SZÜLŐSÉG

Palkónapló: Cicifüggő a kilenc hónapos fiam

2010. február 12., péntek 15:40

Már odáig jutottam, hogy néha-néha körbenéztem a lakásban, lopva, merre lehetnek azok a kandi kamerák. Mert ahogy teltek-múltak a hetek, egyre inkább úgy éreztem, hogy valami nagy tréfa áldozata vagyok, vagy egy csapat brit tudós végez nálunk valami szupertitkos kísérletet; esetleg az ufók manipulálták meg a tejemet, és most, mint egy újgenerációs Bezzeganya prototípust tesztelgetnek, meddig bírják emlőim táplálni a gyerekem, magyarul: elhúzzuk-e 18 éves koráig anyatejjel, vagy sem.

És idáig rendben is lett volna, már csak azt kifogásoltam, hogy az agyamat elfelejtették hozzáigazítani ehhez az új életmódhoz. Mert ciki, nem ciki, engem nyugtalanított a tény, hogy Palkó, majdnem kilenc hónaposan még mindig kizárólag anyatejen él. Hiába nyugtattam magam, hogy majd csak egyszer rákap az ízekre, kinyitja a száját a finom gyümölcspép vagy főzelék előtt, megsajnálja nap mint nap próbálkozó anyját egy falat erejéig, de nem. Palkó csak az anyatejben hisz, szoptatás előtt türelmetlenül és kétségbeesetten rikoltozik, hadonászik, aztán meg áhítattal dönti magába a cuccot, mámorosan, mint valami drogos, míg álomba nem cuppogja magát.

Nem foglak titeket untatni a részletekkel. Hogy hányszor, hogyan próbálkoztam, és adtam fel napokra a fényesebb jövő reményében, hogy hányféleképpen köpte, bürrögte, eregette, nevette, sírta ki Palkó a szájába gyömöszölt sütőtököt, almát, banánt, rizspépet, sárgabarackot, őszibarackot, répát, mindezeket külön-külön, egymással kombinálva, anyatejjel, tápszerrel vagy krumplival keverve, amit lehet, először levesítve, aztán pürésítve, ketten, hárman kérve, játszva, könyörögve.

Mert igen, igazi dráma folyt az etetőszékben, és néha legszívesebben hagytam volna az egészet, de közben éreztem, hogy nem szabad, hogy nem hiába kel fel újabban kétszer is enni az a Palkó, aki hónapok óta egy hang nélkül aludta át az éjszakát, mert így kilenc hónaposan már nem elég tápláló a tej magában, vagy én nem tudok lépést tartani a növekvő igénnyel, és egyébként is, édes fiam, hát értsd már meg végre, hogy anyád melle nem lesz veled életed végéig, ideje lenne elfogadni az alternatív táplálkozási formákat is.

Aztán egy nap váratlanul drasztikusan megcsappant a tejem. Nem tudom, hogy történhetett, mert épp ezen a napon maga voltam a megtestesült frissesség és kipihentség, nagyot aludtam, annyit ettem-ittam mint máskor, nem idegeskedtem, szóval máig nem értem, hogy történhetett, de estére nem volt tej. Palkó eleinte kitartóan próbálkozott, végül aztán csalódottan lecuppant, olyan szemrehányó szemekkel, hogy (szigorúan a témánál maradva) majdnem megzabáltam. Úgyhogy gyors iramban nekiálltam, így este hét körül a tejcsinálásnak: megittam két üveg alkoholmentes sört, egy liter narancslevet, benyomtam egy fél pizzát, és elolvasztottam egy doboz tejcsináló bogyót a nyelvem alatt. Közben folyamatosan próbálkoztam jóllakatni Palkót is, megszoptattam, próbáltam lefejt tejet, gyümölcspürét adni neki, de ki sem nyitotta a száját, csak szétkentük rajta. Meg persze az etetőszéken, a padlón, falon és rajtam is. Patthelyzet, Palkó szájzárat kapott, én meg idegbajt attól, hogy ezt a gyereket etetni nem lehet, de lefektetni sem, mert ha leteszem csak ordít, hogy égeti a matrac az üres gyomrát. Remek. Az első gyerek, aki etetés közben hal éhen.

Éjjel egy óra volt már, kimerülten ültünk az ágy szélén a férjemmel, a sötétben, és hallgattuk Palkót, aki este nyolc óta folyamatosan reklamált. Aztán a férjem egyszer csak felpattant, és szemében a halálos elszántság villogó szikrájával kikapta a gyereket az ágyból, közölve, hogy ő most megeteti, maradjak nyugton, aludjak. Persze. Semmi gond, ha a gyerek éhes, és ordít, akkor az anyák nyugodtan szunyókálnak, ez nyilvánvaló.

Feküdtem hát az ágyban és hallgatóztam. Csend volt, csak a férjem hangját hallottam néha, ahogy figyelmezteti Palkót, falat jön. Majdnem felröhögtem, de azért az különös volt, hogy semmi nyökögés Palkó részéről, és semmi afrancbázás férjem részéről. Kábé negyed órát töltöttem, ahogy a lányregények fogalmaznak: kétségek közt hánykolódva, mire megjelent a két összeborzolt hajú álmos férfi az ajtóban, láthatóan igen nagy egyetértésben.

– Mit csináltál vele? – Ugrottam a férjemnek rögtön.

– Megtömtem. – Jött a tömör válasz, és miközben Palkó mellbimbó-szopogatással (mert hogy tej nem volt benne, az hétszentség) álomba ringatta magát, elmondta, hogy ő bizony beleerőltette a gyerek szájába a kaját, amit az aztán minden ellenkezés nélkül le is nyelt, és el is fogyasztottak így egy fél (!) üveg alma-krumpli főzeléket. Szerinte Palkó egész egyszerűen nem érti, hogy ki kell nyitnia a száját ha közeledik a kanál. Erre hirtelen nem tudtam mit szóljak, és mire tudtam volna, férjem már aludt.

A gyerek is, méghozzá reggelig.

Másnap délelőtt aztán volt tejem bőven, megittam egy kanna szoptatós teát is, biztos ami biztos, de délután megint éreztem, hogy kevés a tejem, gáz lesz itt az este. Sebaj, gondoltam, megelőzöm a tragédiát, délutáni alvás után belenyomom Palkóba a főzelék másik felét. És mikor Palkó az alvás után csalódottan nyavalyogva cuppant le a mellemről, úgy döntöttem, akcióba lépek. Gyerek etetőszékbe be, partedli fel, aztán bátran megtáncoltattam a szája előtt a kanalat, majd “Jön a falat, édeske!” felkiáltással megpróbáltam belegyömöszölni az összecsukott szájacskába a pempőt. Az első két falat meglepően könnyen becsúszott, de aztán Palkó nekiállt nyökögni, forgatni a fejét, és egy határozott mozdulattal úgy kicsapta a kezemből a kanalat, hogy a kaja a hajamban landolt.

Elrohantam kiszedni a cuccot a fejemből, mielőtt beleszárad, Palkó meg nekiállt vernyákolni, amitől hirtelen úgy éreztem, kész, vége, most én kiugrom az ablakon, nekem elegem van, mikor egyszer csak isteni szikra gyúlt a fejemben, és korszakalkotó ötletem támadt. Visszamentem a gyerekhez, kivettem az etetőszékből, és mintha szoptatnám, közel a mellemhez, az ölembe ültettem. Így adtam neki a falatot. Palkó pedig, hihetetlen, de kinyitotta szájacskáját, bekapta a kanalat, és elkezdte szopogatni. Boldog voltam. És azóta is, apró léptekkel, néha meg-megtorpanva, de haladunk. Palkó most már gond nélkül eszi a répa-krumpli pépet, az őszibarack-alma pürét, és minden egyebet, amit rafináltan, kanalanként ezekbe mártogatok. Szoptatni persze minden etetés után kell, mert röpködve várja, igényli, és minden egyes percét megbecsüli. Esténként pedig nagy vigyorgás közepette fogat is mosunk. Először én sikálom meg azt a négy darab komoly fogat, aztán a delikvens harapdálja egy kicsit a fogkefét, míg én csak gyönyörködöm Palkóban, aki három nap múlva már kilenc és fél hónapos lesz, kis, busa kópéfeje van, egy nagy szöszke forgóval a feje búbján, és valahogy egyre kisfiúsabb, már nincs az a tömör kisbaba formája.

Tegnap pedig Lackó azzal hívott izgatottan a nagyszobába, hogy Palkó ül a szőnyegen. És tényleg, kicsit sután, kicsit féloldalasan, de Palkó felült tegnap, boldogan vigyorogva, szinte olvastam a szemében, hogy nézd, mami, látod, milyen nagyfiú vagyok?

Látom, kicsim. És nagyon büszke vagyok rád..

Panzej

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.02.12 20:01:26tarkabab

  az, hogy nem tud(ott) ülni és nem akar(t) enni, nem függ össze?

 • 2010.02.12 20:09:03Goldenmoon

  I.Pipi nálunk ugyanez volt, kb 5 hónapos korától 1-2 óránként kelt fel kajálni, aztán 6 hó-tól kezdtük a hozzátáplálást, de nem nagyon akart enni, nekünk gyerekorvos írt fel egy rizspépet, hogy este szopi előtt azt adjam neki, az nagyon ízlett, onnantól rájött, hogy kell enni, és azóta mást is eszik ebédre. próbáld ki Sinlac a neve, most már 20g-ot megeszik este, plusz szopi, így "csak" 3x kel fel éjjel kajálni. A kakitéma is volt nálunk is, egyszer csak átállt a 4-5 naponta kakilásra, volt, hogy kúpot adtam neki, mert egy hétig nem akart. Amióta hozzátáplálás van, azóta 2-3 naponta van egy. Szerintem próbáld meg ezt a Sinlacot, hátha ízlik neki.

 • 2010.02.12 20:10:44I. Pipi

  Koszi Goldenmoon, mindenkeppen megprobalom.

 • 2010.02.12 20:17:14nyúlmama

  Panzej, Palkó zabálnivaló!
  egyébként a fiam sem akart elfogadni semmilyen főzeléket eleinte-holott tápszert is kapott 3 hetes korától.És az ölben etetésről:én ölben kezdtem...Ugyan úgy a hajamban landolt a kaja, mert egy kanál, egy ujjszopás, egy ujjki, azzal a lendülettel kente a hajamba a kaját.Aztán olyan kajás lett, hogy ne tudjátok meg, gurult egy évesen, és kaja nélkül istenkísértés volt vele bárhová elmenni még 6-7 évesen is.

 • 2010.02.12 20:22:56psyché

  Annyira édes Palkó! Ha meglátom, mindig úgy érzem, hogy nekem is kell még egy harmadik, lehetöleg újra fiú!
  Ja, és poszt is nagyon tetszett!

 • 2010.02.12 20:29:43phoboss

  NAGYON SZÉP ez a gyerek! És nagyon jó a cikk is! Kár, hogy csak kéthetente van Palkónapló :(

 • 2010.02.12 20:46:28farkasokkal tancolo

  Édes ez a kisfiú, szép a fejformája és egyre szebb az arca.

 • 2010.02.12 20:58:15Cobold

  2010.02.12 17:27:29csepszon
  Sztem a lányod szépen eszik. Abból, amit leírtál. Te kevesled, de a szopikkal együtt ez bődületes mennyiség egy ekkora gyereknek.
  Ha kevésbé erőlteted, jobban fog enni, egyébként. Nálunk ez működik. Nem kérsz ebédet? Jó, egy pár kanál, rendben, egészségedre. De várd meg, amíg mi eszünk. Majd kérsz uzsonnát. Uzsonnára ilyenkor még az ebédmaradék is menő, és meg is eszi.

 • 2010.02.12 20:59:37Cobold

  2010.02.12 16:17:37M6
  Ez azért nem olyan törvényszerű, mint azt te gondolod. Nemcsak az anyáknak, még a babáknak sem. Az én lányom sose volt ölbenülős picinek, csak evésre használta a cicit, és nagyon menő dolog volt a szék.

 • 2010.02.12 21:02:27Starlark

  Egy ideig nálunk is az ölben etetés ment mert nem tudott még ülni és ezért nem vettem hiper szuper dönthető etetőszéket, hanem egy olyat amit most már szétszedtünk kis székké és asztallá /most már ott eszik, vagy összerakva velünk egymagasságban az asztalnál/. Ölben etetés után jött a szopipárnába ültetés és végül az etetőszék.

  Mondjunk nálunk nem volt gond a fiam 7 hónaposan döntött úgy hogy elég volt az szopásból csak reggeli félkómás állapotában tudtam neki cicit adni de 9 hónaposan már ez ellen is hevesen tiltakozott.
  16 hósan már egyedül evett villával, kanállal. ok a technika még nem tökéletes de már etetni se nagyon hagyja magát én meg csak takarítok takarítok... :)

 • 2010.02.12 21:18:32nyina&mika

  Panzej, látom, Palkó is növeszti a haját, mintha muszáj lenne. tervezed levágni? a malacnak a füle mellett már bagolyszerű hajbojtja volt, úgyhogy azt megnyestük szoptatás közben, de a szemébe lógó zuhatagot még nem mertem.
  tanácsok?

  egyébként én is tarkabab véleménye felé hajlok, a kölyök nálunk akkor kezdte igényelni a kaját, amikor ült már egyedül.

  és nyugodtan küldj el a picsába, de téged nem frusztrálnak emberek azért, mert "későn" kezdett ülni meg ha jól emlékszem kúszni is? egy ismerős második babája egy hónappal idősebb, mint a disznó (Palkónál másfél) és hasonló időben kezdte a dolgokat, mint Palkó, de őket addigra már a halálba zaklatta a védőnő, a doktornő, a kiutalt gyógytornász, a dévényes meg a nénik az utcán.

  az írás meg szipiszupi volt :D magamra se ismerek, hogy ennyit kommentelek poszttal releváns témában.

 • 2010.02.12 21:21:07e_e

  jujjjj, de nagy lett palko!
  es milyen cukifeju!
  es a haja is, jaj!...
  erdekes, amiket irtok, mennyire kulonbozoek eves-kakilas-suly temaban is a gyerekek.
  az en kisebbikem is a harom falat a bebietelbol/joghurtbol -vonalat nyomja+ reggel-este tapszer, emellett napi 3 kaki, es 13 honaposan 9 kilo.

  a nagy meg ennyi idosen MINDENT megevett, amit eleraKtam, napi atlag 4 kaki, sulya 10kilo volt.

 • 2010.02.12 21:28:07Lucza

  Az én lányom 8 hónapos, jóízűen eszik kanalas kaját, de reggel és este csakis cici. Már egy ideje nem kifejezetten a kaja, hanem az odabújás miatt kell neki, az tuti.

 • 2010.02.12 21:59:43kisordog

  kedves Panzej, egyre sűrűbben gondolok arra, hogy kéne egy harmadik gyerek, annyira kedvet csinálsz :-)egy ötlet, ami nekem bejött a kisebbiknél: olyan kaja, amit saját kezűleg tömhet a szájába - puhára főtt alma, ez-az-amaz...persze az nem evés, de ismerkedésnek nagyon jó. az igaz, hogy a nagyobbikom viszont ugyanilyen volt, mint Palkó, 10 hónaposan tartottunk a kóstolgatásnál...na nála télleg semmi trükk nem jött be! aztán valahogy egyszer csak mégis rákapott. Persze profi vagy már, megoldod! sok sikert és írjál sokat!

 • 2010.02.12 22:13:27Rosa Rugosa

  Ez tetszett.:)

  Erről
  "elhúzzuk-e 18 éves koráig anyatejjel"
  Meg a Fehélófia jutott az eszembe, ma nézte a két kicsi. Még hét év...:)))
  De akkor ő lesz a legerősebb!:D

  Egyébként a barátnőméknél is az hozta meg a váltást, hogy este szépen apuka fogta a gyereket és láss csodát, megetette, lefektette.:)

 • 2010.02.12 22:36:44csalány

  Asszem most büszke vagyok a kislányomra :-))
  5 és fél hónaposan el kellett kezdenem hozzápótolni, mert nem hízott csak 10 dekát egy hónapban.
  Annyira kíváncsi mindenre, hogy bulinak fogta fel a kanalat, meg hogy azon van valami érdekes kulimász, és első perctől sikeres az etetési kísérlet.
  Kb. 3 napig szopogatta a kanálról a cuccost, azóta pedig nyitja a száját. Meg kell zabálni..
  (Persze ez nem az én érdemem :-)

  Ja, és kezdet kezdetétől etető, illetve pihenőszékben, ülve etetem. El sem tudom képzelni az ölben ülve etetést. (Örülök, hogy ezt megúsztam) Hogyan csináljátok?
  Ahhoz min. 3 kéz kell... Meg 2 db esőkabát :-))

 • 2010.02.12 22:49:43keknyul

  Az en masodik gyerekem is undorral fordult el a purektol. A megoldas egy ilyen "szopoka" volt, nem tudom otthon lehet-e kapni (mi Spanyolorszagban elunk)Ez olyan mint egy nagy cumi, csak a cumi helyen, nagyon vekony halo van, bele lehet tenni az almat, kortet, barmit es onnan szep lassan elszopogatja. A halo miatt nem tud letorni belole darabokat, es igy nem fuldoklik. Szuper. O egyedul ul a babahordozoban, vidaman nyammog a gyumolcsevel, en meg vegre akar kessel es villaval is ehetek..

 • 2010.02.12 22:57:27Felicitasz

  Csalány, mintha az én fiamat írtad volna, még az 5 és fél hónap is stimmel :-) Úgy nézett a kanálra, mintha valami nagyszerű új játékot találtam volna ki neki, és első perctől jól evett, látható élvezettel. És én is pihenőszékben kezdtem etetni.

  És - igen, nem a szülőn múlik. Asszem, ezért is esik olyan jól olyat olvasni, amikor nem megy flottul, de közben a szülő ugyanúgy tudja, hogy nem rajta múlik, vagyis mégsem esik pánikba és próbálja megoldani a kérdést, anélkül, hogy kiugrana az ablakon :-)

 • 2010.02.12 23:03:09Felicitasz

  Kéknyúl, a cucc amiről írsz, a legszuperebb dolgok egyike a bolygón. Kanadai találmány és vagy húsz nívódíjat kapott, Magyarországra egy csomó ismerősnek vittünk és minden gyereknél úgy bevált, mint a fiamnál.
  (A Munckin mellett egy csomó más márka is van, de én ezt szerettem)
  http://www.amazon.com/Munchkin-Fresh-Food-Feeder-Pack/dp/B000GK5XY2

 • 2010.02.12 23:08:49nudlo

  Felicitasz:Megnéztem a linket, tényleg szuper!
  És ezt nálunk nem lehet kapni, úgy értem, hogy MO-n?

 • 2010.02.12 23:18:22zsiri

  Mindig várom a Palkónapkót! Szerintem tök jó stílusban írsz Panzej!. Humor is van benne, szívhezszóló is. Nem tetszenek a durva című, 'nesze neked gyerek, ezt akartad, stb' cikkek a Porontyon, inkább a gyerekneveléshez kedvet és segítséget adók. Na ez olyan. Tényleg megjön az ember kedve a harmadikhoz. Olyan édes, amikor a nagytestvér, abajgatja a kicsit, meg kommentálja a fejlődését, mint nálatok Lackó. Az én nagyfiam pl.így vígasztalja puszik kíséretében a picikét: 'Ne sírj, inkább aludjál'. Elég vicces egy 2 éves szájából.

  Amúgy Palkó nem tűnik egy alultáplált babának, elég jól kihúzta a szopival. :)
  Nekem eddig szerencsém volt, a fiam azt ette, amit kapott. Az elején. Merthogy 2 éves létére nem hajlandó a roppanós zöldségeket (uborka, saláta, paprika, ...) megenni, meg pl. a narancsot-mandarint se. Egyszerűen nem veszi be a szájába, pedig lének szereti, tehát nem az ízzel van a baj. Csak nem úgy fog érettségizni, hogy nem evett még narancsot...

 • 2010.02.13 09:02:33nanemárrr

  Enyém gyerek eddig falt bármilyen pépet, erre most néhány napja nem kell neki a pépse kaja, szóval most nekiállok összeállítani olyan heti étrendet magunknak, amiből a kölök is ehet nyugodtan apróra darabolva. 9 hós lesz, de már egy gurmand. Múlt héten beteg volt egy kicsit, csak a tápszert meg a gyümölcslevet fogadta el, de a szendvicsemről azért lekunyerálta a sajtot a kis éhenkórász! :)
  Mi mindig etetőszékben etetjük...szereti is, hogy köztünk ül az asztalnál, meg szeretném, ha ezt szokná meg. Anyósom hajlamos "elfelejteni" beletenni az etetőszékbe, ha ott vagyunk...ő inkább ölben szereti etetni, de tiszteletben tartja a kérésünket, hogy inkább a székben.
  Amúgy tényleg élvezi a székesdit, főleg ha a nagy család eszik együtt, mert akkor látja mindenki tányérját és kunyerálhat ezerrel. :)

 • 2010.02.13 10:53:12csepszon

  már az előbb kellett volna írnom: Palkó nagyon édes, már a terhesnapló óta mindig elolvasom, szeretem a humorát Panzejnek.

  Cobold: neked van igazad, elméletileg tudom hogy rá kellene hagynom de mégis parázok rajta.
  én abból inspirálódok amit a környezetemben levő más babák esznek, illetve a szakirodalomból: ott az van hogy egy adag főzelék kb 150-200g. az én lányom kb 50-et eszik. a tápszeres dobozon azt írja, 7 hó és nagyobb babáknak 210x 2-3 étkezés, azaz 400-600 ml, az én 11 hós 9,5 kg lányom a 6x50 ml-vel 300 körül mozog.
  tulajdonképpen tudom én hogy hol a bibi: folytonosan nyüzsög, rámol, pakol, tép, akar valamit, nehéz elbolondítani hogy néha üljön kicsit egy helyben, márpedig nem fogok a lakáson keresztül négykézláb mászkálni utána a kiskanállal, derékmagasságig felkenve a falra, szőnyegre stb a különböző színekben pomázó bébipapit, ezért erőltetem az első szabályt, hogy csak etetőszékben (ölben azért nem, mert szabadulóművész). marad hogy minden elképzelhető dolgot adogatunk, ő dobálgatja. nagymama bohóckodik.
  a másik baj hogy nagyon szeszélyes: amit egyik alkalommal szokatlanul jóízűen megevett, azt következőkor (1-2 hét mulva) egyenesen a falra kenhetném, hogy ne neki kelljen azzal fáradnia.
  a 2. szabály, hogy ebédre nincs édesség: okosak ezek a kölkök, ha tudják hogy utána jön a banán, akkor mér egye már meg azt a trutyit?

 • 2010.02.13 10:57:23csepszon

  másik dolog: nem gondolom hogy hibáztam a féléves korig csak anyatejjel, de a hitelesnek nem nevezhető személyes statisztikám szerint, azok a gyerekek akik legalább almát kostolgattak 3-4 hónaposan, később könnyebben átállnak az 'emberi' kajára

 • 2010.02.13 11:10:23oreille

  csepszon, az én 1 főn alapuló statisztikám szerint közel 6 hónap kóstolgatás nélküli élet után is hamar át lehet állni a minél darabosabb felnőtt kajára :-)))
  nálunk például a pépek a kezdeti időszak után, kb. 7 hónaposan száműzve lettek, uzsonnára teljesen.

 • 2010.02.13 12:21:57csepszon

  oreille, mondom hogy nem hiteles :)))

  és levest mikortól esznek kanálból? nálunk azonnal folyik ki kétoldalt a szájából.

 • 2010.02.13 13:46:10angeljuli

  csepszon:levest nem csak óvodában szoktak enni?
  mennyi idős a te babád?

 • 2010.02.13 14:02:17Hűbele

  Angeljuli, miért kéne a leveshez óvoda vagy óvodás kor? 1 évesem nagyon szereti, igaz, neki még nem megy egyedül, de fiam 1,5 éves korában kezdte egyedül enni. Akkor még bőven kellett takarítani utána, de 2 éves korára szépen belejött.

 • 2010.02.13 16:00:29Panzej

  Sziasztok!
  Örülök, hogy tetszett Nektek.
  Cantaloupe, nálatok mi újság? Van "javulás"?
  Keknyul, Felicitasz, lecsekkoltam ezt a hálós cuccot, nekem kicsit brutál. Hogy így hálón keresztül szopogasson a gyerek kaját.. Lehet, hogy én vagyok faksznis, de nem tűnik nagyon higiénikusnak, meg a fogaknak sem jó szerintem.
  Ti ki is próbáltátok?
  Tarkabab, ez az ültetősdi új dolog ám. Pihenőszékben kezdtük a dolgot.
  Nálunk a darabos kaja még abszolút nem megy, tegnap próbáltam rizst tenni a pempőbe, de Palkó öklendezni kezdett tőle, nem értette, hogy ez most meg milyen kaja, most már tényleg..

 • 2010.02.13 16:21:07nyúlmama

  a másik baj hogy nagyon szeszélyes: amit egyik alkalommal szokatlanul jóízűen megevett, azt következőkor (1-2 hét mulva) egyenesen a falra kenhetném, hogy ne neki kelljen azzal fáradnia.

  Na igen, az ismerős. Imádtam, amikor az elmúlt heti , imádott kajára úgy néztek, mintha csótányt szolgálnék fel nekik.
  Apósom egy időben teleültette a kertet sóskával, mert a lányom imádta. Pár év múlva szent borzadállyal fordult el tőle, és azt is letagadta, hogy valaha is evett ilyet, nemhogy szerette.

 • 2010.02.13 17:00:52Panzej

  Na ezt ne is mondd, nyúlmama. Nálunk ez a nagyobbakkal van. Egyik héten szeretik pl. a gombát, másik héten utálják. Ésatöbbi. Ha pedig új kaja, van, és valami miatt "gyanús", valami nem tetszik rajta, meg sem hajlandóak kóstolni. Csuklóból rávágják, h nem szeretik. Pedig még sosem kóstolták.

 • 2010.02.13 17:17:37nyúlmama

  Panzej, igen, ez nálunk is nagyobb korban jött elő. Falra másztam, amikor főzőcskéztem-utálok!- és akkor nem ették, mit nem ették, undorral tolták félre.
  Egyébként, a lányom -aki az idősebb- szépen elfogadta anno a hozzátáplálást, a fiamnál volt az, hogy , mint írod, nem és nem akarta.Szörnyű volt, már mindent próbáltam, elveim ellenére még a cumisüvegből főzeléket verziót is, nem, és nem. aztán egyszercsak igen.Nem tudom, mivel próbálkozol. Nekem akkor bejött az-száz tanács és próba után-hogy nagyon híg főzelék,pl tök.Aztán meg a sütőtök, mert az édes, és a répa.

 • 2010.02.13 17:18:43nyúlmama

  Egyébként zabálnivaló ez a gyerek, kell nekem is!!!!

 • 2010.02.13 17:23:54Panzej

  Csináltass!!:-))))

 • 2010.02.13 17:28:25kukabúvár【ツ】

  Győzike nem ad spermát azt hallottam. :)

 • 2010.02.13 17:35:08Panzej

  Erre a hírre biztosan sokan sírva fakadnak, bár ilyen palkó-szőkét úgyse tudna csinálni!:-)))

 • 2010.02.13 17:38:20Panzej

  Nyina, figyu, ez a malac meg disznó ez a kölök? :-)

 • 2010.02.13 17:41:09nyúlmama

  Hát Panzej,pasi az van hozzá, úgyhogy nem kéne a Győzi,csak a koromat tekintve...már csak majd az unkámat/unokáimat zabálom majd meg, és rontom el, hihi!!!

 • 2010.02.13 17:44:28Panzej

  Elnézve, milyen gyorsan nő Palkó, lassan én is majd csak az unokákra számíthatok, ha babát akarok gyömöszölni..

 • 2010.02.13 19:27:07nyina&mika

  Panzej, hátttőő.. igen. egyrészt mert szokott röfögni másrészt mert dagadt. meg azért is, mert a cukinyuszit négyszemközti alkalmakra tartogatom, csak neki :)

 • 2010.02.13 21:39:05Panzej

  Nyina, tetszik. Én most csibének hívom a kölköket. Te vállalod a malacot a boltban is?

 • 2010.02.13 21:59:50nyina&mika

  a malacot igen. a disznót nem lehet, mert a pasim megkért, hogy ne (és a fattyút se szabad mondanom, pedig hát az és nekem tetszik a szó is). ezt kikerülöm a vízidisznózással, mert az szte finomabb.

  cserébe a kölyök huszonéveiben hívhat negyvenesként öreganyámnak meg bábuskának.

 • 2010.02.14 23:41:03omnipräsent

  Az ősemberek idejében állítólag 5 éven keresztül szoptatták a piciket, ami ugyan hihetetlennek tűnik, de logikus, hiszen nem a tescoba jártak vadászni és gyűjtögetni. Ha a gyerekedet két éves korig csakis és kizárólag szoptatod, akkor se fog semmilyen hiány betegségben szenvedni, ebben biztos lehetsz. Ha te beszeded a multivitamint, és szoptatsz, abból jut a babának is. Ne erőltesd az etetést, csak ha tényleg kevés a tejed.

 • 2010.02.15 13:58:47Yamita

  Palkó iszonyat nagy lett! :O és nagyon szééép :))
  Ha még visszatértek ide csajok segítsetek nekem is.. Kislányom 15,5 hónapos. NEM hajlandó darabosat enni.. öklendezik, lesöpri a nyelvéről és nagyon csúnyán néz rám.. ha leturmixolom a kaját nagyon szépen és sokat eszik. Sosem erőltettem semmit, ha eszik éhes és ez bejött mert szépen eszik. Kezéből egyet kettőt harap a kekszből, kölesgolyót megeszi a mi kajánkból kér de kb 2-3falatot és utána az sem kell. 12 foga van...a fa nyulat (!!), szemüvegtokot bármit amit talál megrágja.. csak a kaját nem?! hagyjam békén, örüljek hogy eszik? erőltessem? váltsak egyik napról a másikra? (próbálkozom mindig hogy na csak egy picit darabosabbra hagyom,nem, ő bizony rámköpi..) Köszi előre is a tanácsokat. nem sok mindent találtama neten..

 • 2010.02.15 16:27:16geba

  Yamita!
  22 hónapos ikreim kb 1 hónapja esznek darabos főzeléket (jó puhára főzve).
  Előtte le kellett turmixolnom, mert kiköpték vagy öklendeztek. Aztán egy idő után megették a darabosat de jóval kevesebbet, úgy hogy a maradékot turmixoltam, végül most esznek rendesen. A gyümölcsöt kb egy hónappal előbb ették darabosan mint a főzeléket. Szerintem nem érett meg még az emésztőrendszerük csak mostanra.
  A húst meg még most is darálom mert azt csak rágják rágják aztán kiköpik még ha kicsire is van vágva.

 • 2010.02.16 09:54:56chris313

  Kitartás, az én kisebbikem 11 hónapos volt, amikor hajlandó volt bármi mást a szájába venni a cicin kívül( konkrétan banán)-eleinte így is szólított:Cici! Megkönnyeztem a napot, mikor először hívott maminak:)Másfél éves koráig még kétszer keltett éjszaka, utána már csak egyszer, aztán úgy a második éve körül kezdte átaludni az éjszakákat.
  Amúgy vígan szopott több mint 3 éves koráig, csak az ovi első heteiben hagyta abba....:)

 • 2010.02.16 10:12:44Rosa Rugosa

  Ez jó, Cici!:D

 • 2010.02.17 07:46:16Klónegér

  Nem tudom ki hogy van vele, de én ezt a kisfiút mikor meglátom legszívesebben agyonpuszilgatnám! Annyira édes a pofija!! Szerencsés szülők!

 • 2010.02.17 08:12:35Temptation

  Nekem nem volt gondom az új ízekkel, állaggal a gyerekeknél.
  De a legnagyobb fiamnak másfél éves kora körül volt egy olyan időszaka, hogy amint enni kezdett volna, elkezdett üvölteni, forgolódni.Ha az első kanállal sikerült a szájába tenni, hirtelen lenyugodott és szépen evett.De addig! Mint akit nyúznak....aztán arra gondoltam, hogy talán épp az a baj hogy már jó éhes plusz nagyon fáradt.Akkor azt találtam ki, hogy ebéd elején kapott egy dl tápot, azt megitta, lenyugodott és jöhetett a főzelék.

 • 2010.02.17 08:47:11LogiCa

  Az én gyerekem is jó evő. Most 13 hónapos, de amióta főzeléket ebédel és már fáradt, akkor hiába éhes, nem hajlandó enni. Előfordul, hogy az ebédjéből eszik 2-3 falatot, utána nem hajlandó enni. Adok neki inni, és így teszem le aludni. Ugyanannyit alszik így is, mint jóllakottan. Ha felébred, akkor befejezi az evést minden gond nélkül.

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta