Még mindig sok a felújítandó játszótér

Az országban mintegy 15 ezer önkormányzati játszótér van, ezeket egy uniós egyezmény értelmében 2008. december 31-ig mind fel kellett volna újítani, illetve a veszélyesnek ítélt, főleg vasmászókákat le kellett volna bontani. Ezek egy része máig nem történt meg, pedig még egy 2008-as felmérés során 16 882 felújítandó játszótéri eszközt találtak, 2338 játékot pedig balesetveszély miatt bontásra ítéltek.

Több mint másfél millió14 év alatti gyerek használja a játszótereket, és átlagosan 100 gyerekre jut egy játszótér, ami nem rossz arány, a játszóterek területi eloszlása azonban meglehetősen aránytalan. Ugyanis míg több nagyobb városban számos jó állapotú játszótér található, nem egy olyan kistelepülés van az országban, ahol egyáltalán nincs is játszótér.

Az alföldi régióban van a legtöbb felújítandó játszótér, a legtöbb jó állapotú játszótérrel pedig a nyugat-dunántúli régió büszkélkedhet.

Az új minisztériumi irányelvek szerint a jövőben kevesebb játszóteret fognak ugyan építeni, de nagyobbakat. Nem preferálják tehát az egy-egy hintából, csúszdából álló placcokat, inkább nagyobb területeket jelölek ki, amely jól felszerelt, biztonságos játékokkal a település nagyobb egységét szolgálhatja ki. Azaz egyszerre több száz gyerek számára nyújthatnak játszóterületet - áll a Próbakő Kommunikáció sajtóközleményében.

Oszd meg másokkal is!
Mustra