SZÜLŐSÉG

Bébinapló: Anya tejbe fagyva ébred

2010. február 11., csütörtök 09:03

Az szép és jó, hogy a gyerek újabban szó szerint átalussza az éjszakát, az viszont már kevésbé, hogy pirkadatkor arra ébredek, hogy saját tejemben fetrengek, a melleim ugyanis nem bírják a várakozást, és amíg én álmodom, megnyílnak a zsilipek.

Ilyenkor kábán átbotorkálok a gyerekszobába, a félhomályban levadászom az álomszuszékot és arra kényszerítem, hogy szabadítson meg a feszítő szenvedéstől és azonnal álljon neki a szívásnak, különben becsomósodnak a melleim és kezdhetem elölről a mellgyulladással járó kínlódást.

Persze fejhetnék én éjszaka is, de ahhoz be kéne állítani az órát mondjuk éjjel kettőre, és Murphy szerint ebben az esetben már háromkor éhesen kelne a kölyök. Mivel a legsebezhetőbb pontom az alvás, azaz ha nem alszom ki magam, idióta, hisztis boszorkány lesz belőlem, ami a családom többi tagjának sem túl jó, ezért kockáztatok inkább egy kis csomósodást és alszom, amennyit csak tudok. (Ha ismét mellgyulladásom lenne, majd emlékeztessetek rá, hogy az alvás milyen jó.)

Elképzelhető, hogy a helyzet változni fog, két okból is: egyrészt Manna megfázott (velem együtt), taknyos, ettől zaklatottabban alhat, másrészt mikor ezt a posztot olvassátok, mi már minden valószínűség szerint a szlovák hegyek fenyőfái között pihenünk – a környezetváltozás pedig kihatással lehet az alvási szokásaira is. Mindenesetre a fejőt azért elviszem. Meg az orrszívó porszívót a porszívóval együtt. A cumisüveg-melegítőt. A babakocsit, a mózest, az utazóágyat, a pihenőszéket és a hordozót. A teljes body- és rugikészletet, nagy csomag pelenkát, popsitörlőt, textilpelenkát, takarót. És Fefét, a zöld alvórongyot, mert Pötyi a lelkemre kötötte, hogy itthon ne hagyjuk, ha már nekik maradniuk kell az ovi és az iskola miatt.

Mielőtt megkapom, hogy minekazilyennekgyerek? kérdést, jelezném, hogy többször aludtunk már máshol (anyósék házában) és a legcsekélyebb mértékben sem zavarta meg Manna életét a változás – ezért mertük bevállalni a négynapos kiruccanást. Azt még nem tudom, jelenlegi fizikai állapotomban hogy fogok teljesíteni a síversenyen (két guggolás után már remegnek a lábaim), és kicsit aggódom, hogy fogom a hóban tolni a babakocsit, de majd improvizálunk. Apa málnapálinkát fog inni, anya juhtúrós sztrapacskát eszik, Manna meg nagyokat fog aludni a friss levegőn. Legalábbis így képzelem.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.02.12 15:19:38Magenta

  Illetve még egy valami, ezt baráti körben próbáltuk ki, többeknek bejött: gyerekkel guggolni. Valamiért ez olyan érdekes volt eddig mindnek, hogy abbahagyták a sírást.
  Mellesleg remek combizomerősítő. :)

 • 2010.02.12 15:22:07csib

  2010.02.12 15:07:30madz

  Kengurut akartam venni holnap. Valami jobbat, a Manducát néztem, azt ajánlották. De lehet mégis jobb lenne a kendő..

 • 2010.02.12 15:26:25bajor gizella

  csib kitartást neked, ez biztos csak átmeneti állapot.
  megjegyezném azért, hogy igencsak megváltozott a hangnem amiben írsz. nekem ez jobban tetszik.

 • 2010.02.12 15:27:18bajor gizella

  írtál valahol a szülésről? rendben mentek a dolgok?

 • 2010.02.12 15:32:46Ördög

  Csib, manducába nem tudsz újszülöttet tenni, csak kendőbe. Mindenképp próbáld ki, sokat segíthet.

 • 2010.02.12 15:34:14Ördög

  Esetleg egy rugalmasat, azzal könnyebb bánni és kényelmesebb is. (szerintem)

 • 2010.02.12 15:34:54madz

  csib, Manducáról jókat hallottam, de nem tudom, hogy ilyen piciknek való-e már. én mindenképp benéznék a mamami boltba, ott van rengetegféle ilyen dolog, és ők meg is mutatják, hogy kell használni, meg mindenféle tanácsot adnak. budán van valahol a fadrusz utcában.

 • 2010.02.12 16:03:22rath.dinen

  Zamat: Szerintem egy öthetes baba nem azért sír éjjel, mert hasfájós vagy mert forradalmat akar kirobbantani, hanem mert ennyi idősen az agya fejlődéséhez kell a fehérjebevitel.

  Próbálkozhatsz vele, hogy figyelmen kívül hagyod, csak közben számolgasd, hogy hánnyal kevesebb agysejtje lesz így...

  És ha hasfájós, akkor magára kell hagyni? Téged, amikor szültél, otthagytak ordítani, azzal, hogy majd elmúlik, a szülés ilyen? Vagy volt valaki melletted, aki esetleg megfogta a kezed?

 • 2010.02.12 16:07:03rath.dinen

  Rosa: azzal egyetértek, hogy egy ekkora családot lovakkal-macskákkal stb együtt csak úgy lehet működtetni, ha van egyfajta rend. Nyilván, ha a negyedik gyerekemet várnám, én is abszolút napirendcentrikus lennék. De az első, öt hetes babádat sírni hagyni azzal, hogy itt rend lesz kérem szépen meg majd én jól betöröm ezt a gyereket - hát az szerintem durva.

  Nem is értem, kinek jó, ha üvölt a gyerek? Ezt csak az engedheti meg magának, ahol elég nagy a lakás ahhoz, hogy a dolgozó/iskolába járó családtagok a sírás ellenére tudjanak aludni.

  Azelőtt, amikor az emberek egyetlen fűtött szobában aludtak, az anyukák bizony első nyikkre mellre tették a ygereket, mert "az ember" ment másnap hajnalban nehéz fizikai munkát végezni, és aludnia kellett.

 • 2010.02.12 16:08:17Border

  A sírással kapcsolatban:

  nálunk a hason alvás hozta meg a pihentető alvást.
  Háton fekve félóránként felriadt. Hasra fektettem és aludt mint a bunda.

 • 2010.02.12 16:11:10rath.dinen

  Ja és még annyit, hogy a 3 óránkénti evés totálisan irreális. A saját napirended szolgájává válsz, ha nagyon beállítod a gyereket egy ritmusra.

  Most nem beszélek arról, amikor védőnőhöz vagy csipőszűrésre kell menni, és ott várakoztok órákig és csúszik minden, mert ez viszonylag (?) ritkán van. De nálunk pl hétvégén borul minden, a férjemnek nincs igénye hajnali kelésre és fél nyolcas reggelire, amikor végre alhatna is akár :-) Aztán ha programot csinálunk, már másokhoz is egyeztetni kell stb.

  Szerintem a legjobb a rugalmas gyerek. Annyi minden miatt meg van egy kisgyerekes anya keze kötve, annyi hülyeség miatt kell hazarohanni állandóan, legalább az etetési idő legyen rugalmas. Egy bilinccsel kevesebb.

 • 2010.02.12 16:29:40másutt

  rath.dinen: irrealis???
  kerdezd meg errol cantaloupe-ot.
  8 honapja csinalja, ejjel-nappal. ejjelente 4-szer kel.
  iszonyu sokan csinaljak.
  nekik nem irrealis.
  en belediliznek, a harshegyen terdepelnek kukorican, hogy nyissak ki megint a dilihazat. feketere festenem a geyreket odaadnam Angelina Jolie-nak!
  megis nagyon sokan csinaljak.

 • 2010.02.12 16:34:19rath.dinen

  Nem arra gondoltam, hogy irreálisan sok, ha ennyit eszik a gyerek, minden gyerek nyilván annyit eszik, amennyi jól esik neki.

  Arra gondoltam, hogy a valóságban megvalósíthatatlan, hogy minden áldott napon mondjuk reggel nyolckor reggelizz, pontban délben ebédelj stb stb stb. Mert a valóságban néha elalszol, vagy más programod van, összefutsz a lépcsőházban Tibi bácsival vagy lerobban a kocsid hazafelé. Ilyen szempontból irreális az óraműszerű etetés, sokkal jobb, ha a gyerek egy kicsit rugalmasabb, illetve te magad is rugalmas vagy.

  Az én gyerekem simán evett 2 óránként is bizonyos időszakokban, de sose kellett hazarohannunk etetésre. Legrosszabb esetben egy gyors szopi a mosdóban vagy a próbafülkében, aztán hazáig csönd van. Viszont eljutottam így egy csomó helyre, ahova egy óramű gyerekkel sose jutottam volna el.

 • 2010.02.12 16:35:52másutt

  asszem azt probaltam mondani, hogy ami az egyik anyanak elkepzelhetetlen, masoknak az elet resze. :)

  en is ugy csinaltam, mint te. iszonyuan rugalmasak vagyunk. es nagyon sok mindent ugy alakitottunk ki, hogy NEKUNK szuloknek legyen jo es jelentem a gyerek igy is jol elvan.

 • 2010.02.12 16:43:21másutt

  rath
  ertettelek, es azt probaltam mondani, hogy vannak ilyenek.

  kb 2 csajt (igazi, elo baratnot, nem blogosat :) le kellett raznom, gyerekestul, mert akarmilyen jo fejek voltak, nem birtam elviselni oket.
  mindig az volt veluk a "bajom" hogy minden a gyerek korul forgott es svajci orat lehett volna igazitani hozzajuk.
  es haza kellett vagtatni, mert X-ke delutan 2-kor eszik PONTOSAN.
  mert ok "hallottak" hogy a gyereknek kell a rendszeresseg.

  en a mai napig kiakadok, hogy anyak milyen szinten csinalnak 100% onfelaldozast, mert elhiszik, hogy az UGY KELL, anelkul a gyerek nem elne, vagy mittomen.

  a masodik hozzaszolasommal korrigaltam.

  ami valakinek elkepzelhetetlen, az egy masiknak "evvan".

 • 2010.02.12 16:44:00rath.dinen

  Hát igen, itt a szülők igényeiről is szó van.

  Én megőrülnék, ha pl az éves családi nagytalálkozóról vagy egy esküvőről azért kéne lemondanom (vagy a kezdés után 10 perccel lelépnem), mert a 2 éves gyerek megszokta, hogy pont akkor van alvásidő, és ha nem feküdhet le, akkor üvölt.

  A mi életmódunk mellett ez megvalósíthatatlan, pedig nem vagyunk nagyon pörgős partiarcok, csak az én családom napirendje nagyon elüt a párom napirendjétől. Hétközben nyilván inkább én diktálom az ütemet (de alkalmazkodunk azokhoz is, akikkel rendszeresen összejárunk, hogy társaságban is legyünk), hétvvégén meg az "apai vérvonal" dominál, és általában ilyenkor tudunk anyósékkal is összefutni.

  Plusz még most, hogy terhes vagyok, sokszor leeresztek, kicsit csúsznak a dolgok.

  Azért megnyugtatásul: a gyerek eszik, iszik, alszik annyit, amennyire szüksége van, nincs húzva-vonva, ha látjuk rajta, hogy inkább aludnia kell, akkor aludhat. DE hála istennek nagyon rugalmas.

  A mi élethelyzetünkben magunkkal csesznénk ki, ha stopperral időzítenénk a tennivalókat.

 • 2010.02.12 16:51:41csib

  2010.02.12 15:27:18bajor gizella

  Nem volt egy fáklyás menet a szülés, a saját blogomon olvashatsz róla:

  http://kapirgalo.blog.hu/2010/02/04/adel_erkezese

 • 2010.02.12 16:52:55csib

  Mindenkinek köszi a tanácsokat! Este jön a szirup, holnap meg a kendő. Ezen kívül homeopátiás bogyesz és tejszaporító teát is pihentetjük..
  Remélem működik.

 • 2010.02.12 17:00:27másutt

  rath.dien
  en aldom a sorsot egy bába jotanacsaert.
  a csaj azt mondta, hogy akkor is elvan a gyerek, ha otodiknek szuletik egy csaladba, es egy kesz rendszer fogadja, avagy az anyjanak dolgoznia kell... meg akkor is, ha korulotte ugralnak, mind a hulyek, es mindenki osszeszalad, es a szulok leejtik, ami a kezukben volt, ha fingik egyet.

  megigerte a 6 parocskanak, akik a felkesziton voltak, hogy a gyerek rendben lesz, ha elviszik etterembe a lefekvesi ideje utan es ott alszik a mozesaban.
  meg akkor is rendben lesz, ha az anyja nem megy sehova 3 evig.
  a gyerek lesz rendben igy is, ugy is.
  a hazassag, a baratsagok, az ep elme mar nem ilyen biztosan lesz rendben...

 • 2010.02.12 17:02:23Jávorka

  Csib

  A szoptatós tea simán lehet bűnös. Amikor ittam a fiam folymatosan durrogtatott. Csak puffogó viperának hívtuk. Ha szüneteltettem a teát, véget ért a kipufogás.

 • 2010.02.12 17:24:35cappu.chino

  2010.02.12 10:56:33Rosa Rugosa
  Nyugi van, Rosi!:)))

 • 2010.02.12 17:31:13csib

  2010.02.12 17:02:23Jávorka

  kár, hogy ízlik a tea, kellemes meglepi volt a málnaleveles borzalom után...

 • 2010.02.12 17:40:15cidre

  Csibnek: Nekem a most egy hónapos harmadiknál a kendő jött be, kár, hogy csak a harmadiknál fedeztem fel, sokkal kevesebb sírás van.
  Ismerősöknél a gyerek bebugyolálása jött be sírás ellen: takaróba, jó szorosan bugyolálták, még a kezét is, s tényleg elaludt (láttam).

 • 2010.02.12 19:08:51Zamat

  rath.dinen, áruld már el légyszi, h hol írtam a hagyom ordítani a gyereket dolgot, mert erre én is kiváncsi lennék, kérlek szólj ha megvan!
  egyéb iránt írtam én olyat, h te egy gonosz, szar anya vagy, mert nincs napirendje a gyerekednek? na ugye, akkor ezt a korábbi irkálmányt tudjam be annak, h dolgoznak a terheshormonjaid?:)))

  csib az infacol nagyon jó, mi is azt használjuk, remélem hamar megoldódik és minden ok lesz.

  na azért úgy látom a legtöbb kommentelő csak kialakított vmilyen napirendet a kölöknek:))))))))

 • 2010.02.12 19:18:14Zamat

  egyébként meg imádom amikor vadidegenek,akik sohasem láttak közlik velem, h mitől sír a gyerekem, bocsika de azt hiszem picit talán jobban tudom............., szóval állapodjunk meg abban, h hasfájós.

 • 2010.02.12 19:33:06farkasokkal tancolo

  Hát előbb utóbb kell a napirend, mert különben bedilizik az ember. Én legalábbis annak idején megőrültem volna, ha nincs kialakítva a két kicsivel (egyik kicsi másik pici, 1 év volt köztük) valamiféle napirend, amibe bele lehet fogódzni. Nekem ez volt annak idjeén a kapaszkodóm, hogy tudtam, hogy ekkor meg ekkor alszanak, akkor mást tudok csinálni, meg hogy fél nyolckor ágybadugás, előtte 7-kor fürdés, és a hiradót már meg tudom nézni a tévében anélkül, hogy állandóan ugrálnom kelljen.

  MOndjuk ők tápszeresek voltak, így nem volt probléma, hogy ha valahová megyünk, akkor ne ehessenek, sőt az alvás is abszolválható volt bárhol a babakocsiban. Hálistennek nem volt olyan mániájuk, hogy csakis elsötétített szobában csakis a saját ágyukban legyenek álmosak.

  És én is megőrültem akkortájt a sógornőmtől, akivel szintén nem lehetett beszélni, mert az enyémeknél 4 évvel idősebb gyerekei időbeosztásához volt minden szabva. De ő azóta is egy fapina.

 • 2010.02.12 19:34:18farkasokkal tancolo

  Az első hat hétben leginkább a hasfájás miatt szoktak sírni a babák, aztán jön valami ugrás, amikor már nem. Fiúk állitólag hasfájósabbak...

 • 2010.02.12 19:47:50Hűbele

  "MOndjuk ők tápszeresek voltak, így nem volt probléma, hogy ha valahová megyünk, akkor ne ehessenek, sőt az alvás is abszolválható volt bárhol a babakocsiban"

  Ft, ez az anyatejes babáknál pontosan ugyanígy van:-)))

 • 2010.02.12 19:57:04farkasokkal tancolo

  Hát Hűbele azért a 70-es évek közepén még nem volt ANNYIRA egyszerű mondjuk egy áruházban megszoptatni a gyereket, de még a játszótéren is kihívták volna az erkölcsrendészetet.

 • 2010.02.12 20:07:11cantaloupe

  Szerintem ebben a vitában soha nem lesz egyetemes igazság, mert ahány anyák vagyunk amennyi gyerekkel, annyiféle kapcsolatról, emberanyagról van szó.

  Másutt, írtad, hogy 8 hónapja csinálom...igen, így van, most viszont beállt egy 3-4 órás rendszer, úgy látszik, már egyenletesebben emészt.

  Én nem ítélem el, aki rendszert szeretne, anyámék generációjának ezt mondták az orvosok és nyilván nem ettől lett senki lelkisérült.

  Engem csak az szokott kiakasztani, ha valaki gyereket vállal és soha de soha nem a kicsi a prioritás. Olvastam pl. a Nők lapjában most futó Máté Krisztina-interjút. Rosszul lettem tőle. Lényege az, hogy rácsodálkozik, híradó hiányában örül neki a gyereke, hogy a szülei hozzák el oviból, a 2 éves kislánya meg annak, hogy le tudja fektetni, mert nem este esik haza. Jéééé!

 • 2010.02.12 20:14:42másutt

  szerintem ez nem vita.....
  mindenki ugy csinalja, ahogyan tudja, es mindenki azon izel, hogy vajon a masik hogy birja (ferj nelkul, nanny nelkul, kocsi nelkul, idobeosztas nelkul, nagyik nelkul, stb stb)

  a vegeredmeny, hogy a legtobb gyerek egesz jol felno, igy is ugy is.

 • 2010.02.12 20:15:07nyúlmama

  Panzej, Palkó zabálnivaló!
  egyébként a fiam sem akart elfogadni semmilyen főzeléket eleinte-holott tápszert is kapott 3 hetes korától.És az ölben etetésről:én ölben kezdtem...Ugyan úgy a hajamban landolt a kaja, mert egy kanál, egy ujjszopás, egy ujjki, azzal a lendülettel kente a hajamba a kaját.Aztán olyan kajás lett, hogy ne tudjátok meg, gurult egy évesen, és kaja nélkül istenkísértés volt vele bárhová elmenni még 6-7 évesen is.
  Cantaloupe, a cikken én is kiakadtam,főleg az irritál, hogy ilyenkor mindig valahogy az jön le, hogy hát tulajdonképpen ő nem is akarta így, de hát így adódott.Holott dehogynem , az ő döntése volt gondolom, hogy december 24-én ő vezesse a híradót.

 • 2010.02.12 20:16:29nyúlmama

  Bocsi, az eleje nem ide lett szánva.

 • 2010.02.12 20:46:59tarkabab

  a lovas offhoz:
  lovakkal volt egy aranyos közvetett élményem. Amikor Ukrajnában volt az a nagy árvíz vagy 10 éve, egy ottani iskolából jöttek a fiamék iskolájába a gyerekek és itt laktak családoknál 1-2 hétig. Nálunk is lakott egy Fegya nevű kisfiú és annyira más világ volt, mintha legalább is másik kontinensről jött volna. Otthon voltak lovaik, neki is volt saját lova és amikor olyat játszottak a fiammal, hogy egymás várát be kellett venni, ő azt mondta, nem kér autókat csak lovakat. A fiam belement, hiszen egy autó mégis csak erősebb, mint egy ló. Aztán kiderült, hogy azért, mert az autóhoz ember is kell, a lónak meg elég füttyenteni és azt csinálja, amit akarsz :) A fiam így aztán jól pórul járt, mert nem használhatta az autóit vezető nélkül, Fegyának meg emberszámba mentek a lovai :)
  Szegénynek egyébként annyira hiányzott az a természetközeli élet, hogy amikor valami magas hangon zúgott a panelben, könnybe lábadt a szeme, hogy "tücsök!"

 • 2010.02.12 20:52:59másutt

  cantaloupe, elolvastam a cikket, megkerestem, mert szoba hoztad.
  en nem lettem rosszul.
  sokmillio no ezt csinalja. mert muszaj neki. van, aki azert, mert nem muszaj neki.

  anyam, hosszu es bonyolult okoknal fogva soha nem nevelt. a korhazbol egyenesen a nagyszuleimhez vitt, es ott laktunk egyutt. amikor 3 honapos voltam, bolcsibe kerultem.
  muszajbol.
  az egy utopia, hogy akkor (70-es evek, Budapest) ez nem volt igy sehol. anyam legtobb kolleganoje akkor ezt csinalta. par gyerek hetesbolcsiben volt es csak a hetvegere vittek haza. en mazlista voltam, mert nem. estenkent szereto, meleg kuckoban voltam, ha nem is anyammal tul sokat.

  ennek ellenere, attol fuggetlenul, hogy nem idealis a kapcsolatom az anyammal, egesz jol elvagyok. nem lettem elhullott ember. felso vegzettsegem van. karierem. onfenntarto voltam a gyerekig. harmonikusak az emberi kapcsolataim. sok baratom van. egy nagyon jo kapcsolatban elek (elotte 3 min 3 ev+ kapcsolatom volt 'rendes' pasikkal, egyik sem vert :)
  jo anyanak erzem magam (akinek megadatott, hogy mas utat valasszon)
  az anyasag sok mindent elokapart az anyammal kapcsolatban, de ez mindenkinel igy van.
  jobb a kapcsolatunk, mint sok mas ismerosomnek, akikkel otthon voltak 2-3 eves korig.
  van drogos, lezullott, kapcsolatokra alkalmatlan ismerosom, akivel otthon volt szereto anyja.

  szoval azert nem kell olyan gyorsan "hanyni".
  csak mert az anya nem furdeti a gyereket minden este maga es nem viszi oviba maga.
  nem kell itelkezni.
  sokmillio ilyen van.

  csak a gyari munkast, meg az egyetemista csajt (akibol itt van vagy 15 a Porontyon, ahol a nagyinal van agyerek vizsgaidoszak alatt), meg az ejszakas novert felmentjuk a biralat alol a "celeb" meg haaaat, hulyepicsa szaranya.

 • 2010.02.12 21:05:27Hűbele

  2010.02.12 19:57:04farkasokkal tancolo

  "Hát Hűbele azért a 70-es évek közepén még nem volt ANNYIRA egyszerű mondjuk egy áruházban megszoptatni a gyereket, de még a játszótéren is kihívták volna az erkölcsrendészetet"


  Ft, a lefejt tejet már akkor is lehetett cumisüvegben adni. Pont mint a tápszert.

 • 2010.02.12 21:22:08farkasokkal tancolo

  Nade Hűbele mi van ha akkor cumizavaros (vagy mi) lesz a gyerek? :-)))

  Másutt: én éppen ezt akartam írni, hogy mit csináltak azok az anyák, akik 3 műszakban dolgoztak? Mit csináltak a szinészek gyerekei pl? (na jó elismerem, hoyg sok szinész gyreek el van baszva, de nem emiatt...) Annak idején én pl a Kútvölgyi Erzsébettel láttam egy riportot, és ő is mesélte, hogy hát ők rendhagyó család, mert nem reggel megy dolgozni hanem este, és ha van egy olyan este amikor ő fekteti le a gyerekeket akkor az nekik egy különös ünnep.

  Az élet sokszínű, és a "jó anyság" nem attól függ, hogy este én mondok e neki esti mesét.

 • 2010.02.12 21:34:50másutt

  az az igazsag, hogy nem felhotlen a viszonyom anyammal, de ez egy sokkal komplexebb kerdes, mint hogy ki tett agyba.

  a "celebeket" szeretjuk biralni ugyanazokert a dolgokert, amikert Atlagne Annara csak ralegyintunk (pia, melo, depresszio, stb)
  es mivel olyan keves relative a "celeb", az elkuralt emberek 99%-at Atlagne szulte, aki valiumra pialt, es 3 ev gyes utan kurta el az eletet, nem egy 3 eves tv szappanopera alatt.

 • 2010.02.12 21:57:24Hűbele

  Ft, onnantól kap tápszert;-)

 • 2010.02.13 00:13:40bajor gizella

  mäsutt te tökre hasonlitasz anyukämra lelkileg.
  te oroszlän jegyü ember vagy ugye?
  -nem en se hiszek benne. persze:)
  räm a "bölcsis" evek alatt a nagymamäm vigyäzott mig anyäm tanult. anyukäm meg köztem nagyon kicsi a korkülönbseg. egy orat is elbeszelgetünk ugy hogy senki se mondanä meg hogy az anyäm. azt hiszik barätnök vagyunk. es nekem meg az van az agyamban, hogy a nagymamäm az aki mäsnak az anyukäja. de ettöl meg en se erzem magam szerencsetlennek, se lelki torznak, csak mert mäshogy alakult a dolgok menete. anyukäm nem szeretett fürdetni, meg ha elestem biciklivel azt mondta kelj mär fel, nem fäj. es akkor van az, akit meg tutujgattak egy eleten ät, es nem mer kimenni egy evre külföldre, mert hät mi lesz a barätokkal, meg tul nagy falat.

 • 2010.02.13 00:14:21bajor gizella

  a Mannababa, meg annyira aranyos...vägyakozo sohaj.

 • 2010.02.13 09:25:32Brumibaby

  gizella, ahhoz képest, hogy nem hiszel benne, a másik posztnál meg épp most olvasom a kommentedben, hogy megfelelési kényszeres mérleg vagy, mármost lehet, hogy aaktuálisan a horoszkóphívők kommentelnek itt jobban, s nekik kellene megfelelned?

  (Ne vedd a szívedre, csak ezt nem hagyhattuk ki mi, a világhoz ambivalensen viszonyuló ikrek, akik amúgy nem hiszünk a horoszkópban)

 • 2010.02.13 10:45:35Chang Yai

  mindig összezavarodok ezektől a hetvenes évekbeli történetektől, én 76-os vagyok, húgom 78-as, anyukám öt évet zsinórban otthon volt velünk, nem káder, semmi flanc, hivatalnok volt egy húsüzemben, utána protekcióval tudtak csak negyvenediknek benyomni egy óvodai csoportba, olyan tömeg volt.
  a hetesbölcsi meg hathetes szülési szabadság azok a nagymamám horrortörténetei az ötvenes évekből.
  szóval nem értem.

 • 2010.02.13 11:22:35másutt

  Chang Yai
  Marpedig a hetvenes evek elejen bizony volt. Anyam orvos volt.
  Azert Magyarorszag ne egy 20 lelkes kis falu, nem kell osszezavarodnod, lehet, hogy egy budapesti orvosegyetemi dolgozonak mas bolcsis (vagy szakma) lehetosegei voltak, mint egy mas varosi (vagy falusi) gyari alkalmazottnak.
  Most SINCSENEK ugaynazok a lehetosegek mindenkinek.

 • 2010.02.13 11:52:16bajor gizella

  jaj brumi, tudom a tipusodat, a férjem is ikrek:))
  nálam fellángolásszerűen működk a horoszkóp. ha meglátogat a jós-nem röhög:)), bár én is azt tenném- akkor egy pár napig élénken él bennem amiket mond a különböző holdakról, meg rólam. és akkor hiszek benne. lehúz rólam mondjuk 30 eurót, és közli hogy bár most nagyon fáradt vagyok, és menekülök a stressz elöl, higgyem el minden rendben lesz. és én meg elhiszem. mert olyan a személyisége, vagy mert jól megtanulta ezt így szogerálni, nem tudom.
  én ugye majdnem pszichológus lettem, és kábé annyira hiteles a pszichológián belül nem egy elmélet, amiben igen nagyon hisznek, csak nincs akkora marketing. oldalszéllel mindenben képes vagyok hinni, ami magamra vonatkoztatva helytálló.pont mint a gyerekek:)

 • 2010.02.13 11:55:21bajor gizella

  a férjem meg az a tipus, aki elolvassa az általános horsozkópot az ikrek jegyről, látja hogy szétszórt, rendetlen, kettős énképű, meg hogy szenzációs dplomata író, próféta meg ilyenek. mit emel ki? na mit? természetesen a prófétát, meg az írót. de úgy, hogy jé, én pont egy író vagyok. akkor lehet hogy próféta is vagyok. rohan két kört ezzel a boldogsággal meztelenül a lakásban, és szétobbálja azt a maradék összeszedett holmiját is...

 • 2010.02.13 19:04:21csib

  Jelentem, hogy kendőben nyugizik a kiscsaj!!! :))

 • 2010.02.13 20:19:41Zamat

  ez jó hír csib hurrá-hurrá, anyahiánya volt, már ugy hozzád nőtt a 9 hónap alatt:))))))))

 • 2010.02.13 20:33:39kandi

  csib: szuper! Maradjon is így :)))
  Zamat: neked pedig minden beszólásom ellenére köszi a szoptatás közbeni pelenkázós tippet. Megjegyeztem, hátha majd két hónap múlva alkalmaznom kell. :)

 • 2010.02.13 21:34:52Rosa Rugosa

  Hát ehhez a horoszkóp témához.
  Szerintem nagyon fontos az, hogy ki hisz benne. Csak egy kicsit is.

  Schmidt Éva néprajzkutató jut róla eszembe, aki a hantik és a manysik között élt a 90-es években.
  Egyszer hallottam vele egy rádióriportot, amiben arról beszélt, hogy egy ilyen kicsi és egy szellemű közösségben az általunk babonának vett dolgok bizony milyen szinten működnek. Pontosan azért, mert a közösség maga egy egészet alkot.
  Nagyon érdekes volt.

1 | 2 | 3 | 4 | 5

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta