SZÜLŐSÉG

Programajánló: játszóház a színházban

2010. február 24., szerda 08:07

Eddigi tapasztalataim szerint az anyukák színházi látogatásainak terve több ponton is megbukik, az első nevezetesen, hogy színházba nem lehet aznap megvenni a jegyet, mint mondjuk a moziba. A jó helyeket hetekkel, ha nem hónapokkal előtte be kell spájzolni, aztán tudja a fene előre, hogy a gyerek akkor éppen beteg lesz-e vagy sem. Amikor az ember már másodszorra ajándékozza oda a jegyet egy ismerősnek, mert mégsem tud elmenni, akkor nagyjából el is megy a kedve a színháztól. Másik szűk keresztmetszet, hogy kell keresni valakit, aki vigyáz addig a gyerekre. Utóbbi problémára Budapesten egyedülálló megoldást talált ki a Katona József Színház: hétvégente az előadások alatt gyermekmegőrzőt üzemeltetnek.

A színházak ugyanis maguk is belátták, hogy pont a legaktívabb törzsközönségük marad távol sokszor azért, mert egyszerűen nincs kire bízza a gyerekét. A gyermekmegőrzőt most  februárban indították, és terveik szerint, ha beválik, minden pénteken, szombaton és vasárnap igénybe vehetik majd a színházkedvelő szülők. Az elmúlt két hétvégén már működött a gyermekfelügyelet, és mint a Katona József Színháztól megtudtuk, a közönség körében igen lelkes fogadtatásra talált, bár még korántsincs teljes egészében kihasználva. Alkalmanként ugyanis akár tíz gyereket is tudnak fogadni a szakképzett óvodapedagógusok, 3 és10 éves kor között.

További újítása a színháznak, hogy havonta kétszer, vasárnap délután öttől is műsorra tűznek előadásokat, így a kisgyermekes családok vacsorára, fürdetésre már haza is tudnak érni. A korábban kezdődő előadásokat a családosok mellett egyébként az idősebbek is igényelték.

A gyermekmegőzés – azaz a Sufni – díja alkalmanként 1500 forint (testvéreknek 1000) ami így jóval olcsóbban jön ki, mintha az ember bébiszittert hívna a gyerek mellé. A szervezők azt kérik, hogy minden héten csütörtökig jelezzenek azok a szülők, akik igénybe kívánják venni hétvégén a Sufnit. Aki kedvet kapott a színházhoz, az márciusban a Portugál, a Mesél a bécsi erdő, A hős és a csokoládékatona, A vadkacsa, a Koccanás, a Barbárok, az Ivanov és a Kétfejű fenevad című ellőadásokból válogathat a Katonában. Vasárnap délutáni előadás kétszer lesz, 14-én a Mesél a bécsi erdő, 21-én pedig a Portugál. Jegyárak 1000 és 3900 forint között.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.02.24 10:16:49Magenta

  Szuper. :)

 • 2010.02.24 11:36:11huncut_kata

  Az ötlet jó, de egy 3 éves kisgyereknek azért jóval a lefektetési idejébe nyúlik bele az előadás. Azonkívül egy kisgyereket idegen helyen, késő este nem szívesen bíznék egy - még ha szakképzett is - idegenre.
  (plusz ennyire este már a nagyobbakkal sem nagyon lehet mit kezdeni, mert fáradtak, nyűgösek, éhesek. Szóval az ötlet jó, de nem hiszem, hogy emiatt tömegesen rohamoznák meg a kisgyermekes szülők a Katonát)

 • 2010.02.24 12:05:35Panzej

  Szerintem nagyon jó ötlet, csak egy kicsit drága. Lehetne olcsóbb, hiszen úgyis fizetünk a színházjegyért. Nekünk így 3500 Ft lenne, ami kábé három óra bébiszittelésnek felel meg, de itthon. Ami sokkal kényelmesebb esti program szempontból is.

 • 2010.02.24 13:15:17rézi, a nyúl

  arról nem is beszélve, h ha otthon maradnak, akkor ismerik a gyerekek a babacsőszt. és nem az van, h este 10-f11 kor a félig ájult gyereket cipeli haza az ember.
  nyilván hiányzik a színház, de nagyon hülyén érezném magamat, h amíg én szórakozom a gyerekem egy megőrzőben van este 10-kor.
  a 3 gyerkőre 3500 ft meg kicsit borsos, főleg, ha a színházjegyet is hozzáadjuk.

 • 2010.02.24 13:23:07Hűbele

  A szövegben az is benne van, hogy délután 5-kor kezdődő előadások is lesznek. Az nem tart 10-ig, nem nyúlik egy átlagos gyerek lefektetési idejébe - fanyalogni persze mindenen lehet.

  (Az mondjuk más kérdés, hogyha 2 felnőttnek 3900-as jegyárat számolunk, és még 2 gyerek megy a megőrzőbe - nos, az egy kisebb vagyon sajnos.)


  Azért MM, én tökre örülök, hogy ezt írtad:-)

 • 2010.02.24 13:23:45Brumibaby

  Én meg még azt is utálom, aki színházba tud menni, mert nekünk se bébiszittyónk, se játszóházunk, se színházunk, csak gyerekünk van.

  (Ne essetek nekem, vicceltem. Van színház, csak nincs, aki vigyázzon rájuk. Ehhez képest nekem ez egy jól hangzó kezdeményezés, attól függetlenül, hogy én úgyse tudom igénybe venni, mert máshol lakom. Meg aztán, ha 10 gyerek fér el, nem nagy baj, ha nem jelentkezik tömegigény... És gondolom, nem az esti előadásról van szó, hanem a délelőttiről - tudom, akkor házimunka van - vagy a délutániról - tudom, akkor alszik a kicsi)

 • 2010.02.24 13:27:23Brumibaby

  A kultúra, az persze kisebb vagyon, de ha elgondolom, hogy egy jogászbáli belépő az idén itt a világ vége hátulján 12000 forint volt, és akkor nem akasztottál még magadra és a partneredre semmi göncöt, viszont itt haknizott neked egy tűznyelő meg egy rokkantnyugdíjas kígyóbűvölő, szóval én pl. megspóroltam úgy 40 ezer forintot azzal, hogy nem mentem el, amit akár színházra és bébiszittyóra is költhetnék egyszer egy évben.

  MM, nekem is tetszik az új programajánló.

 • 2010.02.24 13:30:39Magenta

  Nekem tetszik a kezdeményezés, de az is - valahol írtam már róla -, hogy a városunkban a női konditerembe csináltak egy gyerekmegőrzőt, fillérekért.

 • 2010.02.24 13:33:21Brumibaby

  Az nálunk is volt, és a gyerekeket meg is tornáztatták.

 • 2010.02.24 13:44:16manó99

  Egy ilyen konditerem nekem is jól jönne.

 • 2010.02.24 14:56:19bajor gizella

  jó színészek vannak a katonában. érdemes rá áldozni.

 • 2010.02.24 16:42:06Rosa Rugosa

  Ha valaki pl. vidéki és mondjuk évente 2x eljut színházba mondjuk Bp.-re, akkor ez egy kiváló megoldás.

  Lehet nem túl olcsó a gyerekfelügyelet, de ha nem hetente veszed igénybe, akkor azért kibírható...

  Szerintem jó.

  Meg akinek bejáratott bébiszittere van itt, akit olyan jól ismer a gyerek, az ne nyígjon már a pénz miatt... szerintem.:)))

 • 2010.02.24 17:05:08Panzej

  Kinek van itt jól bejáratott bébiszittere? Ossza meg velem, érdekel, még ha kissé hipotetikusan is. Jó lenne néha kimozdulni, és úgy tűnik, tetszik vagy sem, ez lenne az egyedüli megoldás. Nem viccelek, hónapok óta nem voltunk sehol kettesben. Vagy ez a normális? Szorítsam össze a fogam? Mit gondoltok?

 • 2010.02.24 17:24:01zsenka1

  Mi kipróbáltuk ezt a lehetőséget.
  Délután ötös előadáson voltunk egy hat és egy háromévessel, mindketten nagyon jól érezték magukat. Judit néni szórakoztatta őket, aki civilben óvónéni. Álarcot készítettek, vonatot építettek, mesét hallgattak és lufival fociztak. Még maradtak is volna, rövidnek tűnt nekik a két óra.
  Jó lenne, ha legközelebb még kis barátaik is akadnának:)

 • 2010.02.24 17:32:58bogyócska

  Nem rossz ötlet, de ha lebetegszik a gyerek, arra ez sem megoldás... Nekem borzasztó rossz élményem van a gyerekmegőrzőről, óvodásként egyszerűen úgy éltem meg, hogy ott hagytak, pedig irtó jó játszóház volt, amíg a szüleim vásároltak. De mai napig emlékszem, milyen félelem fogott el, és hogyan próbáltam megszökni a tesómmal. Majdnem sikerült is, úgy kaptak el. Pedig mindenki kedves volt, és rengeteg játékkal játszhattunk volna. Egyszerűen nem voltunk hozzászokva a játszóházakhoz és a gyerekmegőrzőkhöz, idegen sose vigyázott ránk. Akinek jól elvan a gyereke ilyen helyeken (lásd zsenka), annak ez szuper lehetőség.

 • 2010.02.24 18:35:41nyúlmama

  Bár engem már nem érint, de szerintem is jó kezdeményezés.
  Panzej, nem ,ne szorítsd össze. Bocsi, lehet, tudnom kéne, de budapesti vagy?

 • 2010.02.24 18:36:52nyúlmama

  Bébiszitter ügyben kérdem, Panzej.

 • 2010.02.25 07:32:16Virág2

  Nagyon jó ötlet. Meg is néztem a műsort, de sajnos a Mesél a bécsi erdő-ben, amit játszanak márciusban épp egy gyerek meggyilkolása-elvesztése a téma, háááát.... ezt kihagyom. A Portugált pedig évekkel ezelőtt láttam, még gyerekek nélkül! Azt nagyon tudom ajánlani, mi pedig majd áprilisban jövünk :)

 • 2010.02.25 10:11:35Alessia2

  Panzej, ne szorítsd...
  Keress bébiszittert és menjetek, mi is azt tettük.Bár most már a barátnőim vigyáznak a gyerekekre, ha program van:))ez jó, mert ők készülnek a babázásra gyakorolnak és nekünk se kerül pénzbe:))))max sok palacsinta/gofri vagy csokibonbon fogy:)))

  Sajna(illetve hurrá és sok boldogságot Drága ROZI)a mi bevált évekig (ki)használt:) bébisintérünk most szült és már nem bevethető.

 • 2010.02.25 10:14:10Alessia2

  Panzej, amikor nálunk minden kötél szakadt és nem volt más, de dokihoz kellett mennem, akkor az ovis dadust kértem meg.
  Ő vigyázott a gyerekekre.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta