SZÜLŐSÉG

A szüléshez az anyának semmi köze

2010. március 4., csütörtök 09:52 |

Tudjuk, hogy akár tíz évvel ezelőtt is teljesen más tanácsokat adott a védőnő és az orvos egy kismamának, mint most. Alább az idén hetvenéves American Baby című magazin negyven évvel ezelőtti, kismamákhoz intézett tanácsait olvashatjuk a Parents.com válogatásában. És bár nyilván a hatvanas évekbeli Amerika, és az akkori Magyarország között szinte mérhetetlen a különbség, de úgy gondoltunk, megdöbbentő és egyben vicces olvasni, mennyire más szellemben születtek akkor a gyerekek, mint most. A szülésről például azt gondolták, hogy az anyának semmi köze hozzá. De találunk azért ma is megfontolandó tanácsokat is. Van, amikről többet, van, amiről kevesebbet beszéltek, mint ma.

A szülésről:

A tested ugyan végzi a dolgát, de szülés során a legtöbbet az orvos teszi. Minél kevesebbet tudsz, annál kevesebb dologra kell gondolnod! Úgyhogy lazíts, és bízd a részleteket az okosokra!

A férjről:

Legyünk belátással, és próbáljuk meg férjünk életét kicsit megkönnyíteni, amíg mi a kórházban vagyunk. Írjuk fel neki a fontosabb telefonszámokat! Hagyjunk neki egy hétre való tiszta alsóneműt és inget! Töltsük fel a hűtőszekrényt élelmiszerrel! Szerezzünk egy bejárónőt, aki minden nap benéz, amíg mi a kórházban vagyunk! És a legfontosabb, engedjük meg a férjünknek, hogy ő hozza haza a babát a kórházból!

Adjunk hálát az égnek a férjünkért! Bár az is öröm, hogy ott vannak velünk, de válságos helyzetben ők azok, akik megőrzik nyugalmukat és racionalitásukat, és erre egy kétségbeesett nőnek sokszor szüksége van.

A születésről:

A magzat az anyaméhben a biztonság és elégedettség áldott állapotát éli meg, a születés ennek az állapotnak a durva megszakítása. Ez egy olyan hatalmas sokk, amit az ember egész életén keresztül próbál kiheverni.

A szoptatásról:

A szopató nők energikusabbak, jobban érzik magukat és sokkal jobb velük együtt lenni. Aki szoptat, igyon meg naponta legalább egy liter tejet!

A névadásról:

A vonzó névvel rendelkező emberek általában népszerűbbek, és jobban kedvelik őket, mint azokat, akiknek neve kellemetlenül hangzik.

A szülés utáni depresszióról:

Szervezd meg, hogy eltölthess egy kis időt a nap folyamán magadban. Tegyél fel egy lemezt, olvass regényeket, sminkeld ki magad, vagy varrj egy koktélruhát, tornázz, vagy aludj egyet, - bármit, csak ne mosogass!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.03.04 17:40:50a szív fészkei

  Én is most szembesültem, majd 40 évvel az események után azzal, hogy az akkori legjobb barátnőm, akinek egyedül elmeséltem az abortuszom történetét (érettségi évében, nem volt egy élmény), milyen MTI-t megszégyenítő hatékonysággal kürtölte azt világgá azon nyomban olyanoknak is, akik szinte nem is ismertek.
  Most már mindegy, szarok rá, régen nem is tartjuk a kapcsolatot (nem ezért), de pár akkori gesztust most már utólag megértek velem kapcsolatban. Tagadni soha se tagadtam, nem is volt téma - csak arra írom, hogy néha a legbensőbb emberek is bírnak aljasok lenni, ki tudja miért? Szegény Csonka, ha ez történt vele, hát nagyon megszívta a környezetével, hogy rögvest kiadták.

 • 2010.03.04 17:41:08cantaloupe

  Zsenge kakashusi, ez kéééész! :D

  Ja, azt én is tudom, mert pesti rokonok is mesélték, hogy a kollegájuk fiánál is próbálkozott, aki nem is volt váltóáramú. :P
  Így nem kért a szolgáltatásból...

 • 2010.03.04 17:43:01cozumel

  Mondjuk semmi nem venne ra, hogy lefilmezzem magam szex kozben... :O:O:O

  De mostanaban ez IS leselkedik a tinilanyokra: bekamuzott nagy ajlavju, aztan az elso (masodik) aktus rogton a jutyubon kot ki...
  Uhhh, nem is tudom, mit csinalnek a kisfaszival. Szeletelt virslit a virslijebol? :D

 • 2010.03.04 17:45:17hinta-palinta

  Én a Varnus Xaverról hallottam osonó hajnali vendégekről egy szobaasszony ismerőstől:)

 • 2010.03.04 17:49:25nyina&mika

  és akkor csodálkozunk, amikor nem meri kimondani magáról közszereplő, vagy a saját kicsi fiunk magáról, hogy buzi.
  remélem a saját gyereketek ánuszáról és hüvelyéről is ennyit fogtok csacsogni, amikor dugható korba ért.

 • 2010.03.04 17:49:41bólint

  Amiket a kiscsajok - tisztelet a kivételnek, remélem, ők a többség - felpakolnak magukról pasi nélkül is, háááááááát. Felhívás matrac-keringőre, szerintem nem kell őket nagyon kapacitálni. South Park örök klasszikus a Paris hiltonos ostobenko kurva-rész tökéletesen leírta ezt. Mint nagy példakép, ő is attól a Salomonnal -vagy hogy hívják az x per n-dik pasiját - forgatott Egy éjszaka Parisban klasszikustól lett világhírű. Ez számára - huhh de olcsó poén, de nem bírom kihagyni - mindenképp jó befektetés volt.

 • 2010.03.04 17:53:31Zuhatag

  Házibuliban az őt kezelő részeg doki mesélte el a társaságában lévő embereknek a történetet Fridiről. Nem nekem, hanem a párom focitestvérének.

 • 2010.03.04 17:55:14bólint

  nyina, az, aki normálisan elmondja - én csak a szöszi Kristófot látom erről blogolni meg a tényleg nagyon gyönyörű pasijáról - azt nem találják ennyire meg. Épp azért, mert nem vakít és nem rejtélyeskedik. Élik a maguk életét ők is: a Facebookon látom, hogy ahányszor felrak valamit magukról, ötvenen ujjonganak, hogy de szépek vagytok, hajrá! Ők eg elfogadott pár, mindegy melyik bejáratot használják.
  DE aki vakít, hogy áá, nincs is szükségem másra, nem érdekel senki magamon kívül, csak a munka, stb. - ez a Fridi dumája - azt kiszekesztik, amikor nekidurálja magát valahol párt keresni.

 • 2010.03.04 17:58:40hinta-palinta

  Azt azért nem értem, akármilyen is a doki a házibuliban, részeg vagy sem, ott volt vagy sem,tényleg varrtak-e vagy sem, szóval azt honnan tudják, ki volt a partner..?Oda van írva az ambuláns lapra?Á, ez így tényleg legenda.

 • 2010.03.04 17:59:27kukabúvár【ツ】

  2010.03.04 17:39:20cozumel
  azért jól esik, hogy legalább neked hiányoztam.
  őrködtem 56 órát. úgy látom be kell vinnem egy laptopot, nehogy elkakasatlanodjatok itt nekem... :)

 • 2010.03.04 18:01:43a szív fészkei

  így van, aham. Ha nekem ilyen irányultságú lenne valamelyik gyerekem, biztos először összeomlanék egy napig, mit hazudjak? De ha ő úgy lenne boldog, akkor el kéne fogadnom és csak azt tanácsolnám neki, hogy ne botrányosan legyen az. (értem ezalatt a Király fürdői esetet, stb.) DE ahhoz kell egy emberi attitüd, hogy valakit megtaláljon a pletyka, valakit meg kíméljen. A F. nagyon sokaknak csípi a szemét a hozzá állásával, a ki ha én nem!-ségével. Tudom, sok mindent letett az asztalra, ja, de igaz az a mondás, hogy "Van már neki mire szerénynek lenni." Az én szememben igazán nagyok eszméletlenül visszafogottan viselték magukat.

 • 2010.03.04 18:06:15nyina&mika

  bólint, kedvenc mondogatásom, hogy aki kurvának áll, ne sírjon, ha basszák. a közszereplő meg tudja, hogy az életén csámcsogni fognak. ha hazudni akar vmiről, ő dolga, akkor is, ha mindenki tisztában van az igazsággal. ostobaság? az.
  de felfordul a gyomrom, hogy ettől feljogosítva érezze magát átlag mariska, hogy arról beszéljen, hogy a művész úr végbele megrepedt-e? fel.
  de gondolom azt, hogy amikor átlag mariska jancsi nevű gyermeke rájön, hogy ő bizony azt az érzést szereti, amikor még pont nem reped a végbele, akkor ennek okáról nem szeretne beszámolni mariskának, ha mariska szerint vicces és csámcsognivaló ez más esetében? gondolom.

 • 2010.03.04 18:08:20Brumibaby

  nyina, kösz, ilyesmit akartam mondani, + kijafrancot érdekel a más ember nemi élete?

 • 2010.03.04 18:09:47Brumibaby

  nyina, tévedés, a közszereplő élete is csak a közszereplés erejéig nyilvános, és mindenkinek joga van a hálószobáját rejtve tartani mások elől.

 • 2010.03.04 18:11:55madz

  kb ötvenféle verziót hallottam már arról, hogy kinek a kicsodája fércelte össze a fridit. érdekes módon mindenkinek van olyan ismerőse, akinek van olyan szomszédja, aki ismerte a dokit. meg aztán tényleg milyen vicces lehetett, mikor fércelték. az persze mennyire más, mikor minket fércelnek a szülőszobán, höhöhö...

 • 2010.03.04 18:12:12Brumibaby

  magyarul az iménti első kommentem az előző kommentedre vonatkozott, az utóbbi meg az utóbbira.

  Dr. Backmann nevű szert vettem du. az Intersparban 699 forintra leárazva, az hivatott kipucolni a mosógépet. Azért nekimentem szivaccsal is, majdnem hánytam és nem értem el szinte semmit mechanikusan. Most megy a tisztítókúra - majd mesélek.

  Londonban olyan közmosodába jártam mosni, tök jó volt. Náliunk miért nincsenek ilyenek?

 • 2010.03.04 18:12:37madz

  na, meg kb még azt akartam írni, amit Brumi

 • 2010.03.04 18:12:59Brumibaby

  Dr. Beckmann, bocsánat

 • 2010.03.04 18:13:23másutt

  brumi, szerintem a 1/2 orszagot, mert nem nyomatnak azt a sok szennyet, ha senki nem venne-nezne-hallgatna!
  csak senki nem akarja bevallani.
  egy terhes "celeb" 3X annyi ujsagot ad el, mint egy termeszeti katasztrofa es 10X annyit, mint egy haboru.
  eleg egy bo ruha: vajon XY terhes? es repulnek le az ujsagok a polcrol. detto szakitas, meg "randizgatas".

  tapasztalatbol irom...

  2010.03.04 18:09:47Brumibaby
  ez pedig meg a Cezarok idejeben sem volt igaz, mindenkit erdekelt ki a Nagy Ember agyasa.. mindig!
  mirol masrol suttogtak volna a jobbagyok, mint hogy a "naccsaga" mit csinalt, amig a naccsagosur a hadban volt???

 • 2010.03.04 18:15:13nyina&mika

  Brumi, joga van, de amikor xy magával viszi a story fotósát a nyaralására, hogy bensőséges hangulatú fotókat készítsen a székeléséről is, akkor yx sem fogja tudni megakadályozni, hogy beszéljenek róla (és nem csak arról, milyen nagyszerűen orgonált/politizált/játszott, hanem bármiről). hogy mégis megakadályozza, ahhoz sztem olyan fokú tudatosság, akaraterő és anyagiakról való lemondás kell, amit személy szerint nem követelek meg :)
  de ettől még rosszul vagyok az ezen való pofázástól.

 • 2010.03.04 18:15:44Brumibaby

  másutt, kurvára le vagyok én maradva ilyen magánélet szentsége meg hasonló emberi jogoknál, és tudod mit, attól, hogy a fél ország suttyó, a suttyóság nem kéne norma legyen.

 • 2010.03.04 18:23:29másutt

  Brumi :)
  A bulvarsajto sosem a kekharisnyak kivaltsaga volt. Az "atlag" orszag nem bolcsesz, es nem az Elet es Irodalmat olvassa a metron.
  A Blikket egymasnak adjak anyam szomszedai, amig az el nem rongyolodik 1 het alatt!

  Nezz korul a mai Velvet cimlapon, hogy hany seggel, csoccsel es hassal osztjuk meg eme szent helyet.
  Nelkuluk nem lenne letjogosultsagunk, mert AZ adja el az ujsagot.
  Nem az anyatejvita.

  Ezzel a "kit erdekel a maganelete, ha egyebkent jol vegzi a munkajat" dologgal Clinton is beprobalkzoott. Ki a fenet erdekel, hogy ki szopja le, Hillary, vagy Monica, ha az orszag jobban all, mint 50 eve barmikor, az emberek jol elnek, nincsen haboru es rengeteg az allas?
  hat, ugy tunik MINDENKIT erdekelt, es elvesztette a demokrataknak a kovetkezo valasztast.
  Azutan jott egy zart hazssagu, konzervativ kereszteny faszfej, aki tonkretette az orszagot, de mindenki imadta, mert olyan aszexualis, volt s artalmatlan...

 • 2010.03.04 18:24:34a szív fészkei

  nyina, válaszolok, ha nem is engem céloztál, mert én hoztam fel véletlenül a szexvideót, mint szót. Ebből kerekedett ki ez.
  Hidd el, tökmindegy nekem is, ki mit művel szex címen, nem tartok még ott, hogy csak erre izgulhassak. Azt sem mondhatom, olyan erkölcsi tartásom lenne, mint neked, ám tisztellek érte. komolyan.
  Én elolvasok ezt-azt, komolyat, szennyet is - majd tovább lépek. De nem minősíti a szeme,be azt, aki ilyesmiért kerül kórházba - by the way, ahogy hallgatom az orvosokat, ez komoly probléma lehet ebben a körben és sajnálom is őket ezért. Viszont, ha már efféle kiderül, akkor pont ilyenek miatt, lehetne ezt felvilágosításra is használni esetleg...
  Hogy minél kevesebbnél következzék be - nem ismerek egy meleget se, teszem hozzá.
  Aki közszereplő esetleg beszél magáról és nemcsak kényszeres bulvárszinten, az pl. így segíthet az átlag mariskák átlag jancsikájának ezzel talán. Valahogy megtalálva a formát.
  Én pl. egy kíváncsifáncsi vagyok, akit érdekel mások mindenféle élete (nemi csak akkor, ha erről ő maga akar beszélni), mert mindig kutatom, hátha vannak jobb életreceptek az enyémnél, hátha lehet valamit okosabban, ügyesebben csinálni? És ha valakiről - közszereplő - olvasok ezt-azt a nemi téréről is, akkor azon tűnődök kicsit, hogyan juthatott ide, mi az oka a kisiklásának (mert nem a fenenagy boldogságot szokták megzenésíteni a bulvárban). És hátha kikerülhetők az ő csapdái. Én ennyire egyszerű vagyok. De vállalom.

 • 2010.03.04 18:35:06a szív fészkei

  TAlán rá kéne a mostani fiatalokat nevelni arra - mindenki úgyis médiákokban akar érvényesülni - hogy ha erre adják busa fejüket, legyenek nagyon körültekintők! Hírért ne porciózzák fel magukat a pulton, két sor nem éri ezt meg! Van, akiről soha nem nyí a bulvár, és csodás színésznő, pl. Tóth Ildikó. Valamiért meg tudta oldani. Pedig szép is nagyon.
  A szegény Csonka meg egy időben a vízcsapból is kifolyt valamiért az emberek pofájába nagy magányát ecsetelve. A magánszférája az övé, de bontogatta sajnos ő is meg a többi mindennap címlapos is a pofonzsákot.
  Én meg tudod - mint hajdani ÉS olvasó (coming out: abban is a legjobban a Szilágyi Gyula szexről írt szociológiai cikkeit szerettem, mert az élet volt, nemcsak elvont rinya) - attól menek a falnak , hogy Móricz Zsigmond legtitkosabb erotikus gondolatait minek kell kiadni, amikor azokat nem megjelenésre szánta? Ő halott, még megvédeni se bírja magát. Meg a többi magánlevelezés, blabla.
  Busht meg azóta is gyanusítják a Rizs hölggyel, csak ők sunnyognak azóta is erről. Clinton meg megbukta. Na tiszta off, bocs.

 • 2010.03.04 18:35:44cozumel

  Masutt

  ne is mond, az elemzesed tokeletes, es ettol durrant el nekem is sokszor a fejem a Bush era alatt... :S

  Es igen alantas es primitiv modon tudok orulni EZERT, amikor "konzervativ" "kereszteny" "tradicio tisztelo" "csaladszereto" "istentisztelo" republikanus politikusokat kapnak rajta olyasmin, amihez kepest Monika oboazasa tenyleg szinte a normalis-siman belefer kategoria.

 • 2010.03.04 18:48:58a szív fészkei

  cozumel, te ott élsz?

 • 2010.03.04 18:52:06a szív fészkei

  Mert engem mindig óv a kinti , már említett sok évtizede oda gyökerezett személy, hogy ne a filmekből, cikkekből próbálja Amerikáról sommásan ítéletet mondani, mert ott minden megtalálható a legszarabb elvakultságtól a legnagyszerűbbig. Még soha nem voltam, (nem is valószínű, hogy leszek :((), de ez tényleg nehéz, innen magyar aggyal. De ez az egész mai is egy Amerikát kissé ironizáló cikkből indult ki.

 • 2010.03.04 18:57:13a szív fészkei

  És a kora hatvanasokban egy brit hadügyminiszter Profumo bukott akkorát, mint az ólajtó egy prostival henteregve. Rántotta magával az egész pártját is. A lányka állítólag orosz kém volt noch dazu... Nem a Clinton találta fel a házasságtörést vezetőként. Mussolini házassága is megérne egy misét - az akkori Olaszországban szemrebbenés nélkül tartott nyilvánosan szeretőt. Az emberek szeretnek a szentképek alá is nézni. Aki esendőnek mutatkozik és bevallj, hogy nem ő a szobor a szentháromságban, azt legtöbbször békén hagyják, hisz magukra ismernek benne.

 • 2010.03.04 19:01:12baudolinA

  Chang Yai,
  a fonetikai átírás kb. így lenne: 'lu:si (míg pl. a német Führer szó átírása: 'fy:re(r)), de hidd el nekem becsületszóra, hogy az az 'ü' nem a magyar 'ü'. Hasonlít rá, de nem Lüszi.

 • 2010.03.04 19:05:42cozumel

  Sziv

  en Kanadaban, de eltem az USAban is huzamosabb ideig.

 • 2010.03.04 19:16:32a szív fészkei

  Hát akkor bennfent vagy :-). Európai mentalitással hamar megszoktál kint? Mert a másik baráti házaspár - 24 éve kint USA-ban, konkrétan SF-ban - azt mondja, hogy ez nekik teljesen ma se megy. Hogy ott van ugyan a full barátságos felszín, de a mélyet el kell takarni és senkinek se merik elmesélni a gondjaikat. Ugyanakkor a MA-ban élő meg tökéletesen beilleszkedett, amerikai házastárssal persze könnyebb talán, de ő ilyesmire nempanaszkodott soha...

 • 2010.03.04 19:17:59a szív fészkei

  Ja, bocs és tényleg annyival mások náluk a kanadaiak, ahogy a SP-ban hangsúlyozzák? Vagy miért van ez az őket még hülyébbnek ábrázolás?

 • 2010.03.04 19:53:42a szív fészkei

  http://cukisag.blog.hu/2010/03/04/zsirafborju_szuletett_az_allatkertben Zsiráfapuka is érdeklődik az újszülött iránt, pedig ez náluk nem is szokás. Jonas már az új hímgeneráció oszlopos tagja :-))

 • 2010.03.04 20:06:01cantaloupe

  Szív fészkei,
  ez pontosan így van. Rendkívül barátságos mindenki. Ha a liftben hozzászól valaki 2 emelet megtétele után, az tuti jenki.
  De ahhoz keményen kell küzdeni, hogy privát dolgokat is meséljen neked egy amerikai.

 • 2010.03.04 20:24:28a szív fészkei

  Kösz, cantaloupe, tényleg érdekel. A SF-iak (főleg az asszony persze) arra pnaszkodik (nem is jó szó), azt hinyolja, hogy ő nem tud megosztani olyan dolgokat, amiket itthon simán elmesélt nekem vagy bár bensőséges barátnak. És -like gyónás - attól könnyebb lett neki. Nem nagy bűnök, ilyesmik de amik azért nyomhatják a lelkét. Ha jól értettem őt, mintha nem szabadna gyengének mutatkozni senki más előtt.
  És vágyik haza (persze soha már nem jön vissza végleg: odakötik a felnőtt gyerekei, munkája, élete) , boldog ha egy-két év után úgy dumálunk, mintha el se ment volna. SF-ban is egy magyar származásúval keveredtek jó barátságba. Nehéz lehet ez azért - teszem hozzá befutott asszony, szakmai sikerekkel, stb.

 • 2010.03.04 20:25:50a szív fészkei

  jav: hiányolja, pár

 • 2010.03.05 08:25:19Silverveil

  Igazából a Velvetnek van olyan szekciója, ahol sokkal inkább fogékonyak az emberek a sztárpletykákra. Őszintén nagyon remélem, hogy sosem érzem majd annak szükségét, hogy mások magánéletét lessem, legyenek a mások akár celebek, akár kollégák/szomszédok stb.

 • 2010.03.05 14:49:15hinta-palinta

  Mosogatógép ökogolyó!
  Mondjuk van egy olyan érzésem, sima labda jó pénzért, úgyis tényleg a tiszta forró víz tisztít:)

  http://www.jinjang.hu/index.php?page=termekmore&id=23

 • 2010.03.05 15:02:14Silverveil

  Hinta-palinta,

  Ez aranyos, ha hazaérek megkérdezem, hogy a sok mosás után akar-e egy kicsit labdázni :)

 • 2010.03.05 15:11:36hinta-palinta

  :)
  Adjál neki ping-pong labdát, kevesebb mint 7500 Ft:)
  Hogy hívjátok egyébként ezt a házi gyöngyszemet?

 • 2010.03.05 15:19:16Silverveil

  Hinta-palinta,

  Mancinak hívják a mosogatógépet, ha erre gondoltál:)

 • 2010.03.05 15:26:08Laliath

  Lányok, a mosogatógép nem érint, de nem tudjátok, nem áll valaki épp a teregetőgép feltalálásának küszöbén? Végtelenül hálás lennék egy szabadon kipróbálható prototípusért :)

 • 2010.03.05 15:30:21hinta-palinta

  Laliath:)

  Ehhez mit szólnál inkább?http://www.vatera.hu/siemens_tj10100_ingvasalo_159930042.html

 • 2010.03.05 15:30:27manó99

  Teregetőgép engem is érdekel,de jól jönne egy vasaló robot is.:-))

 • 2010.03.05 15:39:39manó99

  hinta-palinta


  Inkább vasalok.:-)

 • 2010.03.05 15:45:49Laliath

  hinta-palinta
  a gyerek pelenkáin nem segít :(
  plusz a szárítógép sem, mert nem tehető bele

  manó,
  indítsunk mozgalmat - első lépésként levédetjük az ötletet, aztán fogunk valakit, aki megalkotja :P

 • 2010.03.05 15:48:23manó99

  Én ismerek robot építőket,de ez nem kihívás a számukra.

  De oké.

 • 2010.03.05 17:22:52kukabúvár【ツ】

  szeva wolff! mit iszol?

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta