Érintőképernyős mesekönyvet olvas a modern gyerek

Felmerül a kérdés, hogy nem álságos-e rátukmálni a gyerekre a Waldorf babát, meg eldugni a tévét, ha mi állandóan az érintőképernyőt nyomogatjuk? Nem tudom persze erre a választ, de egyre elterjedtebb az a nézet is, hogy a gyerek minél hamarabb tanulja meg használni a webes és vizuális eszközöket, hiszen neki valószínűleg még a miénknél is sokkal nagyobb szerepet fog játszani az életében a vizualitás és az internet.

Együtt lapozgat szülő és gyerek
Együtt lapozgat szülő és gyerek

A japán Mobile Art Lab is azt vallja,hogy a gyerekek minél hamarabb integrálják az életükbe a modern technológiákat, mint például az mobiltelefont. Mert ha csak annyit látnak, hogy szüleik állandóan nyomkodnak egy nekik tabunak számító tárgyat, az elidegenítőleg hathat. Nemúgy, mint mikor gyermek és szülő együtt érintőképernyőzik! Így hát az iPhone és a könyv keresztezéséből kifejlesztették a PhoneBook-ot, ami tulajdonképpen egy interaktív mesekönyv.

Az iPhone-t csak be kell helyezni az erre kialakított mesekönyvbe (természetesen a megfelelő program letöltése után), és a kijezőn megjelenő képek igazodnak a könyv lapjaihoz. Ahogy lapozunk, változik a kép is, igazodva a meséhez. A mese, rajzolás és játék mellett az érintőképernyőt okításra, például az alap matematikai ismeretek elsajátítására is használhatjuk. A Mobile Art Lab szerint tanulmányuk azért zseniális, mert a tradicionális könyvet egyesíti a digitális technikával. Emellett szerintük remek lehetőséget kínál a szülő és gyermek közös szórakozásához, de ezt azért úgy véljük, más program is biztosítani tudja. Ennek ellenére a digitális könyvek valószínűleg hamarosan hatalmas karriert futnak majd be. A PhoneBook-ot nemrég mutatták be, kereskedelmi forgalomban azonban még nem kapható.

Oszd meg másokkal is!
Mustra