Negyven fölött is sok a nem kívánt terhesség

Nagy-Britanniában a 40 és 44 éves kor közötti nők körében elvégzett abortuszok aránya megfelel a 16 év alattiak abortusz arányának, ami azt jelenti, hogy minden ezer nőre négy terhességmegszakítás jut. Igen sokan lesznek tehát akaratuk ellenére terhesek negyven fölött is, amiből az orvosok azt a következtetést vonják le, hogy a nők túl hamar abbahagyják a védekezést, elhagyják a tablettát és nem gondoskodnak egyéb fogamzásgátó módszerről - írja a BBC. Az idézett cikk szerint valószínűleg túlságosan is jól sikerültek a változó korról szóló üzenetek. Múlt héten olvashattunk például arról, hogy harmicéves korra a női petesejtek 88 százaléka már elpusztul, és gyakran hangsúlyozzák, hogy 35 felett már problémás lehet a teherbeesés, ezért sok negyvenes nő azt gondolja, ő már biztosan nem lehet terhes. Ráadásul a gyógyszergyártók is kiveszik a részüket a félretájékozatásban.

Nyilván mindenkinek megvan az a reklám, amiben egy 44 éves nő arról panaszkodik, hogy 8-10 órát tölt az ügyfelekkel naponta, és milyen ciki, hogy közben hőhullámai vannak. Ezzel azt az üzenetet közvetítik a nők felé, hogy egy 40-44 éves nőnek már a menopauzával kell foglalkoznia, - sőt kezelnie kell azt valamilyen szerrel, -  pedig nem egy nő, főleg mostanában, 40 fölött még simán szül. Sőt, az utóbbi évtizedben Nagy-Britanniában megduplázódott a negyven fölött szülő nők aránya.

Angliában most egy új kampányt indítottak, amelyben a 35 év feletti nők figyelmét szeretnék felhívni arra, hogy próbálják elkerülni a nem kívánt terhességet, és amennyiben nem akarnak több gyereket, szedjenek fogamzásgátlót egészen a változó kor végéig. Amikor sokat hallani arról, hogy 35 év felett jelentősen csökken a teherbeesés esélye, akkor sokan hajlamosak azt gondolni, hogy koruk megvédi őket a terhességtől. A valóság azonban az, hogy egyetlen meggondolatlan éjszaka ugyanúgy terhességgel végződhet negyven-, de akár még ötvenéves korban is. Ráadásul a rendszertelen menstruáció miatt ilyenkor a nők nem is gondolják, hogy esetleg egy kimaradt menstruáció terhességet jelez. Később veszik észre, és általában sokként érti őket a terhesség híre.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek