SZÜLŐSÉG

A keveset alvó tinik gyakrabban nyúlnak kábítószerhez

2010. február 22., hétfő 11:06

Amerikai kutatók szerint nagyobb valószínűséggel kábítószereznek azok a tizenévesek, akik hét óránál kevesebbet alszanak éjszakánként, mint azok, akik ennék többet.

A kaliforniai San Diego és a bostoni Harvard egyetem kutatóinak vasárnap közzétett vizsgálatai szerint a hét óránál kevesebbet alvó tinik droghasználata nemcsak őket, hanem "járványszerűen" a környezetüket is fenyegeti, tehát a kockázat sokszoros.

A kutatók nyolcezer tinédzsert kérdeztek meg alvási szokásaikról és droghasználatukról, majd a kapott adatok alapján levonták a következtetést: az alváshiány és a droghasználat között erős kapcsolat van, ami ráadásul elterjed az érintett tizenéves környezetében is. Így például a testvéreinél, a barátainál, korosztályos ismerősei körében.

A kamaszok bonyolult szociális hálózatokban élnek, és különösen sérülékenyek lehetnek - állítja a tanulmány, amit a Tudományos Haladás Amerikai Szövetségének (AAAS) éves találkozóján ismertettek.

A kutatók szerint ha egy tini hét óránál kevesebbet alszik, akkor nagy valószínűséggel ez fog történi a barátjával is. Ha egy tini marihuánát használ, ami az amerikai kamaszok körében a legnépszerűbb kábítószer, akkor kétszer nagyobb valószínűséggel próbálja ki a füvet a barátja is, mintha nem élnek könnyű droggal. A kutatók szerint a hét óránál kevesebbet alvó tinik csaknem 20 százalékkal nagyobb valószínűséggel szívnak füvet, mint azok, akik több mint hét órát alszanak éjszakánként.

Az amerikai kutatók szerint az alváshiány nemcsak a droghasználatot, hanem az alkoholivást is gerjesztheti. Vagyis minél többet alszik egy kamasz, annál nagyobb az esély arra, hogy nem szokik rá a bódító hatású anyagokra.

(Független Hírügynökség)

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.02.23 18:41:54cozumel

  Vakmacska megszult? megvan a kismacska? Hurraaaa!

  Ja, a poszthoz is akartam irni, meg tegnap, csak aztan elment abba az iranyba, hogy ki mit tiltana be, ha tehetne.

  Szoval szerintem ez az osszefugges-a cimbeli-okozza aztan sok halivudi szinesz/sztar/enekes, meg hetkoznapi tini tragediajat is.
  Megy a porges, kell a kave, mert iszonyu a tempo, aztan mar kell a ket kave, harom redbull... aztan este nem bir aludni, hogy is birna...
  Majd masnap reggel olyan,m mint a mosott szar, ugyhogy zuhany, kave, redbull megint.
  Es megint nem tud aludni
  Mig vegul annyira ki van mar, hogy ker az orvosatol vagy keres valami illegalis lazitot/altatot/nyugtatot.
  De masnap megint porogni kell, meg tobb kave, redbull, esetleg mostmar speed...

  Es ez igy megy addig, mig egy ejjel megall a szive a szerencsetlennek.

 • 2010.02.23 18:46:59cozumel

  Amugy meg nem akarom odaat irni, nehogy MM megint sirjon, de egyszeruen nem ertem, hogy minek dobta be ezt a csaszaros gumicsontot megint. Ennyire nem lehet esemenytelen az elete....

 • 2010.02.23 19:06:01bajor gizella

  ezt most nem mondja komolyan hgoy elszállt az egész kis drogenciklopédiám:)

 • 2010.02.23 19:08:23bajor gizella

  fakk.
  múltkor elszállt, mire újragépeltem, addigra megjelent. ott volt kétszer majdnem ugyanaz. jó hát én MM-et már nem kritizálhatom. még azt hinné valaki nem kedvelem a stílusát:)meg mindig én szólok be. unom.
  fakk a drogoknak. olyan jól összefoglaltam.

 • 2010.02.23 19:12:46bajor gizella

  de akkor tényleg csak tömören tőmondatokban:
  társaságdrogok-amfetaminszármazékok. speed extasy stb. jaj nagy a pörgés, szerdán már várjk mikor mehetnek jellemzően elektronikus zenés partyra, ahol ezek a szerek a vég nélküli zenék vég néküli táncolására szolgálnak. kevés alkoholt isznak, inkább redbullt.jó része fiatalkorú. jellemzőjük ezeknek hogy a sok pörgéstől kicsit az agyuk megáll a fejlődésben. nem azt mondanám hogy ostobák, de ezen drogok használói sose elit egyetemek diákjai, vagy jó tanuló szorgalmasok. hanem a bukásra álló jaj nem bírok lépést tartani a többiektől fajták. csúnyán rá lehet kattanni ezekre a dolgokra, mert a zene kelleti magát, és végre ezek segítségével bírják a tempót.

 • 2010.02.23 19:19:13bajor gizella

  tárasági drog egy csomó növény. fű, ennek rosszabb változata a hasis, különféle halucinogén gombák, és az lsd is, bár az tablettás. ezek használói általában egyetemisták, vagy erről ábrándozó mihaszna lusta semmittevők, amolyan fotelpatkányok. a növények lustává, tompultá, és elmélyülté teszik az embert, némi halucinálás is lehet, főleg az első alkalmakkor. a fű kb olyan mint egy erős cigaretta-állítólag:)- használói általában rock-alternatív vonalon mozognak, de én találkoztram már világhírű karmesterrel is aki azért az öltözőben kezdés elött gyorsan tekert egyet. van ahol legális. ahogy a pia a cigi.
  társasági drog a kokain, de főleg ez csak amerikában elterjedt. egy növényből nyerik, érzéstelenítő hatása mellett, igen gyors idegrendszeri tevékenységet idéz elő. drága. ezért csak olyanok használják akiknek kb az élete múlik egy jó forgatókönyvön, vagy egy jogi diplomán a harvardon.vagy akik ezeket megszerezve súlyosan rajtamaradtak.

 • 2010.02.23 19:26:58bajor gizella

  ezen társasági drogok használói közül igen nagy számban lesznek függők. jó esetben tudnak venni kokaint, vagy lsd-t rosszab esetben mindenük felélése után, kénytelenek ócska, silány minőségű életveszélyes portékák után nyúlni.
  heroin, crack, ragasztó, nyugtatók alkohollal. ez egy amerikai körkép, európában, főleg magyarországon a lecsúszott réteg vedel mint a disznó. mindenki tudja mi az a körte ízseítésű szeszes ital.mert hogy minden non stop polcán van. reál, vagy aro márkában kapható. 299 ft egy félliteres üveg. ezeken az embereken trainspotting jellegüknél fogva sajnos vagy a csoda, vagy a megváltást jelentő halál segthet, mert a függésük meghaladja azt az erőt amivel bírnak.
  ilyenkor már nem mindig lehetséges a rehabilitáció, mert a szervezetük nagymértékben károsodott.
  az alkoholisták jellegzetes betegsége a mácirrózis is lassú de biztos halált jelent.
  sokak számára a drog puszta illegalitása miatt is igen ördögtől valónak vélt, míg lazán elszív egy malbit azért vacsora után. pedig a rászokás mindenkinél a szer és egy emóció összekapcsolásával kezdődik.legyen az relaxáló, vagy pörgető.

 • 2010.02.23 19:31:07bajor gizella

  áh nem főzök semmit. pizza lesz.

 • 2010.02.23 19:31:52cozumel

  Gizi vazze, te megiscsak H. vagy, ennyit csak o tudott a drobokrol... meg Vierre, de az nem te vagy :D

 • 2010.02.23 19:32:39cozumel

  Gizi

  finom es gyors leves? 20 perc alatt elokeszited, egy ora alatt megfo. Na?

 • 2010.02.23 19:37:53bajor gizella

  annyi levest ettünk hétvégén, hogy meglevesedtünk. kész nicns leves.
  amúgy szerintem ennyit minden gyerek tudhat a szüleitől, mert ártani nem árt. én is iskolában tanultam róluk kint, ezért pl partydrogot soha sem próbálnék ki. mondjuk amerikában tanítják ezeket. meg hát a kortársaim, munkatársaim is elég jó alapanyagként szolgáltak a megismerésre. és rengetegszer voltam hollandiában:)

 • 2010.02.23 20:13:48cozumel

  Akkor juszt se mondok neked egy fajin kis levesreceptet :)

  A drogokrol en semmit se tudok. majd tanulok, persze, ahogy elerkezettnek latom az idot. De ahogy mondod, itt az iskolaban is tananyag, es nem ugy, hogy egyszer meghivnak egy unottfeju rendorkapitanyt, aki hummog hammog, hanem kampanyszeruen nyomjak a temat. Tvben is, kozerdeku reklam, miegymas.

 • 2010.02.23 20:25:09cozumel

  Jah, meg Deborah felvetesevel kapcsolatban, miszerint Hollandiaban legalis es tobben is elnek vele...

  Hat persze, hogy LATSZOLAG tobben elnek vele, ugyanis PONTOSAN MERHETO a felhasznalok aranya, mert nem tiltott a dolog. Merheto a fogyasztas is, hiszen ha legalisan aruljak, legalisan fizetnek is adot utana.

  Mig ahol illegalitasba kenyszerul a fu, ott ez nem merheto.

  De ketlem, hogy aranyaiban kevesebbet szivnak ott, ahol ez nem legalis, ergo, nem merheto.

 • 2010.02.23 20:37:08barnslig

  a betty bluera való utalásig olvastam vissza és tudtam, hogy a betty blueról lesz szó, vajon miért :D

  és csak annyi jutott eszembe, hogy a vörösmarty téren bassza meg egy hatalmas kivetítőn megy egy kábé fél perces blokk, egy lányról, fél szemmel néztem, úgyhogy nem tudom, hogy mi a pontos sztori, de villódznak a fények és a csaj vmit tol. aztán kiírva, hogy drogmentesmagyarorszag, ami ugye szcientológus cucc, hiába próbálják ezt titkolni. eszemfaszommegállt.

 • 2010.02.23 20:48:23cozumel

  Nyina

  es megnezted mar? :)

 • 2010.02.23 21:05:20barnslig

  meg. ne is kérdezd.

 • 2010.02.23 21:34:11bajor gizella

  En nem a drogokat fogom tanulmanyozni ha oda erek, hanem azt hogy kikkel log a gyerek.a drogok jönnek mennek es ha tudom hogy mit tudom en a gyerek diszkos vagy barmi mas tarsasagban van akkor azokhoz megfelelő drogokrol olvasnek. A cientologia sajnalatosan beletrnyerelt egy csomo tarsadalmat erintő kerdesbe. Es senki se korlatozza ebben.viszont nincs naluk gyuloltebb szekta szerintem a földön.

 • 2010.02.23 21:49:15barnslig

  én megkönnyítettem az anyám dolgát és megmondtam, hogy mikor, mit és miért. én egy ilyen egyszerű lány vagyok. :)

 • 2010.02.23 21:56:53bajor gizella

  nyina de kurva jo neked:)
  de ugye hallottal mar arrol hogy nem mindenhol igy megy ?
  Uuugy ragyujtanek.mar 3 honapja.

 • 2010.02.23 21:59:05barnslig

  de azt gondolom, hogy cozunál hasonlóan mehet a dolog és nálad is. akinél meg nem mehet így, az se a drogoknak nem fog utánanézni, se a társaságnak, nagy valószínűséggel. szóval az egy másik téma.

 • 2010.02.23 22:00:23Magenta

  Úgy remélem, hogy a gyerekeim is ilyen "egyszerűek" lesznek.

  cozu, amúgy köszi a filmajánlókat, már csak a Kelet az Kelet címűt üldözöm hiába. :(((

 • 2010.02.23 22:12:45deborah

  Na tisztázzuk egyszer s mindenkorra: Hollandiában NEM legális a könnyű kábítószer (sem)! Türelmi politikát folytatnak, miszerint magtűrik a coffeshopban való árusítást, hogy az ne az utcán menjen. Ettől függetlenül lecsuknak ha otthon termeszted nagyban, ha kereskedsz vele, sőt ha utcán szívod, azért is pénzbírságot kapsz. Szóval nem legális!
  Más. Cozumel, engem érdekelne a levesrecepted.

 • 2010.02.23 22:23:24bajor gizella

  Elvileg itt meg azert jar penzbirsag hogy ha ragyujtasz egy arra ki nem jelolt helyen. hat nem tudom a fu miert akkora mumus.nem karositja a testedet szervezet nem lesz függő. A cigi sokkal durvabb.

 • 2010.02.23 22:35:55deborah

  De függőséget alakít ki, Gizi. Marha rosszat tesz a fiatal, fejlődő szervezettel, aggyal. Meg a felnőttekével is. Persze a cigi is rossz.

 • 2010.02.23 22:44:41bajor gizella

  De mit?mi alakit ki függőseget? Es konkretan hogy hat az agyra?

 • 2010.02.23 23:08:59cozumel

  Deb

  ez egeszseges lesz, nem baj? mert neha ugy erzem, a porontyon az ciki :)))

  Szoval:
  egy fej aprora vagott hagyma
  2 szal sargarepa
  2 szal zellerzoldje
  5-6 szem kelbimbo
  egy nagy porehagyma (durva zoldjet levagni)

  felkockazva

  2 ek olivan uvegesre piritod a zo'deket

  meg ket kanal olivat dobsz ra
  es feherre piritasz rajta kb 2-300gr sovany marhat

  majd felontod levesalaplevel
  es beleteszel meg
  8 szem egesz borsot
  4 baberlevelet
  5 gerezd fokhagyma
  izles szerint so

  kb 40 percig fozod
  es ekkor beleteszel kb 4 evokanal arpat

  ha nem kapsz arpat, akkor egy fel bogre barnarizst elore megfozol, es azt teszed a kesz levesbe (mikor mar a hus puha).

 • 2010.02.23 23:11:38Magenta

  A kelbimbót ki lehet váltani valamivel?

 • 2010.02.23 23:14:40baudolinA

  cozumel,
  a fokhagymát egészben, s azt is kidobod a borssal és a babérlevéllel?

 • 2010.02.23 23:16:05bajor gizella

  A szambol verted ki a szot magenta:) es ugye csirkevel is lehet?

 • 2010.02.23 23:19:13Magenta

  A húson nem is gondolkodtam, mivel nem eszem vörös húst, nekem így egyértelmű volt a csirke. :))

  A fokhagymát biztosan egészben tenném bele, de nem dobom ki, mert megeszem a főtt hagymát (gondolom ízlés dolga).

  De várom cozu válaszát is. :) A kelbimbót eléggé utálom, talán az egyetlen zöldségféle, amit semmilyen formában nem eszem meg.

 • 2010.02.23 23:23:12baudolinA

  Magenta,
  én sülve megeszem a fokhagymát és a hagymát is, de főve nem. Bár engem meg azért méregetnek nagyon csúnyán, amikor a juhtúrós nokedli mellé hideg meggykompótot eszem. :)

 • 2010.02.23 23:27:08bajor gizella

  En csak azert kerdeztem a vsirket mert ahhoz nem tudom passzol a a baberlevel mondjuk.hatha arra valami mas kell.en sajna- szerencsere nem ehetek monoszodoum glutamatot, ezèrt leveskocka kizarva.instnt levesporok snackleves semmi.

 • 2010.02.23 23:29:48deborah

  Cozumel, köszi. A húst kihagyom, azt nem szeretem levesben.
  Gizi, a THC hatásairól többezer tudományos cikk kivonatát olvashatod a Pubmeden, keress rá pl. a THC effects adolescents-re.

 • 2010.02.23 23:30:27baudolinA

  Leveskocka? Hát azt én sem tennék bele. De itt alapléről volt szó.

 • 2010.02.23 23:31:39Magenta

  baud, akkor te kidobod, ha meg étteremben kajálunk együtt, átrakod a tányéromra. :DDD

 • 2010.02.23 23:32:42baudolinA

  Szívesen. :)
  (Amúgy is furdal a lelkiismeret, amikor kidobom a megfőtt hagymát...)

 • 2010.02.23 23:32:52deborah

  Gizi,egyre több tasakos leves, kocka van már ízfokozók nélkül. A reformboltban is vannak természetes leveskockák, porok. Szárított zöldség és fűszerek. A németek jók ilyen témában, biztos találsz.

 • 2010.02.23 23:37:16bajor gizella

  A dohanyzas karos hatasRol is többezer cikk van,de a legtöbb ember azert szokik le mert draga. A függőség erzelmi reszet nem vitatom.de maga az anyag tudtommal es tapasztalataim szerint nem alakit ki függest a szervezettel szemben mint mondjuk a dohany. Ettol fuggetlenul egyik se jo.csak a koffein es az alkohol mellett a dohany a harmadik legnepszerűbb függőség es utána hatalmas szakadek es minden kabitoszer.es
  ez egy mesterseges vonal.de en inkabb a dohanyt tennem a vonal tulso oldalara.

 • 2010.02.23 23:41:35bajor gizella

  Igen vettem most ilyen reformalaplevet.iszonyu volt:) azert ugrok ra inkabb a fuszerekre.biztosabb is meg varrialhatobb. En nem tudom hogy keszül az alaple hus nelkül ha nem kockabol vagy ilyesmibol.kicsi a konyhank szoval ilyen disznoölessuerű blikkfangokra nem alkalmas:)
  en most tnagyon hezitalok a husmentessegen...allitolag nem minden vercsoport lehet vegetarianus.ti errol tudtok?

 • 2010.02.23 23:42:12deborah

  Hát azért a dohányról még nem mutatták ki, hogy növeli a pszichiátriai betegségek kockázatát serdülőknél. Meg nem okoz olyan koncentrációs problémákat, nem változtatja meg a tudatállapotot stb.

 • 2010.02.23 23:45:20deborah

  A vércsoport-diéta elég ellentmondásos, sokak szerint semmi alapja nincs. Saját, tapasztalt véleményem a vegetarianizmusról: ki kell próbálni, ha jól érzed magad tőle pár hónap után is, folytasd. Ha nem, akkor ne, akkor szükséged van a húsra. Vagy rossz a vegetáriánus diétád összeállítása.

 • 2010.02.24 00:01:11cozumel

  Mindent ki lehet hagyni/cserelni, csak akkor az mar nem ugyanaz a leves :))))
  Szerintem ez a recept a marhat kivanja, mert sokkal karakteresebb ize van, mint a csirkenek.
  Igy faja osszhangban van a kelbimboval es porehagymaval, melyek szinten nem annyira megszokottak.

  Alaplet en magam csinalok, es nem hasznalok semmilyen bo'ti tartositoszeres cuccot.
  Tudom, ez is ciki:)

 • 2010.02.24 00:11:53madz

  coz, te tényleg ennyire zsírban tocsogó dzsankfúdzabálő népségnek látsz minket? :) márminthogy ilyen defenzívre vetted. merhogy én kb így csinálok levest, mint te, csak még annyi zsiradék sincs benne. ételízesítőt meg soha nem használok.

 • 2010.02.24 00:14:57cozumel

  Madz

  hat, kb. minden egeszseges taplalkozasrol szolo topik elmegy abba az iranyba, hogy
  1. itt mindenki olyan, mint a Gilmor lanyok, szalonnan, kremesen es porkolton el, megis 45 kilo
  2. 20 kilo feleslege van, de leszarja, mer' nem fog szenvedni es ehezni es sargarepan elni
  3. mindent lehet, csak mertekkel kell (a merteket meg sose hataroztuk meg)

  :D:D:D

  Es igen, ha az ember netan annyit mondana, hogy khmmm, azert ez nem igy van, akkor lefitnesznacizzak :)

 • 2010.02.24 00:17:17deborah

  Hát én eléggé az egészséges dolgok s kaja híve vagyok. Csak a csokit is szeretem, bár annak is vannak egészséges összetevői...

 • 2010.02.24 00:19:03madz

  ahhá! szóval ez irritál bennem??? :D

 • 2010.02.24 00:19:52madz

  de egyébként a 3-as ponttal mi a gond?

 • 2010.02.24 00:29:43Magenta

  cozu, ne általánosíts légyszi, rám egyik pont se igaz. :)
  A levesbe meg csirkét fogok tenni, mert lehet, hogy jobb marhával, de attól még nem ehetek vörös húst.

  És alaplé most van a fagyasztóban egy csomó, de ha nem lenne, akkor szívbaj nélkül csinálnék kockából, amit tartok itthon, közvetlenül a bio tartósítószermentes ételízesítő mellett.

 • 2010.02.24 00:50:49Moira

  Magenta: miért nem ehetsz vörös húst? már ha nem titok. Nálunk a férjemnek nem ajánlották, mert köszvényes, azóta semmi tünete nincs.

 • 2010.02.24 18:40:18Veg_

  Juppi! én egy drogos alkoholista voltam, csak valahogy nem tudtam róla? Nem inkább az van, hogy amelyik tini rendszeresen kevesebbet alszik a _számára_ szükségesnél? Nekem az pl extrémen kevés volt (alsós koromban 6 óra, de akkor annyit aludtam, amennyire szükségem volt, ha 24 órára egy sötét szobába zárnak is ennyi lett volna - az ok lényegtelen)

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta