SZÜLŐSÉG

Bébinapló: Tizenkilencre lapot húztunk

2010. március 4., csütörtök 14:12

11. hét

6330 g

Mostanában azon gondolkozom, hogy lehettünk ilyen piszok mázlisták ezzel a babával. Volt két nagyobb, egészséges gyerekünk, nyugodt éjszakáink, külön programok, egy szóval harmonikus négyfős családi életet éltünk. Ekkor jelezte Manna, hogy ő szeretne ehhez a családhoz tartozni.

Hosszas tépelődés után (főleg apa részéről) úgy döntöttünk, hogy jöjjön a kölyök, ha ennyire akar. Bár nagyon féltünk, hogy teljesen felborítja a megszokott életünket és rengeteg nyűgünk lesz miatta. Úgy is fogalmazhatunk, hogy tizenkilencre lapot húztunk. Manna meghálálta döntésünket, álomjó baba. Black Jack.

Nem akarok bezzeganya lenni, és a helyzet persze simán változhat is, de az első 11 hét alapján azt mondom: ha minden csecsemő ilyen lenne, többet be mernének vállalni a szülők. Lássuk, milyen az Álombaba mintapéldánya:

- Reggel mosolyogva ébred, és ha nyugi van (tehát a szülők aludni szeretnének), csendben nézelődik, vagy húzza ő is a lóbőrt, amíg csak lehet.

- Nap közben eljátszogat a plüssállatokkal, időnként elszenderedik.

- Ha anyjának puszilgatni támad kedve, vigyorogva tűri és csücsörin kurjongat, ha hozzá szól.

- Idegenekkel barátságos, mindenkire mosolyog, és vannak kedvenc személyei is, akiknek gőgicsél.

- Sosem sír, csak ha éhes.

- Imádja az esti fürdetéseket.

- Tűri testvérei nyúzását, és azt is békével viseli, ha időnként megszorongatják a kezét.

- Ügyesen és gyorsan szopizik.

- Nem veti meg a tápszert sem.

- A lenyelt levegő alul-felül könnyen távozik belőle.

- Nem hasfájós.

- Hamar megszokja, hogy az éjszaka alvásra való és a kiságyban kell tölteni.

- Könnyen és gyorsan elalszik. Bárhol.

- Pirkadat előtt fel sem ébred, akkor is visszaalszik gyors szopi után.

- Bírja, ha hurcolják munkahelyre, nagyszülőkhöz, barátokhoz.

- Szeret a babakocsiban a levegőn aludni.

- Sugárzik a szeretet, az elégedettség és a boldogság belőle.

Azt gondolom, őrült nagy szerencsénk van, hogy kaptunk egy mintapéldányt. Akinek pedig nem ilyen babát dobott a gép, ne szomorkodjon. Minden állapot csak átmeneti, előbb vagy utóbb a hasfájás is elmúlik, az éjszakák is nyugodttá válnak és az etetés sem lesz nyűg. (És talán nem kell várni az érettségiig.) Ugyanakkor az irigykedőknek felhívom a figyelmét arra, hogy az Álombabából is válhat sírós, nehezen kezelhető gyerek. Most már nem félek, mit hoz a jövő. Ha nálunk így alakul, majd előveszem ezt az írást és azzal fogom vigasztalni magam, hogy legalább eddig minden rózsaszín cukormázas volt.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.03.04 21:03:06Athe

  Ez a megvonás kábé 3 naoja tart, és javulnak a kiütések, csak lassan. Mint írtam vsz a tej okozza a gebaszt, de majd kiderül, ha a többi ételt lassan egyenként újra eszem.

 • 2010.03.04 21:12:23jolánka

  "2010.03.04 19:40:58Auguszta Romanova

  Nem mond ertelmeseket.
  Csak kurvaz...."

  biztos szerelmes beléd és így húzogatja a copfod

 • 2010.03.04 21:28:18mspoppy

  "Volt két nagyobb, egészséges gyerekünk, nyugodt éjszakáink, külön programok, egy szóval harmonikus négyfős családi életet éltünk."

  Mindig jó érzés hallani/olvasni, ha valaki tudja értékelni ezeket a dolgokat.

  ____

  Picifiunk is jó kisbaba, kezdi átaludni az éjszakákat és napközben is jól elvan, de amikor úgy gondolja, hogy most már ő következik a soron, foglalkozzam vele is, akkor nincs mese: nem lehet egy pillanatra se letenni, de még csak leülni se vele, hanem járkálni kell őkelmével. És nem ám hordozóban, csakis karonülve! És három korty kajáért is képes ordítani, ha annyi híjja van, hogy jóllakjon.

 • 2010.03.04 21:29:09pomme-pomme

  6330 g? Derék kislány! Az én lányom ezt a múlt héten érte el, öt és fél hónaposan. Mondjuk ő picikének is született.

  Verity: Már biztos sok okos tanácsot kaptál, úgyhogy én is: Próbáld meg az alma-krumplit. Nekünk az hozta meg az áttörést. Először a reszelt alma levét adtam neki kanálból, azon elégedetten cuncogott, és utána próbáltam meg az alma-krumpli párost. Azóta ebbe keverve már több dolgot megevett. :)

 • 2010.03.04 21:34:14skótviszki

  Athe,

  szerintem az aprómagvasakon kívül a többit vedd vissza, viszont a tejfélék és -származékok tényleg tiltólistásak! Próbáld ki, hátha segít. Én is szoptattam, és egy pár falattól is kijött, ha kísérleteztem :(

 • 2010.03.04 22:23:14kerekbilincs

  2010.03.04 19:43:34verity777
  6 hós - tényleg kicsi. próbálgasd, ne erőltesd, majd tetszik vmi. 8-9 hós volt enyém, mikor már érdekelte a kajálás, addig csak táp. 11 hós volt, mire már volt egy-egy étkezése, ami nem táp volt. aztán 13 hónaposan nem kért több tápot... Nem kell neki Start Aktív, elég a sima HA. Van amúgy HA 2-es, de az is bifiduszos. Vigyázni kell vele, mert eléggé fogja néhány pici hasát. A kalória tartalma a sima HA-nak és a HA2-nek hasonló, de annyi, hogy picivel több tápanyag van a 2-esben. Én váltogatva adtam a két utóbbit, mert fogta a hasát. Ha nem írják föl, akkor is kiadják a gyógyszertárban.

 • 2010.03.04 23:08:23Ördög

  2010.03.04 18:37:24babó

  Nyugi, fogsz! :) Csak eszembe jutott, hogy mikor az én fiam volt fél éves, ugyanezt gondoltam én is. Aztán 8-9 hónaposan hipp-hopp átaludta az éjszakát. Most egy éves és este fél nyolctól reggel fél kilenc-kilencig alszik.

 • 2010.03.05 06:49:42cat a

  verity főzzél a répa mellé 1/4 csirkemellet is és azzal turmixold össze. nekem a nagy anno addig nem ette meg a répát amíg nem főztem vele a husit azóta jöhet a répa bárhogy

 • 2010.03.05 08:39:46manó99

  Azok az óriási Manna szemek.:-))  Nekünk mázlink volt mind a kettővel. Ettek aludtak,az éjszakák nyugodtak.
  Most a pici (7 hónapos) nyűgösebb (sőt már kijelenthetem hogy hisztisebb lesz),nagyon érzékeny a hideg frontra,azok a napok nehezek vele.
  Amióta elkezdett mászni itt a vég,egy percig nem marad egy helyben,vigyáznom kell hová lépek.Azt sem tudom az elsővel hogyan tudtam megértetni,hogy nem szabad mindenhez hozzá nyúlni,belenyúlni stb..,lehet hogy még kicsi hozzá.

 • 2010.03.05 08:39:50nyuszifog

  Kis cukorfalat :)

 • 2010.03.05 08:48:34baudolinA

  Nyúlszőr,
  kaphatnék tőled egy mailcímet?

 • 2010.03.05 09:12:19csuhajja!

  Nyúlszőr! Lehet hogy hülyeségnek hangzik, de egy táplálkozásos-nevelős-lelkizős műsorban (angol) azt tanácsolták az ugyanilyen problémával küszködő anyukának,(folyton síró 2-3 évessel) hogy emelje meg a gyerek napi folyadékbevitelét, lehetőleg vizet itatva vele, vagy "levesbe rejtve". És láss csodát, a helyzet rengeteget javult. Egy orvos talán meg tudná magyarázni miért... mindenesetre ártani nem lehet vele, én kipróbálnám. Sok sikert/szerencsét/kitartást!!

 • 2010.03.05 09:36:47Nyúlszőr

  Hello!

  Leszögezem, kizártnak tartom, hogy a gyerekem azért ilyen istenátka, mert nem mehet bababuliba:-)
  Nem tartom magam "anti-gyerekcentrikusnak", mert ha vele vagyok - és a bölcsődén kívül az összes többi időben -, akkor rá koncentrálok és intézzük az életünket játszunk, biciklizni tanítom, nevelem, magyarázom, hogyha megyünk, akkor megyünk és kész, nem verem, stb. Tehát az, hogy nem foglalkozom vele, elhanyagolom, nem figyelek rá eléggé, az nem igaz.

  Sok tippet kaptunk, ki is próbáltam szépen mindet, de csőd. Egyszer még azt a jótanácsot is kipróbáltam, hogy hagyjam, majd abbahagyja. Abbahagyta, majdnem két óra múlva gyakorlatilag elájult a kimerültségtől. Én meg szégyelltem magam, amiért magára hagytam:-( Szóval, ilyet nem csinálok többé!
  A barátnőm bezárja a gyereket a szobába, hogy alszik és kész, két nappal később a gyerek aludt. Én meg azon járatom az agyam, nem teszek-e kárt a gyerek lelkében, pláne a korábbi tapasztalat után.

  A folyadékbevitel emelését még nem javasolták, kipróbálom! Ha otthon vagyunk, sokat iszik, pici kora óta mindig itatom, az üvege, pohara frissen töltve, elérhető közelségben és kínálgatom. De a bölcsődében ez egyáltalán nem így van, sajnos. Ott étkezéshez kapnak folyadékot és kész. Tény, hogy megfigyeltem, hétvégére cserepes a gyerek szája, mert hétköznaponként már otthon semigen fogja meg a poharat.

  A gyerekorvos azt mondta, ilyen a gyerek és kész:-) Háááát, rossz kalapból húztam, az tuti! Az a helyzet, amíg ez a dolog nem javul, addig nagyon mereven elutasítom a testvérnek még a gondolatát is, mert erre duplázva érzem, hogy nem vagyok képes. Ja, mailcím: vadvirag5kukacfreemail.hu Köszi minden tippet!

 • 2010.03.05 09:39:27Zamat

  Manna még mindig édes:))))
  csak halkan jegyzem meg, még mindig frankón megy 6-10-2-6-10-es kör, így 2 hósan is és átalussza az éjszakákat, a hasfájás csak időnként jelentkezik, mondjuk hála a gw-nek.
  Athe nálunk is kiütéses lett a gyerek, és én teljesen leálltam a tejivással (pedig nagyon kívánom), úgy látom múlóban van a dolog, azt mondta a védőnéni, h fehérje kiütés és a legtöbb gyereknél jelentkezik.

 • 2010.03.05 09:41:11Nyúlszőr

  Egyébként az étkezésével nincs gond - lekopogom! :-) -, sosem volt! Tápszer után 4 hósan adtam napi 1x gyümölcspürét, 6 hónaposan egy étkezést kiváltottam főzelékekkel és így tovább. Imád enni és imádja az ízeket! Mikor beteg , pogácsát sütök neki, azt bármikor boldogan megeszi, ha torokgyulladása van, akkor is! :-)Szóval, kaja rendben.

  Az is biztos, hogy nagyon akar. Mindent, bármit. Pl biciklizni, de még nem tud, ez frusztrálja és ordít. Sokáig, az udvaron, hogy mindneki jól hallja:-) Tegnap eldugtam a bringát, de kéri, nem nyugszik bele. Cipőt akar kötni, de nem tud, hiába is mondom, hogy egy ekkorának még nem kell. Ettől is frusztrált és ordít. Plusz, ugye a dac is megérkezett (mire befejeződött a fogzás:-))

 • 2010.03.05 09:47:43Athe

  Zamat: nem csak a tej hiányzik, hanem minden ami tejből van. Állok basszus a hűtő előtt, hogy reggelizni kéne, és sorra kilövök mindent, mert müzli nem, sajt nem, joghurt nem, zabkása sem, (tojás is tiltólistás ugye) és így tovább, végül eszem ugyanazt, amit 3 napja minden reggel: sonka, wasa kenyér, uborka.
  Neki kell állnom ötletelni kajaügyben, mert ez így nagyon nem pálya.
  De amúgy neki is múlik. Most csak nagyon száraz a bőre, de a kiütések egyértelműen halványodtak (azért még van bőven persze)

 • 2010.03.05 09:56:21csib

  2010.03.05 09:47:43Athe

  Adélnak az egész teste hámlott a túlhordás miatt, de kegyetlenül. Nekünk nem a szar gyógyszertári krém, hanem a dm-es bio fürdőolaj tette rendbe. Elég drága, de elég pár csepp a vízbe. Isteni citrom illata, annyira szereti a pici, hogy nyalogatja a vízet. Én működik.
  Lehet megvuduznak a védőnők, hogy nem gyógyszertári cuccot teszek a gyerekre... úristen!

 • 2010.03.05 10:00:42Zamat

  Athe és a kutacsa rendes, telt, nincs behorpadva?

  csib elátkoznak és ezentúl csak a dm-es cuccokat tudod majd használni:)))))

 • 2010.03.05 10:42:22loreal

  Zamat, athe,

  Mi a helyzet a szója ternékekkel? azt nem lehetne??? abból van tej, joghurt, sajt..stb...Vagy van rizstej is( bár azt hallottam az rohadt drága otthon, de talán ha csak kis ideig kell kibírható).

 • 2010.03.05 10:49:07youdit

  Athe,

  nem olcsó mulatság, de próbáld ki a kókusztejet, zabtejet, rizstejet, mandulatejet (magadnak).

  Én így csinálom: teába (imádom a tejes teát!) egy kanál kókusztejpor. Kása: zabpehely vízben megfőz, bele kis méz, magok, mazsola és a végén kókusztejpor. Rizstejet szoktam venni, ha úgy állunk anyagilag, azzal gyakorlatilag bármit (tejberizs, palacsinta, stb.) Mandulából még nem csináltam mandulatejet, csak ittam, isteni. Persze ezek nem pótolják a 'rendes' tejet, de van, amelyik kajában jól kiváltják és finomak. Én kókusztejport tartok otthon, mert az sokáig eláll és így nem olyan drága (kevés is kell belőle) és néhanapján veszek mandulás rizstejet, amiből egy márkát szeretek. A szójatermékeket nem ajánlom a fehérjetartalma miatt. Sajnos gyerekkorom óta gyakorlott tej- és tojáskerülő vagyok allergia miatt (én az elejétől tehéntejet és tápot kaptam), mára már néha sajt és savanyított termék befigyel, a többivel nagyon kell vigyázni. Úgyhogy megértelek, mert én konkrétan egész gyerekkoromban egyszer sem ehettem se rántottát, se palacsintát (csak vendégségben, táborban, ha elfelejtették mondani), most azért megpróbálom magamnak ezeket megcsinálni.

  Érdemes elmenni olcsóbb bioboltba vagy nagykerbe és ott körülnézni, vagy tőlük rendelni.

 • 2010.03.05 10:57:48páratövis

  Athe! nem olvastam minden hozzászólást, de látom, tej-tojás-gondotok van, és én is hasonló cipőben jártam. Az én lányomnak 3 hónapos korában még vérpöttyök is voltak a kakijában (mondjuk, kiütések nálunk annyira nem jöttek elő). Úgyhogy szépen leálltam mindennel (én is szoptattam): tej, tejszármazék, tojás, diófélék, hal, még a marhahús is tiltólistás volt! Gasztroenterológushoz is mentünk, fel sem merült a tápszerre váltás. Viszont tényleg elég nehéz volt az ÉN táplálásom, hehehe.
  Kalciumot, vitaminokat mindenképpen pótolnod kéne, mert így, a szoptatással együtt gond lehet a hiányos táplálkozással (nemcsak neked, hanem a gyerkőcnek is). Nekem terhesvitamin+kalcium kombót ajánlott az orvos.

 • 2010.03.05 11:03:37páratövis

  Folytatva: a szója sem ajánlott (allergén lehet), viszont a rizstejjel főzni is lehet, és van még olyasmi, hogy zabtejszín (néha bioboltban), elég drága, de egyszer-egyszer jól jött, pl. főzelékbe (nekem a tökhöz vált be, illetve a csirke- gombapaprikáshoz).
  Az a szahara, hogy tejszármazék még péksüteményekben is lehet (tehát csak vizeszsemle pl.). És sajnos (nálunk legalábbis) még ezek a legkisebb mennyiségek is fenntartották a gyulladást (a bélben).
  A tej abbahagyásától jópár hét is eltelhet a gyerek tünetmentességéig, mivel lassan ürül ki a tejfehérje, és nálunk még tovább tartott, de végül 7-8 hónapos korára rendbejött.

 • 2010.03.05 11:06:42youdit

  Ja igen: a kókusznak nagyon nagy a Ca-tartalma is, ezért is jó tejpótló. Meg elég zsíros (védi a gyomorfalat, energiát ad). Tejmentes étrendben napi 1-2 evőkanál kókuszreszeléket szoktak ajánlani nőknek a csontok védelmében. Akármibe/re bele lehet tenni.

 • 2010.03.05 11:16:12páratövis

  Lényeg a lényeg: nekünk - (ugye, hozzátátplálástól kezdődően a babának is) 1 éves korig szigorú diéta (már azt hittem, megvadulok egy fincsi csokiért!), aztán negatív székletvér, bőrteszt után én óvatosan elkezdtem tejterméket enni, aztán 6 hét múlva a gyerkőc is, és lekopogom, de most, 18 hónaposan, úgy tűnik, rendben van (azért óvatosak vagyunk, direkt tejet, tojást nem kap, minden újdonságot csak fokozatosan, stb.)
  Nálatok talán jobb a helyzet, mert "csak" bőrkiütés van, ha jól értem, de azt hiszem a diétát mindenképpen komolyan kell venni, ezzel jócskán megnő rá az esély, hogy kinövi az allergiát a babád!
  Kajákhoz még, ami eszembe jut hirtelen: Liga margarin tejmentes teljesen (a kocka változat - hát, nem túl egészséges, de magasabb zsírtartalma miatt jobban hajaz a vajra, fasírt, töltött paprika, stb. töltelékek pompásan működnek tojás nélkül is, és hát sok zöldség, gyümölcs (de eper, citrusfélék kilőve), rizs, durumtészta.

 • 2010.03.05 12:10:13Mnemo

  2010.02.15 16:42:12Nyúlszőr
  ... a kölyköm 0-24 a fejemre akar nőni és nem az otthonunk falai közt kénytelen vok neki "engedni" egy bizonyos határon belül, mert össznépi gyerekkínzó szaranyázás lesz.
  Node, ha nincs közönség, az utoldó leheletemig kitartok, nincs apelláta.

  2010.03.04 15:40:11Nyúlszőr
  Sír. Folyton. Mindenért. De tényleg mindenért. Reggel a pelenkacserénél kezd sírni és még az autóban is ordít. Nagyon könnyű így vezetni. Érte megyek, már nyafog, hazaértünk, sír, mert nem tudja tolni a biciklit, de akarja, mert nem akar bejönni, de én megfagyok már, mert nem akar semmit és csak sír. Már szégyellem magam a szomszédok előtt, mert mást sem hallanak, csak az udvaron ordító gyereket.

  2010.03.05 09:41:11Nyúlszőr
  Az is biztos, hogy nagyon akar. Mindent, bármit. Pl biciklizni, de még nem tud, ez frusztrálja és ordít. Sokáig, az udvaron, hogy mindneki jól hallja:-) Tegnap eldugtam a bringát, de kéri, nem nyugszik bele. Cipőt akar kötni, de nem tud, hiába is mondom, hogy egy ekkorának még nem kell. Ettől is frusztrált és ordít.

  Hmmm ...

 • 2010.03.05 12:40:18Athe

  köszi a tippeket, ki fogjuk próbálni
  a kókusztejport bio boltban lehet csak kapni, vagy vajh sima sparban is van?
  csib: és a fürdőolajon kívül kentétek valamivel?

 • 2010.03.05 12:48:08kurutty

  2010.03.05 12:10:13Mnemo
  Mnemo, tudom, ez Nyúlszőr reszortja, de kifejtenéd bővebben? ;)

 • 2010.03.05 13:11:32kerekbilincs

  2010.03.05 09:41:11Nyúlszőr
  Az enyém is akaratos, de ez jó dolog. Nem egy kis kuka aki pislog a sarokban. Kap feladatokat, legyen sikerélménye. (20 hós). Bekenheti a köldökét, krémmel (megmutatod, meg tudja csinálni. Sok krém kell hozzá, evvan.). Fel akar mosni - vettem neki icipici vileda szettet, azzal megbirkózik. Nagyon fontos, hogy lekösse vmi - barátnőktől szerzek ötletet, milyen játékot találhatnánk neki. Most épp matricázni szoktunk, meg vettem egy csomó legót. Együtt pakoljuk be a mosógépet. Odakészítem a ruhákat, ő bepakolja (no, nem gyorsan, és néha ragaszkodik hozzá, hogy egy eltérő színűt is beletegyünk). Együtt elfogatjuk a gombokat, megmutatom, mit nyomjon meg. Megnyomja, elindul gép, gyerek örül. megnyugszik, talál mást. Ha a kocsiban rázendít, ecsetelem, hova megyünk, és kivel fogunk találkozni, mit fogunk csinálni. Szépen ismételgeti, elfoglalja.

 • 2010.03.05 13:16:53kerekbilincs

  2010.03.05 09:41:11Nyúlszőr
  Bár rászoktam, hogy folyamatosan beszélek hozzá, és kérdezgetek. Annyira megszoktam, hogy amikor egyedül vagyok, akkor is narrálok. :) Ha vmit ügyesen csinál, tapsvihart kap. És mondom, hogy ügyes! Mostanság magát is megtapsolja, ha úgy véli, ügyes volt. :) stb. a lényeg, hogy ne úgy éld meg, hogy "ő sírós, frusztrált". persze, az. Amint túl lépsz ezen, megérted őt. Én is ilyen gyerek voltam, öcsém "jó gyerek". Most már biztos azt mondják anyámék, hogy inkább lett volna öcsémmel több gond, csak később ne lett volna... :)

 • 2010.03.05 13:19:48Mnemo

  2010.03.05 12:48:08kurutty
  :D
  megnyugodtam, hogy nem 100%-osan lutri, milyen lesz a gyerekem, és a hogy azért a szülőn is múlnak a dolgok
  azt hiszem lesz némi előnyöm Nyúlszőrrel szemben
  - nem gondolom, hogy bárkinek azt kéne csinálnia amit mondok (kortól függetlenül és vészhelyzeteket kivéve)
  - szerintem egy gyerek, ha érdeklődik a cipőkötés, biciklizés iránt, akkor meg is tudja tanulni. Mondjuk, ha eldugom a biciklit, akkor nehezebb neki.
  júliustól elválik működnek-e az elveim... :)

 • 2010.03.05 13:20:02youdit

  Athe,

  a mi Sparunkban nincs (de az pici), CBA-nkban van és DM-ben is, de kb. 25%-kal drágábban, mint a piac végi pici bioboltban. Biopontos, úgyhogy legolcsóbb valszeg a Biopont boltjában. http://www.biopont.com/hu/termekek/vegabond/kokusztejpor,_kokuszreszelek

  Itt írja a boltokat, ha rákattintasz, felsorolja a forgalmazott termékeket, eszerint sincs a Spar-ban. http://www.biopont.com/hu/ertekesites

 • 2010.03.05 13:22:44kerekbilincs

  Amúgy a folyadék témával egyetértek, nálunk is játszik. böliben nem kap eleget (pont két hete vesztünk össze ezen a gondozónőkkel), persze nyűgös. No, túletetve sincs bent, az is gond szokott lenni. Kihozom (pont uzsi után) és éhes és éhes és éhes... meg szomjas. amint rendbejön a vércukra, kisimul. volt olyan, hogy decemberben kihoztam, és 4dl-t ivott meg a kapuban! Botrány.

 • 2010.03.05 13:24:18Athe

  youdit, köszi

 • 2010.03.05 13:24:54Athe

  ja, Zamatnak :) : nem, a kutacsával minden oké, szép, nem horpadt

 • 2010.03.05 13:55:34baudolinA

  Nyúlszőr,
  írtam.

 • 2010.03.05 14:03:47baudolinA

  De nem megy át.

 • 2010.03.05 14:16:26youdit

  Athe, szívesen. Remélem, segít. :)

 • 2010.03.05 15:10:12Nyúlszőr

  kerekbilincs -

  ez megy! segítem, hogy segítsen, sikerélménye van (most volt itt szerelő, a gyerek kapcsolta be kávéfőzőt), folyamatosan mondom, mit csnálunk, mi után mi fog következni, stb. Az autóban is beszélek hozzá, elmondom miért állunk, milyen színű a lámpa, mit kell csinálni, stb.Most indulunk vásárolni, segít bepakolni a kocsiba, odaadja a nninek amit kiválasztott - szóval szerintem okos kisemberként kezelem.
  Baud - megyek, megnézem, mizu!

 • 2010.03.05 15:12:37Nyúlszőr

  baud - megnéztem, nem tudom, mi a bibi! vadvirag5kukacfreemail.hu

 • 2010.03.05 15:22:05zsiri

  Nagyon cuki. Végülis én sem panaszkodhatom, bár éjjel is 3-4 óránként eszik a ded, de aztán szopi után elégedetten visszaalszik. Múltkor voltunk vendégségben és eléggé megnézte, hogy hova a fenébe hoztuk, kicsit sírt is, így nálunk a bárhol elalszik dolog sem áll. A többi viszont közelít.

  Hát igen, Tünde. Aki mer, az nyer.

 • 2010.03.05 15:26:55hinta-palinta

  Athe, a Reálban is van kókusztejpor.Meg többféle biomag, por, korpa mismás is:)

 • 2010.03.05 16:12:33mormi

  Athe, en is hasonlo cipoben jartam: a kisfiamnal 10 honaposan jottek ki eloszor a csalankiutesek - ettol kezdve az elvalasztasig, 22 honapos koraig en is dietaztam. Meghozza tej, tojas, szoja es apromagvas termekek megvonasaval. Tenyleg nagyon nehez igy letezni.
  En a DM-ben vettem a rizstejet, a szojatejet es a mandulatejet azert nem ajanlom, mert az is potencialis allergen.
  Azt nem tudom, irtad-e, hogy mennyi idos a pici, mert en azt mondanam, hogy el kell menni allergologus specialistahoz es csinaltatni allergiatesztet verbol. Nekunk az alapjan allapitottak meg ezt a tiltolistat. Viszont pl halat, epret, kiwit ehettem, mert ezek negativak lettek a teszten a kisfiamnak.

  Az orvostol lehet listat is kerni tej- es tojasmentes termekekrol. Ha adsz egy e-mail cimet, el is tudom kuldeni a listat, nekem megvan. Amugy pedig mindennek de mindennek meg kell nezni a cimkejet, mert a sonkatol a fuszerkeverekekig mindenben lehet tejfeherje, es az allergent nem szabad semmilyen formaban megenni, meg nyomokban sem. Mi kenyerfelet pl csak supermarketekben veszunk, ahol egyertelmuen fel van cimkezve az osszetetel.

  Nagyon nehez tema, kitartas! Meg azt hozzateszem, hogy az en kisfiam most masfel eves korara a tojas- es a szojaallergiat mar kinotte, meg hatra van a tej, a mandula es a pisztacia...

 • 2010.03.05 16:14:14mormi

  javitas: 2 es fel eves most

 • 2010.03.05 17:33:54Athe

  mormi: még csak 6 hetes, és egyébként szerintem is érdemes lenne először megnézni mire allergiás, és csak utána tiltólistázni (praktikusabb ugye, mint találgatni)
  címem: athe.levelezes kukac gmail.com

 • 2010.03.05 18:21:06dobosgreta

  ezt az "irast" meg publikaljak is? rohej...

 • 2010.03.05 19:41:42baudolinA

  Nyúlszőr,
  akkor dobj egy próbalevelet erre a címre: baudolinonarrator kukac yahoo pont com

 • 2010.03.05 21:44:12skótviszki

  Athe,

  nekem anno azt mondták, hogy szoptatott babánál nincs értelme a vérvételnek, mert nem mutat ki semmi értékelhetőt. Vagy ez mégsem így van? Mert sokat segített volna, ha nem nekünk kellett volna kitotózni...

 • 2010.03.05 22:12:58Athe

  skótviszki,

  hát nemtom, mormi azt írta, hogy náluk 10 hónaposan kimutatható volt, mire allergiás a baba
  szerintem majd rákérdezek a dokinál a jövő héten, úgyis jön.

 • 2010.03.05 22:20:20csib

  athe
  Csak az olajat használtuk. Olyan utána a bőre, hogy nem akarsz rá semmit kenni, mert puha.
  Egyébként a saját bőröm is fürdés után babaolajjal kenem már évek óta :))

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta