Édességet csak 2-3 éves kor után kapjon a gyerek!

Egyéves kor alatt tilos tehéntejet adni a csecsemőknek, de a babateával is vigyázni kell: a túlcukrozott italtól jóllakik a baba, nem az értékes anyatejet fogyasztja. A hozzátáplálást hat hónapos korban elég elkezdeni, a tejtermékek bevezetése 10 hónapos kor körül, a sovány húsok kínálása pedig 8-9 hónap körül javasolt.

A Magyar Gyermekorvosok Társasága hírlevelében néhány fontos alapszabályra hívja fel figyelmet: mi a helyes és mi a helytelen a gyerektáplálásban.

Tehéntej

A tehéntejet szigorúan tilos egyéves kor alatti babáknak adni, mivel magas fehérje és ásványi anyag tartalma a vese károsodásához, illetve növelheti az allergiás megbetegedések kialakulásának kockázatát. Ebben a korban az anyatej vagy annak hiányában a tápszer a megfelelő tejalapú ital a baba számára. Érdemes a tehéntejjel várni, hiszen bizonyos esetekben 2-3 éves korig még megterhelő lehet a pici emésztőrendszerének.

Ha az anyuka tud szoptatni, akkor hat hónapos korig az anyatej elegendő  táplálék és folyadék a kisbaba számára, de féléves kor után sem szabad megfeledkezni a fehérjék fontosságáról.  6-12 hónapos kor között fontos, hogy napi 5-8 dl anyatej, vagy annak hiányában tápszer még szerepeljen a baba étrendjében. Tehéntej helyett egyéves kor után adhatunk a piciknek külön az ő igényeikhez kialakított gyerekitalokat.

Tea

Komoly problémákat okozhat, ha a babánknak túl korán vagy túl sok babateát adunk. Ezek a termékek általában sok cukrot tartalmaznak, ami felesleges kalória a pici számára. Jóllakatja a babát ahelyett, hogy az értékes anyatejet vagy annak hiányában a tápszert fogyasztaná.

Az anyatejen vagy tápszeren kívül a babának csak extrém meleg időjárási viszonyok esetén van szüksége plusz folyadékra az első fél évben. Ebben az esetben elegendő, ha felforralt és lehűtött ivóvízzel kínáljuk. 6 hónapos kor után is kerüljük a cukros italokat, teákat.

Édesség

Sok felnőtt édesszájú, ezért úgy gondolja, hogy az édességgel nem tesz rosszat gyermekének. A pici babának azonban ebben a korban nincs szüksége cukorra, sőt, kifejezetten nem ajánlott édes tejdesszertekkel, pudingokkal és más édességekkel kínálni 1 év alatt a gyerekeket. A cukor a fogcsírákat már ebben a korban is károsíthatja.

Csak 2-3 éves kor után adjunk édességet a kisgyermeknek. A gyümölcsök természetes cukortartalma bőven fedezi igényeiket, ezen kívül a gyümölcsök magas vitamin és rost tartalmuknál fogva hozzájárulnak az egészséges táplálkozás elsajátításához.

Hozzátáplálás

Az anyukák már alig várják, hogy új ízekkel ismertessék meg gyermekeiket, hiszen a 6 hónapig tartó anyatejes táplálás egyhangúnak tűnhet. Egy pici gyümölcs, egy falatka hús, pár kanál gyümölcsös joghurt biztosan nem árthat! – gondolják. A hozzátáplálás kezdete nem véletlenül a hatodik hónap, és nem véletlenül ajánlják a gyermekorvosok és védőnők a fokozatosságot mindenekelőtt. A baba emésztőrendszere féléves kor előtt még nincs felkészülve az anyatejen vagy tápszeren kívül más táplálékra.

Egészségesen fejlődő babák esetében a hozzátáplálás megkezdése 6 hónapos kor körül javasolt. Abban az esetben, ha a baba súlygyarapodása nem megfelelő, tehát 3 héten át nem nő a súlya vagy stagnál, akkor a gyermekorvos dönt arról, hogy esetleg szükséges-e a hozzátáplálás korábbi megkezdése. Ideális súlygyarapodásnak tartjuk, ha a baba 6 hónapos korára megduplázza születési súlyát. Ha ezt már korábban túllépi, a hozzátáplálás 6 hónaposnál korábbi megkezdése akkor sem szükséges.

Tejtermékek

Gyakori hiba anyukáknál, hogy túl korán adnak édes joghurtokat, tejdesszerteket. Ezek bevezetése bőven elegendő akár 2 éves kor után, hiszen a babának nincs szüksége a felesleges cukorra.

A hazai ajánlások szerint 10 hónapos kor után kaphat először a baba tejtermékeket (sovány tehéntúrót; joghurtot; kefirt; sovány, natúr, nem füstölt sajtot). De csak az ízesítetlen tejtermékek adhatóak és azokból is 10-20 grammos mennyiség csupán. Ha gyümölcsjoghurtot szeretnénk adni a babának, akkor a friss vagy mirelit gyümölcsöt daraboljuk fel és keverjük össze natúr joghurttal.

Hús

A hús a baba számára alapvetően fehérje- és vasforrás. Azonban a hús, a baba 1 éves koráig - mivel csak nagyon kis mennyiségeket eszik - nem fedezi a fehérje és vas igényét. Ezt anyatejből  tudjuk biztosítani, mert ebben vannak olyan fehérjék és vas, ami a baba szervezete számára megfelelő mennyiségű és könnyen felszívódó. Ügyeljünk arra, hogy vörös és zsíros húsokat ne adjunk 1 éves kor alatt. gyermekeknek!

A babák a hazai ajánlások szerint 8-9 hónapos korban kaphatnak először húst. Természetesen a hús bevezetésekor hasonlóképpen, mint a főzelékeknél, az első adag darált hús kb. egy kávéskanálnyi legyen, azaz nagyon kevés. Ez a mennyiség szép fokozatosan emelkedik, míg kb. 1 éves korra eléri a 30 g körüli mennyiséget.

(Cumisüveg és Tudomány hírlevél)

Oszd meg másokkal is!
Mustra