A szüléshez az anyának semmi köze

Tudjuk, hogy akár tíz évvel ezelőtt is teljesen más tanácsokat adott a védőnő és az orvos egy kismamának, mint most. Alább az idén hetvenéves American Baby című magazin negyven évvel ezelőtti, kismamákhoz intézett tanácsait olvashatjuk a Parents.com válogatásában. És bár nyilván a hatvanas évekbeli Amerika, és az akkori Magyarország között szinte mérhetetlen a különbség, de úgy gondoltunk, megdöbbentő és egyben vicces olvasni, mennyire más szellemben születtek akkor a gyerekek, mint most. A szülésről például azt gondolták, hogy az anyának semmi köze hozzá. De találunk azért ma is megfontolandó tanácsokat is. Van, amikről többet, van, amiről kevesebbet beszéltek, mint ma.

A szülésről:

A tested ugyan végzi a dolgát, de szülés során a legtöbbet az orvos teszi. Minél kevesebbet tudsz, annál kevesebb dologra kell gondolnod! Úgyhogy lazíts, és bízd a részleteket az okosokra!

A férjről:

Legyünk belátással, és próbáljuk meg férjünk életét kicsit megkönnyíteni, amíg mi a kórházban vagyunk. Írjuk fel neki a fontosabb telefonszámokat! Hagyjunk neki egy hétre való tiszta alsóneműt és inget! Töltsük fel a hűtőszekrényt élelmiszerrel! Szerezzünk egy bejárónőt, aki minden nap benéz, amíg mi a kórházban vagyunk! És a legfontosabb, engedjük meg a férjünknek, hogy ő hozza haza a babát a kórházból!

Adjunk hálát az égnek a férjünkért! Bár az is öröm, hogy ott vannak velünk, de válságos helyzetben ők azok, akik megőrzik nyugalmukat és racionalitásukat, és erre egy kétségbeesett nőnek sokszor szüksége van.

A születésről:

A magzat az anyaméhben a biztonság és elégedettség áldott állapotát éli meg, a születés ennek az állapotnak a durva megszakítása. Ez egy olyan hatalmas sokk, amit az ember egész életén keresztül próbál kiheverni.

A szoptatásról:

A szopató nők energikusabbak, jobban érzik magukat és sokkal jobb velük együtt lenni. Aki szoptat, igyon meg naponta legalább egy liter tejet!

A névadásról:

A vonzó névvel rendelkező emberek általában népszerűbbek, és jobban kedvelik őket, mint azokat, akiknek neve kellemetlenül hangzik.

A szülés utáni depresszióról:

Szervezd meg, hogy eltölthess egy kis időt a nap folyamán magadban. Tegyél fel egy lemezt, olvass regényeket, sminkeld ki magad, vagy varrj egy koktélruhát, tornázz, vagy aludj egyet, - bármit, csak ne mosogass!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek