Büdös a csecsemő, hogy minden nap fürdeted?

Milyen gyakran fürdeted a csecsemőt?

A szakemberek szerint a rendszeresség nagyon fontos egy baba életében, ennek első lépcsője pedig az esténkénti fürdetés. Amellett, hogy a gyerek hozzászokik a fürdetéshez, mint biztos ponthoz az életében, van, ahol az apa számára is kellemes feladatot (és kikapcsolódást) jelent a szeánsz. Nyilván a babáknak is jól esik a meleg víz, és anya is megnyugszik, hogy tiszta a gyerek. De vajon valóban szükséges a napi fürdetés? Heti kérdés.

Egyes vélemények szerint - és hazánkon kívül sok országban ez a hivatalos álláspont - bőven elég hetente egyszer fürdetni a csecsemőket, hiszen ők még nem izzadnak, tehát nem lesznek büdösek, és nem koszolják össze magukat. A hetenkénti fürdetés mellett gyakran elhangzik az az érv, mely szerint a víz szárítja a babák amúgy is érzékeny bőrét. A babapopsit naponta többször tisztogatjuk pelenkacserénél, az arcra száradt nyálat/anyatejet/tápszert is le lehet törölni/mosni, ezért fölösleges az egész gyereket megfürdetni – állítják a napi fürdetés ellenzői.

Mások szerint fokozza a babák komfortérzetét, ha minden nap megfürdetjük őket. Arról nem is beszélve, hogy így megszeretik a vizet és meg is szokják, hogy esténként fürdeni kell, így a későbbiekben sem kell majd veszekedni velük, hogy lefekvés előtt menjenek tisztálkodni – vélekednek a naponta fürdetők, hozzátéve, hogy sokkal jobb egy tiszta, illatos babát szagolgatni, mint egy nyak alá befolyt tejtől savanyú szagút.

Te minden nap megfürdeted a csecsemőt?

Oszd meg másokkal is!
Mustra