SZÜLŐSÉG

Játékmackót és gyöngyállatkát is készíthetsz a gyerekkel

2010. március 3., szerda 12:48

Mostani könyvajánlónkba olyan könyveket válogattunk, amelyek közös ügyeskedésre ösztönzik a szülőt és a gyermeket.

Cserébe az idő hasznos eltöltését ígérik, és azt, hogy lakásunk hamarosan tele lesz repülőkkel, csuhébabákkal, kavicsokkal, gyöngyállatkákkal és dörmögő mackókkal.

Origami, Alexandra Kiadó, 1490 Ft

Hajtogatós könyvből találunk a legtöbbet  a boltok polcain, ez csak az egyik, egy viszonylag kedvező árú könyvecske. A hajtogatást, - más néven origamit, - fiúk és lányok egyaránt élvezhetik, hiszen szép és nagyon vicces dolgokat is ki lehet hozni egy egyszerű papírlapból. A lányok szép asztali és ünnepi díszeket készíthetnek, a fiúk pedig  állatokat. Az elkészült tárgyakkal játszatunk is, például békaugróversenyt. Ebben a könyvben egyszerűbb formákat is találunk, de külön előnye  a könyvnek, hogy minden hajtogatós tárgynál jelzik a nehézségi fokot, így könnyen átlátjuk, melyikbe vágjunk bele.

Nick Robinson: Papírrepülők, Gabo Kiadó 1490 Ft

Ha nagyon belejöttünk a hajtogatásba, feljebb léphetünk néhány nehézségi fokkal, és kezünkbe vehetjük a Papírrepülők című könyvet. Mert a papírrepülő nem abból áll ám, hogy kettéhajtunk egy papírdarabot, ami aztán jól orra bukik a levegőben. Repülőkedvelő gyerekeknek igazi örömforrás lehet, hiszen a könyv szerzői olyan repülőket ígérnek, amelyek valóban szállnak. A klasszikus repülőktől kezdve a siklóernyőkön meg a bombázókon át egészen a vitorlázó gépekig mindenre találunk példát. A profi hajtogatás azonban nagy feladatot ró a szülőre, valószínűleg több estét el kell majd töltenünk a modellek tanulmányozásával, hiszen nagyon fontos, hogy a repülő stabil legyen, és azt is meg kell tanulni, hogyan kell helyesen eldobni egy papírrepülőt.

Ingrid Moras: Kedvenc gyöngyállatkák 2485 Ft

A drótból és apró gyöngyökből készült állatkák elkészítése inkább a nagyobb gyerekeknek nyújthat kellemes szórakozást. A gyöngyfűzés persze alapvetően lányos elfoglaltság, de a a színes dinoszauruszok, mamutok és hatalmas pókok láttán lehet, hogy a fiúk is kedvet kapnak egy kis fűzögetéshez. Az állatokból saját állatkertet is készíthetünk.

Képkeretek, Sziget Kiadó 1780 Ft

Ezt a könyvet azért válogattuk be, mert aki szereti a szép képkereteket, az tudja, milyan drágán árulják ezeket. Sokkal jobb tehát otthon, házilag elkészíteni, ráadásul szép ajándéktárgy lehet belőle. A képkeretekez az égvilágon minden felhasználható, kagyló, moha és tészta is. A legszebb kereteket maradék gombokból és hímzővászonból alkothatjuk.

Tavaszváró kreatív ötlettár, Arena Kiadó 2690 Ft

Aboszolút aktuális, mégha nem is túl ízléses darab. Az alkotások egy részét nem biztos, hogy beengednénk a lakásba, de akadnak nagyon jópofa, cuki dolgok is, természetesen főleg a húsvét jegyében. A kedvencünk a virágcserepekből készült tyúkudvar és a papírmasé csibecsalád. A könyv külön előnye, hogy kifejezetten egyszerű, akár 2-3 éve gyerekkel elkészíthető díszek is akadnak benne.

Beke Mari- Bubcsó Klári: Játék természetes anyagokkal, M-érték Kiadó 2499 Ft

Ennek a szerzőpárosnak több, kézügyességet fejlesztő könyve is jelent már meg, a Játék természetes anyagokkat azért is érdekes, mert eleve az alapanyagok beszerzése is hasznos és kellemes időtöltés lehet, hiszen mindegyik a természetből való. Csuhé, vessző, falevél, termések, virágok, - játékkészítésre nagyon sok minden felhasználható.

Kavicsfestés, Alexandra Kiadó 1490 Ft

A legtöbb ember ösztönösen vonzódik a kavicsokhoz, például én is. Szép színesre festeni a kavicsokat pedig mindennél jobb mulatság, ráadásul tárgyakat is díszíthetünk vele. A könyvből megtudhatjuk, hogyan készítsünk cukortartót, vállfát, szalvétagyűrűt és hasonló szép tárgyakat a kavicsok felhasználásával.

Donna Gibbs, Brian Gibbs: Készítsünk mackót mindenki örömére, Szukits Könyvkiadó 3900 Ft

Utolsó könyvünket inkább ügyes kezű anyukáknak ajánljuk, akik este, a fotelba kuporodva szeretnek még varrogatni egy kicsit. Bár a mackókészítés számomra elérhetetlen tudománynak tűnik, és olyan, szinte lehetetlen kellékek beszerzését igényli, mint például a dörmögő szerkezet, a szerzők mégis azt ígérik, hogy mackót mindenki tud készíteni. A könyv tíz klasszikus maci szabásmintáját és elkészítési technikáját tartalmazza, lépésről lépésre. Érdemes lehet beletanulni, a mackókészítés üzletnek sem utolsó.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.03.03 12:54:33Brumibaby

  Macikészítő ambíciójú anyatársaknak jó pénzért dörmögést, brummogást vállalok!

 • 2010.03.03 12:59:59Subbantósdi

  Jaj de kis aranyos ez az elefánt!:o)
  Nekem ilyen gyöngyös karláncaim meg krokodilos gyöngyállatkáim voltak. :o)
  Én inkább origami-ztam meg pókfonással foglalkoztam anno, ha épp nem rajzoltam, festettem vagy gyurmáztam.
  De jópofa dolog még kivágni alakzakat papírból és úgy felragasztani, lyukacsosan vagy sót/cukrot szórni ragasztóba, egy előre körvonalazott mintába.
  Így lehet csillogó-villogó, mert a só és a cukor is ilyet, karácsonyfát csinálni.

 • 2010.03.03 13:00:42queenlly

  csendesen megjegyezném, hogy a fent említett könyvekkel ekvivalenseket lehet 500ft-tól találni az ócsókönyvesboltokban.

 • 2010.03.03 13:43:26Kockásfülűnyúl

  Gyöngy és egyéb fűzés nálunk is menő volt, de a kedvenc a kötőszakkör.Régi szép idők, hová tüntetek?

 • 2010.03.03 13:53:01keke80

  Én huginak karórát csináltam, a karpántja gyöngyböl van. Olyan szépeket lehet kapni, vannak Swarowski gyöngyök is! De tény, gyerköcök imádják! Sokat dolgoztam gyerekekkel, rengeteg kézmüves ötletem van, csak nöjjön már az a kölök!!! :DDD

 • 2010.03.03 14:10:48Cafelatte

  dormogo szerkezet!! :D

 • 2010.03.03 15:15:28rath.dinen

  Subbi: ez egy mamut :-)

  Jaj, hogy szerettem gyöngyöt fűzni, egy csomó állatot eltettem emlékbe.

 • 2010.03.03 16:36:42hinta-palinta

  Szerintem is mamut:)Origamis könyv ajánlója szerint miért választódnak szét a lányok meg a fiúk?

  A Westendben van/volt egy mackókészítő gép, olyan 3-4000 forintért megtöm egy macit, a ruhát kiválaszthatja a gyerek.

 • 2010.03.03 16:37:16hinta-palinta

  http://www.medvemuvek.hu/content/index.php?menu_id=13

 • 2010.03.03 18:52:13Rosa Rugosa

  2010.03.03 13:00:42queenlly

  Ez így igaz.

  Én őszintén elcsodálkozom azon hogy abból a 10 féle gyöngyállatból már vagy 50 féle könyvet megjelentettek...:))))) Jó pénzééért.:D

  És nekem kissé földhözragadt ugyanaz a téma 100x.

  Pl ajánlanék egy nagyon jó könyvet, a nagyfiam kedvence, még apám hagyta rá örökül:

  Dr Koós Károly: Mihez kezdjünk a természetben?

  Ez is jó:
  Tarján Gábor: Mindennapi hagyomány

  Érdekes dolgok vannak benne, sok használható, elkészíthető eszköz...:)

 • 2010.03.03 19:02:29farkasokkal tancolo

  Gerald Durellnek is van egy könyve: Amatőr természetbúvár, ami szintén nagyon jó.

 • 2010.03.03 19:22:36Rosa Rugosa

  A 80-as években a Móra kiadónál jelent meg egy Hobby sorozat. Nagyon jó! Komolyan!
  Ja és nem kerül minden 3000ft-ba, amit elkészítesz belőle...:))))

  Csak néhány példa:
  Kardos Mária: Agyagművesség
  Marjai Imre: Készítsünk hajómodellt
  Antoni Rozália, Nádas László: Filcből, fából

  Na meg van még rengeteg.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta