Nem minden óvoda fogadja el a melegétel-utalványt

Bár az APEH honlapján most is olvasható, hogy közétkeztetésre fel lehet használni a melegétel-utalványokat, több szülő is jelezte az RTL Híradónak, hogy gyereke ebédjét nem tudta azzal kifizetni. Az iskolákat működtető önkormányzatok szerint nem pontosak a jogszabályok.

Egy debreceni férfi a melegétel-utalványokkal akarta kifizetni kislánya ebédjét, de az óvodában nem fogadták el. Azt mondták neki, hogy jelenleg nem lehet, mert az önkormányzat üzemelteti az óvodát és még nincs meg az a megállapodás, aminek köszönhetően a gyerekek étkeztetését tudnák fizetni utalványból. Az étkezési jegyek kibocsátóival kellene megegyezni, de ez nem történt meg. Nemcsak Debrecenben, más településen sem. Így bár az adóhatóság honlapján most is olvasható, hogy közétkeztetésre is lehet használni a melegutalványt, sok iskola és óvoda nem fogadja el a szelvényeket.

A debreceni polgármesteri hivatal szerint a jogszabályban nem tisztázták a részleteket. Ráadásul, ha a város iskoláiban, óvodáiban - körülbelül kilencven intézményben - elfogadnák az utalványt, az önkormányzatnak jutalékot kellene fizetnie a forgalmazónak, amikor az utalványokat visszaváltják. Faust Zoltán aljegyző azt mondta, hogy nemcsak a beváltói jutalék, ami kérdéses, hanem ennek pénzügyi, számviteli következményei is vannak, ez a probléma.

Debrecen önkormányzata a Pénzügyminisztériumhoz fordult, ahol azt közölték, vizsgálják az ügyet. Az RTL Híradó is kereste a tárcát, másik három minisztériummal együtt. Hivatalos választ senkitől nem kaptak.

(Független Hírügynökség)

Oszd meg másokkal is!
Mustra