SZÜLŐSÉG

Nem minden óvoda fogadja el a melegétel-utalványt

2010. február 10., szerda 10:46

Bár az APEH honlapján most is olvasható, hogy közétkeztetésre fel lehet használni a melegétel-utalványokat, több szülő is jelezte az RTL Híradónak, hogy gyereke ebédjét nem tudta azzal kifizetni. Az iskolákat működtető önkormányzatok szerint nem pontosak a jogszabályok.

Egy debreceni férfi a melegétel-utalványokkal akarta kifizetni kislánya ebédjét, de az óvodában nem fogadták el. Azt mondták neki, hogy jelenleg nem lehet, mert az önkormányzat üzemelteti az óvodát és még nincs meg az a megállapodás, aminek köszönhetően a gyerekek étkeztetését tudnák fizetni utalványból. Az étkezési jegyek kibocsátóival kellene megegyezni, de ez nem történt meg. Nemcsak Debrecenben, más településen sem. Így bár az adóhatóság honlapján most is olvasható, hogy közétkeztetésre is lehet használni a melegutalványt, sok iskola és óvoda nem fogadja el a szelvényeket.

A debreceni polgármesteri hivatal szerint a jogszabályban nem tisztázták a részleteket. Ráadásul, ha a város iskoláiban, óvodáiban - körülbelül kilencven intézményben - elfogadnák az utalványt, az önkormányzatnak jutalékot kellene fizetnie a forgalmazónak, amikor az utalványokat visszaváltják. Faust Zoltán aljegyző azt mondta, hogy nemcsak a beváltói jutalék, ami kérdéses, hanem ennek pénzügyi, számviteli következményei is vannak, ez a probléma.

Debrecen önkormányzata a Pénzügyminisztériumhoz fordult, ahol azt közölték, vizsgálják az ügyet. Az RTL Híradó is kereste a tárcát, másik három minisztériummal együtt. Hivatalos választ senkitől nem kaptak.

(Független Hírügynökség)

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.02.11 10:57:38Veg_

  2010.02.11 10:29:35Ribizlee
  Jól látod, van itt bőven ember, aki adózva három müszakban 80at visz haza :( Még jó, hogy én azért nem vagyok köztük, de akkor se a dáriusz kincse a fizum...

 • 2010.02.11 11:03:55szövetszöcske

  Veg_, ez persze munkahelyfüggő, de a legtöbb helyen (már ahol adnak ilyen juttatást) válogathatsz, hogy melegételutalványt vagy feleannyi hidegételutalványt (vagy valami mást) kérsz, a munkáltatónak mindegy (max. az adminisztráció több ha válogatni lehet).
  Egyébként a többi ilyan cuccal is ugyanilyen trükközés van, a bkv bérletet eladják, az EP támogatásból sílécet vesznek(pedig ahol ezt elfogadják, ott bele van építve a stikli ára a síléc árába) és nem fogorvoshoz mennek stb.
  És mondom, enyhén demagógnak érzem, hogy valaki a piros utalványon akarja elverni a port azért, mert a mai Mo-on ez működésképtelen, csak stiklizésre jó, nem arra használja senki ami a célja lenne. Nem az ebédjegy tehet róla, hogy magasak az adók, vagy gecik a munkáltatók, és ezeket a problémákat nem is fogja soha megoldani...

 • 2010.02.11 11:05:36Ribizlee

  Veg, arról nem is beszélve hogy nálunk pl rengeteg a zsákfaluból bejáró, családban egyedüli kereső ember, akiknek legközelebbi melegutalványos elfogadóhely a városi pizzéria. vagy bejönnek havi egyszer a családdal plázázni, vagy eladja a jegyet féláron a helyi boltosnak (természetesen erre már egész hálózat épült ki) és vesz belőle aro tésztát...

 • 2010.02.11 11:05:41Magenta

  Ahogy nem a dolgozók tehetnek róla, hogy ekkora adókat fizetnek, ilyen szar a fizetés és ennyit ér a pénzük.
  Meg hogy évek óta nincs béremelés sok munkahelyen.

 • 2010.02.11 11:07:38Magenta

  Egyébként engem főként az zavar, hogy igen, szeretem értelmesen elkölteni a pénzem (akkor is, ha jegyben kapom és nem a fizetésemet emelik meg ennyivel, pedig jobban örülnék), de rákényszerítenek másra. Olyanra, amire nincs igényem.
  Kíváncsi lennék, hogy ha holnap kitalálják, hogy a kultúrautalványt csak és kizárólag a megyei színházakban lehet elkölteni, mekkora lenne a felhördülés.

 • 2010.02.11 11:10:49Ribizlee

  szöcske, nem CSAK a piros utalványon akarja senki elverni a port.
  viszont ez tipikusan az a terület, ahol az amúgy is előnyösebb helyzetben lévő városi-fővárosi dógozó nyer, az élből hátrányosabb vidéki meg szép nagyot szív.

  és igazából egyetlen rendelettel meg lehetne oldani - holnaptól minden ovi, iskola (önkormányzat) kötelezően elfogadja a jegyet. és pont

 • 2010.02.11 11:14:52Temptation

  Veg_: nézelődj itt:
  http://www.sodexoelfogado.hu/

  Egyébként meg szövet már egy jó ideje mindig mást gondol, ne légy meglepve.

 • 2010.02.11 11:41:56Veg_

  2010.02.11 11:14:52Temptation
  Köszi :) Nekem csak egy helyi listám volt pár kifőzdével, amiket kerülök, mint a leprást.

  Majd próbálok nem meglepődni :D

 • 2010.02.11 12:26:17Temptation

  Veg_: általában mindegyik utalványkibocsátó honlapján van lehetőség a keresésre.

 • 2010.02.11 12:48:31Sanima

  Az én munkahelyemen is van utalvány rendszer. A rendszer lényege, hogy nem kapsz utalványt.

  Tehát: az utalványok ( fejenként 6.000,-) egy nagy közös kasszába kerülnek, melyből ásványvizet, kávét és teát lehet vásárolni az iroda részére.
  Régebben úgy történt, hogy kollegina elment vásárolni, kinek mit, pl. többen kértünk müzliszeletet, tejszínt, és akkor hozott ilyen cuccukat. 6-an voltunk, tehát 36.000 Ft-ot költhetett el egy hónapban. Ehhez képest, havonta olyan 10-15 ezerért vásárolt be, aztán a kajajegyek lenyúlásra kerültek.=eltűntek.
  Ezek után közölte a főnöknő, hogy különben is, mit képzelünk mi, a kajajegy nem arra van, hogy nekünk legyen belőle müzliszelet, hanem arra, hogy az ügyfeleket meg tudjuk kínálni vízzel, kávéval, azóta ehhez tartjuk magunkat..

  Úgyhogy a mi kajajegyünk effektíve nincs is, legalábbis van, de nem a tiéd.

  Na, ez hogy tetszik?

 • 2010.02.11 12:52:02Vakmacska

  Beperelni. Esetleg bevinni neki először néhányszor sós kávét, amikor ügyféllel bájolog.(ecet nem jó, mert érzik a szaga)

 • 2010.02.11 12:55:16szövetszöcske

  Ribizlee, teljesen egyetértek, hogy iskolai-óvodai menzán lehessen evvel a piros cuccal fizetni, pont erre és hasonló dolgokra találták ki. Az egészhez azér szóltam csak hozzá, mer elment a téma panaszfórum irányba, hogy milyen népnyúzó már az APEH, nem engedi hogy a melegételre elkölthető utalvánnyal a tejet-kenyeret fizessük a sarki közértben, pedig eddig lehetett. Szerintem meg jogos, hogy bezárja ezt a kiskaput, ez az APEH dolga, és nem az, hogy azon merengjen, hogy ezt a melegételutalványt hányan használták adóelkerülő bérkifizetésre.

 • 2010.02.11 12:57:37Sanima

  Vakmacska,

  ha nekem írtad ( nem olvastam a kommenteket):
  ez egy ügyvédi iroda....

 • 2010.02.11 12:59:52Magenta

  Sanima, és senki nem reklamál?

 • 2010.02.11 13:10:14Vakmacska

  Sanima, mennyire tehetséges pl. a könyvelés? bepisiline esetleg adó-és munkaügyi razziától?

  legelegánsabb: egyszerre kilépni, saját irodát létrehozni a csapatnak, előtte ezeket az érdekességeket szép csöndben ügyféllel közölni, a valamivel alacsonyabb jövőbeni díjtételekkel együtt.

  Tudom, szemét, de kisstílű szemeteknek sztem nagystílű szemétség legalább egyszer az életben kijár.

 • 2010.02.11 13:10:32Ribizlee

  szövet, jogos, EZT a kiskaput valóban be kell zárni - de akkor tessenek már azokat a hangárajtókat is bezárni, amik pl a közbeszerzéseknél vannak...

 • 2010.02.11 13:11:29Silverveil

  Lassan tényleg úgy érzem, hogy be kellene iratkoznom egy érdekérvényesítő/reklamáló tanfolyamra Madzhoz és Magentához.
  Én mindig azt gondolom, hogy kulturáltan szólok, ha valami nem tetszik (nagyon ritkán szólok egyébként), de nekem még sosem lett pozitív eredménye.
  A házban ahol lakunk többen mosnak éjfél körül. Az egyik család csak ezt csinálja, más zaj nem jön tőlük, ők azt mondták, majd megtudom, ha gyerekem lesz, gyermektelennek hallgass a neve ugyebár.
  A másik család, aki nagyon sok és különféle zajt termel azt mondta, hogy higgyem el, aki így él, mint ők, az tisztában van azzal, hogy másokat zavar, de nem érdekli őket.

  Szóval hogy kell ezt jól csinálni? Lehet, hogy az a baj, hogy nem tudok elég szigorú fejet vágni?

 • 2010.02.11 13:12:30Sanima

  Magenta,

  nem.
  Most kezdjem el mesélni az elejéről, hogy jogászoknál túlképzés van, és 15-en ugranak a helyedre, aminek következtében az ügyvédjelöltekből a szart is kifacsarják az ügyvédek, úgyhogy a rendszer alaptétele, hogy kussolj, vagy repülsz?
  Kajajegy, fizuemelés, bkv-bérlet? Ugggyanmááá........
  minimálbér + annak 1/4-e zsebbe. És ez az átlag.

  Úgyhogy nem, nem reklamálunk. Kussolunk, és csöndesen gyűlölünk.
  Illetve internetezünk, ha nincs itt a főnök. :)

 • 2010.02.11 13:21:16Sanima

  Vakmacska,

  hú, most nagyon-nagyon sok dolgot mesélhetnék a könyvelés és egyéb dolgok működéséről, aminek én még csak a töredékét látom, szerencsére.
  Mert ha bele akarnék folyni, lehet, hogy könnyen előzetesben találnám magam, ha bárki precízen kutakodni szeretne.

  Az itt folyó ügyek miatt megundorodtam a szakmától, bár még él bennem a remény, hogy más irodákban tisztességes, jogkövető emberek dolgoznak.

  Úgyhogy terveim szerint hamarosan lépek a közigazgatásba, mert ettől felfordul a gyomrom.

 • 2010.02.11 13:27:40Magenta

  Silver, ez se mindig jó ám. :)
  Egyébként általában szólok szépen egyszer-kétszer-háromszor, aztán kinyitom a számat... És "ha én egyszer kinyitom a számat..." :DD

  Viszont - sajnos - az a típusú ember vagyok, aki nehezen tűri az igazságtalanságot, bár már sokat javultam (lévén szükségem van a munkámra), de képes lennék magam kirúgatni pl., ha nem engednének el egy anyák napi ünnepségre.
  Ezt az állásinterjúkon sem titkolom. :D

 • 2010.02.11 13:36:48LogiCa

  Veg!
  Félre ne értsd, én is örültem, hogy a húst melegétel utalvánnyal vehettem. Aminek a hivatalos neve azt hiszem készétel utalvány. Szabályosan eddig se lehetett nem készételre használni, de eddig nem ellenőrizték, és csak annyi változott, hogy mostantól szigorúbban ellenőrzik.
  Azért az már túlzás, hogy valaki mikrót vett belőle, vagy esetleg cigit, alkoholt.
  Én csak arra céloztam, hogy ha valaki itt nyilvánosan leírja, hogy xy boltban elfogadják bármire az utalványokat, akkor növeljük a lebukás esélyét.

 • 2010.02.11 13:41:49Sanima

  Magenta, nekem elméletben nagy a szám...:)
  Gyakorlatban nem.

 • 2010.02.11 13:42:04Silverveil

  Magenta,

  Ez aranyos :))

 • 2010.02.11 13:45:38Silverveil

  Sanima,

  Nekem is nagy a szám, de mégsem tudom ezt valahogy úgy kihasználni, hogy ezeket a kisebb problémás ügyeket megoldjam.
  Simán le tudtam pattintani a nagy számmal a kekeckedő házmesterasszonyt, a velem bunkózóknak is gyakran visszaszólok, de az egyszerű mindennapi ügyekhez inkább a pasimnak van megfelelő arcberendezése/fellépése, őt mindenhol komolyan veszik, engem meg elkönyvelnek nagyszájú tininek.

 • 2010.02.11 13:54:45Sanima

  Nekem úgy nagy a szám, hogy ha viccelek, viccesen beszólok, vagy csak egyedül én hiszem azt, hogy vicceset mondok, a többiek nem...
  Ha valakit felelősségre kéne vonni, vagy egy kínos szituációban kérdőre vonni, ahhoz nem igazán van merszem, mert nem szeretek nyílt konfliktusba keveredni.
  Volt egy kolléganőm, aki halál őszintén megmondta a néninek, hogy nem szeretne most vele beszélgetni, mert fáradt, és mosolyogva elment.
  Na, én ilyenekre nem vagyok képe, inkább balfasz módon végighallgatom, és közben magamban dühöngök..

 • 2010.02.11 14:00:27Magenta

  Én legutoljára egy nyugdíjas társaságnak szóltam be az Arénában.

 • 2010.02.11 14:01:34Magenta

  Én legutoljára egy nyugdíjas társaságnak szóltam be az Arénában.

  Viszont nyáron a Városligetben, mire észbekaptam, addigra másutt már ott is volt és a szólt a homokozóban focizó szülőknek, hogy ezt nem kéne. A reakcióideje elég jó. :D

 • 2010.02.11 14:02:06Magenta

  Az hagyján, hogy kétszer, de még a végét is levágta az elsőnek. :)

 • 2010.02.11 14:02:07mazsola84

  Mit tettek a galád nyugdíjasok? Sikongattak az Avataron?

 • 2010.02.11 14:05:47Magenta

  mazsola, nem, olyan volt, amit eddig csak filmeken láttam, nem vicc. :)

  Álltunk a liftnél, legelöl, mert mi hívtuk. Megjött a lift és a hátunk mögül, mint a villám, minket simán elsodorva be a liftbe. Az Aréna liftjébe vagy 20-an beférnek, nem tudom, mi volt olyan sürgős.

 • 2010.02.11 14:08:28Sanima

  Magenta,

  és mit szóltál, és mi volt a reakció? :)

 • 2010.02.11 14:08:43Magenta

  Ja és mellesleg elvitték a liftet, bár még azért befértünk volna. Én meg utánuk szóltam. Még láttam a döbbent fejeket. :DDD (és még csak meg sem bántam, a kor nem jogosít fel automatikus bunkóságra)

 • 2010.02.11 14:11:28mazsola84

  Haha, a nyugdíjas kérem csak akkor lassú, amikor annak oka van, egyébként olyanok, mint a villám :)

 • 2010.02.11 14:15:42Silverveil

  Na ez az ami nekem nem megy. Az ilyen mindennapi tahóságok kezelése. Aki ilyeneket csinál, annak ez napi rutin, annyira nem látszom félelmetesnek, hogy az ilyeneken változtassanak, tőlem ilyenkor max gúnyos mosolyra telik.

  Az viszont vicces, amikor a busznál látványosan előreengedem a nyomuló férfiakat, néhányan azért zavarba jönnek:))

 • 2010.02.11 14:19:09Magenta

  Hát, mazsola, én le voltam taglózva. Szó szerint. :(
  A fiam állt megrettenve és utána közölte: "huh, most halálfélelmem volt". :D

  Máig se értem őket, de mindegy. Talán elgondolkodtak egy kicsit utána.

  Egyébként viszont, ha valaki normális velem, fát vághat a hátamon.

 • 2010.02.11 14:19:26szövetszöcske

  Ribizlee, ha valaki rettentően tiltakozik egy kiskapu nyilvánvalóan jogos bezárása ellen (merhogy az neki addig járt, milyenmár, hogy pont az ő kiskapuját zárják be, hiszen keveset keres, neki az a kiskapu jár), szerinted ha pozícióba kerülne bezáratná majd azokat a hangárajtókat maga előtt amiket emlegetsz? (gondolom ha valakinek van állami pozíciója, ugyanebből a logikából kiindulva úgy gondolja, hogy az üzleti szférában jóval többet keresnek a hasonló fontoselvtársak, így hát ő csak igazságot tesz magának, ha ezt kiegyenlíti, aztán csap némi kézi finomhangolást a közbeszerzéseken némi juttatásért, ezzel kompenzálva a különbséget)

 • 2010.02.11 14:26:53Ribizlee

  szövet, és mondd, mennyire érzed életszerűnek, hogy pozícióba kerül az, akinek VALÓS gond az éhezési utalvány párezer forintja? :-)

 • 2010.02.11 14:26:57mazsola84

  Nekem a pasik itt a melóhelyen viszonylag rendesek, egy tapló van, akire mindig én köszönök rá, mert magától nem jut eszébe egy jó reggeltet kibüfögni.

 • 2010.02.11 14:32:14Silverveil

  Legutóbb bevásárláskor próbált a pénztárcámba nézni egy faszi. Amikor megláttam, hogy kocsányon lóg a szeme, akkor odamutattam neki a pénztárcámat, hadd nézze meg, hogy már megint tele vagyok 5 forintossal. Meg is kínáltam :)

 • 2010.02.11 14:34:10mazsola84

  Kurvajó :)))

 • 2010.02.11 14:34:11Magenta

  Ja és ha már Avatar: egy csajnak viszont konkrétan beszóltam, mert valami nagy kitömött nejlonszatyorral jött végig a soron, már sötétben, mert az úgy érdekes és képenverte a fiamat. Én meg szóltam, hogy legalább egy bocs vagy valami.

 • 2010.02.11 14:34:44Magenta

  Silver, tuti ötlet! :D
  Mit szólt a hapsi?

 • 2010.02.11 14:36:55Silverveil

  Nem viccelek be bújt az asszony háta mögé, elsunnyogott. Biztos nem volt kedve beszélgetni. Az asszonynak egyébként igazi bulldog arca volt.

 • 2010.02.11 14:39:27Silverveil

  bebújt*

 • 2010.02.11 14:41:35szövetszöcske

  Ribizlee, a mostani állami vezető és politikusnemzedék jó része sima, egyszerű, normális valaki volt 20 évvel ezelőtt (vagy mielőtt bekerült a politikába), nem valamiféle ősi politikus vagy iparmágnás családból jött. És valahogy az idealizmus bennük megmaradt a lózungok szintjén, de a praktikus működésük úgy néz ki, hogy mindent be a zsírba, spájzoljunk, és ezt a lehető legnagyobb sumákban(mert ez nekünk jár, egy magánszférás menedzser jobban keres, egy nyugati állami vezető jobban keres, tehát igazságos egy kis mellékest megintézni). A kommunizmus vége óta jöttek-mentek kormányok és vezetői garnitúrák, de csak az változott velük, hogy aktuálisan ki a bűnbak, és hogy legyen-e hitoktatás az iskolákban vagy inkább internet legyen az ovodákban meg hasonló fajsúlyos kérdések, a mentalitás 20 éve ugyanaz. Mert ezt hozzák otthonról, amit megeszel az a tiéd, kaparjad ki a gesztenyét, ha nem te kaparod kikaparja más. Az a gáz ezzel, hogy ugyanaz a mentalitás ami az embereknek kellett a túléléshez a kommunizmusban egy viszonylag liberális demokráciában így néz ki.

 • 2010.02.11 14:47:39ojj

  2010.02.11 09:32:42Veg_
  Viszont! Ha tudtok mondjuk Budapesti vonatkozásban sodexo meleg elfogadóhelyet (cba vagy ilyesmi), már ahol tavaly elfogadták, akkor nagyon boldogságos lennék az infotól.


  Veg,

  A CBA Remízben (Üllői út 266., 50-es villamossal Villanytelep megálló) és a lőrinci, ill. kispesti piac húsosainál elfogadják. Ez biztos. Ill. a CBA Újhegy is jó, X. ker. Sibrik-Gyömrői találkozásánál. Én ezeket ismerem. Mi sem válogathatunk, amit kapunk, azt kell okosan elköltenünk.

 • 2010.02.11 21:12:12Wish1973

  nekünk tavalyig 6000 hideg volt, most semmi. nulla. így is lehet. a munkáltató megteheti. a gyerekek kajáját meg eddig is kp-ban fizettem, így, ha hidegről meleg utalványra térnénk át, nem érezném a különbséget. ezért én biztos nem rinyálnék, ha kapnánk meleget, hanem megtalálnám a módját, h a családommal kajáljam el-nem okozna gondot.

 • 2010.02.11 22:11:05hinta-palinta

  http://adozona.hu/beren_kivuli_juttatasok/20100211_cafeteria_apeh.aspx

  ezt most találtam.visszavonták a korlátozást:)

 • 2010.02.12 08:09:52Veg_

  2010.02.11 13:36:48LogiCa
  Ennek nem készétel, hanem melegétel utalvány a hivatalos neve. És totál az érdekelt, honnan a rákból tudom meg, hgoy esetleg Budapesten hol vásárolhatom le, mert csak egy helyi kifőzde listám volt.
  Az apeh nem hiszem, hogy tőlem informálódna, hogy a céggel kötött szerződés alapján melyek a hivatalos elfogadóhelyek, hiszen a Temp által irt honlapon szépen felsorolják őkelméket :) Az egyik a rokon mellett van, várok, amig hivatalosabban is kijön hogy nem változott semmi, és ha megyünk rokonlátogatni, telikocsi rendszerben jövünk haza :) És nem bántottál meg, csak azért irom, hogy érthetőbb legyen, miért kérdeztem :)

 • 2010.02.12 08:15:44Veg_

  2010.02.11 14:47:39ojj
  Köszi! Arrafele is járuk, de azt a részt nem is jutott eszembe végig szöszölni :)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta