SZÜLŐSÉG

Édességet csak 2-3 éves kor után kapjon a gyerek!

2010. február 23., kedd 13:36

Egyéves kor alatt tilos tehéntejet adni a csecsemőknek, de a babateával is vigyázni kell: a túlcukrozott italtól jóllakik a baba, nem az értékes anyatejet fogyasztja. A hozzátáplálást hat hónapos korban elég elkezdeni, a tejtermékek bevezetése 10 hónapos kor körül, a sovány húsok kínálása pedig 8-9 hónap körül javasolt.

A Magyar Gyermekorvosok Társasága hírlevelében néhány fontos alapszabályra hívja fel figyelmet: mi a helyes és mi a helytelen a gyerektáplálásban.

Tehéntej

A tehéntejet szigorúan tilos egyéves kor alatti babáknak adni, mivel magas fehérje és ásványi anyag tartalma a vese károsodásához, illetve növelheti az allergiás megbetegedések kialakulásának kockázatát. Ebben a korban az anyatej vagy annak hiányában a tápszer a megfelelő tejalapú ital a baba számára. Érdemes a tehéntejjel várni, hiszen bizonyos esetekben 2-3 éves korig még megterhelő lehet a pici emésztőrendszerének.

Ha az anyuka tud szoptatni, akkor hat hónapos korig az anyatej elegendő  táplálék és folyadék a kisbaba számára, de féléves kor után sem szabad megfeledkezni a fehérjék fontosságáról.  6-12 hónapos kor között fontos, hogy napi 5-8 dl anyatej, vagy annak hiányában tápszer még szerepeljen a baba étrendjében. Tehéntej helyett egyéves kor után adhatunk a piciknek külön az ő igényeikhez kialakított gyerekitalokat.

Tea

Komoly problémákat okozhat, ha a babánknak túl korán vagy túl sok babateát adunk. Ezek a termékek általában sok cukrot tartalmaznak, ami felesleges kalória a pici számára. Jóllakatja a babát ahelyett, hogy az értékes anyatejet vagy annak hiányában a tápszert fogyasztaná.

Az anyatejen vagy tápszeren kívül a babának csak extrém meleg időjárási viszonyok esetén van szüksége plusz folyadékra az első fél évben. Ebben az esetben elegendő, ha felforralt és lehűtött ivóvízzel kínáljuk. 6 hónapos kor után is kerüljük a cukros italokat, teákat.

Édesség

Sok felnőtt édesszájú, ezért úgy gondolja, hogy az édességgel nem tesz rosszat gyermekének. A pici babának azonban ebben a korban nincs szüksége cukorra, sőt, kifejezetten nem ajánlott édes tejdesszertekkel, pudingokkal és más édességekkel kínálni 1 év alatt a gyerekeket. A cukor a fogcsírákat már ebben a korban is károsíthatja.

Csak 2-3 éves kor után adjunk édességet a kisgyermeknek. A gyümölcsök természetes cukortartalma bőven fedezi igényeiket, ezen kívül a gyümölcsök magas vitamin és rost tartalmuknál fogva hozzájárulnak az egészséges táplálkozás elsajátításához.

Hozzátáplálás

Az anyukák már alig várják, hogy új ízekkel ismertessék meg gyermekeiket, hiszen a 6 hónapig tartó anyatejes táplálás egyhangúnak tűnhet. Egy pici gyümölcs, egy falatka hús, pár kanál gyümölcsös joghurt biztosan nem árthat! – gondolják. A hozzátáplálás kezdete nem véletlenül a hatodik hónap, és nem véletlenül ajánlják a gyermekorvosok és védőnők a fokozatosságot mindenekelőtt. A baba emésztőrendszere féléves kor előtt még nincs felkészülve az anyatejen vagy tápszeren kívül más táplálékra.

Egészségesen fejlődő babák esetében a hozzátáplálás megkezdése 6 hónapos kor körül javasolt. Abban az esetben, ha a baba súlygyarapodása nem megfelelő, tehát 3 héten át nem nő a súlya vagy stagnál, akkor a gyermekorvos dönt arról, hogy esetleg szükséges-e a hozzátáplálás korábbi megkezdése. Ideális súlygyarapodásnak tartjuk, ha a baba 6 hónapos korára megduplázza születési súlyát. Ha ezt már korábban túllépi, a hozzátáplálás 6 hónaposnál korábbi megkezdése akkor sem szükséges.

Tejtermékek

Gyakori hiba anyukáknál, hogy túl korán adnak édes joghurtokat, tejdesszerteket. Ezek bevezetése bőven elegendő akár 2 éves kor után, hiszen a babának nincs szüksége a felesleges cukorra.

A hazai ajánlások szerint 10 hónapos kor után kaphat először a baba tejtermékeket (sovány tehéntúrót; joghurtot; kefirt; sovány, natúr, nem füstölt sajtot). De csak az ízesítetlen tejtermékek adhatóak és azokból is 10-20 grammos mennyiség csupán. Ha gyümölcsjoghurtot szeretnénk adni a babának, akkor a friss vagy mirelit gyümölcsöt daraboljuk fel és keverjük össze natúr joghurttal.

Hús

A hús a baba számára alapvetően fehérje- és vasforrás. Azonban a hús, a baba 1 éves koráig - mivel csak nagyon kis mennyiségeket eszik - nem fedezi a fehérje és vas igényét. Ezt anyatejből  tudjuk biztosítani, mert ebben vannak olyan fehérjék és vas, ami a baba szervezete számára megfelelő mennyiségű és könnyen felszívódó. Ügyeljünk arra, hogy vörös és zsíros húsokat ne adjunk 1 éves kor alatt. gyermekeknek!

A babák a hazai ajánlások szerint 8-9 hónapos korban kaphatnak először húst. Természetesen a hús bevezetésekor hasonlóképpen, mint a főzelékeknél, az első adag darált hús kb. egy kávéskanálnyi legyen, azaz nagyon kevés. Ez a mennyiség szép fokozatosan emelkedik, míg kb. 1 éves korra eléri a 30 g körüli mennyiséget.

(Cumisüveg és Tudomány hírlevél)

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.02.24 17:21:15baudolinA

  Amikor azt hallom, bébiétel, nekem még mindig nem a Hipp meg a bio jut az eszembe, hanem az agyontartósított konzerv. Egész egyszerűen azért, mert "bezzeg az én időmben" nem volt bébiétel, és a mindenféle konzerv is csak tartósítószeres volt. Azaz abba nőttem bele, hogy a konzerv csak egészségtelen lehet. Tudatosan kell figyelnem arra, hogy amikor meghallom a konzerv vagy üveges étel kifejezéseket, akkor ne arra gondoljak, hogy fúúúúj, tartósítószer, hanem arra, hogy most már van más is. Bár még mindig szívesebben vásárolok biopiacról, és készítem el magam, amit akarok, mert élvezem a főzést. Az viszont tényleg patthelyzet, ha nincs a környéken megbízható zöldség-gyümölcs...

 • 2010.02.24 17:21:37I. Pipi

  Kint nincs Jana baby víz?:) Hát ez meg hogy lehet? Pedig azt hittem az íreknél is van mindenféle ez meg az

  hat en meg sehol nem lattam es amikor rakerdeztem, akkor csak bamban neztek ram.

 • 2010.02.24 17:21:37catdeluxe

  Na majd megkérdezem a barátnőmet, ők is kint élnek Írországban és nem olyan régen szült, hogy nálik mi a módi, hogy áll ezekkel a dolgokkal:)

 • 2010.02.24 17:23:59catdeluxe

  Ír google?:) beírnád baby water?:D

 • 2010.02.24 17:24:03I. Pipi

  jo, koszi,majd szamolj be.

 • 2010.02.24 17:25:37catdeluxe

  egyébként nem szoktam venni baby vizet:) Theodorát iszik a gyerek is, még ő kéri:D:D:D

 • 2010.02.24 17:29:15móma

  catdeluxe,
  miért vagy oly szkeptikus más (nem anyukád) biokertészetével? az üzemit folyamatosan ellenörzik, nem fagyasztják és forralják, amivel ugyanis elvésznek ásványi anyagok belőle...
  ráadásul azt gondolom, a fiad már nagyobbacska. nem lehet, hogy az utóbbi időben bővült a bébiétel-választék, és amit te babakonzervnek nevezel, az a múlté?

 • 2010.02.24 17:30:39I. Pipi

  beirtam: vizallo dolgokat dobott ki, babausztatast, meg hogy mit adjunk a gyereknek csapvizet vagy asvanyvizet.
  Nem neztem vegig az osszes oldalt persze. De semmi Jana es tarsai.

 • 2010.02.24 17:39:56catdeluxe

  móma

  Nem tudom, 2 év alatt szerintem nem fejlődött akkorát a bio bébiétel választék. De amikor kényszerből vennem kellett neki a nagy meleg miatt és nem értünk volna haza ebédre, nem volt hajlandó megenni, azt hittem csak az nem ízlett neki, de mint később kiderült egyik sem, és én megkóstoltam azokat, esküszöm mindegyiknek egyforma íze van!:p

  Mások kertészetét nem láttam, és azt sem hogyan nevelgeti a zöldségeit

 • 2010.02.24 17:41:37catdeluxe

  Nos akkor nem tudom, azt gondoltam ott is fejlődőképes a baby ipar. Az biztos itt Mo.-n van Jana baby víz:)

 • 2010.02.24 17:57:48Jerusha

  Magyarázza el valaki, mert ezt viszont én nem értem, de tényleg. Miért vesz az ember a babának tetrapak dobozolt vizet??

  catdeluxe: de lehet, hogy ha szerette volna a babád, amikor próbáltad, akkor most másképp vélekednél az üveges bébikajákról, és azokról akik azt adnak. ;)

 • 2010.02.24 18:23:30I. Pipi

  mert a csapviz hormonos?

 • 2010.02.24 18:45:10Yukivoltam

  RR,
  Tapasztalom nap mint nap. De elég csak beleolvasni - nem a porontyon - egy-egy babás fórumba. Vagy beszélgetni kismamákkal.

  Félreértettél, nem állítottam, hogy nem főzök a GYEREKNEK. Pont hogy azt mondtam, nekik másképp kell főzni, mint magunknak. De sokan tényleg fűszerezik a baba ételét, mert nem érzik elég finomnak, és igen, sokan nevetve mondják, hogy "hát mit tegyek, kinézi a számból az oldal szalonnát, muszáj neki adni, persze előtte leturmixolom". Nálunk a 15 hónapos mostanában kap már a mi kajánkból - nem mindegyikből persze, hozzávalóktól és fűszerezettségtől függően - , de van, hogy külön főzök még neki

  Catdeluxe,
  "Ne haragudj, de amit egy anyuka főz a kisbabájának, azt sem a saját szája íze szerint teszi!"
  nem haragszom, nem is értem, miért kéne. Nem mondtam, hogy a saját szája íze szerint kéne főzni, épp ellenkezőleg. De tapasztalataim szerint sokan mégis ezt teszik.
  Az enyémek is szerették a reszelt almát, ők is azt kaptak először.

  Ásványvizet - ha azt issza a gyerek (sőt, felnőtt is) érdemes váltogatni, mármint a márkákat, mert ne egyforma az ásványianyag tartalma. nem ajánlott ugyanazt a vizet fogyasztani túl hosszú ideig, különösen gyereknek.

 • 2010.02.24 20:05:40baudolinA

  Yukivoltam (és vagy),
  hiányoztál! Mi van veletek?

 • 2010.02.24 20:37:45Magenta

  Tegnap hiányoltam a hiriget erről a posztról. :)))

  Ha én elmondanám, hogy miket eszik a gyerek, olyat kapnék, hogy csak úgy nyekkenne.

 • 2010.02.24 20:44:02baudolinA

  Magenta,
  most villantasz, rinyálsz vagy vetítesz? :)

 • 2010.02.24 20:50:01Magenta

  Egyik sem, koncot dobtam, mert nagyon leülepedett a hangulat. :D

  Másik verzió: hát mind a három, természetesen! :)

 • 2010.02.24 20:53:10Yukivoltam

  Sziasztok lányok!

  Köszi jól vagyok, csak nem nagyon jövök a porontyra (gondolom ez nyilvánvaló:)
  Veletek mizujs?

  Magenta,
  miket eszik a kis paprikafej? csak hogy tudjalak mivel fikázni:D

 • 2010.02.24 20:59:53Magenta

  Yuki, ezek szerint le tudod foglalni magad. :)

  Hát: evett bébiételt is, ha utaztunk, de általában én főzök neki. Viszont nem járok biopiacra, megveszem a zöldséget a sarki zöldségesnél, a húst meg a sima hentesnél. :)
  Tele van a fagyasztó még zacskós fagyasztott zöldségekkel.
  Sose fűszereztem semmit, viszont néha úgy csináltam főzeléket (zöldségpürét), hogy nézzük, mi akad a kezembe, azokat összeborogatom. Egy kivétellel, minden zöldségfélét megeszik, ízesítés nélkül, a célomat elértem, egyelőre.

  És azt issza, amit a család többi tagja: felforralt és lehűtött csapvizet.

  Még él, beteg sem volt eddig, de ha harminc évesen baja lesz, ígérem, vállalom a felelősséget. :)

 • 2010.02.24 21:01:20Magenta

  Amúgy elmesélném, hogy kis családom nem teljesen százas: csináltam resztelt májat, csirkemájból. Persze senki nem szereti...

  Fogtam mérgemben, ledaráltam kis vajjal, érdekes módon azt már mindenki szerette, kenyérre kenve. :D

 • 2010.02.24 21:02:10Magenta

  Az "egy kivétellel" után nem kell a vessző (baud kedvéért)
  :)

 • 2010.02.24 21:04:07Yukivoltam

  Magenta, miiiiiii? Nem jársz biopiacra? Minekazilyennek.... (én sem)
  Az én minim is sok dolgot megeszik, de nagyon rapszodikus, és alapvetően nem köti le a kaja. 15 hónaposan kb. 8 és fél kg, normál magassággal.
  Mi is csapvizet iszunk, de nem forralom már.

 • 2010.02.24 21:05:38Yukivoltam

  A házi májpátétom rulez

 • 2010.02.24 21:08:47Magenta

  Yuki, hát az én lánykám étvágyával nincs gond. Finoman szólva. :)

  Viszont úgy néz ki, nem hízékony (most még), nincs 10 kiló. Csak az arca pufi, szerintem nem is hízik máshova. :)

 • 2010.02.24 21:12:56Yukivoltam

  Er öhm Rita,
  biztos, hogy ide akartad? Azt már meg sem merem kérdezni, mi girhes...:DDD

 • 2010.02.24 21:13:52Magenta

  Yuki, hát a farka, érdekli ritát más is?

  Most komolyan kérdezem, nem lehetne megoldani, hogy ne reagálj, hátha akkor nyugi lesz egy idő után?

 • 2010.02.24 21:20:41simoorg

  Hát nem tudom...én is adtam párszor Hippet és társait amikor nem volt kedvem pepecselni a két lenyelt falatért, de tény, hogy nincs jó ízük. És nem a fűszerezés hiánya miatt, hanem a konzerválás vagy egyéb teszi. Mint amikor eszel egy friss, fáról szedett őszibarackot, aztán meg egy befőttet. És akkor az őszibarack még nem is a legjobb példa, mert az befőttnek is jó tud lenni, de pl. a Hipp almapüréje olyan poshadt ízű volt.

 • 2010.02.24 21:23:01Magenta

  rita, én se értem, miért jó ez neki, de most már tényleg baromi idegesítő. :(
  Ha adod alá a lovat, lehet, hogy csak rosszabb.

 • 2010.02.24 21:24:07Magenta

  simoorg, de attól, hogy neked nem ízlik valami, a gyereknek még lehet, hogy igen. Elvégre szívesen megisszák a tápszert meg az anyatejet is, pedig egyik se finom.

 • 2010.02.24 21:29:27Yukivoltam

  Az enyémek szerették (szeretik) a bébiételt és az én főztömet is, mákom van.
  Én is volt, hogy belekóstoltam az ízesítetlen hypoallergén rizspépbe, amit az 5.-6. hónap körül kellett elkezdenem adni a csappanó tejmennyiség miatt, és elborzadtam, milyen szar íze van. A gyerekek meg nyelték, mint kacsa a nokedlit (kivéve a legkisebbet, de ő amúgy sem nagyevő, 1 éves korára sikerült azért elérni a 7 és fél kg-ot)

 • 2010.02.24 22:00:22faraona

  az alapanyagok minőségéről is szó kellene, hogy essen, bár a vegyszer-multik biztos ebben a témában is kemény lobbit nyomnak, hogy ne így legyen. higyjétek el, legalább olyan fontos, hogy vegyszermentes legyen a babakaja! nem is szólva az aromákról, állományjavítókról, tartósítószerekről, színezékekről és társaikról. hiszen egy pár kilós kis testben másképp oszlik el a jól "meglocsolt" répából származó méreg, mint egy felnőttében. ne kövezzetek meg, tudom, hogy bonyolult a biotermékek beszerzése...

 • 2010.02.24 22:10:05nyina&mika

  jó, jó, jó, jó. adok neki glutént, 10 hónaposan, úgy hogy még szopik. de hogyan? sütök neki kiflit. de miből? fehérliszt? tönköly? és az élesztő? az nem para?
  adjatok támpontot.

 • 2010.02.24 22:28:45Magenta

  nyina, én mondjuk egy éves koráig pont nem adtam neki ilyesmit, de nem volt különösebb oka. Viszont bolti kiflit kap.

 • 2010.02.24 22:45:06Yukivoltam

  faraona,
  én egyetértek. De itt a belvárosban kevésbé elérhető a bio. Sokan pont ezért nyomatják a gyári babakaját, mert az ilyen szempontból - állítólag - biztonságos, ellenőrzött, legalábbis biztonságosabb, mint a piaci vagy bolti cucc, ami fene tudja mivel lett permetezve, génkezelve, mittomén.

 • 2010.02.24 22:48:50Yukivoltam

  nyina, szerintem nyugodtan adhatsz neki lassan bolti kiflit, ha nem tejes, hanem vizes. (persze kérdés, honnan tudod, milyen)
  Nem tudom, tönkölybúza és teljes kiőrlésű cuccok javallottak-e ebben a korban.
  De szvsz legegyszerűbb, ha zabpelyhet gyümölccsel elkeverve (van instant verzió, nagyon finom szemcsés és bio zabpehely rossmannban pl.) adsz neki,. abban is van glutén. Van búzában, árpában, rozsban is. Sima búzalisztből készült terméket is kaphat.

 • 2010.02.24 22:53:43Jedenew

  Német könyvekben úgy olvastam, hogy érdemes nem sima búzával kezdeni a glutén bevezetését, mert az allergizálhat a legjobban. Azaz zabpehely, vagy tönköly pl.
  De itt sok mindent másképp ajánlanak.
  Pl. kifejezetten javasolják a teljes kiőrlésű cuccokat, Mo-n meg asszem pont nem.

 • 2010.02.24 22:53:43Magenta

  A zabkása nálunk is megy, a kicsinél eleinte nem volt népszerű, de most már nagyon szereti.

  Biopiac a mi városunkban nincs, Pestre nem tudok bemenni hetente kétszer ezért. De valamiért nem tudom elhinni, hogy a zöldségesek aztán kizárólag olyat árulnak, ami a legbelső mélységekig mérgezve van, bezzeg a biopiac.

 • 2010.02.24 22:54:16Magenta

  ...

 • 2010.02.24 22:59:30Yukivoltam

  Csak összerakjuk:)
  Szóval akkor zabpehely, tönkölybúza.

 • 2010.02.24 23:08:31barnslig

  köszi mag, jede, yuki, zabpehelybeszerző körút holnap :)

  (a boltikiflitől kiver a víz, hívjatok sznobnak. egyébként magunknak is én sütök kenyeret, kiflit, a gyereket akkor nem fogom állományjavítózni.)

  egyébként én is csak én főzök, nem kap bolti kaját és nem, nem biot veszünk. sztem az ember eldönti, mit vállal be kockázatnak, én azt, hogy a napi 200 gramm főzelékében szereplő krumpli, répa, cékla, alma nem harmatvízzel van öntözve.

 • 2010.02.25 07:10:47nyúlmama

  Hát, biza, én is adtam bébiételt, lusta szaranya voltam.
  Biot nem veszek, mert marha drága, és nem is hiszek benne igazán. Ugyan úgy nem látom, hogy tényleg az-e, mint a bébiételbe sem látok bele, meg a zöldséges hátterét sem ismerem.Őstermelőkről meg annyit, hogy voltam én már paraszt néninél, merthogy kifogyott a sajtja a piacon-vidék, de azért nem írom ide-és mondta ,otthon van még. Na, többet se vettem tőle, amikor megláttam a helyet, ahol csinálta a sajtot.Ezzel nem mondom, hogy mindenki ilyen, de ilyen is van. Az meg, hogy anyám, anyósom nem permetez- ha nem olyan a telke, hogy kilométerekre nincs szomszédja, akkor mindegy, mert a földben, levegőben simán átmén a cucc.
  Semmi nem 100% szerintem.

 • 2010.02.25 15:17:56babó

  Yuki

  zabban nincs glutén, úgy tudom.
  búza, rozs, árpa.
  tehát sört sem kaphatnak!!!!

 • 2010.02.25 15:24:27egyremegy

  Éppen csak beleböktem az orrom, hát micsoda hajtépés. Ha mi nem adnánk a gyereknek bébiételt, nem enne.
  Pedig - isten látja lelkemet - próbálkoztam sokáig. Biopiacról a cucc, meg otthonról a kertből, babaszakácskönyv, kigyűjtött Kismama-receptek... így utólag, elég megszállottan. És győzött az Univer, és én boldog vagyok, hogy eszik, és pihentebb is. És szaranya....

 • 2010.02.25 15:27:34Yukivoltam

  babó, ne haragudj, de a zabban van glutén. A sörrel egyetértek:)))

 • 2010.02.25 15:35:25babó

  ööö
  hát akkor a lányom jó régóta eszi a glutént...
  mindkettő, ha jobban belegondolok. tegnap főztem köleskását, épphogy nem köpte ki, de nem evett belőle (a kicsi, a nagynál meg sem próbáltam)
  :))

  kicsit utánanézve itten azt írják, hogy a zab "csak" valószínüleg tartalmazza

  http://informal.wilcon.hu/index.php/egeszseg/2-gluten-erzekenyseg

  ez meg egész érdekes:

  http://209.85.135.132/search?q=cache:I8sZlm1_a4oJ:www.kenyersutes.hu/index.php%3Foption%3Dcom_content%26view%3Darticle%26id%3D46:kerdesekesvalaszok%26catid%3D35:glutenmentesinformaciok%26Itemid%3D55+glut%C3%A9nt+zab&cd=3&hl=hu&ct=clnk&gl=hu&client=firefox-a

  bocs a hosszú linkért az oldal alján van

 • 2010.03.19 08:50:49Virágkötőrita

  Látom megy az élet ezen a fórumon. Csak annyit fűznék a kajás témához, hogy szerencsére az én lányom mindent megevett, mindegy mit tettem elé, és most is ezt teszi egy évesen. Az üveges bébiételeken csak azért vagyok kiakadva, mert aki elolvasta mivan benne rájött mire gondolok. A csirkés burgonyában 10% csirkehús és 5% burgonya van a többi mind szemét, kukoricakeményítő miegymás...Szerencsém volt mert 6 hósan kezdtük a telet és akkor jött a sütőtök szezonja. Egy egész sütőtököt megpároltam párolóedénybe ezt pépesítettem botmixerrel és a párolóvízzel, majd 5-6 adagot eltettem a mélyhűtőbe. Más zöldségekkel ugyanezt csináltam csak a sárgarépát vettem üvegesbe mert aszonta a védőnő, hogy a nitrit miatt ne adjak még saját termesztésűt se. Adtam ilyet is meg olyat is, mikor mennyi időm volt főzni. A sütőtököt megvettem 200ft-ért (5-6 adag) míg az üveges darabja ennyi.Különben is mindenki úgy eteti a gyerekét ahogy jónak találja. Köszi, hogy meghallgattatok :)

1 | 2 | 3 | 4 | 5

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta