SZÜLŐSÉG

Anyák, süssetek kenyeret!

2010. február 19., péntek 15:20

Alig hiszem, hogy egészen két évvel ezelőttig egyszerű rettegtem az élesztőtől. Ma is misztikus csodának tartom, ahogy életre kel a tészta, ahogy nő és formálódik, de már nem félek tőle, hanem használom.

Lelkesen biztatnék mindenkit arra, hogy süssön kenyeret, péksüteményt, kalácsot a családjának. Ha egyszer belejön az ember, már abba sem akarja hagyni a sajtos kiflik, diós fonottak meg baguette-ek gyártását. Persze, jó ötlet a kenyérsütő gép is, hiszen minimális energia-befektetéssel ébredhetünk kenyérillatra reggelente. Nekem mégis az vált be, ha saját két kezemmel dolgozom meg a tésztát. Ráérek, elvégre itthon vagyok. Begyúrni 10-15 perc, aztán a kelesztési időt úgysem kell mellette toporogva tölteni. A gyerekek szeretnek lisztezni, gyúrni, formázni, nyers tésztát enni. Szóval ez nekünk már régen nem az a kényszermunka, ami régen a kenyérsütés volt.

Hogy jobb-e, mint a bolti? Nekünk jobban ízlik, bár soha a büdös életben nem lesz olyan, mint a gyári péksüti. Biztathatom magam azzal, hogy némileg egészségesebb, hiszen én nem pakolok bele adalékanyagokat meg állományjavítókat. Olyan lisztet használok, amilyet akarok. Ha van rávaló, akkor éppen a biolisztbe is beruházok. Ízfokozónak meg be lehet vetni valami jóféle sajtot, diót, pirított hagymát, sütőtököt, szóval mindent, ami éppen a kezem ügyébe kerül.

A hozzátáplálásban a gluténallergia veszélye miatt érdemes várni 8-10 hónapos korig. De aztán, ha nincs ilyen hajlam a családban, a gyerekek nagyon lelkesen fogják rágcsálni a kenyér ropogós héját. Egy kisebb darabot lecsippentek a tésztából és sodrok belőle pár csíkot, azaz grissinit készítek. Ezek a kenyérrudak százszor jobbak, mint a ropi, éppen kinövő fogakkal csodás élvezet ezeket rágcsálni, majszolni.

Leggyakrabban úgyis a lehető legegyszerűbb receptúrához nyúlok, abból aztán lehet mindenféle formákat alkotni, akár kiflit, akár kis lepénykéket. Ugyanezt használom pizza-alapnak, sőt az édes kalácsok is csak abban különböznek, hogy azokba teszek tojást is. Túl sok trükköt nem is ismerek, de ha kicsit is odafigyelek, akkor biztos, hogy sikerül az alkotás.

Úgy kezdem, hogy odafigyelek, minden legalább szobahőmérsékletű vagy langyos legyen. 15 g friss (vagy fél csomag száraz) élesztőt feloldok 3-3,5 dl langyos vízben,1 kanál cukorral. A folyadékot le lehet cserélni tejre, joghurtra, tejsavóra is, de az élesztőt mindig pár kanál vízben érdemes feloldani.

Fél kiló kenyérlisztet teszek egy tálba, összekeverem 1 kiskanál sóval. Hozzáöntök 2-3 evőkanál olajat vagy olvasztott vajat. Amikor felfutott az élesztő, összekeverem a liszttel, addig gyúrom, míg rugalmas tészta lesz belőle. 5-10 perc gyúrásra mindenképpen szüksége van, de ezt elvégezheti a robotgép, kenyérsütő gép is. Úgy vettem észre, hogy a nem ragacsos, de kicsit nedves tészta a legjobb kiindulópont. Még gyúrás közben is lehet korrigálni kevés liszt vagy víz hozzáadásával.

Ahhoz, hogy a kenyérnek megfelelő állaga legyen, a fél kilóból legalább 30-40 dekát érdemes megtartani kenyérlisztnek, de a többit gyakorlatilag bármire le lehet cserélni: teljes kiőrlésűre, zabpehelyre, kukoricalisztre, darált olajos magvakra. Ezektől lesz igazán izgalmas a házi kenyérsütés.

Gombóccá  formázom az átgyúrt tésztát, kicsit belisztezem a tetejét, tálba teszem és lefedem egy konyharuhával. Legalább 3 órára magára hagyom.

Amikor a gombóc óriássá dagadt, újra meggyúrom, ismét legalább 5 percig dolgozok vele. Hosszúkás kenyérré formázom, a tetejét bevagdosom. Sütőlapra teszem, közben a sütőt felfűtöm 220 fokra. A kenyeret hagyom kelni, úgy szemre legalább a kétszeresére nőljön. Berakom a sütőbe, a tetejét igyekszem vízzel megfröcskölni, ettől lesz ropogós. Kicsit több mint fél órát sütöm, szép barna lesz, de közben át is sül. Ha kell, akkor közben lejjebb veszem a sütő hőmérsékletét. Hagyom kihűlni, bár mi még olyan majdnem-forrón is neki szoktunk esni, de akkor még nem lehet szépen vágni.

Ági, az Ági főz blog szerzője

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2010.02.19 18:55:00anyamadár

    Ziebi a sokmagos, sajtosokat általában a gépben keverem, dagasztom össze, majd a sütőben sütöm meg. :)

  • 2010.02.19 18:57:33tengelic

    A jelenlegi állásfoglalás szerint6 hónapos kortól mindenképpen javasolt a glutén hozzáadása, sőt, valószínűleg 4 hónapra leviszik a határt. az indoklás az, hogy
    1. nem váltotta be ahozzáfúzött reményeket az a gyakorlat, hoyg csak 8-10 hónapos korban vezetjük be a lisztet, nem lett kevesebb gluténallergiás
    2. az tűnik inkább valószínűleg, hogy az anyatej mellett elkezdett lisztes ételek csökkentik a lisztérzékenység kockázatát.

  • 2010.02.19 18:58:05gumirocker

    tuti sütési módot az egyik kenyérsütő liszt használatijában olvastam:
    230 fokon 8 perc,aztán 220 fokon 12 perc, majd 170 fokon 28 perc - és persze előtte bevizezni a kenyérke tetejét (nem fröcskölni, hanem szépen megkenegetni) - kb 30 éve ettem olyan ropogós héjat, mint ami ebből készült.

  • 2010.02.19 19:00:47kandi

    tengelic: én is így tudom. És érintett is vagyok, úgyhogy a babámnál ez lesz.

  • 2010.02.19 19:03:50Ziebi

    Anyamadár, köszi. :)

  • 2010.02.19 19:09:03Marietta és Bercel

    Húúú, én nagy kenyér sütögető vagyok, örülök ennek a cikknek és annak, h. rátaláltam a blogodra!!!!:)

  • 2010.02.19 19:27:44Zsuzsi főz

    Én kézimixer dagasztóspiráljával dagasztom, kb. 5 percig maximum. Porélesztőt használok, mert a frissben többször csalódtam. Fehérkenyérhez 50 dkg finomlisztet, egy DrOetker porélesztőt, 2 tk sót és 2,6 dl vizet adok. Kidagasztatom a géppel, majd duplájára, de inkább triplájára kelesztem. Jól kigyúrom belőle a levegőt, cipóvá formálom, ollóval 3 helyen becsípem és téglaformában még kb. 30 percet kelesztem. Vízzel lekenem, hideg sütőbe teszem. A hőfokot légkeverésnél 160-170 fokra állítva sül 50 percet. Ropogós, belül könnyű és puha. Úgy is jó, ha 40 dkg fehérliszthez 10 dkg teljes kiőrlésű rozslisztet vagy fehér rozslisztet teszek.

  • 2010.02.19 19:42:24tengelic

    Kipikopii: nyers tojástartalmú tésztát nem praktikus enni esetleges Salmonella-fertőzés miatt.

  • 2010.02.19 19:50:43tengelic

    Ez a 2008-as, jelenleg is érvényben lévő ajánlás

    http://www.google.hu/#hl=hu&q=glut%C3%A9n+bevezet%C3%A9se+aj%C3%A1nl%C3%A1s+&meta=&aq=f&oq=glut%C3%A9n+bevezet%C3%A9se+aj%C3%A1nl%C3%A1s+&fp=69c11faf8a092b3a

  • 2010.02.19 19:51:23tengelic

    Mármint a csecsemőkori hozzátáplálásról. A glutén miatt írom

  • 2010.02.19 19:52:33tengelic

    Megpróbálom még egyszer:

    www.medicalonline.hu/download.php?id=2751

  • 2010.02.19 21:06:47baudolinA

    Kipikopii,
    én szeretem a nyers kelt tésztát, ha piskótát sütök, kinyalom utána a lábost, nyersen is eszem a krumplit, gombát, de sosem ipari mennyiséget. Hanem mondjuk fél krumplit a pucolás során, vagy egy ujjnyi kelt tésztát nyersen. Ennyitől még sosem lettem rosszul. Nyilván egy kiló nyers krumplit megéreznék...

    Ziebi,
    én a magos kenyeret is tudom géppel csinálni, csak előbb kivárom, amíg összekavarja a többi hozzávalót. Kézzel dagasztás: nekem 15 perc kevésnek tűnik, én általában félórát dagasztok, ha kézzel csinálom (utóbbi időben sehogy, mert ezek a franciák nagyon tudnak, de majd otthon). A porélesztőt nem szeretem - bocs, Zsuzsi főz :) -, de a recepted nagyon jól hangzik, ki is fogom próbálni.

  • 2010.02.19 21:11:33Zsuzsi főz

    Baud, tudom, hogy sokan nem kedvelik,nekem bevált.
    Amit én sütök, az egyébként egy pizzatészta, de kevesebb liszttel.
    Egyébként most jövök rá, hogy kihagytam, kell bele még 2 evőkanál olaj is.
    Ha valakinek morzsálódós a kenyere, jó tipp, ha tesz bele egy mokkáskanál ecetet/nagyon kevés aszkorbinsavat, csodákat művel.

  • 2010.02.19 21:13:04baudolinA

    Zsuzsi főz,
    igazából semmiféle racionális érvem nincs arra, hogy miért szeretem jobban a friss élesztőt...

  • 2010.02.19 21:13:43baudolinA

    Jaaa, de, megvan! Mert abból is lecsípek egy darabkát, és megeszem nyersen. :)

  • 2010.02.19 21:14:51Zsuzsi főz

    Tengelic, a gluténnal kapcsolatos ajánlás változtatását én is hallottam a SOTE Gyermekklinika osztályvezető főorvsától, egy Tv-műsorban. ÉN kb. ennek megfelelően tápláltam a lányom 6 hónapos korától, anyatej mellett bevezetve a glutént.

  • 2010.02.20 04:07:08Kipikopii

    tengelic, baud: koszonom a valaszokat.

  • 2010.02.20 09:03:25mspoppy

    Végre egy valamirevaló gasztroposzt a Porontyon! :))
    ..és maximális respekt a posztírónak!

    Magam is szívesen sütögetek kenyeret és péksüteményeket a családnak - bár én amit csak lehet, géppel kevertetek ki. (Sütni nem szeretek a kenyérsütőben, inkább a sütőbe teszem a kenyértésztát is.)

    Egyetlen mondat zavar a posztban, méghozzá a "Ráérek, elvégre itthon vagyok. "
    Nem kétlem, hogy a posztírónál ez valóban így van, de szvsz pont ezek a mondatok kondícionálják azt az általános társadalmi vélekedést, hogy aki otthon/"gyesen" van, az ráér minden ilyesmire, mert amúgy nem csinál semmit.

  • 2010.02.20 09:37:12Rosa Rugosa

    Kenyeret a tökegyszerű lisztből is lehet sütni, max egy kis rétesliszttel feljavítani.
    Élesztő, kis olaj, víz.
    Hólyagosra gyúrni, keleszteni, villanysütőben megsütni.

    Tudom, nem olyan mint a kovászos, de a boltinál mérföldekkel jobb és egy hétig simán ehető.:)

  • 2010.02.20 09:58:34Brumibaby

    Ági, kösz, remek poszt.

    Én nagyon szeretnék kenyeret sütni, de az eddigiek finoman szólva is kudarcosnak bizonyult próbálkozások voltak. Most feléledt bennem a remény.

  • 2010.02.20 12:46:48Zsuzsi főz

    Rosa, én sima fehérlisztből sütöm, nem tapasztaltam egetverő különbséget ez és a kenyérliszt közt.

  • 2010.02.20 12:59:59baudolinA

    Zsuzsi főz,
    én azt tapasztaltam, hogy ha kizárólag fehérliszt van a kovász mellett, akkor mintha édeskésebb lett volna a kenyér, legalábbis nekem úgy tűnt. Viszont ha teszek bele főtt krumplit, akkor nincs gond. De nálam a kenyérlisztes verzióba is megy a főtt krumpli.

    Anya pl. olyan kenyeret szokott sütni, hogy fehérliszt, főtt krumpli, kovász, majd pedig kuglófsütőben süti meg. Rengeteg ropogós héja lesz. :)

  • 2010.02.20 13:37:26Nyúlszőr

    Nekem kenyérsütőgépem van. Mekkora találmány!:-) remek recepteket találtam hozzá, remek lisztek vannak, csodás kalácsot süt, a kenyér pedig reggelre épp kész. Imádom!

  • 2010.02.20 13:41:31Brumibaby

    OFF és SOS
    A lányomnak holnapra kell egy gyümölcsös túrótorta, amilyet egyszer már csináltam, de nem találom a receptet.

    Szóval. Volt az alján egy vékony piskóta, a közepén valami zselatinnal megerősített túrókrém és a tetején a gyümölcsök.

    Viszont semennyire sem emlékszem mennyiségekre, segítség, segítség!!

  • 2010.02.20 13:59:01csutkababa

    Brumi
    Figyi.
    Alap: 4 tojásos piskóta tortaformában. Kettévágod.
    A krém: fél kila túró, 20 dkg cukor, egy vanillincukor, egy citrom héja, Van a zseléfix hidegen belekeverhető zselatin zacsiban, ebből kettő, vagy zselatin a mennyiséghez igazítva, a zacsin ez rajta van.
    És a non plusz ultra: 250 ml tejszín, kevés cukorral és 2 habfixszel kemény habbá verve, és a túrókutyulékhoz keverve.

    A piskótalapra kened.Rá a másik felét.
    A piskóta tetejét vékonyan bevonod lekvárral. Rápakolsz lecsöpögtetett valami gyümit, és tortazselével komplettírozod.

    A másik mód:a piskóta egyik felét kened lekvárral, rá a másik fele, a túrókrémet a p. tetejére simítod, erre a gyümi és a tortazselé.

  • 2010.02.20 14:01:45csutkababa

    illik hozzá az őszibarack, narancs, mandarin pl.
    Lekvár nem kötelező, de a torta tetejét védi a gyümilétől.

  • 2010.02.20 14:02:24csutkababa

    Ja, és mindezt természetesen a kerek kapcsos tortaformában rakod össze:)

  • 2010.02.20 14:07:51bajor gizella

    brumi
    http://www.desszert.eu/tejszines_turotorta

    én ezt szoktam csinálni, csak ugye nem szarakodok a lapzselatinnal, hanem megveszem azt a krémfixet és kész. de a krém nagyon finom lesz így, ahogy írják.

  • 2010.02.20 14:19:41Brumibaby

    köszi, próbálkozom.

  • 2010.02.20 14:30:04Ribizlee

    csutka, és aki nem fér bele a kapcsos tortaformába, az hogy rakja össze?
    nyaff nyaff

  • 2010.02.20 14:32:11Brumibaby

    Rizleee::))))

    Minekazolyannaktúrótorta?

  • 2010.02.20 14:34:13Ribizlee

    Brumi, hámerakkor már úgyis mindegy... :-D

  • 2010.02.20 14:42:20baudolinA

    Ribizlee,
    lapos tál, pici magasítással?

  • 2010.02.20 14:51:32Ribizlee

    baud, csak vicc vót! :-)

  • 2010.02.20 14:52:50baudolinA

    Én meg itt agyalok, hogy jó legyen neked. :)

  • 2010.02.20 14:58:12Ribizlee

    ez nagyon kedves tőled, köszi :-)

  • 2010.02.20 15:02:20Magenta

    Imádom a kenyérsütőgépet, de csókoltatnám, aki a formáját kitalálta. :)
    Most akarok átszokni a sütőre inkább, úgyhogy kösz mindenkinek az ötleteket.

  • 2010.02.20 15:10:36Ribizlee

    Magenta, kevertesd meg a géppel a tésztát és süsd meg nyugodtan a sütőben. én így szoktam :-)

  • 2010.02.20 15:19:17Alessia2

    én is akarooook kenyérsütőgépet:)))))))))

  • 2010.02.20 15:20:45Alessia2

    csutka ez atúrós izé nagyon jól hangzik meg is próbálom next week:))))

  • 2010.02.20 15:37:03anyabanya44

    A gluténérzékenység örökletes betegség. Nem a hozzátáplálás idejétől függ. Ha van rá hajlam, akkor lehet belőle betegség. Ha nincs, akkor nem lesz betegség.

  • 2010.02.20 16:05:20hinta-palinta

    Túrós sütés nélküli tortát próbáljatok ki úgy, hogy az alap nem piskóta, hanem kókuszos keksz.Pl a Győri Olmós a legjobb.Ledarálni, egy kis olvasztott vajjal összegyúrni, belenyomkodni a tortaformába és erre rá a túrós kutyu.Mutatós és finom, ha egy kis málnát vagy mirelit málnát botmixerrel szétnyomunk, a kész túrótortára pötyögtetjük, villával lazán belehúzunk, hogy az aljára is kerüljön, meg olyan márványos legyen.Erre a műfogásra alkalmazott szaxót nem ismerem:)

  • 2010.02.20 16:19:49kullikki

    2010.02.19 16:10:52Nagytimi
    hauserem van,de többnyire (ha van időm) csak dagasztásra,első kelesztésre használom. Aztán valamilyen formába rakom,és hagyom kelni még. ha fél kg lisztből csináltam, akkor a sütőben 240-250-on kezdem sütni (5 perc), aztán lejjebb veszem 200-ra,és még 25 perc. de sütőfüggő,az enyém elég gyatrán süt,azért a magas hőfok.

  • 2010.02.20 16:36:59Nagytimi

    Köszi Kulliki,majd kipróbálom.

  • 2010.02.21 09:39:29fatyol11

    Ezt a posztot azonnal kedvencbe teszem, nehogy elvesszen! kosz erte, meg minden hozzaszolonak! Egy remenykedo benazo

  • 2010.02.21 16:12:38nutika

    Tegnap részletesen leírtam a kedvenc kenyérreceptemet - úgy tűnik, túl részletesen, mert elszállt az egész.
    Így hát, akit érdekel, az nézze meg a www.fozzunkolaszul.blogspot.com-on.
    Azért jó, mert, bár összesen fél napot kel, de meló alig van vele, és nagyon finom!

  • 2010.02.21 20:44:44Brumibaby

    OFF, kösz a túrótortás recepteket (Csutka és gizi receptjének kombinációjából sütöttem), ízlett mindenkinek, maradt egy kicsi, ki kér?

  • 2010.02.22 12:45:03csutkababa

    Brumi
    :) örülök, hogy jól sikerült, én most nem ehetek, mert hétvégén habzsidőzsi volt:(

  • 2010.02.22 19:12:26szopóka

    rita egy kurva

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta