SZÜLŐSÉG

Milyen anya, aki nem képes megszülni a gyerekét?

2010. február 23., kedd 07:40

Sokat olvastam a császármetszésről szülés előtt, és már akkor is feltűnt, hogy főleg negatív kontextusban. A császár nem jó, mert az nem természetes, mert az anya nem éli át a szülést, mert a gyerek nem éli át a világrajövetelt, mert a gyereknek szenvedni kell, kiküzdenie magát erre a világra, mert a császár mégiscsak egy műtét, ami veszélyes. Mert a császáros anyukában később alakul ki a kötődés a gyermeke iránt és sajnos, sajnos a császáros anyukák közül többen nem tudnak szoptatni.

Na, hát ilyen is van, gondoltam, én viszont nem leszek ilyen, bemegyek, megszülöm, aztán jól van, EDA nem kell, köszönöm. Aztán szülés előtt kevéssel az orvosom leült velem szembe. Hogy születtem? Nehezen. Vákuummal. Hány kilóval? Négy. És a férjem? Ő több, mint négy. Kérjük csak azt az EDÁ-t akkor, mondta, és igaza lett, mert a gyerek csak nem jött ki. Sehogyan se.

Én meg -  a költő szavaival élve, mint aki először szembesül azzal, hogy az óriás az valójában csak egy órás, - „csak álltam, és szégyelltem magam”. Nagyon szégyelltem magam. Mert a császár nem jó. Mert milyen anya az, aki nem tudja megszülni a saját gyerekét? Mert elrontottam a gyerekem életét. És nemhogy szoptatni nem fogok tudni soha, de még ebből a rohadt ágyból felállni sem, mert ketté van vágva a hasam. Aztán valahogy csak felálltam, és megjött a kislányom is, aki szopott, szopott, mint egy porszívó. Második nap már negyven grammot, mindenki csodájára járt a kórházban, első naptól kezdve úgy szoptattam, mint aki világ életében ezt csinálta, azt sem kellett megmutatni, hogy fogjam a gyereket. Aztán császár után két nappal felálltam, közöltem, hogy akkor én most hazamegyek, és mivel az orvosom kellőképpen jó fej volt, mondta, hogy ha kakilok, mehetek. Kakiltam, mentem.

De nagyon sokáig úgy éreztem, hogy magyarázkodnom kell. Nem mintha bárki erre kényszerített volna, talán csak magamnak próbáltam megmagyarázni, miért nem tudtam rendesen szülni, hogy nem az én hibám, nem kell, hogy lelkiismeretfurdalásom legyen. De többször éreztem úgy, hogy nem vagyok igazi nő, mert tulajdonképpen nem is szültem. Mindeközben imádtam szoptatni, imádtam mindenhogy, ülve, fekve, éjszaka. Imádtam nézni a gyereket, ahogy szopik, de imádtam, amikor a lassú szoptatások alatt ismét elolvastam Ábel kalandjait, imádtam amikor a Szívek szállodáját néztem, vagy az agyatlan repülőszerencsétlenségeket a National Geographic-on.

Az utolsó percig imádtam szoptatni, soha nem volt kevés a tejem, soha nem kellett tápszert adnom, de nem volt sok sem, soha, egyetlen grammot sem fejtem, - azt sem tudom, hogy működik a mellszívó -, soha nem gyulladt be a mellem, soha nem volt semmi bajom. Nagyjából 4-5 hónapos lehetett a gyerek, amikor rádöbbentem, hogy ez a szoptatósdi a legintimebb dolog, ami köztünk valaha lehet, és mennyivel rosszabb lett volna, ha ez marad ki az életemből, nem pedig a hüvelyi szülés. És ez segített feldolgozni ezt az egészet. Persze most is bánom, hogy nem tudtam rendesen szülni, de amikor arra gondolok, hogy szeretnék még gyereket, soha nem a szülés jár az eszemben, hanem a szoptatás. Hogy szeretnék még gyereket, és nagyon szeretnék még szoptatni.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.02.25 15:53:12a szív fészkei

  Raht.dinen nagyon igazat szólsz :-). Egyébként ezek a gyakorlatok nem kínzások!! Nekünk a picit három-négy hónaposan pl. hintáztatni kellett szobahintában - először megrettent, aztán imádta. (nem javaslaom csak jelzem, mik voltak) Meg a hasa alá nyúlva kicsit húzva magam felé "másztatni". Mindent élvezett,pláne, hogy addig is vele voltam (erősebben is kötődünk egymáshoz) és szerintem az agyát is agyon :-)) stimulálta ez a sok "macera". Előbb állt, járt, mint sok időre született. És a suliban is mindig nagyon jó volt.
  Szóval ennyi pluszt meg lehet spendírozni, ha tökegészséges is a kicsi (nem 6x félórát persze, ha nem muszáj) - én máig bánom hogy a nagyobbal ezeket nem csináltam l`art pour l`art kicsit.

 • 2010.02.25 15:54:56cirko

  Verity: örülök, hogy rajtam kívül más is parázik. Nálunk az első gyerek 4 hónaposan már pörgött-forgott a második majdnem 7 hónapos volt mire megfordult a harmadik aki most lesz mindjárt négy hónapos szintén nem úgy tűnik mintha maholnap megfordulna, de én is egyfolytában parázok, hogy akkor most mi van. Mondjuk én azt vettem észre, hogy a ducibb gyerekek lassabban csinálnak mindent, legalábbis nálunk eddig ez a tendencia. A gyerekorvos egyébkén engem is csak kiröhögött.

 • 2010.02.25 16:10:56farkasokkal tancolo

  Hát nálunk az volt pl., hogy nekem feltűnt, hogy a két és fél hónapos gyerek még mindig állandóan ökölbe szorítja akezét. És mikor jött a gyerekorvos, akkor megkérdeztem, hogy ez normális e? Ő azt mondta, hogy tulajdonképpen még normális, de hogy ne idegeskedjünk, mutassuk meg a gyerekneurológián, és adott beutalót. és mit tesz isten, kiderült, hogy felkari feszessége van. (Lehet amiatt, mert szüléskor mind a két kulcscsontját eltörték, hogy kiférjen). Aztán a lányomnak adtak egy személyre szabott tornagyakorlatot, amit minden pelenkázás előtt csinálni kellett, és kb 6 hét alatt elmúlt a feszessége.

  Most annyi mindenről írtatok egyébként, hogy csak inkább írom ami eszembe jut, tekintve, hogy az unokám is "fejlesztés alatt áll". Szóval aki valóban a legjobbat akarja venni a gyerekének, az vegyen neki mire megszületik egy olyan bölcsőt, ami fel van függesztve, és a gyerek mindne mozdulatára ringani kezd. Hihetetlenül fejleszti az agy szenzomotoros idegpályáit. Akinek nincsen ilyen, az minél többet forogjon, táncoljon, sétáljon, mászkáljon a gyerekkel A lepedőben való görgetés is nagyon hasznos, egyetlen egészséges gyereknek sem ártott meg.

  Ja és tényleg az van, hogy vannak gyerekek akiknek smemi bajuk, és csak később fordulnak meg, aztán van olyan is, akinél ez egy jel - hogy valami nem stimmel. És az orvosok mentésére legyen mondva, hogy az előbbi a sokkal gyakoribb, és az utóbbi a ritkább.

 • 2010.02.25 16:16:1824 órás...

  Szia Verity777!
  Vicces ez a porszívó-sztori.Az én kisfiam(1,5éves)a nappali elalvását a porszívó bekapcsolása mágikus módon megoldja.Ha látja,hogy viszem,már tente-pozícióba fészkeli magát,és mikor bekapcsolom,néhány perc alatt elalszik...A barátnőm babája(elmúlt 1 éves) pedig mosógépes-alvós...

 • 2010.02.25 16:18:12farkasokkal tancolo

  Ez nálunk is így volt, mikor a nagyobbik lányom nem tudott ebéd után elaludni, mindig azt dünnyögte: "mama porszízzál.."

 • 2010.02.25 16:19:03verity777

  Az összeszorított öklöt figyeltem, az kb. 6 hetes korára elmúlt. Akkor kezdett mosolyogni is.
  Nagyon szereti a pihenőszékét, ha kapálódzik, akkor ring, de már megtanulta hajtani a lábával kb. 4 hónapos korára, azóta tudatosan mozgatja.

 • 2010.02.25 16:21:01a szív fészkei

  A hintázós bölcső biztos jó megelőzésnek is: a mi hiperaktív - 10 éves volt akkor - ismerősünknek a papája készített egy ilyesmit, de amibe bele tudott állni. Pszichológus tanácsolta, hogy kicsit lenyugtassák így. Hintaszékben meg nagyon kellemes szoptatni.

 • 2010.02.25 16:26:15nanemárrr

  2010.02.25 15:09:07verity777
  nem mondtam, hogy minden gyerekdoki és védőnő hülye és azt sem, hogy minden lustább gyereket gyógytornászhoz kell vinni, csak javasoltam, hogy esetleg saját magad megnyugtatására elvihetnéd a gyerkőcöt. :)

  2010.02.25 15:35:30rath.dinen
  Igazad van, pedig tényleg csodákra képes egy jó szakember! Vannak siker-sztorik körülöttem bőven! :)

 • 2010.02.25 16:27:3024 órás...

  ft:kellemest a hasznossal :))Nálunk "Bejííí"-nek nevezi valami általam ismeretlen okból

 • 2010.02.25 21:30:49Wish1973

  nekem annyi rossz tapasztalatom van az észosztással, h soxor félve teszem. hetekig, hónapokig szoktunk agyalni a mh-emen, h mikor kellene szólni, h el kéne vinni vizsgálatra a gyereket. és egy kezemen meg tudom számolni a pozitív visszajelzéseket, amikor azt mondták, h de, jó, h szóltunk, mert a család hárított vagy fel sem tűnt nekik. többnyire megsértődnek, és soha többé nem jönnek vissza. amúgy pályám kezdete óta agyalok azon, h mi a büdös francért működnek így az emberek. hiszen két lehetőség van. vagy hülye vagyok, és akkor örülhet, h neki volt igaza, vagy tényleg gyíkja van a gyereknek, és akkor örülhet, h nem később derült ki. de sajnos nem így működnek. " az én gyerekem nem hülye", "az én gyerekem nem nyomorék"- ez utóbbit egy gimnáziumi magyartanár bírta mondani, amikor megállapítottam, h a 6 éves gyereknek olyan gerincferdülése van, h egy laikus is észrevehetné.
  az időablak-téma tök egyszerű. minden részképesség kifejlődésének megvan az optimális ideje, amire a következő tud épülni. sztem a neten prímán megtalálható az összes téma-mozgás, beszéd, kognitív funkciók, stb. ha a gyerek a tól-ig tűréshatárból kicsúszik, az azt jelenti, h a ráépülő képesség is csúszhat, így nyílik az olló két szára, és így távolodik el a normál övezettől az adott területen. ha mondjuk 7 hónapos korban még nem forog, akkor érdemes megnézni, h mik a forgást megelőző "produkciók". ha mindent szépen, a maga tempójában csinál(t), csak valamivel lassabban, akkor még nem kell parázni, de, ha a fejét nem emeli, hason vonyít, tárgy után nem nyúl, stb, akkor nem a forgással kell kezdeni, hanem addig kell visszamenni, ahol elmaradt.

 • 2010.02.25 21:35:00Wish1973

  ha 2 évesen még nem beszél mondatokban, akkor kérdés, h gagyogott-e, vokalizált-e, vannak-e szavai, vannak-e saját maga által kreált szavak, érti-e a hozzá intézett beszédet, tehát, h az alapoktól elindult-e valami, és csak lassabban halad, vagy már az út elején szar került a palacsintába.
  ahol van "terhelő" előzmény- terhesség alatti, szülés körüli gond vagy családi hajlam, ott nem bölcs dolog várni.
  szerintem, ha valamit egyszer bővebben kifejtenék, az nem az lenne, h mikor mit kell tudnia a babának, gyereknek, mert ezek könnyen fellelhetők a neten. ami talán hasznosabb lehet, h mely probléma esetén hova érdemes fordulni, de ez is nagy falat, ráadásul egyfelől vidéket nem ismerem,másfelől a szolgáltatások nagy része fizetős (korai is), tehát ingyenreklámot csinálni is felvet pár kérdést.

 • 2010.02.25 21:39:34nyúlmama

  Wish, kedvenc témánk, látom:)
  Ma mesélte barátnőm, hogy a két éve folyton bekakiló gyerek szülei feljelentéssel fenyegetőznek,mert a gyereknek semmi baja, azért kakil be, mert az óvónő nem engedi ki....
  Soha nem értem meg ezt,miért nem lehet legalább elmenni a javasolt szakemberhez, mielőtt lehülyézik az embert.( Akinek nem inge, ne vegye magára)

 • 2010.02.25 21:42:04psyché

  OFF: wish, en komolyan vettelek.:-) szerencsere, babocaval minden rendben. azert nem mutatott a mutatoujjaval, mert azt szopizta (a hüvelyk helyett) és az nedves volt a nyaltol, ami idegesitette öt. De egy vizsgalatot valoban megert az egesz.

  Egyebkent, nekem van az a baratnöm, akiröl egyszer irtam. ott en pl azt nem ertettem, miert kellett titkolnia mindenki elött azt, hogy a kislanyaval gyogytornara jar. Nekem ez a hozzaallas annyira erthetetlen.

 • 2010.02.25 22:09:49Wish1973

  Rita, javítgatni semmiképp sem kell. ha nincs baja, majd kitisztul, ha meg van, akkor azt csesztetéssel nem lehet kikalapálni, lehet viszont belőle dadogót, mutistát csinálni. ha a hangképzése fira, akkor első körben fül-orr-gégész, utána foniáter.
  nyúlmama, psyché, az a baj, h az emberek szégyenként, saját reprodukciós képességük hibájaként élik meg, ha a gyerek nem olyan szép, okos, ügyes, mint ahogy azt megálmodták. sok családban a nagyszülőktől fúj a szél, ők okolják az anyát vagy az apát (leginkább anyós a menyt), ők tartják cikinek, mert a manyi unokája mennyivel pengébb, stb.
  ha meg egy szülő feljelentéssel fenyeget, nem csoda, ha a gyerek pszichés tüneteket produkál, nyilván az otthoni konfliktuskezelés is hasonló színvonalon működik:(

 • 2010.02.25 22:15:10csutkababa

  Wish, szia:)
  Hát nemtom, miokor a bölcsiben szólrtak, h szerintük nem oké a gyerek, egy héten belül BERA viszgálaton voltunk.
  De akkor már értem, miért annyira óvatosan, diplomatikusan, rémülten szóltak, suttogva, hátrálva:(

 • 2010.02.25 22:15:17franciss

  Verity, a kisfiam 7 hónaposan fordult meg, én már fél évesen forszíroztam dokinál, minden ok-e, de mivel szülésnél, terhesség alatt minden rendben volt, meg szerinte okos tekintete van, mindig elhessegetett. 8 hónapos korában kezdtem el beerősíteni, végre kaptam beutalót neurológiára - időpontot 2.5 hónappal későbbre, illetve Dévényeshez is bejelentkeztem, több mint 1 hónapot kellett várnom ott is. Végül megállapították, hogy enyhén hipotón, nagy probléma nincs, de ha korábban megyek, korábban túlesünk rajta. 4 hónapig jártunk tornára, 1 éves elmúlt, mikor mászni kezdett, most már jár. Barátnőm aggódott kisfia miatt, ő már 5 hónaposan megmutatta Dévényesnek, egy kezelést csinált, mondta, ha nem indul be 2 héen belül a mozgás, akkor menjenek vissza, egyébként csak enyhe problémát talált, de nem is kellett menniük.
  Szval a terjengős kommentem lényege, szerintem ne parázz, inkább mutasd meg, legfeljebb hazaküldenek, hogy minden ok, akkor meg hurrá.

 • 2010.02.25 22:20:24psyché

  Wish, en emlekeszem, amikor az en fiamat kellett szinte meg ujszülöttkent gyogytornaszhoz vinnem. Ez volt az egyik központi problemaja az eletemnek. Ezen aggodtam, ezen drukkoltam. Baromi rossz lett volna, ha nem oszt(ha)tom meg a többiekkel, ha hazudnom kell.

  Nekem, egyebkent, anyukam hivta fel erre a dologra a figyelmemet: azota is halas vagyok neki, mert bar en is ereztem, hogy valami kicsit fura (a fiamnak le voltak tapadva a nyakan az izmai, mert elfeküdte a fejet az anyamehben), de ha ö nem mondja, lehet, hogy nem reagalok ennyire gyorsan es lehet, hogy ebböl a pici bajbol jo nagy lett volna. Es soha senki sem "nyomorekozta" le a fiam az ismeröseim közül. Söt, azzal, hogy elmondtam meg segitettem is egy masik anyukanak, akinek kicsivel kesöbb született a fia: neki is levoltak tapadva a nyakizmai, igaz nem annyira, mint az en fiamnak, de igy ö is azonnal reagalt es ott is minden teljesen rendbe jött.

 • 2010.02.25 22:42:29Jerusha

  Sajnos hiába tudjuk és tanítják, hogy az oxigénnek köze van a koraszülöttek szembetegségéhez, mégiscsak szükség van az oxigénre általában. Szóval patthelyzet.
  A koraszülöttek vakságának gyakoriságát úgy lehetne igazán csökkenteni, ha csökkentjük a koraszülések számát.

 • 2010.02.25 23:00:43Jerusha

  ooopsz, a 2. oldalt olvastam, nem az elsőt - így már nem nagyon illik ide a kommentem a ROP-ról...

 • 2010.02.25 23:05:31Jerusha

  verity,
  az én fiam vasárnap lesz 6 hónapos.
  Rengeteget fejlődött az elmúlt 3 hétben! A hasra fordulást már néha-néha megcsinálta, de kb. 2 hete kezdődött az, hogy naponta sokszor. Aztán most már állandóan.
  Hátra fordulni konkrétan febr. 18-án tanult meg, hirtelen. Azóta azzal sem áll le.

  Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ne csinálj semmit, szerintem is mutasd meg egy gyógytornásznak, de azért ne aggódj nagyon, mert ezek a dolgok egész gyorsan is tudnak változni.

  Mi is jártunk vele egyébként gyógytornászhoz, mert ő meg ferdén feküdt a méhemben (ezért nem tudott kijönni magától), éskésőbb is szerette egyirányba fordítani a fejét. Lényegében nekünk is az volt vele a feladatunk, hogy minél többet hason (utálta), és hogy segítsünk neki a hasra-hátra fordulásban. Először még a popsijánál kellett forgatni, aztán ügyesedett, és elég volt csak az egyik lábát áthúzni a másik felett,és már fordult is - de magától nagyon sokáig nem.
  Ezeket gyakorlatokat, meg a pokrócosat, amit mások is már írtak, nyugodtan cisnálhatod vele, ártani nem ártasz..

 • 2010.02.26 00:40:07a szív fészkei

  Írta valaki, hogy ez itt a fizetős korai fejlesztősök ingyenreklámjának nézhető ... Én linkeltem be őket, jutalékot nem kapok. :-)) Csak voltam azon a sajtájukon, ahol jópár olyan szülőt - színésznőt, zenészt, ismertebbeket - is odahívtak, akiknek a nem ép gyerekét (finom voltam) sikerrel kezelték és kihozták a reménytelenségből. Ha még 1 valaki megismeri őket, mert írok róluk, nem szégyellem, tiszteletreméltó a melójuk. Pénzbe kerül a kezelésük, naná: valamiből ők is élnek ugye, eléggé harcos a jelenük, jövőjük.
  DE a mozgásképtelenek (fokozok itt hatásvadászan, mert ilyenekeről volt akkor ott szó) mennyibe fájnak a szó szoros értelmében: a gyógyszereik, mindenféle eszközeik, spéci lakás esetleg na meg pár ember rájuk szánt élete - az se két fillér, sőt. De ha nem is mozgásképtelen a gyerek, csak kicsit másabb a többinél - hááát a családnak az se jó. Egy dislexiáért mit álltam ki, pedig az nem is látszik...
  Szó volt eszement drága és felesleges baromságokról, amit sokan megvesznek, mert nem tagad meg valaki a kölykétől semmit!
  Szerintem az esély egy klassz életre, az nem lehet drága. Ja, Katonáék se fizetnek a "kampányomért" :-D - és lehet, hogy ők a Margitban ingyenesek is. Nem tudom.

 • 2010.02.26 01:14:03amarylla

  2010.02.25 13:24:21nanemárrr
  kéne,h ők legyenek a topon-de ha nincsenek
  vannak nekem is horror sztorijaim.
  pl.az anyuka egészségügyis-nővér voltam- nem kell beképzelni,h az újszülöttje asztmás mert a nagyobbik is az volt.és ok,h egy háziorvos max.1-2x lát ilyet 40 év alatt,és hülyének néz,de a kórház is kiadja 40-es légzéssel gyulladt hörgőkkel,h bár a többi is ilyen egészséges lenne.
  kinomban vittem aznap nagyobbik pulmonológusához aki a haját tépte.
  csak azért nem küldött a svábhegyre,mert 20-on éve vasárnap üvegajtón át volt a látogatás 10 percre,és hetekig benntartották őket.
  ez a házidoki néni hónapokig packázott velem,mert,h a gyerek nem kaphatta meg az oltásokat-emiatt ő fegyelmit,vizsgálatot fog kapni,nincs is semmi baja.-kizárólag méredzkedni vittem már hozzá
  aztán majd 1év múlva mikor szabin volt a pulmonológus és hozzávittem a fuldokló kölköt,majd szivbajt kapott még az otthoni számát is megadta.-ő ezt nem hitte.
  mit képzelt fizetnek nekem,h hazudjak?
  utána nem piszkált többet

 • 2010.02.26 01:56:22amarylla

  2010.02.25 13:51:54Vakmacska
  az én tapasztalataim 17 évesek lassan frissebb tapasztalatú kéne,olyan aki a mostanság élte át.a fiam nagyon gyorsan rendbejött.
  De nagy szükség lenne rá mert nálunk is a koravizsgálaton is csak a karfeszességet szúrták ki,és kiirták gyógytornára-azt,h a "macskajárásnál" már egyre jobban keresztbelép és kezd bandzsulni én,-a schöfiben,soká lett volna a újabb neurológiai kontroll,és nehogy itt is paranoiásnak nézzenek, vittem a klinikára másik neurológushoz,aki megerősitette a dolgot és mondta el a lehetséges prognózist,h nem kaptuk volna el,és hagyta helyben,azokat a gyakorlatokat amit mondtam,h ugy tudom ezek erre valók.Marhára csodálkozott,h ismerem őket.Aztán 1 ismerős 3.-hoz mert addigra tisztára paramami lettem :(
  Ráadásnak az ő kezelése lényegében abból állt, h az újszülöttkori reflexeket kellett kiváltani nála újra és újra.pl.a "macskajárást"a a deszkalapon való felmászást,és masszirozni a feszes izmait.
  ő akkor tán benne is volt az újszülött korban.
  amit ajánlanék:
  Leboyer, Frédérick: Shantala. Egy tradicionális módszer.
  baromi rég volt a kezemben de nagyon jó.az egész babát átmozgatja.ha jól emlékszem vmi ilyest is csináltam a gyerekkel mert részletek voltak már a gyengédszületésben is és az előbb jelent meg?-lehet,h rosszul emlékszem ennyi év távlatából.csak arra,h mielőtt a kezembe kerültek a könyvek ösztönösen is kb.igy massziroztam a nagyobbakat is.
  egészségeseknek van alapvetően,de mivel átmozgatja az egész testet sztem korrigál is rendesen.

 • 2010.02.26 02:00:39amarylla

  2010.02.26 00:40:07a szív fészkei
  én is beszállok a kampányodba:)
  inkább adjon ki az ember akár fizetősen egy fejlődésneurológus vizsgálatért ,és az esetleges felesleges,de megnyugtató kontrollokért xeFt-ot ha nincs TB-re mint nézzék el.

 • 2010.02.26 11:31:10Koriander

  Amarylla, Szív fészkei
  lehet, hogy nagyon laikusan hangzik a kérdésem, de mikre kell odafigyelni. A babám időre született, most 2 nyolc hetes táblázatok szerint mindent produkál, szóval rendben van, mégis én eléggé paramami vagyok. Hogyan veszi észre az ember a kötöttebb izomzatot? Milyen gyakorlatokat/masszázst érdemes csinálni, ha pár mondatban leírnátok én nagyon örülnék neki!

 • 2010.02.26 11:31:53Koriander

  és köszönöm előre is!

 • 2010.02.26 11:35:00Koriander

  Pl. pihenőszékkel kapcsolatban védőnő egészen 3 hónapos koráig nem javasolta, mert nagyon visszafogja őket állítólag a mozgásfejlődében...
  3 hónapos koráig csak vízszintesben javasolta pihentetni, ill. kézben függőlegesen, de ilyeneket, mint maxi cosi és társait inkább károsnak nevezte a gyerek vázizomzatának fejlődése szemszögéből. nincs tapasztalatom, így örülnék, ha más megosztaná.

 • 2010.02.26 12:25:27a szív fészkei

  Kedves Koriander: én "csak" anya vagyok, nem szakember. Sajnos nem tudom ma sem, mik a kötött izom jelei, ha az beteges - ezt teljes biztonsággal csak neurológus tudja. Erről idéztem tegnap 14.29-kor Dr. Balla Mária ortopédus véleményét, keresd meg légy szíves. Egy gyógytornász-konduktornőt is belinkeltem 15. 32-kor, hogy ő miket javasol tornára kisbabáknak.
  Ezen felül hintáztattunk - babahintába ültettük, ahogy előírták - és löködtük ide-oda, Farkasokkal táncoló meg írt a himbálózó bölcső előnyeiről. Én hintaszékben szoptattam, az is jó volt ringani. Forgattuk lepedővel finoman, hogy fordulni tanuljon, hasa alá tett kézzel magam felé húzva "másztattam", és a pici ujjait a hüvelykujjamra fogva, csuklóját tartva felhúztam ülésbe, megtartottam majd lassan vissza engedtem. Ezekre emlékszem.
  De ő 7 hónapra született, nála ezek a méhből előbb kikerülés hátrányait ellensúlyozták. Megtanítva a 9 hónaposok tudására. A tiéd időre jött, biztosan ezeket már tudja!
  DE a Szt. Margitban (Katona-féle team), Heim Pálban ott vannak a gyerek-neurológusok, akik biztonsággal megmondják, mi van a kicsivel, ha aggódsz! Ezt javasolja az ortopédorvosnő is, mert még a fejlesztők se látnak mindent, amit egy ilyen orvos konkrét vizsgálatokkal meg igen. Én, a civil meg pláne nem adhatok ennél több tanácsot! Minden jót! :-))

 • 2010.02.26 12:26:12Panzej

  Koriander,
  az első két gyerekem rengeteg időt töltött maxi cosiban, pedig volt mózesünk is, de a mc-it szerették jobban. Lackó nagyevő volt, és a pocakjának jobban esett ez a testhelyzet, Mici szorulós volt, rettentő jókat kakilt egy-két óra bennfekvés után. Nálunk hathetesen töltöttek el először hosszabb időt benne, kényszeruségből, utaztunk ugyanis Hollandiába. Hosszú út volt, szoptatáskor mindig tornaztattuk őket, de amúgy semmi gond nem volt. Átlagban egy-két órára raktam ki őket a teraszra maxi cosiban.

  Pihenőszéket én is csak kábé két hónapos kor körül vettem elő, addig volt az állítható járóka felső szintje, illetve a kiságy.
  Pihenőszéket én is csak kábé két hónapos kor körül vettem elő, addig volt az állítható járóka felső szintje, illetve a kiságy.

 • 2010.02.26 12:33:08a szív fészkei

  Volt még egy nagyon - abszurdul hangzó - művelet, csak az érdekesség kedvéért, nem ajánlom látatlanban!! Valószínűleg az egyensúlyszerveket stimulálta: abból állt, hogy a kis combjait erősen (nem fájón persze!) biztonságosan megfogva - a csuklónak is nekitámasztva picit - ülő helyzetben el kellett őt tartani jó sokáig magamtól. Túlélte. :-)

 • 2010.02.26 12:40:58farkasokkal tancolo

  Igen ezt nekünk is kellett csinálni, ez a Budha tartás.

 • 2010.02.26 12:57:16a szív fészkei

  Ja, ahol még műveltség is van! :-))))

 • 2010.02.26 12:58:21a szív fészkei

  Nekünk így konkrétan nem mutatták be... DE a kölök elég buddhai nyugalommal tűrte az első sokk után, az igaz. Én jobban be voltam szarva.

 • 2010.02.26 13:07:32nanemárrr

  Koriander, a pihenőszéket mi is viszonylag hamar elkezdtük használni, mivel csak úgy volt el napközben a kölök, ha látott és közben ringott...így főztem, mosogattam, teregettem, stb...fél lábbal ringattam, közben csináltam a dolgom...ha este egyedül voltam vele, akkor így is fürdöttem, mármint én a kádban, közben fél kézzel ringattam...nagyon szerette, a múltkor is belemászott, de már nem tetszett neki annyira, ugyanis képtelen megülni a fenekén 1 percet is. :)

 • 2010.02.26 13:11:02Koriander

  Köszönöm szépen Szív fészkei, Panzej, FT a válaszaitokat!
  Szt. Margitba nem tudunk elmenni, mert Nemo-ban élünk, de rákeresek, hogy itt mik a lehetőségek.
  Engem konkrétan egy dolog aggaszt, hogy jobbra tartja a fejecskéjét alvás közben, ezért általában balra forgatva oldalról kipárnázva altatom, hasonfekvésnél már forgatja/emeli a fejét, de 5 percnél tovább csendben nem szereti (elég nagy hasa van).

 • 2010.02.26 13:22:33nanemárrr

  Koriander, sok konduktor dolgozik Németországban, keress rájuk iwiwen, vagy facebookon, hátha van a közeledben, aki megnyugtat! :)

 • 2010.02.26 13:23:25nanemárrr

  magyar, ez kimaradt, tehát magyar konduktor...világhírű a Petős képzés!

 • 2010.02.26 13:23:55Koriander

  Nanemárr neked is köszi a választ :), aranyosak lehettetek te a fürdőben, ő meg kinn.

 • 2010.02.26 13:26:30Koriander

  igen, volt zongoratanárnőm kisfiát is a Pető-intézetben állították talpra, direkt Oroszországból költöztek Bp-re!

 • 2010.02.26 13:37:39a szív fészkei

  konkrétan, hogy milyen esetekben ajánlják: http://www.koraszulott.com/fejlesztesi-modszerek/122-katona-modszer-neurohabilitacios-trening.html

  Biztos hallották már ott nálatok is a nevét, ha Mexikóban kórházat szenteltek neki:"Katona doktorról 2003. májusában egy Budapest méretû mexikói városban, Quereratóban módszertani központot neveztek el." - írták pár éve egy weblapon.

 • 2010.02.26 13:40:17a szív fészkei

  Ezt meg ő maga mondta:
  "Minden intézmény annyit ér, amennyire fejlõdni képes. Reméljük, hogy a mi osztályunk is a fejlõdõképes intézmények közé tartozik. Nálunk nem csak az itt dolgozók fejlõdnek, hanem maga a betegellátás is képes megújulni. Jelszavunk így hangzik: milyen korán van már késõn? – mondja a professzor.

  Ez a mottó jól jelzi, hogy döntéseiket gyorsan kell meghozniuk – minél korábban kezdik a kezelést, annál nagyobb a siker esélye. Az osztályon együtt dolgoznak orvosok, gyógypedagógusok, pszichológusok – közös céljuk, hogy az újszülöttek minél elõbb szakszerû neurológiai segítségben részesülhessenek.

  Ma már az újszülöttosztályok irányítják hozzájuk a betegeket, így egyre korábban lehet megkezdeni a habilitációt, vagyis a kezelést. A dolgozók évente körülbelül száz órát oktatnak is – a professzor szorgalmazására lett a fejlõdésneurológia az orvostudományi egyetemen és a gyógypedagógiai fõiskolán is az alapképzés fontos tantárgya.

  A doktor úrnak biológusi végzettsége is van, de – mint mondja – ez csupán hátteret ad ahhoz, hogy megértse az idegrendszeri összefüggéseket. Férfi létére azért kezdett újszülöttekkel és csecsemõkkel foglalkozni, mert húsz esztendõn át agysebészként dolgozott, s eközben gyakran kerültek a keze alá kisgyermekek.

  - Az emberi agy a kezdeti körülbelül 350 grammról az élet folyamán mintegy 1200-1300 grammosra fejlõdik. Eközben viszont nem csak súlygyarapodás következik be, hanem teljes szerkezeti átalakulás is. Ez érdekelt engem igazán" – vallja.

 • 2010.02.26 13:49:59a szív fészkei

  Mondjuk, amennyire én tudom, a Pető-módszer a már súlyos sérültekkel foglalkozik konduktívan, tehát a sérülésük ellenére önálló életre tanít, amennyire lehetséges. Nekünk is van angol ismerősünk, aki húsz éve reményvesztetten kezdett idejárni - menni, beszélni, mozogni alig tud - de Petőéknek hála (évente kétszer itt van hetekig) mára mégis diplomás önálló nő lett, aki hasonló sérültekkel foglalkozik Londonban. De ő tényleg halmozottan és nagyon súlyosan beteg amúgy.
  Katona prof. a megelőzésre hajt, ahogy a fenti idézett szpícséből kiderül. De persze ő is tud "varázsolni": "Megszámlálhatatlan módszerbéli újítása mellett egyik nagy felfedezése volt a cerebrális parezisben (agyi eredetû bénulásban) szenvedõ gyermekek kezelési módszerének megújítása. Végtelenül leegyszerûsítve így fogalmazhatunk: arra jött rá, hogy a magzati korban kialakuló elemi mozgásminták a bénulások után is megmaradnak, s ezek „gyakoroltatásával” az idegpályák fejleszthetõek.

  A kezelt gyermekek fele teljesen meggyógyítható, negyedénél a további kezeléseket igyekeznek elõmozdítani más intézetekben, további negyedük állapota nem változik. A módszerre külföldön is felfigyeltek, így történt, hogy a professzor úr Kínától az USA-ig tarthatott már elõadásokat.

  Találmánya a világ megannyi részén elterjedt, s részben ez is Európa többi államának szintje fölé emelte a magyar mozgássérültek javulási esélyeit." (idézetek a Nagy Moszkító weblapról - ez írt egyedül erről az emberről, amikor a 80.-at betöltötte, míg a többi média szügyig tocsogott közben Pákóban Tüncikében és egyéb hulladékban. Azóta is... Bocs, de ez kiborít!)

 • 2010.02.26 14:13:07Koriander

  Szív fészkei nem akartam a kettőt összemosni, de tényleg csoda, hogy mikre képesek a Petős gyerekekkel.
  Én is a megelőzésben hiszek, már most látom, hogy mennyire jó mondókákkal, dalocskákkal pl. pelenkázni, ha már nyitom a pelust, akkor mosolyog,merthogy nemcsak a szartól szabadít meg anya, hanem akkor most táncolunk, forgunk meg simogatós kis masszázs is lesz, az egész olyan kis ceremónia-szerű.
  Az izomzatot fejleszteni kell, ugyanúgy az agyat is és a kettő összefügg.
  Én is azért tornázom... akkor egy ilyen csöp emberkénél miért lenne ez másképp, ma bukkantam rá a tegnapi beszélgetésetekre, nagyn hasznosnak találtam és ezért is jelentkeztem :).

 • 2010.02.26 14:28:20a szív fészkei

  Koriander, a legtöbbet adod a kicsidnek ezzel a harmonikus boldog sorssal! Az biztos, ha a mama kézében lehetnek és ilyen "hsznosan" telik is az idő, az dupla nyereség neki és neked is.
  Nálunk is megmaradt ez a nagyon erős a kötődés, de persze ennek megvan a visszája is: az akkor kétéves nagyobb azóta se tudta belül, a legmélyén teljesen megemészteni, hogy mindig csak az öccse lógott a kezemben, ő meg csak nézte. Szoptatni még tudtam úgy, hogy ő is az ölemben ült, de a torna már egész embert kívánt...

 • 2010.02.26 14:28:28amarylla

  az a ringó bölcső "tudhat" vmit
  az ősember állandóan a karjában tartotta a gyereket,aztán kendőben kötötte magára.rázta naphosszat.
  A bölcsők is több ezer évig ringtak.
  a mostani stabil ágy nagyon új azóta pedig megugrottak a részképességhiányok.
  A feszes izmú kölkömet egy kölcsönbölcsőben ringattuk,h hagyja a nagyobbakat aludni éjjelente-lehet ez is besegitett 1 picit?
  Van arra vmi kutatás,h jár-e hátrányal,h ma már nincsenek annyit kézben a gyerekek ,és stabil az ágyuk?
  Az hogy felbomlottak a nagycsaládok azzal is jár,h kevesebb idő jut a ringatásra az egyszem anya belegebed ha annyit próbálná ringatni kézben mint akár száz éve is az átlaggyereket-az a kötődőnevelés vagy micsoda tán ezt próbálja feltámasztani?A gond,h már nincsenek dédik,nagyik, nagynénik nagyobb tesók garmadái,akik tehermentesítették az anyát.

 • 2010.02.26 14:29:55a szív fészkei

  Szóval, ha foglalkozol vele + jól "át is gyúrod", az dupla öröm és haszon. - írtam volna, ha tudok írni. :-D

 • 2010.02.26 14:34:03a szív fészkei

  És ma már nem is gyártanak olyan hintapalintát adó ágyakat, bölcsót? (bár nekünk se volt már). El kéne kezdeni és nem negyedmilláért - ahogy az olasz ágyacskákat láttam beárazva :-DD. Már csak itt elég szép vásárlóréteg alakulgat.

  Hátha valaki ráharap a keresletre és nemcsak a sika-kasza miatt.

 • 2010.02.26 14:41:15Timtim

  Én imádtam a Petőt.Mi másfél évig jártunk a fiammal a korai fejlesztőjébe.A csoportunkból sokan jártak mellette Dévényre is.
  Én úgy tudom,hogy a hintáztatás az egyensúlyközpontra van jó hatással.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta