SZÜLŐSÉG

Kapuzárási pánikban utazgatnak a babát váró párok

2010. február 27., szombat 11:00 |

Alig 1-2 generációval ezelőtt, amint egy várandós nő hasa gömbölyödni kezdett, nemigen merészkedett messzire otthonától és eszébe nem jutott volna, hogy a meztelen hasát idegeneknek mutogassa. Manapság pedig a világ strandjai tele vannak bikinis terhes nőkkel Gyenesdiástól St Tropez-ig. A bulvárlapok mindenütt előszeretettel teszik közszemlére a nagypocakú várandós celebek képeit, amint a Karib-tenger hullámaiban hancúroznak.

Viszonylag rövid idő alatt, és részben annak is köszönhetően, hogy mind a közeli, mind a távoli utak sokkal elérhetőbbek lettek az emberek számára; nemcsak, hogy elfogadottá vált az, hogy a gyermeket váró párok nyaralni merészkednek, hanem divatossá is lett, szinte minden fejlett országban. Akár egy hazai, hegyi nyaralásról van szó, akár egy télközepi menekülésről az egyenlítő felé, nagyon sokan ki is használják a lehetőséget és útra kelnek, hogy alaposan kipihenhessék és kiszórakozhassák magukat még egyszer, utoljára kettesben.

Az amerikaiak általában elég gyorsan egy új szóval gazdagítják nyelvüket, amikor egy új jelenség divattá válik, és ezúttal sem tartott sokáig, hogy a "babymoon" szót megalkossák, a "honeymoon" (nászút) és "baby" (kisbaba) szavakból.  A szó ebben az értelemben alig öt éve jelent meg először nyomtatásban (azelőtt arra az időszakra utalt, amit az újdonsült szülők az újszülöttel töltenek), de mostanra jó negyedmillió találatot eredményez a guglin. A panziók, szállodaláncok és utazási irodák azonnal elkezdték használni a kifejezést és a nászutas csomagokhoz hasonló ajánlatokkal próbálják rávenni a várandós párokat, hogy azok őket válasszák.

Mi lenne a jó szó a babymoonra?

 • 29
  terheskaland
 • 28
  porontyút
 • 20
  babaút
 • 107
  maradjon babymoon
 • 156
  nem kell rá szó

A tipikus szervezett terhességi nyaralás alatt a jövendőbeli szülők mindenféle földi jóval kényeztethetik magukat. A kismamák speciális masszázsokat és iszappakolásokat kapnak, medencékben úszkálhatnak, és a párok romantikus, minden földi jóban gazdag vacsorák alatt foghatják egymás kezét gyertyafénynél. A cél a teljes kikapcsolódás, regenerálódás és az, hogy ne kelljen aggódni a szervezés miatt, mert mindent kézhez kapnak. Akik a sokadik gyereküket várják, gyakran a nagyszülőknél hagyják ilyenkor a kicsiket, a "babymoon" csak a szülőknek szól és nem szabad összetéveszteni egy családi nyaralással.

Amerikában a http://www.babymoonguide.com tartalmaz rengeteg hasznos információt és nem egy jó ötletet, Európában a http://www.baby-moon.eu/ alatt lehet nézegetni meglehetősen borsos árú "babymoon" utakat Európa és a világ luxusüdülőhelyeire. De mit csináljon, akinek a családi kasszája nem engedi meg, hogy több száz Eurót költsön éjszakánként egy kastélyhotelben, ahol még babaápolási könyveket is hagynak az éjjeliszekrényen az illóolajak mellett? Természetesen mindenki megszervezheti a saját utazását, csak figyelembe kell venni pár alapvető szabályt:

Mikor utazzunk?

A legtöbb kismama számára a második trimeszter (a 13.-tól a 27. hétig terjedő idő) az időszak, amikor legjobban érzi magát, és az utazás is akkor a legbiztonságosabb számára. A szakemberek szerint az ideális terhességi szakasz hosszabb útra a 18.-24. hetek között van. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy nem szabad, vagy nem érdemes máskor útra kelni, de esetleg több szempontot meg kell fontolni.

Szinte minden légitársaságnál van egy megszabott hét, amitől fogva egyáltalán nem vállalják a terhes nők utaztatását, a Malévnál ez a 36. hét. Ők a 28. héttől kérnek igazolást magyarul és angolul a kismama kezelőorvosától. (A nyomtatvány innen letölthető.) A 28. hét előtt semmilyen igazolás vagy bejelentés nem szükséges. A tengeri és óceáni luxus hajóutakra csak a terhesség 24. hetéig lehet menni, a hajóstársaságok nem engedik, hogy az előrehaladottabb kismama a fedélzetre lépjen. Vonattal és autóval persze nincsenek ilyen megkötések.

Hová menjünk?

Akár a wellness szálloda a szomszéd megyében, akár egy egzotikus, messzi  tengerpart a cél, érdemes olyan helyet választani, ami maradandó emlék marad, hiszen egy egyszeri kalandról van szó.  Egy hétvége az anyós megszokott telkén, akármilyen kellemes élmény, nem értelmezhető "babymoon"-nak. Mindemellett az úticél csak másodlagos fontosságú: az bárhol lehet, ahol a leendő szülők kikapcsolódhatnak. Sokkal fontosabb az, hogy mindketten jól érezzék ott magukat. Ezért fontos szempont, hogy egyformán élvezze mindenki a helyszínt. Ez nem megfelelő kifogás egy kupadöntőre, vagy Forma 1-es futamra menni, hacsak nem a pár mindkét tagja egyformán nagy rajongó.  A városlátogatások is nagyon jól sikerülhetnek, ha a pihenés nincsen elhanyagolva. Aki a Louvre minden remekművét meg akarja tekinteni 2 nap alatt, vagy át akar kelni Velence minden hídján, az ne ezt az utat válassza erre. A klasszikus "babymoon" nyaralások vizközeli vagy hegyi üdülőhelyeken történnek, ahol együtt pihenhet és regenerálódhat a jövendőbeli papa és mama, hogy a kisbaba születését, és az első, nehéz hónapokat kipihenten, kialudva, ellazult izmokkal és élményekkel telítődve várhassák.

Milyen helyeket kerüljünk el?

Bármilyen olyan országot, ahol járványveszély van, hírhedten magas a bélfertőzéses megbetegedések esélye vagy nem jó a közbiztonság. A külföldet eleve, hogyha a pár egyik tagja sem beszéli a helyi nyelvet, vagy legalább egy világnyelvet, méghozzá elég jól ahhoz, hogy egy egészségügyi probléma esetén segítséget tudjanak kérni. Olyan messzi helyre sem érdemes menni, ahová nehéz eljutni. Egy teljes napos út, több átszállással nagyon fárasztó lehet terhesen, és a hazaút után a kismama esetleg még viharvertebb lesz, mint a pihenés előtt, ami teljesen értelmetlen.

Mire kell vigyázni?

Bár az izgalmak nagyon csábítóak sokunk számára, vigyázni kell, hogy a kalandvágy ne győzedelmeskedjen a józan ész felett. Sok pár él át kapuzárási pánikot a terhesség alatt, amikor realizálják, hogy életük talán már sosem lesz ugyanaz. De akármilyen csábító az a havas, sziklás hegytető, az a magas, megmászható piramis, vagy az egzotikus étel az utcai árustól egy olyan helyen, amit talán sosem fogunk viszontlátni, ez nem megfelelő pillanat a rizikók vállalására.

Akik külföldre merészkednek, előre győződjenek meg róla, hogy TB kártyájuk vagy biztosításuk érvényes ott is, és terhesség esetén is. Sok helyen, pl. az Egyesült Államok esetében ez különösen igaz, mert érvényes utazási biztosítás híján egy sürgősségi ellátás magyar pénzben milliós nagyságrendekbe szökhet. Érdemes előre utánanézni, milyen rendelők és kórházak vannak a közelben és ezek címét és telefonszámát biztos helyre el kell rakni. Az útlemondási biztosítás is nélkülözhetetlen.

A klímaváltozásnak is megvannak a maga veszélyei. Egy meleg helyre utazni pár hétre az európai tél közepén nagyon kellemes élmény lehet, de gyakran a hirtelen meleg nagyon megviseli a kismamát. Ilyenkor gyakoribbak az ödémák, bedagadt lábak, szédülések és vérnyomás-ingadozások. A forró nap is felkészületlenül érheti valaki hófehér bőrét februárban. A terheshormonok hatására a bőr sokkal érzékenyebb, és nemcsak, hogy könnyebben leég, de be is szeplősödhet, akár véglegesen is. Ezért érdemes az árnyékban tartózkodni és fokozottan figyelni a napvédelemre.

A választott közlekedési eszköztől függetlenül az utazás alatt nagyon fontos, hogy a kismama aktív maradjon, hosszabb repülőutak alatt érdemes a folyosói helyet elfoglalni és gyakran felállni sétálni, autóút estén pedig gyakori pihenőket kell beiktatni. Hiába érkezik meg a párocska egy órával előbb az úticélba, ha az egész nyaralás alatt egyetlen cipő sem megy fel a nő bedagadt lábaira.

Összességében a "babymoon" utak szabályai nagyon hasonlóak a nászutakéhoz, természetesen a terhesség tényének hozzáadásával, és abban a tudatban, hogy a párból hamarosan egy kis család (avagy egy megnövekedett család) lesz. A pocakos-bikinis, vagy pocakos-Eiffel tornyos képek sok pár otthonában foglalnak el előkelő helyet bekeretezve.  És ahogy manapság egyre több gyerek születik olyan szülőkhöz, akik nem házasok, a terhesség alatt megtett romantikus nyaralások nemritkán átveszik a nászút helyét, avagy évekkel megelőzik azt.

Másutt

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.03.01 00:22:02ditakai

  :-DDDDDDDD

 • 2010.03.01 00:40:07cozumel

  Gizella

  atveszem.
  Terhes mar nem leszek, de meg belehizhatok :)))

 • 2010.03.01 00:43:31nyina&mika

  "de meg belehizhatok :)))"

  kizárt dolog

 • 2010.03.01 00:44:33ditakai

  mér' nyina, kinek a máretét tudod, hogy ezt ilyen biztosan állítod? :-))

 • 2010.03.01 00:46:37nyina&mika

  hát a gizi naponta ötször elmondja, hogy zsíros.
  a cozuét már képről láttam párszor és úgy vélem, nem fotosop. :)

 • 2010.03.01 00:52:15bajor gizella

  Allithato minden ponton mindegyik. Amugy nem vagyok zsiros.csak nagydarab:)bar most mar 67el es egy fel ev ingyen gymmel nem tudom mit akarok.ha igy haladok en is beallhatok a jaj nem tetszik a fejemen a forgo es ronda a koromagyam murinyasok koze.mar alig varom:)

 • 2010.03.01 00:53:15ditakai

  gizi, szívassunk ?! :-D ezen a ponton simán elkezdhetjük, hogy biztos csak arcoskodsz itten a sok terhes meg hájas kisgyerekes között a 34-es méreteddel meg a két mokkáskanál zsíroddal a kockás hasadon :-D

  hm? üssünk egyet?

 • 2010.03.01 00:55:05ditakai

  bakker, most nézem, hogy elkéstem :-\

  olyan rég jártam erre, hogy tele van elütéssel az írásom, és három percig javítgatok mire küldöm a kommentet

 • 2010.03.01 00:55:49nyina&mika

  a nagydarabságon nem segít a fél év ingyen gym. :)
  de előre a fejeden lévő forgóért.

 • 2010.03.01 00:56:29Moira

  mélytengeri lovasbarlangászat? durvábbat már nem tudtam kitalálni :-))

 • 2010.03.01 00:57:33bajor gizella

  Hat mielott elkezdtem a gymet meg 69 voltam.arra ez a sok terhes meg pusztulat nohorda beirta hogy milyen jo hogy vallalom.meg valaki reszvetet emlegetett.persze nem uugy csak kicsuszott:)hat addig en se gondoltam magamat valami nagy dognek csak azota ugy gondolom alkalmazkdom az porontyos atlagmeretekhez. De ma kegyetlen sokat ettem,ezert onmagam ostorozasahoz kiegiszito munaerot alkalmazok:)

 • 2010.03.01 00:59:10ditakai

  :-DDDDD

  BG, azért zárójelben megkérdezhetted volna a 42 kilós koleginát, hogy elmúlt-e már 134 centi :-D

 • 2010.03.01 00:59:13bajor gizella

  Nyina latok teged eroltetni se kell:)

 • 2010.03.01 01:00:39nyina&mika

  én nemrég értem el a vágyott súlyomat, azért nagy a pofám. had élvezkedjek kicsit, na.

 • 2010.03.01 01:01:36másutt

  Igaz tortenet a terhes-sielesrol.
  A szuleszorvosnom sved csaj. De az az igazi sved, aki nagyon sportos, magas, szikar, vilagito kek szemekkel, es ra van irva, hogy sitalpon jart iskolaba, az ev feleben, vagy mi.
  Amikor 3 hete lattam, akkor mondta, hogy lehet, hogy a kovetkezo honapi latogatasomnak kicsit kesobb kell majd tortennie, mert megy sielni.
  Mondom neki, hogy "hat, nekem sajnos ez a szezon kimarad, de talan majd jovore... pedig nagyon mennek en is"
  Ramnezett, mintha nem ertene mi van, es at mondta: "nem ertem miert ne mehetnel sielni!?!?!"

  Ugy meglepodtem, hogy nem tudtam mit makogjak, vegul azt mondtam neki, hogy "mert nem fernek bele a si-gatyamba"
  Ennyiben maradtunk es mentunk magzati szivhangot hallgatni.

  Vegulis elegge hozzaallas kerdese, aki sitalpon nott fel, meg aki Zurich-ben lakik egy eleten at, nyilvan egeszen mashogyan all a temahoz, mint mi, ugyebar. Az akar legurul a lejton szulni, mint ahogyan mi eltaxizunk a korhazba.

 • 2010.03.01 01:04:30bajor gizella

  Nyina par honap mondjuk ketto es en is elerem majd. Jaj lesz minden lomha tehennek .

 • 2010.03.01 01:05:47ditakai

  baxxa meg, nekem már hetek óta nincs szuflám eltolni magam, hogy megkezdjem a poszt-terhességi rekonstrukciós gyilokprogramot :-\

  hat kilót kéne letolni magamról, és bár egyszer már végigcsináltam, most képtelen vagyok rászánni magam, hogy visszadolgozzam magam a korábbi formámba

 • 2010.03.01 07:57:16anyamadár

  2010.03.01 00:56:29Moira
  :))) nagyon vizuális vagyok, ezt most elképzeltem :))

 • 2010.03.01 08:03:26anyamadár

  2010.03.01 01:01:36másutt
  Nem tudom Másutt, azért vannak olyan sportok amik egyértelműen veszélyesek terhesen.
  Én sem csináltam se az aikidót, se a jitsut tovább, azokat a részeit legalábbis ahol zuhanni, esni kellett (odavágnak a földhöz párszor egy-egy edzésen). Az más tészta, hogy teljesen váratlanul egy kendó edzőtáborban jöttem rá, hogy terhes vagyok, de ott legalább nem a földhöz csapkodnak, csak bambuszkarddal a fejedet. :)))

 • 2010.03.01 08:09:26Magenta

  Azt nem értem, hogy ha az orvos rábólint valamire, akkor az rögtön felmentést ad a baj alól is?
  Ha a doki elenged síelni és egy esés után elvetélsz, akkor más lesz tőle, mert elengedett, vagy csak annyi változik, hogy lesz kit hibáztatni?

  MÁSUTT!
  Hol készült ez a kép, ha nem titok? (szerintem átsiklottál felette, csak nem tudom, hogy véletlenül vagy sem) :)

 • 2010.03.01 09:39:14másutt

  Mag, anyamadar, teljesen igazatok van!
  Eszembe nem jutna sielni. Pontosan azert, mert a sieles azon sportok egyike, ahol az en tudasom es "vigyazasom" szart sem er. ha hatulrol ezerrel nekem jon egy hodeszkas, es en nekicsapodom egy fanak, mit szamit az, hogy en megigertem a mamanak, hogy "dehat majd vigyazok"?
  Szoval nem mennek, akkor sem, ha ram menne meg a gatya, vagy ha a doki menne, meg akkor sem, ha masok mennek.
  En ugy tekintek az orvosra, mint egy tanacsadora. A legfobb tanacsadom, de akkor is tanacsadom, es nem a fejemben lakik, aki atveszi az iranyitast az eletemben. A doki is ember, neki is csak 2 szeme van. Lehet eltokelt vega, amikor en ugy gondolom, a magzatnak feltetlen hus kell. Lehet, hogy utalja a macskakat, amikor en ugy erzem, hogy semmi baja nem lesz a gyereknek ha egy macska mellett no fel. Szoval ertitek.

  Mag, Barbadosz. Tegnap 4 orankent aludtam egyet, affele macska-beosztasban, dolgok kimaradtak. vasarnap, ugye. Jenoke faradt volt.

 • 2010.03.01 09:51:11madz

  hát, én szinte azonnal abbahagytam a lovaglást. meg a taichit is.

 • 2010.03.01 09:57:34Magenta

  másutt, én ezen akadtam fenn:

  "mindkét bébivel (a hasamban) voltam síelni. Imádtam! (A dokim fülét addig rágtam, míg ki nem adta a parancsot: kicsit eshetek, nagyot nem!)A nagyobbikkal ráadásul már kölcsön overall-ban, mert a sajátom rámjött ugyan, össze is tudtam zippelni, de hátul a derékgumi miatt már szorított egy kicsit..."

  Miért kell a doki fülét rágni ahhoz, hogy hülyeséget csináljak? Vagy ha dokim van és azt mondja, ne síeljek, mert veszélyes, akkor bízom benne és nem teszem. Viszont ha síelni AKAROK mindenárok, akkor nem kérem az engedélyét hozzá.

  Köszi a választ egyébként a kép eredetéről. :)

 • 2010.03.01 10:06:31bajor gizella

  Magenta en a maldiv-szitetekre tippelnek, de barmilyen karibi terseg illetve hawaii a jatekban van. Esetleg Dom.rep.

 • 2010.03.01 10:06:47másutt

  Az az igazsag, hogy ha valaki nagyon akar valamit csinalni, ugyis megcsinalja, akarmit is mond a doki!
  Es kismillioan meg is csinaljak.
  Ezek utan ki a fenet erdekel, hogy mit mondott Dr Ezesez. Ja, hogy el lehet mondani funek-fanak, hogy Dr Ezesez (joesetben Professzor Ezesez) MEGENGETTE!!!"

  En mar akkor kiakadtam, amikor egy porontyos azzal jott elo, hogy a dokija megengette neki a bagozast, mert az orvosa szerint nem lett volna jobb, ha a "leszokas miatt stresszel"

  Cigizzel, vazze, fujd a fetuszodra a fustot, nyird ki mindkettotoket, ha akarod, de ne keverd ebbe bele a dokit. Ugysem hallotta senki, mi tortent a rendeloben, nem?

  Vegsosoron mindannyian a tukorbe kell neznunk, es attol fuggetlenul, hogy senki sem szent, azert lehet talalni egy biztonsagos szintet.

  Megintcsak: ha minden okes, az azert van, mert EN voltam zseni, ugyes, es semikeppen nem volt csak "mazlim". De ha barmi baj van, az mindig mas hulye hibaja. En a magam reszerol maradok a balnamodra elterulesnel, homokban es vizben. Bar sokak szerint ez is meresz!

 • 2010.03.01 10:19:24Rosa Rugosa

  Azért nem csak a sport típusa, hanem a sportoló tudása is árnyalja a képet, nem?
  Szerintem.

 • 2010.03.01 10:22:18bajor gizella

  Masutt en mindig vedem a szarszenyo dokikat, mert atlagban tudom mi szokott tortenni a rendelokben.a masik oldalrol. Es vannak nagyon szar tenyleg kritikan aluli orvosok.de azert el kell gondolkodni hogy egyorvos hanyagolom beteggel talalkozik nap mint nap.olyan nincs hogy mind normalis legyen. Mar csak a statisztika alapjan. Mikor mondjak anyunak hogy paklival szivtak naponta es keptelenek leallni vele had legyszi had, mit tud mondani?hogy nem javasolja.ketszer meg megkerdi utána hogy na hogy megy a leszokas. Es tenyleg meg anyamat is kikezdtek otthon,pedig. Nagyon szerettek a betegek. Ha valaki bagozni akar a streesz miatt hat tegye meg.dr orvosra ne merje kenni mert ilyet egyszeruen orvos nem mondhat.

 • 2010.03.01 10:27:02Magenta

  Miért, a legjobb sportolók fel vannak mentve esés alól?
  Valaki szólhatna odafent, én 30 éve biciklizem, mégis estem tavaly olyat, hogy Pestig visszhangzott.

 • 2010.03.01 10:27:36Magenta

  (tudom, most fog jönni, hogy akkor hogy merek autóba ülni :D)

 • 2010.03.01 10:32:32másutt

  Rosa, persze, es mondjuk pont ezert irtam, hogy ha valaki sitalpon nott fel, es elobb sielt, mint jart, es sitalpon jart iskolaba evente 6 honapot, az egeszen mas, mint egy ATLAG magyar sielo, aki evente egyszer 4 napot siel Ausztriaban.
  De pont a sielessel kapcsolatban igaz az is, hogy egy hatulrol neked jovo vadmarha, aki eltori a gerinced egy profival is megeshet, ugyanugy, mint egy jeges folt.
  En imadok sielni, de en is a 2 evente 1 het tipus vagyok, es nem eri meg.
  Az olimpian volt egy francia sielo csaj, aki a kaputol 10 meterre, 6 masodperccel a start utan, elcsuszott jegen, huszat bukfencezett es osszetorte magat. OLIMPIKON. Feltetelezem eleg jol ment neki - maskor.

 • 2010.03.01 10:32:41Rosa Rugosa

  Magenta

  Balesetek mindig történhetnek.
  Csak egy profi síelő valószínűleg kisebb eséllyel borul egy lightos pályán, mint én, aki életemben 2x próbáltam.

  Ja és akkor meg ne csináljon senki semmit, mert élni veszélyes.

  A barátnőm 6 hónaposan lovagolt.
  Vérprofi. Nem, nem az 150-es akadályugrást gyakorolta, meg nem a motorosokkal versenyzett nyélvágtában a mezőn.
  A gyerek meg szerette a folyamatos ringatózást.

 • 2010.03.01 10:34:00Rosa Rugosa

  De baszki, komolyan, a járdán is elüthet egy kocsi, mert a sofőr be volt nyomva, te meg a nagy gyomroddal nem tudtál elég gyorsan elfutni.

 • 2010.03.01 10:34:33másutt

  Mag, hat ez az!!! 5 perce keresem azt a videot a francia olimpikon csajrol (Marion Rolland), aki havat evett masodpercekkel a start utan, de mind le van mar vedve es be van tiltva.. de akkor is bazi vicces volt.

 • 2010.03.01 10:35:05madz

  RR, monnyuk én elsősorban a hányinger miatt hagytam abba. de biztos szerepet játszott benne az esésem emléke is

 • 2010.03.01 10:35:57Rosa Rugosa

  De érted, ennyi erővel ne vidd ki a másik gyereket szánkózni, mert az oda vezető út tiszta jeges és elcsúszhatsz.
  Meg ne húzd a gyereket a szánkón, mert az megerőltető.

 • 2010.03.01 10:38:50Rosa Rugosa

  madz

  Ez a csaj olyan, hogy amikor a nagyarcú kőkemény faszik vesznek egy lovat, vele próbáltatják ki.
  És az összes köcsög gebét megfegyelmezi, még nem volt olyan őrjöngő fenevad, aki kifogott volna rajta.
  Persze, gázolta már el lóval kamion az úton.

  Most egy ilyen nőnek a könnyű kis lépés ügetés, séta a Dunára egy normális lóval azért nem egy olimpiai futam.

 • 2010.03.01 10:39:44Magenta

  RR, ne haragudj, de butaságokat beszélsz. Mert teljesen más DIREKT veszélyes dolgokat csinálni, meg más élni az életet és kimenni az utcára.

 • 2010.03.01 10:40:51másutt

  Rosa, igen, meg ennyi erovel ne egyunk zoldseget, mert az permetezett, meg ne egyunk hust, ami hormonos, meg ne hagyjuk el a lakast. De varj! A balesetek nagyresze a lakasban tortenik. Hmmmm... :D

  Egy dolog, ha a baj megtalal, es egy masik dolog, ha elemesz, es kiserted.

  Egy dolog, ha farmerban es turkalos pulcsiban kirabolnak es elveszik a mobilodat, es egy masik, ha a nagyi gyemantnyaklancaban es nagy, logos LV taskaban mesz a Godorbe, berugsz, es elalszol az Erzsebet teren hajnalig egy padon, ifonnal a kezedben.

  Megvan a kulonbseg???

 • 2010.03.01 10:41:00Rosa Rugosa

  Magenta

  De pont ezt próbálnám leírni. Ami neked veszélyes, másnak nem.

 • 2010.03.01 10:42:10madz

  RR, én nemtom, de a profi lovas csajok, az nekem egy furcsa világ (nemtom, hogy te beletartozol-e, bocs :D)
  annyira durván kemények, hogy egy törzsőrmester elbújhat mellettük. biztos meg kellett mutatniuk a pasik mellett, hogy ők is tudnak, de nekem már kicsit sok az agresszió bennük. mikor tanultam, az összes frusztrációmat női lovásztól szereztem.

 • 2010.03.01 10:43:01Magenta

  De akkor nem is kell az orvostól kisírni hozzá az engedélyt, ugye?
  Szerintem ez simán arról szólt a fenti hsz-előnél, hogy kikönyörgöm, bár a doki szerint nem kéne, viszont ha baj történik, lehet kire mutogatni, hogy "dehátmegengedte!".

 • 2010.03.01 10:43:43Magenta

  Hihi, én simán a lakásban menet közben csaptam szét a lábam úgy, hogy napokig nem tudtam cipőt húzni rá.

 • 2010.03.01 10:43:48Rosa Rugosa

  másutt

  Nézd másutt, ennyi erővel az is marha veszélyes, hogy elutazol terhesen délre, és bár azt hiszed minden óvintézkedést megtettél, még sem olyan biztonságos, mint ha otthon maradtál volna a jól megszokott baktériumflórád helyén.

 • 2010.03.01 10:47:05Rosa Rugosa

  madz

  Én szuperamatőr vagyok.
  A csajok meg nem azért kemények, mert a fasziknak akarnak valamit megmutatni.
  Aki lovakkal foglalkozik, az látott már sokmindent és rájött, az "én kicsi pónim" feeling nagyon messze van attól a személyiségtől, aki igazán tud uralkodni, illetve együttműködésre rávenni egy ilyen állatot.
  Mert ha nem akarsz szívni, akkor ott a kettő közül csak egy a főnök. Az meg nem a ló.
  Különben ne menj terhesen lovagolni.:)))

 • 2010.03.01 10:48:45madz

  RR, nem azzal van bajom, hogy a lovakkal kemények :D
  hanem hogy mindenki mással is. én mindig próbáltam az előítéleteimet felülvizsgálni, de már legalább 8-10 ilyen csajjal találkoztam

 • 2010.03.01 10:54:39másutt

  Rosa, belatom, es azt is, amit mondasz, az egesz ordog ugyvedje dolgot, es bizony igazad is van.

  Errol az egeszrol Courtney Love jut eszembe, aki terhesen bevallotta a Vanity Fair-nek, hogy biza o heroinozott, akkor is, amikor mar tudta, hogy terhes. Nyilvan eszebe sem jutott, hogy az emberek sikitofraszt kapnak ettol. Miert?? Mert korulotte MINDENKI azt csinalta. A ferje (Kurt Cobain), a baratai, a tobbi terhes baratno.
  Szoval mi a baszom nagy csodalkozas targya??

  Az, hogy a tarsadalom, mint olyan, akkor is, ha ez nem nyilvanvalo elsore, NORMAK alapjan mukodik. Van egy kozos nevezo, amiben a legtobben egyetertenek, akkor is, ha soproniak, vagy debreceniek, feketek vagy sargak.
  Es a heroin, mint olyan, egy terhes o venajaban a legtobbnek nem OK.
  A narancsle igen. Akkor is, ha esetleg, talan permetezett.

  Nem a kirivo esetek alapjan dont Atlag Janos (pl. az olimpikon sielo terhesen lecsuszott-e a hegyrol) hanem az alapjan dont, hogy mit tapasztalt kis eleteben.

 • 2010.03.01 10:59:34Rosa Rugosa

  madz

  Egyébként igazad van, bár ez a csaj halál türelmes és normális, bíztató, nem pedig az a lehúzós oktató.
  A lányomat vittem el egy helyre, hát ott a csaj egy igazi köcsög volt.
  A gyerek nem egy mimóza cicababa, de úgy oltotta végig (segítség semmi, csak bírálat), hogy 2 alkalom után eljöttünk, mert szerencsétlen már a lóra se bírt rendesen felszállni, annyira frusztrálta.:D.
  Egy bunkó volt.

 • 2010.03.01 11:00:29Rosa Rugosa

  "Nem a kirivo esetek alapjan dont Atlag Janos (pl. az olimpikon sielo terhesen lecsuszott-e a hegyrol) hanem az alapjan dont, hogy mit tapasztalt kis eleteben."

  Igaz.

 • 2010.03.01 16:26:36Selkt-Sa

  másutt,

  melyik panzióban laktatok? barátnőm odavalósi (anita panzió).

 • 2010.03.03 21:33:54elzsabo

  Jelentem,
  most érkeztünk haza Egyiptomból, 24 hetes vagyok, szuper volt minden, semmi gond nem volt, snorkellezésnél meg csak csodálkoztak, hogy én is. Az arabok meg teljesen rá voltak kattanva a hasamra, mindig kérdezték, hogy van a baba, és mikor mondtuk hogy nem "he" hanem "she", mondták hogy no problém :-DD

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta