SZÜLŐSÉG

Terhesnapló 5.0: Angliában angolkór fenyegeti a kismamát?

2010. február 10., szerda 08:19 |

17. hét

+ 4 kg

Az NHS vizsgálataim, amelyekre még mindig járok a privát orvosom mellett is, a következőképpen vannak beosztva: ha nincsen rendellenesség, panasz vagy ok az aggodalomra, akkor 4 hetente lát valaki az első, 12. heti vizsgálattól a 32. hétig, és utána a szülésig 2 hetente. Jelenleg 4 hetente hol a körzeti orvoshoz, hol az NHS bábához kell mennem. Azaz mindkettő 8 hetente lát csak. A jelenések alatt vizeletvizsgálat és vérnyomásmérés van, alapos kikérdezéssel tarkítva. Ezen kívül a bába meghallgatja a magzat szívverését, kitapogatja a méhemet, és a későbbiekben megméri majd annak méretet is.

Hüvelyi vizsgálat, ultrahang, vagy mérlegre állítás nincsen, a súlyomat a legelső látogatás alatt bemondásra elhitték, azóta nem foglalkoztak vele. Volt viszont egy nagyon alapos vérvizsgálat pár hete, 6 kémcső vért vettek le tőlem. Amiről valaha hallottam, hogy vérben nézni lehet, az HIV-től a kizárólag afrikai származásúakat sújtó genetikai rendellenességekig, azt mind megnézték. Amikor a héten a körzeti orvoshoz kellett mennem, átnézte velem a 12 oldalnyi nyomtatott eredményt, és azt sorról sorra megvitattuk. Szerencsére minden a legnagyobb rendben volt az értékekkel, és minden ideálisnak találtatott, két látványos kivétellel.  Ezek viszont annyira váratlanul értek, hogy alig hittem a fülemnek. Kiderült ugyanis, hogy nem csak kicsit alacsony a tartalék vas mennyisége a szervezetemben, de D-vitamin hiányban is szenvedek.

Nekem van vitaminhiányom? Nekem, aki szorgalmasan minden nap terhesvitamin-hegyeket szed, és olyan nagyon odafigyel arra, hogy mit eszik, hogy megijed, ha délután négykor eszébe jut, hogy még nem evett aznap elég állati eredetű fehérjét és friss zöldséget? Mint a jeles tanuló kisgyerek, aki hitetlenkedve nézegeti élete első kettes aláját az ellenőrzőjében, úgy bámultam a piros filctollal bekarikázott számokat a leleten. Még soha semmilyen vitaminhiányom nem volt és a vérszegénységet is csak hírből ismerem. Az orvosnőtől, aki gyanakodva méregette hófehér arcomat, kaptam egy receptet vasra és D-vitaminra, valamint egy kedves figyelmeztetést arról, hogy a D-vitamin hiánya súlyos következményekkel lehet rám és a magzati fejlődésre. Elmondta, hogy a pirulák bevételén kívül próbáljak meg minél többet a szabad levegőn tartózkodni, hogy nap érhesse azt a keveset, ami a télikabátomból, meg a sapka alól kilátszik, és egyek minél több húst és leveles zöldséget a vaspótlás miatt.

A rendelő melletti patikában kiváltottam a bogyókat, és azt csináltam, amit minden más kockafejű kismama 2010-ben csinált volna, rohantam haza guglizni. A sötétszürke ég alatt. Mert nap persze sehol nincs ilyenkor Londonban. Ahogy egyre többet összeolvastam a D-vitaminról és annak hiánybetegségeiről, úgy értek egymás után a meglepetések.  Szerettem volna azt hinni, hogy elég sokat tudok a vitamin-témáról, de be kell, hogy valljam, a D-vitamin fontossága valahogyan nem tudatosult eddig bennem. Pedig egy létfontosságú vitaminról van szó, ami nem is csak egy vitamin, hanem egy gyűjtőnévvel takart vitamincsalád, azonos biológiai hatású, de kémiailag egymástól különböző vegyületek tartoznak hozzá.

A legismertebb hiánybetegség az angolkór (amit az angolok természetesen nem angolkórnak, hanem "rickets"-nek hívnak), a csontok meglágyulása, ami Európa szegényei között főleg a XX. század elejéig volt gyakori, súlyos D-vitamin hiány esetén. De az elmúlt pár évtizedben azt is bebizonyították, hogy az alacsony D-vitamin érték a szervezetben szinte minden betegség kockázatát megnöveli, a rákét, a szív és keringési betegségekét, a magas vérnyomásét, az agyvérzését, a csontritkulásét, és a meddőségét, többek között. A terhes nőknek különösen vigyázniuk kell, mert az alacsony D-vitamin szint a terhesség alatt nemcsak a magzat csontozatának fejlődésére van egy életre szóló rossz hatással, és megnöveli annak esélyét is, hogy a gyermek később cukorbeteg lesz (1-es számú cukorbetegséggel), de megnöveli a terhesség alatti vaginális fertőzés esélyét, és a császármetszés előfordulását is.  Ennek ellenére, különösen a téli hónapok alatt, az Európaiak közel fele nem jut elég D-vitaminhoz, és ez Észak-Európában a legsúlyosabb. Hiszen legfontosabb forrása ennek az anyagnak a természetes napfény, ami a megrövidült napok és a testünket betakaró téli ruhák miatt nem éri el a bőrünket. Nagyon kevés élelmiszerben van elegendő D-vitamin, ezek között vannak az úgy nevezett olajos halak, mint a hering, a lazac és a tonhal. Régebben csukamájolajat adtak a gyerekeknek olyan helyeken, ahol a halfogyasztás és az elegendő napfény nem voltak elérhetőek. Ma már nem divat a csukamájolaj, és részben ennek köszönhetően, részben annak, hogy a gyerekek egyre kevesebb időt töltenek a szabad lég alatt, és egyre többet a képernyők előtt, az angolkór újra megjelent a Szigetországban. Na, mindezt elolvasva sikerült alaposan beparáznom.

Bár napi 10-15 perc napfény az arcomon és a karjaimon elegendő lenne ahhoz, hogy a vitaminhiányom teljesen megszűnjön, ez szinte elérhetetlen most számomra. A napot nem láttam hetek óta, és még valószínűleg jó pár hónap elmúlik, mire ujjatlanban mászkálhatok odakinn. Mint ahogyan a minap megtudtam, az ablaküveg sajnos kiszűri az ultraibolya sugarakat, amik hatására a D-vitamin termelődne. Maradnak így a frissen felírt bogyók, a terhesvitaminom, és az az egy-két pillanat, amit a nap sugaraiból el tudok kapni párnaponta, amikor véletlenül éppen kinn tartózkodom, amikor a felhők nagy kegyesen egy pinduri rést hagynak maguk között. De hogyan történhetett ez velem, amikor egy kiváló magzatvédő vitamint szedek, megállás nélkül, több, mint egy éve? Olyat, amiben állítólag minden benne van, amire szüksége van babának és mamának. A dobozon lévő listán ott virít a D-vitamin, és az, hogy "az ajánlott napi adag 100 százaléka". Akkor mi nem stimmel?

A gyógyszerek és a vitaminok sokunk számára bizalmi dolgok, és mint nagyon sok más idegenben élő kismama, én is külföldről hozatom a magzatvédő  vitaminomat, egy olyat, amiben megbízom. Érdekes lenne egyszer azt megvizsgálni, hogy is van az, hogy az Angliában élő magyar kismamák a nagykörúti gyógyszertárból hozatják látogatóikkal a Béres Gravidát, az Elevitet és a és a gyerek lázcsillapító kúpját, amíg a Magyarországon élő külföldi kismamák postán küldetik maguknak a "hazait" az Egyesült Királyságból, vagy egyéb országukból. Ezt biztosra tudom, mert a határok közötti fuvar mindkét oldalán álltam már. Én a vitaminomat az USA-ból küldetem, mert ott találtam meg "az igazit". Ez a termék sem hányingert, sem szorulást nem okoz nekem (ezek a magzatvédő vitaminok főbűnei), viszont kivirulok tőle, nagyon jó lesz tőle a hajam és a bőröm, még akkor is, amikor a terheshormonok nem fejtik ki áldott hatásukat a hámrétegre, mert nem vagyok terhes. Vitamint külföldről hozatni nyilvánvalóan sok hűhó semmiért, de nagyon sokan megtesszük. Napi 3 gigászi méretű tablettát gyúrok le belőle, mert annyi az adag, és eddig szentül hittem, hogy az elég. De most megtudtam, hogy nem az.

A rejtélyre a megoldást egy "ír tudósok" cikk nyújtotta, amit a múlt ősszel publikáltak Belfastban. A kutatócsoport azt vette észre, hogy az Európa északi felén élő kismamák, akik kevés napfényhez jutnak télen, a terhesség miatt megnövekedett D-vitamin szükségletüket nem tudják fedezni akkor sem, ha terheseknek ajánlott multivitamint szednek rendszeresen, bármelyik márkát. A multivitaminok és az itt viszonylag magas halfogyasztás ellenére vérük D-vitamin tartalma a terhesség alatt így sem nem elég magas. És ez volt a heuréka pillanatom. A terhesvitaminomat felmenthettem az alkalmatlanság vádja alól.

A hét eleje óta szorgalmasan kapkodom a csúnya bogyókat, most már naponta ötöt: hármat a magzatvédőből, egyet a vasból és egyet a D-vitaminból. Várom, hogy a nap kibújjon a felhők mögül, bár az 5 napos előrejelzés 5 nap esőt és folyamatos felhőtakarót jósol. Ezen kívül még több olyan ételt próbálok enni, aminek vastartalma magas: marhahúst, baromfit, tojást, mogyoróféléket, spenótot, babot. Egyelőre vérszegény nem vagyok, de ha esetleg császármetszésre kerülne sor, az orvos szerint nagyon fontos, hogy legyen tartalék vas a szervezetemben. Remélem ezzel megtettem mindent a megfelelő vitamin és ásványi anyag-szintekért. Mert ha nem, én nem biztos, hogy örülnék további színes, büdös bogyóknak. Ha ez sem elég, én azt hiszem elvitetem magam nyaralni valami napos helyre. Ennél jobb kifogásom az életben nem lesz többet úgysem.

Másutt

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.02.11 12:33:12bajor gizella

  másutt...én is pontosan ezt érzem jelenleg, csak itt akkora kurva hó van, hogy nem jár pontosan a villamos, ami azért itt elég nagy szó.
  olyan fura lesz az ember lelkiállapota ilyenkor. talán negyed órát is töprengenem kellett mire rájöttem hogy most az elöbb ébredtem, akkor az eddig dolgok sztornó mert csak álom volt, és most akkor hol vagyok valójában. én abbahgytam a dohányzást, platinaszőkére festettem a hajamat, vettem egy Dolce és gabbana táskát. ki ez a nő itt velem szemben a tükörben???

 • 2010.02.11 12:36:41Ribizlee

  figyi Silver, most egy kicsit sajnálgass engem a 30 centi hó miatt, én meg majd sajnálgatlak nyáron a 30 fokban. deal? :-)
  esetleg hozzásajnáljuk majd az évszaknak megfelelően Másuttot és Menit.
  még valaki? :-D

 • 2010.02.11 12:37:06másutt

  Silver, nem a (3-5 fokos) borus-esos tel itt a legfobb baj, hanem hogy nincs mit varni. a 15-20 fokos nyar, esovel, az a baj.
  tavaly a gyerekem nyari ruhait, aranyos kis fodros mizeket csak Magarorszagon tudtam raadni. itt vegig farmerben, felcipoben es kis pulcsiban jarattuk!
  vettem neki egy alomszep feher szandalt kis ezust viragokkal augusztus legelejen, amikor Magyarorszagrol visszajottunk. ketser vette fel, abbol az egyik a szuletesnapja volt, oktoberben, egy ruhaval.
  mindig tul hideg volt egy szandalhoz. :((

 • 2010.02.11 12:38:18másutt

  BG, egyebkent en is SF-ben laktam. 15 evig.

 • 2010.02.11 12:39:15Laliath

  Ribizlee
  hát, ha kicsit engem is megsajnálgattok a hó és hideg miatt, én is szívesen sajnálok bárkit az épp számára kényelmetlen időjárás miatt :D

 • 2010.02.11 12:40:03bajor gizella

  óh nem a cikiségből írtam a kódot. így szoktam meg. furcsa ez mert aki egyházi iskolába jár, az napi szinten kapcsolatba kerül a vallással, és egy idő után természetesen beépül a beszédébe.
  én nem szégyenlem hogy "zsé" vagyok, még adót is fizetek utáa, mert kitöltöttem a rublikát.
  amikor rájöttem, nagy szemétnek tartottam az őseimet, hogy nem voltak képesek elmodnani, vagy gyátalán bármit is megtanítani ebből a dolgoból, tekintve hogy még rabbi is volt a családban, szóval nem csak ilyen féligmeddig tempóval nyomták az öregek.
  aztán megértettem. nagymamámnak poszttraumás stressze van ezzel a témával kapcsolatban. elkezd kiabálni meg remegni ha valaki felhozza neki a témát családilag. ha a tévén megy, azonnal átkapcsol, vagy teljesen ledermed, és percekig nem bír megszólalni.
  aztán én gyerekkoromban nagyon sokat voltam vele, és anyámék nem akartak bajt belőle. ezért nem szóltak.

 • 2010.02.11 12:40:17Silverveil

  15-20 fokos esős nyár, igen, kérem, szeretném.
  A szandál az amit a világon a legkényelmetlenebb viseletnek tartok, nem bírom a rövidujjú ruhákat. Irány Anglia! :))

 • 2010.02.11 12:40:50Ribizlee

  Laliath, felveszünk a listára szívesen :-)

 • 2010.02.11 12:42:19Silverveil

  Azt egyébként teljesen megértem, hogy rossz lehet, hogy nincs mit várni. Én pl az őszt imádom, az első igazán hűvös napot a kánikula után.

 • 2010.02.11 12:44:03Silverveil

  Na most nagyon sok szeretettel gondolok Ribizleere és Laliathra, mert nem jön be nekik a hideg. :)
  (Igaz most kicsit én is fázom, mert vizes a zoknim és megint nincs fűtés, dehát evan, én akartam telet)

 • 2010.02.11 12:44:07greencurse

  A vitaminokkal végeztek egy felmérést: az áruházban a polcokról levettek ugyan olyan termékből többet, és nem volt mindegyikben ugyan olyan a vitamin mennyiség. Ezt az élettan/anatómia tanárom mesélte el nekünk: nem tudnak egyformán tenni mindegyikbe...

  A vitamintúladagolással viszont vigyázz: lehet, hogy ezekből a készítményekből a D nem elég, de a többi, ami benne van, okozhat súlyos gondokat: főleg a zsírban oldódók, mert azok raktározódnak. De például a kukorica túlzott fogyasztása is káros, mert (ebben nem vagyok most egészen biztos) gátolja valamelyik vitamin vagy ásványi anyag felszívódását (vagy a csontokhoz, vagy a vashoz van köze).
  Sajnos a neten nincs fent ez az előadás :(.

 • 2010.02.11 12:49:43bajor gizella

  másutt, én nem voltam olyan sokat, inkább Berkeleyben töltöttem több idő. de mielött odaköltöztünk volna, bent laktunk az igazi gettóban:)) az isadora duncan és a market között mindig sorokban álltak a tűcserére, meg egyéb ilyen szociális segílyekre, rendőrök kordon minden:)
  azt hittem az egész város ilyen, tekinve hogy az elötte való éjszakát Oaklandbe töltöttük, szintén valami hasonló környéken:)
  mondtam is a zuramnak hova hoztál te engem a pokol legmélyebb bugyrába vagy mi?
  de aztán megszoktam, csak az volt fura hgoy fa szik nem engem hanem a zuramat hesszelték.

 • 2010.02.11 12:55:40Veg_

  2010.02.11 12:18:01bajor gizella
  A trekes az egyszerü és logikus :) De ezeket még sose hallottam :( Nálunk egyszerüen azt mondják: zsidó, református és katolikus... Biztos nagyon elmaradottak vagyunk :-P

  Meni: mondjuk nem értem a kódolást :) Attól még a zsidó zsidó marad, ha annak hivják, ami, nem? És mi a baj a zsidóval? Ez nekem olyan kódolás, mintha orizatriznyáknak hivnák az oroszlánt, és vatelinlobogónak a vaddisznót :)

 • 2010.02.11 12:57:56Veg_

  2010.02.11 12:31:00Silverveil
  Eszerint elértem a célom, nevetni jó :) Bár ha még soká lesz ez a szürke izé a köddel és hóval, akkor olyan depi fog el, hogy még a végén öngyi leszek...

 • 2010.02.11 12:58:25R2D2 & C3PO

  Hát igen. Ha figyelembe veszem, hogy az influenza-járványok általában tényleg tél végén vannak, akkor hihetőnek tűnik.
  Csak az a problémám ezzel, hogy nem csak a D-vitaminból kevés ilyenkor, hanem minden másból is. Lassan csak leveszöldséget árulnak a piacon...

  Bár, aki eszik húst és belsőséget, annak talán ez nem akkora gond...

 • 2010.02.11 12:58:56bajor gizella

  veg, ne görcsölj, írtam fljebb hogy egyházi suliba elég mindennapos a becézés, mert minidg használtuk ezeket. és ott ragadt rám.

 • 2010.02.11 13:00:10másutt

  Bush&Leavenworth, Orinda, Oakland Hills, Treasure Island. :D

 • 2010.02.11 13:01:42Veg_

  Nem akar valaki cserélni? Ugy fél méter eltakaritatlan havas várost cserélnék dögmelegre, szandira, napsütésre. :)

 • 2010.02.11 13:04:46nudlo

  OFF leszek:

  HAJRÁ MÁSUTT!
  HAJRÁ MÁSUTT!

  ON:D

 • 2010.02.11 13:05:25bajor gizella

  a Ti-t ismerem, lakott ott egy operaénekes haverunk:)
  egy nyarat Santa Barbarában nyomultunk, hát életem egyik legjobb nyara volt.
  nem csak a táj hiányzik, meg az éghajlat, hanem a kaja is. lehetett enni fris gyümölcsöt minidg, halakat, shusit, meg ilyesmik. itt is van minden, de semminek se íze se bűze. hízok is, mert csak péksüteményt eszek egész nap, mert más nem ízlik. most is vettem egy mozzarellás salátát, hát van benne csemegekukorica-amit amúgy szeretek, de egy mozzatrellasalátában??-meg pár fonnyadt paradicosm.

 • 2010.02.11 13:05:49másutt

  ez miert lenne OFF? Ez a kedvenc tamam! :D
  sut a nap, megyek ki, szep az elet.

 • 2010.02.11 13:07:10bajor gizella

  veg, hallod, itt is fél méter a hó de már csak szandált lehet kapni a boltban:)
  meg balerinát:)
  tököm kivan, hogy szétment a csizmám, aztán leértékelve van még ilyen moon walk csizma, hát köszi de nem:)
  aztán meg balerina.

 • 2010.02.11 13:11:48másutt

  BG
  Mint ahogyan Tom Cruise es becses neje bebizonyitjak, a ballerina cipo teljesen elfogadhato viselet sarban, hoban es latyakban.
  egy 3 eves gyereknek is!

  eros idegzetueknek:
  http://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-1250054/Suri-Cruise-risks-frozen-toes-mum-Katie-Holmes-brave-snow-blizzard-New-York.html

  Ettol a kettotol mashol mar elvinne a gyereket a GYIVI, ezekre nem lenne szabad eleven emberfiokat bizni, sosem oltoztetik fel azt a szerencsetlent!!!
  Utalom oket. Szornyuek.

 • 2010.02.11 13:14:37Silverveil

  Szóval a listára Ribizlee és Laliath mellé felveszem Másuttot, Bajor Gizit és Veget is:)

 • 2010.02.11 13:17:30bajor gizella

  nem is tudtam hogy ez a gyerek már ekkora:)
  amúgy én itt láttam egy ilyen gyivi gyanús anyát, a kurva hidegve vártuk a villamost. a nőn pufikabát, sapka sál, a babakocsiba alvó 2 év körülin meg farmerkabát, meg egy pokróc. teljesen meg volt lilulva a gyerek, nem bírtam meg megkérdeztem hgoy nem fázik ez a gyerek, erre fogta aztán egy kicsit jobban betakarta a pléddel. hát nem ezt a reakciót vártam volna...

 • 2010.02.11 13:19:15bajor gizella

  silver, itt fénysebességgel-keresztbe- esik a hó. nincs ember aki ezt szereti:)

 • 2010.02.11 13:23:19Silverveil

  Emlékszem 1999-ben február közepén mekkora hó volt, lehet, hogy oda tartunk most is.
  Az utcánkban két hókotró felakadva, a havat kamionnal szállították üres telkekre, tömegközlekedés 0, Apukám ellopottnak hitt biciklije pedig tavasszal kiolvadt :))

 • 2010.02.11 13:23:34másutt

  Ezek mindig ezt csinaljak.
  Ezek a kepek 6 celziuszban keszultek a szandalos, zokni nelkui gyerekrol:
  http://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-1231452/Suri-Cruise-ventures-chilly-night-bare-legs.html
  Ez meg magassarkuban, csupasz labbal az esoben, vazze:
  http://www.dailymail.co.uk/debate/article-1229393/Suri-looks-adorable-thats-heels-horrid.html

 • 2010.02.11 13:25:54mazsola84

  Katie Holmes egyértelműen nem normális, de elég sok mindenemet odaadnám azért a táskáért. Valszeg annyiba kerül, mint a kocsim.

 • 2010.02.11 13:32:47bajor gizella

  mazsola, én meg vettem jópár igen luxus darabot az itteni luxussecond handekből, de nem vagyok velük boldog.

 • 2010.02.11 13:38:52Sanima

  ez a Katie Holmes tényleg egy idióta barom.

 • 2010.02.11 13:38:53mazsola84

  Azért nem vagy velük boldog, mert szarok, vagy szimplán azért, mert egy táska nem boldogít?

 • 2010.02.11 13:39:56mazsola84

  Mármint miért nem vagy velük boldog? Szarok vagy csak szimplán nem izgatnak az ilyen cuccok?

 • 2010.02.11 13:40:01Sanima

  Kb. lenyomnék neki 2 pofont, de azért a kislányért szerintem már mindegy sajnos...előre látom, hogy egy paris hilton-szerű elbaszott felnőtt lesz belőle.

 • 2010.02.11 13:40:26mazsola84

  Na 2x.

 • 2010.02.11 13:46:32bajor gizella

  mazsola, az az igazság hogy imádom a szép holmikat, és mindig vágytam utánauk. most lett egypár, puszta pótcselekvésből, önjutalmazásból. a second hand ugyan nem drága, de azért nem egy new yorker. szóval bűntudatom van, és azt mondogatom hogy pr éve biztos kirándulni mentem volna belőle, vagy színházbérlet vagy ilyenek, most meg gondolkodás nélkül megveszem, mert ez itt státusz, és itt imádják költeni a kurvára jól összespórolt pénzüket. mindnekin lógnak a márkás holmik, és kutyába se vesznek ha rajtad nincs semmi ilyesmi. korábban röhögtem ezen, de kezdek felnőni, a saját dolgaimat kitaposni, és kezdek rájönni hogy máshogy nem megy. nyomulok a versaccséban aminek gyíkbőrőből van a mandzsettája, és átkozom a napot amikor ez elkezdődött, mert itthagyni nem tudom, élvezni meg még nem sikerült.

 • 2010.02.11 13:48:34bajor gizella

  tudom hogy szánalmas "pcsiogásnak" is fel lehet fogni mint mindent.
  nem vagyok elégedetlen. örülök egyrészben annak hogy kezdek valamit, és hgoy megy a maga béna kezdeti stádiumában. de fogalmam sincs hogy ki vagyok az az igazság.

 • 2010.02.11 13:59:39keke80

  Na, Bajor Gizella, akkor kezet foghatunk... Regensburgban keresem a hó tetejét...

 • 2010.02.11 13:59:52mazsola84

  Gizi, ennek meg van az az előnye, hogy kitalálod, hogy a teveszar mondjuk mekkora luxus cucc, elkezded árulni, és mindenki venni fogja, mint a cukrot, csakúgy sznobságból, te meg jól megszedheted magad a hülyéken :)))

 • 2010.02.11 14:21:11loreal

  mazsola, milyen táskáról beszélsz?? Én vagyok ennyire vak?

 • 2010.02.11 14:30:22mazsola84

  az első linkre, amit Katie Holmes-ról belinkelt és van nála egy ilyen bézs színű táska, az nekem bejön nagyon.

 • 2010.02.11 14:32:07mazsola84

  http://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-1250054/Suri-Cruise-risks-frozen-toes-mum-Katie-Holmes-brave-snow-blizzard-New-York.html

 • 2010.02.11 14:35:39Kirszta

  Szia Másutt!

  Ne haragudj, de tudnál nekem segíteni hogyan lehet privát orvost találni terhesgondozáshoz Angliában? Ahogy eddig olvastalak bőven van tapasztalatod ezért mertelek téged megkérdezni. Köszönöm a segítséged! Bocs az off-ért.

 • 2010.02.11 15:34:32baudolinA

  Engem is sajnáljatok, mert tegnap ugyan havazott kicsit, de szinte azonnal el is olvadt, és idén még nem láttam rendes havat, brühühüüüü...

 • 2010.02.12 06:07:26Veg_

  2010.02.11 13:23:34másutt
  Ha megnézed, az elsőn a szandi is magassarku... Milyen lesz ennek a lába mire felnő??? Meg a bőre? Minden képen smink, totál kikészül majd a bőre. Az, hogy a szülei nem normálisak, alap, tényleg nem ártana, ha elvinné a gyivi :(

 • 2010.02.12 08:50:39Lolcsika

  Arról nem is beszélve, hogy az első linknél szereplő ujjatlan, kék kisruha szerintem inkább alkalmi viselet (ún. koszorúslányruha), tornacipővel vicces, hóesésben meg még inkább, főleg kigombolt kabátban.

 • 2010.02.12 09:04:30farkasokkal tancolo

  Hát emberek, én szabályosan rosszul lettem a belinkelt képek láttán... :-(

 • 2010.02.12 09:30:30Veg_

  2010.02.12 09:04:30farkasokkal tancolo
  Na jah. Ez a veszélyes a gyerekre, nem a jól karbantartott retro hinta...

 • 2010.02.19 20:24:12farkasokkal tancolo

  Ma megjelent egy cikkecske Suri Cruisról nálunk is:

  http://www.nlcafe.hu/sztarok/20100219/suri_cruise-bol_szornyeteget_nevelnek_a_szulei/

 • 2010.05.19 23:23:23másutt

  ezt ma lattam: a D vitamin a legszornyubb terheskomplikaciok (pre-eklempszia, terhessegi cukor, koraszules, fertozes) eselyet CSOKKENTI. ki a napra, csajok, avagy tessek D vitamint szedni kulon. CSAK HASZNAL!!!

  [link]

  Azoknak kulon jo olvasmany, akik asziszik, hogy "valtozatos etrenddel" eleg vitaminhoz jutnak. Mert nem!!!

1 | 2 | 3 | 4 | 5

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta