SZÜLŐSÉG

Terhesnapló 5.0: Jenőke vajon fiú vagy lány?

2010. március 3., szerda 07:37 |

20. hét

+5,0 kg

Az emberekben két ellentétes vágy küzd egymással. Az egyik mindent tudni akar előre és utálja a meglepetéseket. Ennek a vágynak köszönhette a karrierjét Teiresziasz, a görög mítoszok vak jósa, ebből él az összes meteorológus, és ezért alakult ki a sok mendemonda arról, hogy meg lehet jósolni, hogy egy nőnek fia lesz, vagy lánya a spéci kínai naptárból, a növekvő hasa formájáról, az aranygyűrűs trükkből, vagy arról, hogy miket kíván a mama enni. A másik oldalon meg van az a hang, ami imádja a meglepetéseket. Emiatt a belső hang miatt nem akar valaki előrelapozni a krimiben az utolsó oldalra, hogy megtudja, ki a gyilkos és emiatt kéri meg az ismerősét, hogy ne árulja el az izgalmas film végét, amíg nincs ideje azt megnézni a moziban. A legtöbb ember nem túrja fel a lakást december közepén a karácsonyi ajándékaiért, és nem egy nő életének kedvenc pillanata, amikor párja váratlanul, minden előjel nélkül elé áll egy gyűrűvel és felteszi azt a bizonyos kérdést. Most ez a két hang vív csatát bennem, és képtelen vagyok döntést hozni, pedig órákra vagyok az ultrahangtól. Megkérdezzem, hogy fiam lesz, vagy lányom, vagy ne?

A legutóbbi terhességem alatt ez az egész a következőképpen nézett ki: elhatároztuk, hogy erősek leszünk és nem kérdezzük meg. A fő ok erre az volt, hogy első gyerek lévén teljesen mindegy volt, hogy fiú, vagy lány. Na meg szeretjük a meglepetéseket. Párom arról fantáziált, milyen klassz lesz felkiáltani a szülés alatt, hogy "kisfiú!" vagy "kislány!" Ezt a feladatot fenntartotta magának, és ezt bele is raktuk a szüléstervbe, azaz írásba foglaltuk. Az ismerősök és rokonok elismeréssel bólogattak és dicsérték az akaraterőnket. Egyetlen kivétellel. Az illető végighallgatta az ömlengésem arról, hogy milyen kevés igazi klassz meglepetés maradt meg nekünk modern embereknek, és hogy mi szeretnénk várni a szülésig, és egy pár másodpercnyi gondolkodás után, nagyon lassan azt mondta: "Ez a legnagyobb hülyeség, amit valaha hallottam!"

Hát igen, ez egy olyan téma, amiben mindenki szeret véleményt nyilvánítani. Végül egy nálunk sokkal nagyobb erő győzedelmeskedett. Úgy sétáltunk be a 20. heti ultrahangra, hogy erősek leszünk. De amikor a szonográfus nő megkérdezte, akarjuk-e tudni, begyakorolt kórusként, teljes szinkronban vágtuk rá, hogy "IGEN!" Így megtudtuk, hogy lány. Ez van. Kicsit váratlan volt, ami történt, de jól esett. Nagyon mélyről jött az a hang, ami felkiáltott.

Most pedig minden kezdődik elölről. Ez a kérdés nem arról szól, hogy minek örülnénk jobban, mert még mindig úgy érzem, hogy teljesen mindegy nekem, hogy fiú, vagy lány. Nagy lelki rákészülésre nincsen szükségünk. A gyerekszobát nem kell kifesteni, a falak fehérek, a bútorok sötétbarnák, a fali képeken bohókás kis állatok vannak, sehol egy királykisasszony. A legtöbb újszülöttnek való ruhácskánk hófehér, a babakocsi pedig fekete. A családban egyik nem sincsen túlreprezentálva, hiszen alig van gyerek bárhol, még unokatestvéreink sincsenek. Nincsen ősi nemesi családi nevünk, amit mindenképpen tovább kellene vinni. Tényleg mindegy. A kérdés csak az, hogy érdemes-e az embernek elfojtania a kíváncsiságát és négy és fél hónapig várni valamivel, ami az övé lehet most rögtön.

Nézzük csak az érveléseket mindkét oldalról.

Jó előre megtudni a gyerek nemét, mert:

 • Könnyebb úgy gondolni a gyerekre, hogy tudja az ember, hogy fiú vagy lány
 • Csak egy nevet kell választani, és elég bonyolult feladat az is
 • A rossz nyelvek szerint a újszülöttholmikat 3 színben lehet kapni: rózsaszín, világoskék és csúnya.
 • Elég meglepetésben lesz részem a szülés napján így is
 • Mindenki előre örülhet
 • Van idő hozzászokni a gondolathoz, ha titokban mást reméltünk
 • Miért ne? Hiszen csak meg kell kérdezni. Minek kínozni magunkat?

Jó, ha az ember nem tudja előre a gyerek nemét, mert:

 • Olyan csodás dolog egy igazi meglepetést kapni
 • A várakozás hónapjai alatt el lehet játszani a gondolattal, így vagy úgy
 • A szülés alatti izgalmas felfedezést meg lehet hagyni az apukának is
 • Szórakoztató az ismerősök és a rokonok tippelgetése és vicces a frusztrációjuk
 • Nosztalgikus, a régi időkre emlékeztető, ősanyás érzés
 • Most már ez az alternatív hozzáállás, és sokan élvezik a különcködést

A múlt hétig az volt a családi álláspont, hogy nem akarjuk megkérdezni, és ezúttal emberfeletti önuralommal megálljuk, irgum-burgum. Azután párom egy esős reggelen, miközben a nyakkendőjét kötötte, rám nézett, és azt mondta váratlanul:

"Tudod mit? Én meg akarom tudni, hogy Jenőke fiú vagy lány."

Mivel ez engem teljesen felkészületlenül ért, elbeszélgettünk a dologról. Párom érvelése, hogy "használjuk már ki, hogy a XXI. században várunk gyereket", teljesen elfogadható. De mégis, ez azt jelenti, hogy talán soha nem fogjuk már átélni a szülés alatti "Kislány!" vagy "Kisfiú!" pillanatot. A kompromisszumos közös nevezőnk egyelőre az, hogy ha teljesen egyértelműen látszik, és leköszön a képernyőről, akkor megtudjuk, azaz nem takarjuk el a szemünket, de ha nem egyértelmű, vagy titkolja, akkor semmiképpen nem erőltetjük a dolgot.

Hát.... meglátjuk. Vagy az emberi kíváncsiság győz ma, vagy a természet misztikuma.

Tippeljetek, melyik verzió valósul meg ma az ultrahangon! Az eredményt délután kettőkor tesszük közzé.

Mi történik a mai ultrahangon?

 • 274
  A
 • 169
  B
 • 156
  C
 • 43
  D

A. Hát naná, hogy nem bírtuk ki. Nem is tudom, hogyan képzeltem azt, hogy kibírjuk. Megkérdeztük. Kislány! Még egy kislány! Mennyi szép ruha várja majd! Már csak száznegyvenkettőt kell aludni és két kislányom lesz.

B. Hát naná, hogy nem bírtuk ki. Nem is tudom, hogyan képzeltem azt, hogy kibírjuk. Megkérdeztük. Kisfiú! Olyanunk még sosem volt. Milyen izgalmas lesz! Már csak száznegyvenkettőt kell aludni és fiam is lesz, meg lányom is.

C. Hát kérem, a méhem megőrizte titkát. Hogy mikor fogjuk megtudni, azt nem tudom, de nem ma, az biztos. Őkegyelme gondosan eltakarta magát. Sebaj, száznegyvenkét nap és kiderül, hacsak előbb nem.

D. Hát, ezt nem néztem volna ki magunkból, de kibírtuk. Nem kérdeztük meg.  Az igazi meglepetés ma az, hogy nem volt meglepetés.  És már csak száznegyvenkettőt kell aludni, hogy megtudjuk.

Másutt.

Breaking: az A. verzió nyert.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.03.03 21:32:45loreal

  puszpanya,

  amúgy meg én azt látom sok helyen, hogy

  "Engem meg egyre inkább az zavar h itt van ez a parány. Én meg annyival nagyobb vagyok. Feltehetően okosabb is, de tapasztaltabbnak mindenképpen tapasztaltabb. S kényszerítsem rá az akaratom?"

  ezt a mondatot értelmezik sokan extra liberálisan és a végére a gyerek irányít mindent és az nem jó senkinek, de léegfőképp a gyereknek nem.....

  Persze ez nem azt jelenti ,hogy nálad ez a helyzet, mert lehet ezt jól is értelmezni...

 • 2010.03.03 21:33:23Puszpanya

  :D Így ok a dolog... Mondjuk a hisztit én sem szeretem...

 • 2010.03.03 21:34:09másutt

  Akit érdekelne egy 20 hetes fétusz kissé ijesztő képe:
  http://picasaweb.google.com/lh/photo/GuULvSdaA-nFGQFJP0QLeA?feat=directlink

 • 2010.03.03 21:34:29Magenta

  Én simán ráerőltetem az akaratom pl. a fiamra, amikor januárban nem akar kabátot venni. :))

 • 2010.03.03 21:36:57Puszpanya

  Még nem tudom, mi lesz az eredmény, mert a Húgom gyerekeinél pontosan láttam, hol csúszott félre a nevelés (hiánya). De néha, ha volt türelmünk (időnk)s meghallgattuk a másik felet is, elképesztően racionális indokot tudtak mondani, miért NEM a válasz... :D

 • 2010.03.03 21:40:32Rosa Rugosa

  Én is ráerőltetem.
  És mondtam nekik: Geci vagyok, de igazságtalan.
  (Ez egy szólás ugye... az első jelzőt a szeméttel helyettesítettem.)

 • 2010.03.03 21:55:35vivace

  Nem akartam előre tudni. Mégis tudtam előre, UH nélkül :-) Na jó, sejtettem. Ezzel együtt: óriási öröm és meglepetés volt, hogy jól sejtettem. :-) Igen, az élet kevés igazi meglepetéseinek egyike.

 • 2010.03.03 22:08:48mormi

  masutt: teljesen egyertelmuen bajos kislanyos arca van mar mos!

 • 2010.03.03 22:11:26mormi

  Magenta: "Ha nem "épségben" bújt volna ki, akkor is ezt a nevet kapta volna."

  Nyilvan...de egyetertek loreallal, ez olyan babona, mint hogy az elso trimeszterben nem rendezed meg be a babaszobat...

 • 2010.03.03 22:15:12Magenta

  mormi, mit mondhatnék, a harmadiknál annyi volt a berendezés, hogy beraktunk egy rácsos ágyat meg egy szekrényt a ruháinak. :D Amikor a második hónapban voltam, mert akkor tudtuk elhozni, akitől kaptuk.

 • 2010.03.03 22:18:06Hannahmama

  Sok boldogságot kivánok a kiscsajszihoz :)
  Én igy a 13-hétben csak lányt szeretnék, bár a megérzésem fiút mondat velem. Nem tudom, de nekem fura lesz egy kukaccal szembenézni nai 20X :):) Jobb szeretnék lányos anyuka lenni, de majd meglátjuk mit ad Isten nekünk :)

  További minden jót, és remélem nem növeszt kukacot közben :)

 • 2010.03.03 23:22:51mormi

  Magenta, na ez mas teszta, ha igy hoztak a korulmenyek. En mindenesetre kis hijan azt valaszoltam a szuleszno kerdesere, hogy nem mondom meg a nevet igy elore, de aztan nem mertem ezt tenni...

 • 2010.03.04 05:57:18Veg_

  2010.03.03 21:34:09másutt
  Jól sikerült kép :) Kiváncsi leszek, mikorra szülitek meg azt a lánynevet :)

 • 2010.03.04 08:00:54cappu.chino

  2010.03.03 22:18:06Hannahmama
  és ha fiú, bekerül a zaciba?

  nekem fura lesz egy kukaccal szembenézni nai 20X :):)

  hát, khm, ha a fiam nemi szerve helyett egy kukac nőtt volna oda, valószínű én is furának tartanám. de mi a fura egy hím nemi szervben? az, hogy kicsi? a női is kicsi!

 • 2010.03.04 13:15:48SZNR

  Elsőre fiút éreztem és lány lett, másodjára úgy gondoltam, hogy nekem bizony fiam nem lehet (bár arra vágytam), lányos anyának éreztem magam, és lám, fiam lett.Kiváncsi vagyok, hogy pár év múlva hármaska mi lesz, azon kivül, hogy édes kisbaba.

 • 2010.03.04 13:19:29SZNR

  Hannahmama:

  Egyébként egy kicsit én is zavarban voltam, hogy a kukival mit kell kezdeni:), pl.: hogy kell tisztítani, de hidd el, ripsz-ropsz megszokod.

 • 2010.03.04 13:21:57SZNR

  Másutt:

  Bocsánat, hogy csak a 3. commentem, de nagyon gratulálok, annyira eszembe jutott az az érzes, amikor kiderül.

 • 2010.03.04 13:33:08másutt

  En meg mindig kicsit olyan "ozike a reflektorfenyben" erzessel meredek magam ele, de kezdek helyrerazodni.
  Jol esik a sok biztatas.
  Az is segit, hogy egy haromlanyos terhesnapo elozott meg... :D

 • 2010.03.04 13:37:55Ribizlee

  a kétlányos állapot szuper, én imádom! :-)

 • 2010.03.04 13:38:52Ribizlee

  (persze-persze, a többi variáció is az, de nekem ez a szívem csücske)

 • 2010.03.04 13:43:56mazsola84

  Pasid imádni fogja. 3 csaj kényezteti majd.

 • 2010.03.04 14:00:44loreal

  hehe...vagy három csaj hisztizik egyszerre :P:P

 • 2010.03.05 10:32:49Tessina

  jajj, lemaradtam a breakingről: grati, másutt:)

 • 2010.03.05 10:47:13másutt

  Dehogy maradtal le barmirol, meg en is emesztem a dolgot.

 • 2010.03.05 11:29:12dézigazdi

  Másutt, a pasim fixa ideája most az lett szerda óta, hogy egy bizonyos kor felett csak lányt tudnak csinálni. Mivel élő példa ő (a 2. lány és ugye úgy néz ki, a 3. is), + az apja, aki 40 felett még csinált 3 lányt (előtte 20évesen két fiút). Sztem hülyeség, habár peteérés első napján jött össze, akkor meg ugye a fiúspermáknak kellett volna győzni, de sebaj.
  Ha jól emlékszem, a Te férjed is hasonló korosztály, ugye?

 • 2010.03.05 11:35:00farkasokkal tancolo

  Az a helyzet, hogy nem csak a férfi spermája a döntő a nem kiválasztódásánál, hanem az is, hogy a nő méhe milyen kromoszómát hajlandó befogadni. Hiszitek vagy sem, de ez így van.

  Valahol olvastam is róla, de hogy hol azt - ha gyonüttök se - tudom megmondani.

 • 2010.03.05 11:38:24Auguszta Romanova

  Nagybatyam 43 evesen csinalt fiut,33 es 35 evesen lanyokat.
  Nagyapam 25 evesen lanyt,41 evesen fiut.
  Ugyhogy nem lehet tudni.

 • 2010.03.05 12:10:01Rosa Rugosa

  Nem úgy van, hogy peteéréskor nagyobb az esély fiúra?

 • 2010.03.05 13:00:45SZNR

  Dede!Nekem bejött!

 • 2010.03.05 14:40:20dézigazdi

  Én is így tudom, mégis jányt mutatott a lába köze szerdán :)

 • 2010.03.05 15:43:00másutt

  dézigazdi, 38

 • 2010.03.06 08:07:12dézigazdi

  Ja, enyém 41, de mivel 27 éves kora óta csak lányokat csinált, jutott erre a velős megállapításra... Néha agyeldobás, hogy miket talál ki, de legalább nem unalmas :P

 • 2010.03.06 09:35:34másutt

  Én a cigire kenem. Az viszont bizonyított. A cigizök több lányt csinálnak. A fiúspermák érzékenyebbek mindenféle méregre.

  Egy ismerösöm (nemdohányzó) viszont jó 43-44 évesen lett kisfiú apja. Feleség 42.

 • 2010.03.06 09:56:30Tessina

  hmm, akkor a kovetkezo gyerekig inkabb ne szoktassam le a pasit a cigirol?:P

 • 2010.03.06 10:06:00Wish1973

  gyerekekkel foglalkozóként nekem úgy tűnik, sokkal nehezebb sajátot nevelni. egyrészt, mert időnként az ember elfelejt kilépni a pedagógus-szerepből. néha magam is meglepődöm saját magamon, hogy úristen, úgy szólok a sajátjaimhoz, mintha órán lennék. a másik: rettentő nehéz, ha olyan dolgot veszek észre az enyémeken, amiért tanítvány szülőének szólnék, h nem süti. szóval, h az enyémnek is lehet/van gyíkja. harmadrészt: a tanítási órának tutira vége van 45 perc elteltével, akármilyen is az a gyerek, valaki hazaviszi. tehát, ha formálom, alakítom is, felnevelnem/megnevelnem nem kell. a sajátot viszont igen-és ez nagyobb felelősség-nekem. valahogy a dicséret-jutalmazás kombó is jobban működik mások gyereke felé. az enyémek tudják, h megkapják, amire szükségük van, meg, amire nincs, azt is:) nálam működik egy permanens bűntudat-faktor, ami miatt néha nem vagyok következetes. tanítványok esetében ez nincs így.
  és persze, van az a hanghordozás, tekintet amiből egy idegen gyerek ért-mert újszerű, az enyémekről viszont lepereg.

 • 2010.03.06 11:11:09másutt

  Tess :DDD, dehonnem. Rengeteg kiscsajt csinalnak nemdohanyzók.
  Ez olyan, mint minden más szelekció, pl. az anya étrendjének szabályozása. Az esélyt növeli, pár százalékkal...
  Ezt a dohányzós tény egyébként nem szokták reklámozni, mert ugye a dohányzás (meg a drogozás, ami hasonló eredményekkel jár!) káros.
  De egy 2 perces guglizás és egyértemű a dolog.

 • 2010.03.06 14:04:09rath.dinen

  wish: meg szerintem a gyerekek egy bizonyos határt csak és kizárólag az anyjukkal lépnek át. Még az apjukkal se feltétlenül. És szerintem ez valahogy fordítva is működik, egy idegen gyerek sosem tud úgy vagy annyira felhúzni, mint a sajátod, akitől azért várnál némi szolidarítást meg különben is, a te nevelésed, tehát tökéletesnek kellene lennie :-) Illetve a más gyerekénél maximum azt gondolod, hogy ezt a szülő jól elcseszte vagy ezt dobta neki a gép, így járt, de neked megvan a magad dolga, viszont látásra, kalap-kabát, mit főzzek ma este? A saját gyerekedet meg sosem tudod kiverni a fejedből.

 • 2010.03.06 14:06:16rath.dinen

  másutt: a nő tesztoszteronszintje is számít. Domináns nők inkább fiúkat szülnek, ugyanakkor a szép nőknek inkább lányuk születik.

  De ezek a különbségek, ahogy te is mondtad, nem 100%-osak, hanem mondjuk a várható kb 100:100 arányhoz képest mondjuk 100 lányra jut 112 fiú vagy fordítva.

 • 2010.03.06 14:12:22Magenta

  "Domináns nők inkább fiúkat szülnek, ugyanakkor a szép nőknek inkább lányuk születik."

  De jó nekem. :D Eddig is sejtettem, hogy tökéletes vagyok. :)

 • 2010.03.06 14:15:32rath.dinen

  Szép vagy domináns? Esetleg mindkettő? :-)

 • 2010.03.06 14:17:23Magenta

  Mindkettő. Bár egyelőre a szép van fölényben, de hátha egyszer még egy fiú beesik. :)

 • 2010.03.06 15:16:23Anyek

  Eddig akkor szép voltam, jelenleg viszont egyre dominánsabb vagyok. Hehe

 • 2010.03.06 15:45:35rath.dinen

  Ne csaljatok, csajok, a vegyes felhozatal inkább arra utal, hogy se szép, se domináns :-)))

 • 2010.03.06 15:51:07Anyek

  Na nem! Inkább is-is.

 • 2010.03.06 16:00:10Vakmacska

  Terhesen elég jól néztem ki, főleg a lánnyal (tehát amikor lányt vártam, szép voltam, kivételesen). A fiúval mindent el akartam intézni magam körül az utolsó hetekben, tehát olyan domináns (sőt, dominás, hajjaj..) voltam hogy csak na.
  Lehet erre gondoltak:))))

 • 2010.03.06 16:41:26Wish1973

  a "szép" az vmi objektív fogalom?
  asszem, gyönyörű vagyok. a 2 lányom tutira az, elfogulatlanság nélkül

 • 2010.03.06 16:47:53cozumel

  Nah, a fentiek szerint nalam nem is lehetett volna mas, mint fiu-lany ikerparos :)))

 • 2010.03.06 16:52:12nyúlmama

  Domináns nők inkább fiúkat szülnek, ugyanakkor a szép nőknek inkább lányuk születik."

  Hú, egy lány, egy fiú anyja vagyok! Már megérte felkelnem ma, ilyeneket tudtam meg magamról:)

 • 2010.03.06 16:56:09psyché

  2010.03.06 14:06:16rath.dinen
  es mi van a dominans es szep nökkel? :-D

 • 2010.03.06 16:57:54psyché

  latom, mar megvittatatok. csak fokozatosan halasok az olvasasban.

1 | 2 | 3 | 4 | 5

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta