Tájkép szülés után - aranyér, bibircsók, inkontinencia

Nem árt, ha a leendő anya tisztában van azzal, hogy milyen változásokon megy át a teste terhesség alatt és szülés után, hogy aztán a kockázatok és mellékhatások tekintetében vállaljon gyereket és ne utána kapkodjon a fejéhez: „De hát erről szó sem volt!”  Sok panasz megelőzhető és csökkenthető, és jó, ha nem éri felkészületlenül a gyanútlan kismamát. Tabuk nélkül az inkontinenciáról, lógó hasról, megereszkedett mellekről, bibircsókokról, aranyérről, megnőtt lábról, hulló hajról, visszerekről, striákról és elvesztett fogakról.

Ne nevettesd anyát! Az inkontinencia.

Mi okozza? Az akarattól független vizeletvesztés a terhes nők és a frissen szült kismamák körülbelül 75 százalékát érinti valamilyen szinten, és a gyerekes anyák csaknem harmadát.  Leggyakorib formája a stressz inkontinencia, azaz vizeletvesztés köhögéskor, tüsszögéskor, nevetéskor, vagy orgazmus közben. A terhesség során a méh és a magzat súlya a medencefenék izmaira és a gátizomra nehezednek, azokra hatalmas nyomást gyakorolnak és meggyengítik őket. A vaginális szülés közbeni erőlködés és a gátmetszés vagy gátszakadás miatti idegsérülések tovább ronthatják a helyzetet.

Mit tehetsz ellene? Az intimtorna a terhesség előtt, alatt és után is minden nőnek ajánlott, egy életen át, és kiváló védelmet nyújt. A már kialakult tüneteket enyhíti, és megszüntetheti. Érdemes szakemberhez fordulni az intimtorna művészetének elsajátításával: a csak szóbeli utasításokat kapott anyák túlnyomó része rosszul végzi a gyakorlatokat. Újabban gyógyszeres kezelések is léteznek.

Anya inkább nadrágot hord. Visszerek a lábakon.

Mi okozza? A megnövekedett méh nyomást gyakorol a test egyik fő vénájára, ami emiatt megnöveli a nyomást a láb vénáiban. Ezen kívül a terhesség ideje alatt a vér mennyisége 50 százalékkal megnő, tovább növelve a nyomást a vénákban, és ezzel egy időben a progeszteron terheshormon miatt a vénák fala még el is lazul, és kitüremkedések keletkeznek.

Mit tehetsz ellene? Bár a hajlam egyes családokban öröklődik, a megelőzés itt is kulcs. A rendszeres mozgás (akkor is, ha csak séta) sokat használ a vérkeringésnek. A lábaidat polcold fel, amennyit csak tudod.  Ne tedd keresztbe a lábaidat ülés közben és várandósan lehetőleg ne állj egy helyben pár percnél többet soha. A már kialakult visszerek gyakran teljesen elmúlnak, vagy javulnak a terhesség után, bár további terhességek esetén rosszabbodhatnak.  A visszérkrémek, gyógyharisnyák és a szakember általi műtétes kezelés ugyancsak sokaknak segítenek a végleges megoldásban.

Anya nem akar leülni. Az aranyér.

Mi okozza? Az okok összetettek. Mivel az aranyér egy visszér a végbélben, ezért a terhesség alatt kiváltó okai hasonlóak a lábak visszereihez, és ugyancsak részben hajlam kérdése. Ugyancsak ok a medence aljára nehezülő nyomás (a magzat és a méh súlya) és a várandós nőket gyakran kínzó szorulás miatti erőlködés. A vaginális szülés alatt a baba kinyomása is kiváltó ok lehet.

Mit tehetsz ellene? Tegyél meg mindent, hogy elkerüld a terhesség alatti szorulást, de ha mégis megtörténik, ne erőlködj túlságosan. Mozogj rendszeresen, és ne ülj, vagy állj egy helyben huzamosabb ideig. Az intimtorna megerősíti a helyi izmokat és javítja a terület vérkeringését, így védelmet nyújt. És ha már megtörtént a baj: gyakran magától elmúlik pár hét alatt a terhesség után. Ezalatt jeges pakolást, kúpokat, kenőcsöket és meleg fürdőt lehet alkalmazni.  Szakember kisebb műtéttel hosszú távú megoldást is nyújthat, ha mégsem múlik el az aranyér magától, vagy rendszeresen előjön.

Igazi anyatigris lettem! A szétrepedt bőr striái.

Mi okozza? A hirtelen térfogatnövekedés következtében a bőr középső rétege, az irha nem tud tovább nyúlni, és megreped, eleinte lilásvörös csíkokat, később ezüstszínűre halványult hegeket hagyva maga után. A hírhedt csíkok a terhes nők kb. 75 százalékánál jelentkeznek valamilyen szinten, általában a 3. trimeszter során.

Mit tehetsz ellene? Egy sokmilliárd forintos kozmetikai iparág szeretné elhitetni velünk, hogy megelőzhető, de a tapasztalat azt sugallja, hogy nagymértékben hajlam kérdése, és az anyáinktól kapott génektől függ. A gyors súlygyarapodás minimalizása sok szakember szerint segít (bár az megkérdőjelezhető, hogy ez elkerülhető-e mindenki számára), de a napi többszöri krémes bőrmasszázs ártani nem árthat. A szinte aranyárban árult striát megelőző krémek gyártóiból még egyiknek sem sikerült bebizonyítania teljes hatékonyságot.

A borsos árú lézeres utókezeléssel viszont jó eredményeket lehet elérni. A has vagy mellplasztikával (az érintett terület kivágásával) hasonlóképpen, bár ezek sem elérhetőek az átlag kismamának, így marad az elfogadás.

Anya mostantól mindig kötényt hord. A lógó has.

Mi okozza? Van, akinek reped a hasa, van, akinek meg nyúlik, és úgy marad. A nemzetközi mamaszlengben kötényhasnak csúfolt jelenséget az okozza, hogy a terhesség alatt hordónyira nőtt hason megnyúlt bőr nem tud visszazsugorodni régi méretére, és amikor a has lemegy, a felesleg lóg lefele. Az extra zsír tovább súlyosbíthatja a problémát, bár olyan is van, aki minél többet fogy, annál mélyebbre lógó bőrfelesleggel néz szemben a tükörben.

Mit tehetsz ellene? Sajnos ez is nagyban adottság kérdése. A hízás minimalizálása esetenként segít a megelőzésben, a kései anyaság, a kevésbé rugalmas bőr miatt pedig árthat. Császáros kismamák között gyakrabban fordul elő a császárheg miatt. A lógó bőrt tornával zsugorítani nem lehet, de ha súlyfelesleg is bejátszik, azt érdemes minél hamarabb megszüntetni. A szülés utáni hasplasztika megoldja a problémát, bár egy heget hagy maga után. A hasplasztikát mindenképpen akkora kell halasztani, amikor a nő már nem akar több gyereket, különben kidobott pénz, és nem is kevés.

Szerencséd, hogy bibircsókos öreganyádnak szólítottál! A bőrkinövések.

Mi okozza? A terheshormonok hatására a bőrön kis bőrszínű kinövések keletkeznek, amik általában gombostűfej méretűek, bár esetenként nagyobbra nőnek. A test bármely részén előfordulhatnak, de a nyakon, a mellek alatt, a hason és a mellkason a leggyakoribbak. Nem számít betegségnek, bár nagyon kellemetlen érzés, amikor a nyakláncban, a melltartó pántjában, vagy a biztonsági övben megakadnak a kis kinövések. Azzal együtt, hogy csúnyák is.

Mit tehetsz ellene? Megelőzni nem lehet, de a terhesség után bőrgyógyász szakember percek alatt megszüntetheti a problémát, ami magától nem múlna el soha. A terhesség alatt nem szabad hozzájuk nyúlni.

Anya zokog a cipős szekrény előtt. A megnőtt lábfejek.

Mi okozza? A relaxin, az a terheshomon, ami lehetővé teszi, hogy a csontos medence kitáguljon, hogy a babáinkat ki tudjuk hordani és meg tudjuk szülni, a test minden más ínszalagját is meglazítja, a lábfejben találhatókat is. A terhességgel járó megnőtt testsúly hatására a lábfejek megereszkednek, gyakran véglegesen megnőnek, széltükben és hosszukban egy fél, akár egy teljes cipőmérettel.

Mit tehetsz ellene? Nem sokat, bár a túl sok egyhelyben ácsorgás terhesen nem ajánlatos semmiképpen. Közvetlenül a terhesség előtt vagy alatt nem érdemes cipőt venni, csak ha muszáj, a későbbi szívfájdalmakat elkerülendő. Fájdalmatlan, de nagyon bosszantó jelenség.

Le a gravitációval! A lógó mellek.

Mi okozza? A mellek idővel minden nőnél megereszkednek, attól függetlenül, hogy gyermektelenek, vagy ötöt szültek. De a terhesség és a szoptatás felgyorsítja a folyamatot. A mellekben nincsenek csontok vagy izmok, amik azokat fenntarthatnák, amikor a bőr és a kötőszövetek gyengülni kezdenek. A terhesség okozta mellméret-növekedés, majd a szülés vagy szoptatás utáni hirtelen méretcsökkenés után gyakran a gravitáció győz.

Mit tehetsz ellene? Nem sokat. A mellek megnyúlása akkor is bekövetkezik, ha az anya egyáltalán nem szoptat, hiszen a terhesség alatti jelentős mellnövekedés, és a tejmirigyek megduzzadása elkerülhetetlen. Amikor a tejapadás utáni méretcsökkenés bekövetkezik, a zsír visszaépül a mellbe (ez jó pár hónapig eltart) és az eredeti méret visszaáll, a lógás mértéke általában nem változik.

A megfelelő méretű, jól szabott melltartó viselése ajánlott, bizonyos mellméret felett szinte kötelező.  A következő okok segítik elő a mellek lógását: a magas BMI, a terhességek száma, a terhesség előtti mellméret, a dohányzás, nem megfelelő melltartó viselése sportoláskor (futás, ugrálás, lovaglás) és az életkor. A szülés utáni mellplasztika egyre elterjedtebb, de érdemes csak akkorra tervbe venni, amikor már nem lesz több gyerek.

Anya olyan óvatosan rágcsál. Elveszített és megromlott fogak.

Mi okozza? A terhességi hormonok miatt megduzzadt és vérző íny, a rendszeres hányás, a cukros ételek kívánása és fogyasztása, a fogmosás alatti öklendezés, nem elég kálcium és D-vitamin.

Mit tehetsz ellene? Rengeteget és a megelőzés minden.  A "minden gyerek elvisz egy fogat" régi mondás ma már általában csak azokra igaz, akik nem szentelnek fokozott figyelmet a terhesség alatti fogápolásra. A napi minimum kétszeri alapos fogmosás és a fogselyem használata alap, akkor is, amikor a kismama legszívesebben a vacsoraasztaltól ájulna ágyba, vagy a hátsó fogak mosása során öklendezik.

A fokozott kalciumfogyasztás  megóvja a terhes nőt attól, hogy a magzatnak tőle kelljen elvonni a kalciumot. Gyakori fogínyvérzés esetén azonnal szakemberhez kell fordulni. Érdemes a fogorvost mindenképpen meglátogatni, először az első, majd a harmadik trimeszterben, de jelezni kell neki a terhesség tényét, mert ez befolyásolhatja a kezeléseket, és pl. a röntgen használatát is.

Anya hajzuhataga a hajkefében marad. A hajritkulás.

Mi okozza? A terhesség hónapjai alatt a haj természetes hullása lelassul a terheshormonok jótékony hatása alatt, de a szülést követő hónaptól a haj behozza lemaradását, és heteken át csomószámra hullik a kismamák fejéről. A fokozott hajhullás 4-5 hónapon át megmarad, és a hajzat ideiglenesen jelentősen megritkul.

Mit tehetsz ellene? Nem sokat. Bár a hajhullás az intenzív szoptatás alatt (a hozzátáplálás előtt) a legnagyobb mértékű, valótlan az a mendemonda, hogy a szoptatás okozza azt.  Vitaminkészítmények rendszeres fogyasztását sok szakember ajánlja a hajhullás mértékének csökkentésére, de mivel az okok hormonálisak, ezért a szülés utáni hajhullást teljesen elkerülni lehetetlen, így a vitaminok főleg az új haj mielőbbi megjelenését és erősségét segíthetik.

A vagina szülés utáni állapotával egy külön posztban foglalkozunk majd.

Másutt

Oszd meg másokkal is!
Mustra