A keveset alvó tinik gyakrabban nyúlnak kábítószerhez

Amerikai kutatók szerint nagyobb valószínűséggel kábítószereznek azok a tizenévesek, akik hét óránál kevesebbet alszanak éjszakánként, mint azok, akik ennék többet.

A kaliforniai San Diego és a bostoni Harvard egyetem kutatóinak vasárnap közzétett vizsgálatai szerint a hét óránál kevesebbet alvó tinik droghasználata nemcsak őket, hanem "járványszerűen" a környezetüket is fenyegeti, tehát a kockázat sokszoros.

A kutatók nyolcezer tinédzsert kérdeztek meg alvási szokásaikról és droghasználatukról, majd a kapott adatok alapján levonták a következtetést: az alváshiány és a droghasználat között erős kapcsolat van, ami ráadásul elterjed az érintett tizenéves környezetében is. Így például a testvéreinél, a barátainál, korosztályos ismerősei körében.

A kamaszok bonyolult szociális hálózatokban élnek, és különösen sérülékenyek lehetnek - állítja a tanulmány, amit a Tudományos Haladás Amerikai Szövetségének (AAAS) éves találkozóján ismertettek.

A kutatók szerint ha egy tini hét óránál kevesebbet alszik, akkor nagy valószínűséggel ez fog történi a barátjával is. Ha egy tini marihuánát használ, ami az amerikai kamaszok körében a legnépszerűbb kábítószer, akkor kétszer nagyobb valószínűséggel próbálja ki a füvet a barátja is, mintha nem élnek könnyű droggal. A kutatók szerint a hét óránál kevesebbet alvó tinik csaknem 20 százalékkal nagyobb valószínűséggel szívnak füvet, mint azok, akik több mint hét órát alszanak éjszakánként.

Az amerikai kutatók szerint az alváshiány nemcsak a droghasználatot, hanem az alkoholivást is gerjesztheti. Vagyis minél többet alszik egy kamasz, annál nagyobb az esély arra, hogy nem szokik rá a bódító hatású anyagokra.

(Független Hírügynökség)

Oszd meg másokkal is!
Mustra