SZÜLŐSÉG

Palkónapló: A nagy testvér gonosz, a nagy testvér jó

2010. február 26., péntek 08:03

Talán még soha nem vártam ennyire a tavaszt. Sőt, mit nekem a tavasz, legyen rögtön nyár! Olyan igazi, negyvenfokos, olvadó aszfaltos verőfény, lepjék el végre a játszótereket a mezítlábas gyerkőcök, sütkérezzenek a mamák, éjszakánként libegjenek a függönyök a nyitva hagyott ablakoknál és legyenek, legyenek végre balzsamosak az esték! Elegem van a télből, vigye már, kergesse el valaki végre, mert túl hosszú, mert valahogy kipécézett magának, és nem hagy békén, hanem egyik betegségből a másikba lökdös. Kábé másfél hetet tölthettem “egészségesen”, mert persze azért az orrcsepp ott figyelt az éjjeliszekrényen, de ma reggel megint borzalmas torokfájásra ébredtem, és azóta is egyre vacakabbul vagyok.

Közben persze gyerekeim élik világukat, és ahogy itt nyakig betakarva bágyadozom a fotelban, önkéntelenül is arra gondolok, hogy hát persze, csalánba nem üt a mennykő, és gyorsan hozzáteszem, hogy szerencsére, mert az csak még cifrábbá tenné az amúgy sem egyszerű helyzetet. A kölkök pedig cikáznak, trappolnak, ordítanak, én meg néha rácsodálkozom, hogy tulajdonképpen milyen edzett vagyok, még a fejem sem fáj, pedig tuti, hogy egy kívülállónak fél óra gyerekmozi is elég lenne ahhoz, hogy ájultan zuhanjon az ágyba és fel se keljen onnét a nap további részében.

Szóval ülök a fotelban, néha megpróbálom túlüvölteni fájós torkommal a káoszt, és közben érdekes megfigyeléseket teszek. Például azt, hogy Mici néha kimondottan gonoszul viselkedik Palkóval. Palkó üldögél, irtó aranyosan, mint egy kis játékbaba, és elmélyülten forgat a mancsában valamit. Mici odasomfordál, kicsit úgy, mintha véletlenül vetődne arra, és egy óvatlan pillanatban gyors mozdulattal kicsavarja öccse kezéből a játékot. Persze észreveszem, rászólok, mire Mici egy hang nélkül odacsapja Palkó elé a cuccot, és elviharzik. Még ő van megsértődve. Kicsit később Mici ül az ágyon, könyvet nézeget, Palkó pedig, aki mostanában mindenhova fel akar mászni, felkapaszkodik az ágy szélén, és gőgicsélve érdeklődik, hogy mit csinál a nővére. Mici ránéz, a szemén látom, hogy most undok hangulatban van, és tényleg, először csak óvatosan, aztán egyre vehemensebben rugdalja le Palkó kezecskéit az ágy széléről. Palkó a hátára esik, koppan a feje, bömböl, Mici meg egy perc alatt mellette van, simogatja, puszilgatja, Palkócska így, Palkócska úgy, bennem meg csak áll az ütő, hogy akkor most mi van? Mi ez az egész?

Egy ideje figyelem már Micit. Először akkor döbbentem rá, hogy valami nem kóser, mikor az egyik hétvégén piacra mentünk, és a gyerekek az előszobában öltözködtek. Térültem, fordultam, szervezkedtem nagyban, mikor egyszer csak azt láttam, hogy Mici ül a széken, és az alatta négykézláb őrt álló Palkó fejébe törölgeti akkurátusan sáros csizmás lábát. Hiába háborodtam fel, az elégedett mosolygás nem tűnt el Mici arcáról, és tulajdonképpen Palkó is nagyon boldog volt, mert feltétel nélkül imádja Micit. És lehet, hogy valahol ez Mici keresztje, amivel nem tud megbirkózni, nem tud mit kezdeni, csak addig feszíteni a húrt, hogy aztán mindenféle zökkenő nélkül a másik végletbe csapva ajnározni kezdje Palkót, odaadóan játsszon vele és egyáltalán, olyan kismamikásan viselje gondját, hogy nekem belepárásodjon a szemem.

S míg Micinek Palkó vetélytárs, játékbaba, alattvaló és imádnivaló kistestvér egyben, Lackónak inkább egy jövőbeli kistestvér, akivel majd egyszer lehet autózni, játszani, aki még csak baba, úgyhogy igazából nem is számít. Lackó annak örül a legjobban, ha Palkó észre sem veszi. Lackónak nyugalom kell és tér, hogy szépen szétpakolhassa az autóit, és akkor a legboldogabb, ha Palkó a járókában van, mert olyankor nem kell attól tartania, hogy Palkó ártatlanul, merő érdeklődésből szétkapja a legógarázst, vagy belerondít az autóversenybe. Ha ez mégis előfordul, Lackó dührohamot kap, de egy ujjal nem nyúl Palkóhoz. Mert Palkó nem egyenrangú partner, nem versenytárs, csak egy baba, akivel óvatosan kell bánni, aki aranyos, akiről szívesen gondoskodik, összeszedi a játékait, de ha megkérem, hogy játsszon egy kicsit vele, akkor csak rám néz nagy kerek szemekkel, hogy na de mégis, mit? És hogyan?

Sokat gondolkodom, melyik testvérnek van könnyebb, melyiknek nehezebb dolga a három közül. Ha Mici nem az egy szem lány lenne, akkor egyértelműen rá szavaznék. Mert középső testvérnek lenni nem jó, ezt már régóta tudjuk a népmesékből. Aztán múltkor a férjem egyik volt tanára, megtudván a családi felállást, figyelmeztetően emelte fel a mutatóujját, mondván, a nagyfiúra figyeljetek. Itt pedig, az orrom előtt egyértelműen Palkó a szenvedő alany, még akkor is, ha ez nem általános, nem jellemző, de azért ijesztő látni, hogy mennyire könnyedén kivitelezhető. Még egy ilyen madárcsontú hölgyemény számára is, mint Mici.

Mert igen, mondjuk csak ki, lányomnak úgy tűnik, időnként még mindig meg kell vívnia a zöld szemű szörnyeteggel. Ő, Lackóval ellentétben, nem tudja pókerarccal nézni, ahogy én gyömöszölöm Palkót, cipelgetem, etetgetem, puszilgatom, és igen, még ráadásul tényleg bűnös is vagyok, mert bizony sokkal többször puszilgatom a kis kókuszdiófejűt, mint a nagyobbakat. Mert Palkó még olyan igazi kisbaba, nagy, csattanós, puszilgatásra ingerlő kemény pofival, akit dédelgetni kell, míg a nagyobbakkal jókat lehet hancúrozni, játszani, klasszul meg lehet őket csiklandozni, de két percig sem maradnak meg az ölemben.

És hogy hogyan alakulnak az események pár hét múlva, mikor Palkó átköltözik a gyerekszobába? Hát csak úgy, ahogyan ez általában történni szokott egy átlagos dél-olasz családban. Vidáman, hangosan, és nagy-nagy egyetértésben. Ha pedig nem, hát tapasztalt nővérként csak azt mondhatom, az idő Palkónak dolgozik. Mici ellenében, legalábbis.

Panzej

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.02.26 13:48:47pomme-pomme

  Féloff: Láttátok, hogy jövő hétvégére már megint havazást jósolnak? Én mindjárt elsírom magam...

  http://koponyeg.hu/

 • 2010.02.26 13:49:20R2D2 & C3PO

  Hehe.
  A testvérféltékenységről nagymamám és a testvérei jutnak eszembe. 4 lány...

  80 fölött még létezik, az biztos. Bár oroszlánként védik egymást másokkal szemben, egymás között nem piskóták.

 • 2010.02.26 13:50:27nanemárrr

  pomme-pomme, ugye ez csak egy rossz vicc? Meg sem merem nézni! :(

 • 2010.02.26 14:03:12e_e

  szia panzej,
  palko aranyossaga notton-no.

  nagyon aktualis volt nekem most a cikk, egyre nehezebben viselem mar, hogy a 2eves fiam fajatekokkal gyepalja, vagy kedves olelesnek alcazva fojtogatja egyeves hugat.

  azt szeretnem kerdezni, hogy mici hany eves, 3? es akkor lacko 5?
  en is beteg vagyok, kitartas (de ne eljen szalasi)!

 • 2010.02.26 15:20:35odrade

  Nagyon édes gyerek Palkó!Testvér féltékenység nálunk is volt (van),de nálunk a kicsi volt a féltékenyebb.Most hogy kamaszok már kevésbé éles de még fellelhető.A külvilág felé összezárnak védik egymást,de itthon néha szétszedik a másikat és az én idegeimet.Volt olyan, amikor mondtam a lányomnak ha még egyszer hülyének szólítja az öccsét fejbe vágom.Akkor már következetesen 2 hete így szólította Boti meg állandóan nekiment ezért utána meg ment a vinnyogás "máááár megint piszkáááál".No de talán ez is elmúlik egyszer és jön helyette más.

 • 2010.02.26 15:33:51gyj

  odrade, nálunk tegnap a nagy vinnyogott, mert a kicsi nem vitte ki a kocsiba a cuccát, amire megkérte, mert a kicsi is pakolta a saját cuccát. és azon ordibált a "nagy", hogy miért kell vele ilyennek lennie a testvérének. én meg mérgemben azt válaszoltam, hogy azért, mert egy "idióta önző barom". na erre elhallgatott, én meg megkérdeztem tőle, hogy dehát ezt akarta hallani, nem, ezért ordibált? érdekes módon abbahagyta...

 • 2010.02.26 15:36:36nanemárrr

  gyj, hogy te mit fogsz itt kapni ezért? :)

 • 2010.02.26 15:42:10gyj

  nem baj, majd jól elrakom az osztásokat és 10 év múlva mindenkinek az orra alá dörgölöm, hihi.

 • 2010.02.26 15:45:57Laliath

  odrade
  elmúlik, ne félj :)
  Öcsémmel bizony nyúztuk egymást sokat, aztán elmondható rólunk, hogy igazi jó testvérek vagyunk. De a kölyök korunkra mottó lehetett volna, hogy
  mert én elverhetem, ha kell,
  de hogy más tegye, azt nem tűröm el :D

 • 2010.02.26 15:56:07kinga1

  Ezert jo az egykeknek! Nincs feltekenyseg, nincs osztozkodas. Nekem csak egy gyerekem lesz, a porontyot olvasva az is sok lesz. Panzej, sajnalom, hogy ilyen zurzavarban elsz. Es szerintem mindig a kozepso gyerek szivja a legnagyobbat.
  Uff.

 • 2010.02.26 16:01:11rath.dinen

  kinga: milyen jó is lesz, hogy az egyke gyereked ugyanezen majd felnőttkorában megy keresztül párkapcsolatokban meg a munkehelyen :-)

 • 2010.02.26 16:04:51kinga1

  Az egykek mindig kiegyensulyozottabbak. Magabiztosabbak. Anyagilag nagyobb biztonsagban vannak, stb.

 • 2010.02.26 16:09:19cidre

  Kérlek, mesélj a kutatásaidról, kinga. Gondolom, azok vezettek a fenti állításokhoz.

 • 2010.02.26 16:09:53rath.dinen

  És mennyivel népszerűbbek :-) Tisztelet a kivételnek.

 • 2010.02.26 16:14:47kinga1

  En igy latom a kornyezetemben. Nekem egy testverem van, szeretem, de szerintem egykekent jobb dolgom lett volna. Most is inkabb en tamogatom, en nem szamithatok ra semmiben. Mit akartal mondani azzal, hogy nepszerubbek?

 • 2010.02.26 16:15:43rath.dinen

  Jó, visszavonom, igazságtalan voltam az egykékkel, csúnya megjegyzés volt.

  De azt fenntartom, hogy a testvéri viszonyból egy csomó mindent lehet tanulni konfliktuskezelés, osztozkodás, féltékenység stb területeken.

 • 2010.02.26 16:16:40Pocak Manci

  Szerintem meg nem jo egykenek lenni. Legalabbis en nagyon szerettem volna testvert. Talan meg irigy is voltam, hogy nekem nem volt.

 • 2010.02.26 16:17:24rath.dinen

  Hát van egy olyan sztereotípia, hogy az egykék nem tanulják meg, hogy néha osztozkodni kell meg kompromisszumokat kötni, és ezért arrogánsabbak, erőszakosabbak, önzőbbek, nehezebb velük kijönni.

 • 2010.02.26 16:19:18kinga1

  Kerdezzuk meg Pocak Mancit. Manci, te tudsz osztozkodni? Komprumisszumot kotni? Arrogans vagy? Vered a gyereked?

 • 2010.02.26 16:19:22cidre

  Na jó, komolyra fordítva: kinga, semmi bajom azzal, hogy egy gyermeket tervezel. Magánügy. De ne általánosíts: simán nőnek fel normális emberek úgy, hogy van testvérük, s ezt nem tragédiaként élik meg. Mi öten vagyunk, s én számíthatok a tesóimra - de nem ezért szeretem őket.
  Sőt, a cikkből számomra az derül ki, hogy Panzej is jól viseli a háromgyerekes mizériákat.

 • 2010.02.26 16:22:34rath.dinen

  kinga: szerinted hány arrogáns ember tudja magáról, hogy ő arrogáns? Valószínűleg azt gondolja magáról, hogy talpraesett.

  Nyilván nem Pocak Manciról beszélek most.

 • 2010.02.26 16:27:12ruju

  én egyke vagyok, arrogáns, nehéz velem kijönni és kompromisszumot kötni, nem tudok osztozkodni. példa az arroganciára: aki a poronty alapján dönt az életéről, nem is érdemel jobbat. ja, nem is, talpraesett vagyok, és van takarítónőm is. ja, az a másik poszt, bocsi.

  :-D

 • 2010.02.26 16:30:24kinga1

  Latod, ruju, te is egy jo fej egyke vagy!

 • 2010.02.26 16:32:27Pocak Manci

  Rath
  Belem kotottel? :-))

  Az onzes es a kompromisszum keszseg hianya rakenheto az egykesegre. De az arrogancia es eroszakossag szerintem mashonnan jon.

 • 2010.02.26 16:34:34ruju

  kinga, de lehetnék jófej kis- vagy nagytestvér is! :-D

 • 2010.02.26 16:38:42Pocak Manci

  Egyebkent logikus,hogy onzoek vagyunk. Megszoktuk,hogy minden a mienk es ez igy is marad. :-) A te jatekod az egyem is de az enyemhez neked semmi kozod.

 • 2010.02.26 17:59:33nyúlmama

  Panzej, az én tapasztalatom szerint most az van nálatok, hogy Palkó "előlépett" egy új korszakba, nevezetesen helyváltoztat. Na ez nálunk is kiverte a biztosítékot anno újra a lányomnál. Amíg ugy egy helyben maradt a fiam, addig nem volt akkora baj, miután tisztázódott, hogy eztán ez a kicsi is itt lesz. De amikor elindult, és megrohamozta a legot, ezt azt! Na, ez új helyzet volt.
  Egyébként a féltékenység nem korfüggő, szerintem minden tesó féltékeny, csak van, akinél ez nem jön elő látványosan.És tényleg, néha ám a kicsik is tudnak "dögök" lenni, mi is egyszer csak észrevettük , hogy a kicsi piszkálja a nagyot, aki ugye jó kislány létére nem piszkált vissza-eleinte.
  A kamaszkor meg-nahát , ahogy írta is itt már valaki....Azt az emberölést-persze, verbálisan értve...Néha én is elkeseredtem.

 • 2010.02.26 18:57:39Bubó

  Szia Panzej!

  A cikk természetesen szuper, Palkó pedig szokás szerint tündéri.
  A középső képen lévő számolni tanítós mesekönyvnek mi a címe? Köszi a választ!

 • 2010.02.26 19:31:07Tessina

  Lackó reakciójához nem tudok mit hozzáfűzni, viszont Miciével kapcsolatban:
  olvastam valahol, hogy ilyen ambivalens viselkedés esetén simán lehet, hogy nem az ambivalens érzések fejeződnek ki, hanem csak és kizárólag a féltékenység, csak pont a féltékenység által felerősített megfelelési kényszerral egyetemben. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy esetleg Mici ne szeretné a tesóját, csak azt, hogy ilyenkor, amikor ennyire hirtelen váltják egymást a reakciók, akkor inkább a féltékenység dominálhat. Azért kezdi el puszilgatni, ölelgetni, mert tudja, hogy anya, akinek az elismerésére, szeretetére annyira vágyik ezt várja tőle.

 • 2010.02.26 20:02:39Panzej

  Sziasztok!
  e_e, igen, a Mici 3 és fél, a Lackó 5 és fél, Palkó pedig mindjárt 10 hónapos. Jobbulást neked is, nekem ma már egy kicsit jobb a hangulatom, meg a torkom.
  Kinga1, nekem meg sem fordult a fejemben egy gyereknél megállni.
  Nyúlmama, hát igen, a mászás az egy mérföldkő, és nem csak Palkónak. Új alapokra helyezi a testvérek kapcsolatát is. Aztán mi lesz, ha majd beszélni is tud már.. :-)
  Bubó, a könyv: Richard Scarry: Tesz-vesz számok (Puzzle könyv, minden második oldal puzzle) Lackó nagyon szereti.
  Tessina, érdekes megközelítés, egész meghatódtam tőle. Sokszor vagyok szigorú Micivel a hisztijei miatt.

 • 2010.02.26 20:08:02Tessina

  Panzej, nyilván, az se lenne megoldás, ha a kistesó miatt a nagyobbakat kényeztetnéd el... ez egy olyan helyzet, amiben mindenki teljesen normálisan viselkedik, és a konfliktus mégse kerülhető el. Viszont mindenkinek fontos tapasztalat.
  uramisten, úgy tűnik, a torokgyuszi patetikussá tesz:)))

 • 2010.02.26 20:18:53Panzej

  Igen, talán nem is kellene mindent annyira kianalizálni, csak elfogadni. Torokgyulával eleve mindent egy árnyalattal sötétebben látok.. És tényleg jön a hideg egy hét múlva, de utálom!!!

 • 2010.02.26 20:26:05nyúlmama

  Panzej, na a beszéd, az külön kategória.
  A lányom akkora dumás volt, hogy csak. 2 évesen folyékonyan, és kb. állandóan dumált, meg kellett zabálni.Aggódtunk is, mi lesz szegény fiammal majdan...Hát az lett, hogy összevesztek az asztalnál: na, én kezdtem előbb mondani. Szétröhögtük az agyunkat a férjemmel, és a mai napig emlegetjük ezt

 • 2010.02.26 20:29:55Panzej

  Beszéd, már előre félek. Így is cseng a fülem estére, mi lesz majd, ha hárman fognak csacsogni.. Mondjuk röhögni az lehet a kölkökön, a dumájuk Nobel-díjas :-)

 • 2010.02.26 20:51:15Magenta

  Panzej, jobbulást!

 • 2010.02.26 20:56:45nyúlmama

  Ja, Panzej, egy-két mondásuk bekerült a családi legendáriumba. De tény, hogy néha az ember sokat adna egy kis csendért. Főleg, amikor már kamaszként nem éppen finoman adják egymás tudtára a véleményüket....
  Ja, és jobbulást, a torokgyuszi szar ügy, sajna, volt benne részem többször is. Egyébként is, egy anya , ha beteg... na az kész.

 • 2010.02.26 21:12:39Panzej

  Köszi szépen!

 • 2010.02.26 21:41:05drlucifer

  Kommentet egy darabot sem olvastam, bocsika.

  Panzej!
  Danimnak pont ilyen csíkos-kapucnisa volt. :D
  És a sztori felderítette a szar napomat, úgyhogy köszi. Na meg jobbulást, én is antibiotikumon élek egy hete.

 • 2010.02.26 21:54:30nanemárrr

  OFF
  Luci, hétfőn hazamehet a baba, sokkal jobban van már! Anyuka "elővette" a főorvost, és láss csodát egyből minden rendben megy, no problem a nővérekkel...remélem kitart ez hétfőig, míg hazamennek!
  ON

 • 2010.02.26 22:06:24Alienlight

  Lackó nagyon intelligensnek tűnik :)

 • 2010.02.27 08:55:50drlucifer

  OFF
  Nanemárr!
  Örülök, hogy jól alakulnak a dolgok! Mindig azon puffogok, hogy középiskolában koordináta geometria helyett lehetne jogi alapismereteket oktatni. Az emberek sokszor alapvető dolgokkal nincsenek tisztában.
  ON

 • 2010.02.27 09:26:10nanemárrr

  Luci, ez jó ötlet is lehetne!
  Nem kezdem el sorolni, hogy mennyi hátrány/veszteség (esetenként konkrétan anyagi, máskor meg "csak" a jogaim sérültek volna) ért volna már az életben az elmúlt x évben, ha nem vagyok ennyire jól tájékozott, rámenős, olykor inkább arrogáns és erőszakos (még elviselhető mértékben...bár ezt lehet, hogy egy-egy ügyintéző megcáfolná! :)), valamint nem rendelkezek szerencsére kiterjedt ismeretséggel az élet különböző területein és e mellé nem vagyok megfelelően elengedve talpraesettséget tekintve.

 • 2010.02.27 12:40:34bmbsz

  Kinga1,

  "Ezert jo az egykeknek! Nincs feltekenyseg, nincs osztozkodas."

  Hát persze. Leszámítva, amikor a saját szüleire féltékenyek. Gondolom, biztosan többen is láttak már olyan egykét, aki agresszíven választja szét az anyját és az apját, miközben azok megölelik egymást. Vagy ha féltékeny a legjobb barátnőjére, mert az mással is barátkozik.

  Tény, hogy egy egyke saját testvérrel nem tud fightolni, de az alapkonfliktusok minden kapcsolatban jelentkeznek. A testvérrel való harcok csak megerősítenek :))

  Szerintem az a legjobb, ha egy gyereked van és egyedül neveled, nem mentek társaságba és mindenből sajátot vesztek. (Nehogy osztozkodni kelljen pl. a kedvenc takarón...)

 • 2010.02.27 17:29:58phoboss

  Palkó nagyon sármos férfi, le a kalappal :) A cikk pedig ezúttal is nagyon jó!

 • 2010.02.27 22:51:05Panzej

  VHK, köszi! Nagyon örülök, hogy így tetszik neked! Motiválva érzem magam :-)

  drluci, szerintem nagyon vagány ez a kapucnis cucc, biztos Danin is jól áll!

 • 2010.02.27 23:54:47Kipikopii

  Panzej, remek cikk, mar nagyon vartam egy testverviszonyokrol szolo cikket. Irigyellek, hogy nalatok azert vegulis jol szeparalhatok a gyerekek, nalunk sosem mukodott a jaroka, illetve a menj fel a szobadba es ott jatssz moka, mindegyik velem egy legterben akar lenni. nalunk klasszikus "gyerekszoba" sincs, mert minek. Az a Scarry konyv jo!

  Ja, es nekunk sokszor kicsuszunk a szankbol, hogy "azert, mert te vagy a nagyobb, es az okosabb"... emelem a kalapom az elott, aki mindig turelmesen elfojtja ezt vagy frappansan kivagja magat az ezredik uvoltesbe fajulo vitabol...

 • 2010.02.28 00:03:16nyúlmama

  Hú, Kipikopii, ha tudnád! Amikor indulni kellett volna reggel, és még a cipő se volt a lábukon, mert épp ölni kellett egymást. Hát, bizony akkor én is eldobtam az agyam néha!"Egyik ide, másik oda, és ne merjetek egymáshoz szólni!"Minekazilyennekgyerek.
  Viszont érdekes módon,ilyenkor hirtelen szolidárisak lettek egymással-mármint, ha a gonosz szülő effektusra kellett reagálni.

 • 2010.02.28 00:29:09Kipikopii

  Nyulmama: ja, az nalunk is klasszikus "fenyegetes", hogy "ha nem tudtok normalisan jatszani, akkor mentek kulon-kulon szobaba". Ebbol persze csak a nagy ert barmit is, a tobbes szam csak gesztus fele, hogy lassa, hogy ez a kicsire is vonatkozik. Na, ez mukodik, mert ugye egyik sem akar kulon szobaban lenni.

 • 2010.02.28 18:39:43nyúlmama

  kipikopii, csak kár, hogy a következő alkalomra ezt mindig elfelejtették:))

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta