitható és egy csomó felfedeznivaló (tükröcskék, zsebek...) van benne, meg tépőzárral kivehető figurák (lepke, méhecske). A dobozán 18 hónapos kor szerepel, de ez ugye nem jelent semmit. Szerintem egy egyéves imádja.

  -Vízimalom: nyári pancsolásokhoz vagy akár a fürdőkádba: nagyon sokféle forgó kapható, és szerintem az minden gyereket elvarázsol. Itt emlétenék meg mindennemű homokozószerszámot is. Általában a gereblye az ász.

  Biztos van még egy csomó minden, ha kell még ötlet, szólj.

 • 2010.03.09 09:43:43farkasokkal tancolo

  a..y ,
  ha építőjátékot veszel, akkor inkább ajánlanám a könnyű kartonból való kockákat vagy habtapiból készült építőelemeket, ugyanis ha most fakockákat vezsel neki vagy műanyagot, azzal jó eséllyel fog dobálózni is vagy a fejedet beverni. Még nem ismerik a dolgok súlyát ugyanis.

 • 2010.03.09 09:49:01Rosa Rugosa

  Na máshol épp nem láttam, de ez tök jó szerintem:

  [link]

 • 2010.03.09 09:51:05farkasokkal tancolo

  RR.
  éppen erre gondoltam!!!!
  A logopédián a várakozóba ki van rakva egy ilyen doboz, és kivétel nélkül az összes gyerek imád vele játszani.

 • 2010.03.09 09:52:23Rosa Rugosa

  Nálunk az oviban van és nagyon szeretik a gyerekek.

 • 2010.03.09 09:53:29LogiCa

  Szerintem vehetsz neki bármilyen játékok, ami nem okoz neki sérülést, de már nagyobb gyerekeknek ajánlják. Persze nem kell neki rendeltetésszerűen használni, de ha szétszedheti, nyitogathatja, húzogathatja stb. bármit csinálhat vele, az csak jót tehet.
  Ha pedig eléri azt a kort, akkor ráér "rendesen" játszani vele. Én mondjuk néha el-el pakolnám ezeket a játékokat, hogy hónapok-évek múlva újdonságként örülhessen nekik.

 • 2010.03.09 09:57:42farkasokkal tancolo

  Na találtam egy helyet ahol meg lehet venni, csak k. drága sajna...

  [link]

 • 2010.03.09 10:03:40kerekbilincs

  2010.03.08 22:22:53Magenta

  kerestem egy csomó helyen, a Gulliverben találtam rá (XV. ker). Találtam netes játékboltokban, csak ugye vicces, hogy 2500-2700 körül a pici vödör, 1500 a futár... :) úgyhogy annyira nincs messze a bolt, kimentem. MEgkérdeztem az eladókat, a szerepjátékok között volt. Volt ott kisseprű, kis szemetes lapát is, de az már volt. Az nem ilyen drága. Meg hát azzal nem lehet felpancsolni a fél konyhát.

 • 2010.03.09 10:13:53Rosa Rugosa

  Na a vaterán fent van folyamatosan.
  [link]

 • 2010.03.09 13:59:56malna1

  Én is ebben hiszek: mozgásos meg kirakós gyerekek.
  A mienk decemberben múlt 2, választékosan, hosszú mondatokban beszél, egész nap kirakózik (20 darabos(4x5) mesekockát egyedül kirak), rengeteg verset, éneket tud kívülről, hosszabbakat is (az Arany Lacinak-ot a múlt héten meséltem neki néhányszor, és már majdnem végi tudja mondani), 100ig számol(najó itt a tizeseket néha összekeveri)

  Viszont motorozni csak sík terepen, komótosan szeret, nem szeretett szánkózni, szerintem félt, csúszdára úgy kell felimádkozni, szóval mindent szeret minimál mozgással megoldani.

  Nem tudom, hogyan vehetném rá több mozgásra, minden nap megyünk a játszóra, gyalog, motorral, de ebben ki is merül a mozgás nála.

  A szomszéd kislány meg semmitől se fél, le sem lehet szedni a mászókáról, csúszdáról, folyton szaladgál, fogócskázik, ügyesen mozog, jó nézni. Viszont kb 30 szóból áll a szókincse jelenleg.

 • 2010.03.09 14:31:43annyaja

  Bocs, nem olvastam végig, csak egy dolog eszembe jutott. Nem a gyerekeim (még kicsik hozzá), hanem én játszottam ezzel, kb 8-9 évesen. Kicsi papírbabákat vágtunk ki a barátnőmmel, és azután azoknak gyártottunk papírruhákat. Olyat, aminek a szélén fülek vannak a vállnál meg a derékrésznél kétoldalt, és azzal rá lehet hajtogatni a ruhát a babára. És akkor ezekkel a babákkal játszottunk, öltöztettük őket. A legjobb az egészben a saját gyártás volt, mondjuk én olyan precíz/aprólékos típus vagyok, nekem nagyon bejött a kis ruhák megtervezése, legyártása. Ja, mert nem valami nagy méretben kell ezt elképzelni: a babák kb 2-3 cm magasak voltak, és ennek megfelelő ruhák. Kiürült arckrémes tégelyben tartottuk őket, abszolút könnyen szállítható volt, imádtam.

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta