SZÜLŐSÉG

Még mindig sok a felújítandó játszótér

2010. február 10., szerda 12:12

Az országban mintegy 15 ezer önkormányzati játszótér van, ezeket egy uniós egyezmény értelmében 2008. december 31-ig mind fel kellett volna újítani, illetve a veszélyesnek ítélt, főleg vasmászókákat le kellett volna bontani. Ezek egy része máig nem történt meg, pedig még egy 2008-as felmérés során 16 882 felújítandó játszótéri eszközt találtak, 2338 játékot pedig balesetveszély miatt bontásra ítéltek.

Több mint másfél millió14 év alatti gyerek használja a játszótereket, és átlagosan 100 gyerekre jut egy játszótér, ami nem rossz arány, a játszóterek területi eloszlása azonban meglehetősen aránytalan. Ugyanis míg több nagyobb városban számos jó állapotú játszótér található, nem egy olyan kistelepülés van az országban, ahol egyáltalán nincs is játszótér.

Az alföldi régióban van a legtöbb felújítandó játszótér, a legtöbb jó állapotú játszótérrel pedig a nyugat-dunántúli régió büszkélkedhet.

Az új minisztériumi irányelvek szerint a jövőben kevesebb játszóteret fognak ugyan építeni, de nagyobbakat. Nem preferálják tehát az egy-egy hintából, csúszdából álló placcokat, inkább nagyobb területeket jelölek ki, amely jól felszerelt, biztonságos játékokkal a település nagyobb egységét szolgálhatja ki. Azaz egyszerre több száz gyerek számára nyújthatnak játszóterületet - áll a Próbakő Kommunikáció sajtóközleményében.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.02.10 21:28:42Wish1973

  Ft, drótkötél-pálya? drótkötél-hinta?

 • 2010.02.10 21:36:25farkasokkal tancolo

  Wish köszi, ez nem jutott eszembe, IGEN!!!

 • 2010.02.10 21:42:21csimota

  Játszóterek; Mini-Néró csak JÁTSZÓTEREM-nek hívja. Nagyon szerencsésen Wudersch-ön lakunk, mivel a városban harmincnál több!! és ÚJ!! játszótér van. Szuper :) Azonban nem biztos, hogy ami új, az mindig jó is.

  Várom a tapasztalatokat, hogy ti mit gondoltok ezekről:

  HINTA: ez kell, de sosem elég, az újakon általában csak kettő van, de van, hogy nincs is (?????????)
  :ha van, akkor kevés az esély, hogy babahinta van
  : ha babahinta, akkor a gyereket cipőstől egy rémálom kihámozni
  : ha nem babahinta, akkor nincs háttámla, elől pánt; ergo, ha a gyerek magasabb, mehet a felnőtt hintába, de ahhoz még kicsi... no comment

  Csúszda: jó, mertnem fém és nem égeti agyon a gyereket nyáron
  : amit rendszeresen elcsesznek, hogy spórolnak a homokon, így q nagyot esnek a kicsik érkezéskor

  Lovacskák és társaik: jó ha van és sosem elég...

  Mászófal/mászóka: ezt speciel nem értem, mert rengeteg félét láttam, és nem gondolnám, hogy egy is biztonságosabb lenne, mint a régiek..??

  Libikóka: örök darab, változtatás nincs

 • 2010.02.10 21:42:51farkasokkal tancolo

  (off -
  tudom ez nem jellemző az itt tomboló korosztály átlagára, de én már 61 éves lévén sajnos kénytelen vagyok azzal szembesülni, hogy időről időre bizonyos szavak egyszerűen NEM JUTNAK ESZEMBE. Ott és akkor. Pár óra mulva eszembe jutnak de akkor már minek. Ez tényleg így van, és ha a szüleitek azt mondják, hogy a "nyelvemen van, de nem jut eszembe", akkor még nem kell őket azonnal az öregek otthonába küldeni. Mert az emberi agynak van pl egy olyan tulajdonsága, hogy egy bizonyos ideig egy bizonyos mennyisget magába tud szedni, de aztán az van, hogy ha új információ jön, akkor valami ideiglenesen vagy végegesen - távozik... tapasztalatom szerint leginkább ideiglenesen ... még... )
  on

 • 2010.02.10 21:43:06csimota

  körforgó: a régi fém helyett, amit szerintem mindenki imádott, láttam már hengert körpaddal és kormánnyal, ami szuper és láttam egy szinte körhintát is, csak végig egy karikán lehetett ülni de egyik sem pörög úgy, ahogy a régiek

  Homokozóóóóóóóóóó: van, és sokféle megoldással ám pár helyen valami salak, törmelékes trutyi van a homok helyett, ami miatt teljesen funkcióját veszti

  Ami abszolút érthetetlen számomra, hogy a legtöbb helyen, ahol fából készültek a játékok, nem ápolják a fát...darabjaira esik a placc.....

  Padok: lehetne több, mert nem minden anyuka akarja a gyereke segg...dugni a f... játék közben

  Árnyék: hát..... hát.....

  Víz: Wudersch-en van, és megmentő

  NINCS: a legközelebbi ügyeletes kórház címe és a mentők telefonszáma kiírva
  : kerékpártároló
  :toalett

 • 2010.02.10 21:56:33Rosa Rugosa

  Most az is szabály, hogy a játékoktól, homokozótól x méterre nem lehet fa.
  Nálunk az oviban az összes homokozó közepén egy nagy árnyat adó fa van.
  Ki fogják vágni?

  Játszótér nincs a városban (felháborító!!!), de készülnek egyet csinálni. A nagy lombú eperfákat már kivágták.

  A lapos (nagyoknak való) gumilapos láncos hinta meg lehet hogy szabályos, de a gyerek jól behajtja magát, akkor némelyik egy adott magasságnál függőbe áll, a gyereket meg húzza a gravitáció és placcs!

  Mi is a baj a láncos hintával?
  Ha valahol felszámolják én szívesen elfogadom...:)

 • 2010.02.10 21:58:22Rosa Rugosa

  Ja, Városligetben a kicsiknek való három csúszda közül némelyik olyat dob a kanyarban, hogy még az én edzett gyerekeim is simán kirepültek...

 • 2010.02.10 22:00:56manka78

  FT! Ez nem csak idősebbekkel esik meg.:)

 • 2010.02.10 22:08:54Rosa Rugosa

  FT én már ültettem egy Ginko Biloba fát a jövőre gondolva, az ugye karban tartja a keringést...:)))
  De még nagyon kicsi, pedig szükségem lenne néha pár levélre.:D

 • 2010.02.10 22:11:31csimota

  A láncos hinta felszámolását én sem értem.
  Tartott mindenhol, a kicsik kapaszkodhattak bele.

 • 2010.02.10 22:28:45farkasokkal tancolo

  Mert nem eukomform na. És nincsen az alja habszivacsból, és a mászóka rácsai úgy legyenek kialakítva, hogy az én hülyegyerekem ne dughassa bele úgy a fejét, hogy nem tudja kihúzni és hasonlók. A játszótér talaja legyen úgy kialakítva, hogy ha elesik, akkor NE ÜTHESSE MEG MAGÁT.

  Na ez az igazi elmebaj.

 • 2010.02.10 22:35:17sony

  Szegeden például olyan hinta van, amit kötélből készítettek. Körbe tartja a gyerekeket, de ha alászalad egy kicsi, csak megüti, de nem szakítja fel az arcát, mint a régi vashinták. Óriási különbség, hogy egy vaslapát élével, vagy egy tompa tárggyal csapnak fejbe. Adott esetben egy élet.

  Ti tényleg nem érzitek, milyen veszélyesek voltak a régi hinták?

 • 2010.02.10 22:46:34cantaloupe

  FT,

  már megint a boldog 8o-as évek..hát én láttam gyerek fejét kiszakadni hintától, meg egy másik balesetet, mikor betonra érkezett a kiskrapek, pár foga bánta.
  Ha a te unokáddal történt volna, nem lennél ilyen nagyszájú.

  Amit te irogatsz, na, az az elmebaj.

 • 2010.02.10 22:48:52cantaloupe

  Sony,
  a vashinta magában még nem baj, de mikor amortizáltk és sokáig hiányzott az ülőkéből a léc és kiállt a a szeg, na, az volt a gáz.
  Meg az, hogy beton vette körül, nem homok.

  Egy EU-konform mászókáról is le lehet esni, de marhára nem mindegy, hogy fűre vagy betonra.

 • 2010.02.11 08:46:18norcika75

  Megyeszékhelyen lakunk, itt a polgármester évekkel ezelőtt elkezdte a játszóterek "rendbetételét". Jó és biztonságos játékok vannak, a játszóterek jó része bekerítve, takarítva. Mi szerencsések vagyunk a belvárosban, de barátnőm sokat panaszkodik, mert a város szélén már nem ilyen jó a helyzet, pedig az ott élő gyerekek is megérdemelnék!

 • 2010.02.11 08:48:17nyúlmama

  Senki nem momndja, hogy ne jó, hogy odafigyelnek a biztonságra. csak azt mondom, hogy tuti biztonságos játszótér nincs, az élet önmagában veszélyes. Nekem esett el gyerekem a saját lábában úgy, hogy csak egyszerűen felállt a székről.
  Nem ez a gond, az a gond, hogy én látom az Eu konformnak kikiáltott csúzdánkat-semmivel nem kevésbé balesetveszélyes, mint ami volt-egyébként a Pilisi Parkerdőtől vettük anno, fa-műanyag kombó, kis házzal.Amit kaptunk, ugyanolyan fa-műanyag kombó, de vaslépcsővel!!!-a régin fa lépcső volt, jelzem-és ráadásul olyan helyre tették le-mert ez is meg van szabva, hogy hány méterre merről-hogy totál útban van.

 • 2010.02.11 08:48:56Frengi

  Németországban gyakran látok olyan játszótereket - iskola udvaron, de másutt is - ami tuti nem felel meg az Unios normáknak.

  Miért? Mert nem lehet mindent azonnal és egyszerre, a gazdagoknak sincs mindig mindere pénzük.

 • 2010.02.11 08:57:40nyúlmama

  Frengi, pont ez az. Októberben jártam Erfurtban, és pont egy ovi volt a szállóval szemben. Megdöbbenve láttam a játékokat. És a körbe aszfaltozott részeket egy kis domb körül...

 • 2010.02.11 09:05:20ruju

  Nem az a baj, hogy MEGÜTI magát a gyerek, mert hidd el, hogy megüti magát akkor is, ha az általad habszivacsnak titulált akármire esik, hanem az, ha az ütés csak sírást vált ki vagy esetleg rögtön a mentőket kell hívni. Baromira nem mindegy.

  Csimota, sztem "Wuderschen" csak a polgármester utcája és játszótere eu komform sajnos, el is fogunk onnét költözni, földi halandókat eléggé semmibe vesznek ott :-(

  Németo-ban meg van nálunk is millió játszótér, nagy része nem eu konform, hacsak az nem, hogy nem lopják el a részeket és mindegyik be van kerítve. Ja, meg "habszivacs" is van a mászókék meg hinták alatt. De van fém csúszda, meg hinta és alig-kapaszkodó a mászókákon.

 • 2010.02.11 09:05:56ruju

  Ja, ha valaki nem vette volna, Ft-nek ment az eleje, bocsánat

 • 2010.02.11 10:36:49Veg_

  2010.02.10 22:35:17sony
  Ahogy elnézem az eukonform darabokat, ha a régi alá tettek volna olyan gumihálót, aminek a rései közt kinőhet a fü, biztonságosabb lett volna. Mert lehet, hogy ha kiesik a gyerek, veszélyesebb, és ha alárohan, veszélyesebb, de nehezebben tudott alárohanni (korlát, amit meg kell kerülni), és összehasonlithatatlanul nehezebben tudtak a kicsik kiesni.

 • 2010.02.11 11:22:47sony

  Veg_: Az ideális az lenne, ha az új hinták körül is lenne korlát :) Vannak is ilyen játszóterek. Voltál már olyan játszótéren a gyerekeddel, ahol régi hinták vannak? És régi játékok? Hátborzongató élmény :)

  Hát, én nem kampányolok az új hinták mellett, szerencsére úgysem állnak már vissza a vashintákra. De szerintem minden hátrányával együtt sokkal jobb, mint a régiek.

  A régi játékokkal pedig az a baj, hogy szinte mindet funkcionálisra tervezték. A gyerekek szeretik feszegetni a határokat. A régi játékoknál ha kiléptek a funkcióból, akkor azonnal veszélyes dolgot csináltak, az újak úgy vannak megtervezve, hogy az elsődleges funkción túl se legyenek túl veszélyesek. Szerintem előremutatóbb dolog azt sugallni a gyerekeknek, hogy érdemes próbálkozni, ötletelni, mint azt hogyha nem azt csinálják, ami kell, azonnal veszélybe kerülnek.

 • 2010.02.11 11:40:08Veg_

  2010.02.11 11:22:47sony
  Imádtuk azokat a hintákat, és nem emlékszem egyetlenegy balesetre se. Kivéve, mikor egy gyereket a mami ültetett bele, és a hülye rácsukta a kezére a kiesés elleni védelmet. Ha odafigyel (a mama), és nem a focipályán bámulja a pasikat, akkor nem csukja rá.

 • 2010.02.11 12:10:32sony

  Lehet, hogy nálatok másmilyenek voltak a hinták. Nálunk az az első, beakasztós lánc mindig vagy túl rövid volt, és nem lehetett beakasztani, vagy túl hosszú, úgy pedig semmit sem tartott. De többnyire teljesen hiányzott. A láncok rozsdásak voltak, a fa ülőke sokszor hiányos volt - de a csavarok ottmaradtak, hogy kiszakítsák a ruhát, bőrt. A korláttal mi azt játszottuk, hogy a hintát jól belengetve átugrottunk rajta. Nem kicsit volt veszélyes, mondanom sem kell. Mivel a korlát nem ért teljesen körbe, a kicsikre ugyanúgy vigyázni kellett, hogy ne szaladjanak alá. Kevesebb eséllyel ugyan, de jóval nagyobb pusztítással járt, ha az anyuka mégsem volt résen. Egy vashintába (amit én ismerek persze) nem lehet beleültetni egy féléves gyereket, mint a mostani babahintákba, mert simán kicsúszik a lánc alatt. Egy kétéves gyerek is. A mostani rendszerben sokkal hamarabb hintázhatnak a gyerekek, és az én lányaim ebben a korban nagyon imádtak hintázni.

 • 2010.02.11 12:45:02Rosa Rugosa

  2010.02.11 11:22:47sony

  Amikor valaki szétütötte magát a korláton, az általában azért volt, mert azt játszottuk, ki hajtja be jobban magát és ki tud messzebbre ugrani a hintából?

  Az a gyerek, aki kinőtt a "bugyihintából" és tanul hintázni, annak mivel jobb a laphinta (ugye4 előre, hátra), amiből lehet csak a homokra esik ki, de sokkal instabilabb, mint a régi szék formájú láncos hinta.

  Az meg, hogy egy játék elhanyagolt, bizony akkor is balesetveszélyes, ha nem régi, hanem új.
  Pl. anyaghibás repedt karabiner a szép új gumihintán (láttam ilyet), vagy a törött léc a láncoson.

  Amikor én gyerek voltam, akkor a hintákat minden ősszel leszedték és tavasszal szépen felújítva és lefestve visszaszerelték.

 • 2010.02.11 12:46:04Rosa Rugosa

  "A mostani rendszerben sokkal hamarabb hintázhatnak a gyerekek, és az én lányaim ebben a korban nagyon imádtak hintázni."

  Mer mééér?
  Téged anyukád nem engedett olyan korán?

 • 2010.02.11 13:16:29sony

  Rosa Rugosa: Azok a hinták szerintem új állapotban is balesetveszélyesek, de ha te, vagy akárki már olyan játszótérre akarja hordani a gyerekét, ahol ilyen hinta van, még biztosan tud találni. Nekem volt szerencsém ilyen játszótérhez a múlt évben egy kétéves és egy ötéves gyerekkel, úgyhogy tapasztalatból írtam, hogy ezek veszélyesek.

  Nem, az anyukám nem hintáztatott olyan hintában pici koromban, amiből kieshetek. Féltett.

  A szék formájú hinta kicsivel jobb a kezdő hintásnak. Sokkal rosszabb mindenki másnak.

 • 2010.02.11 14:03:42Veg_

  2010.02.11 12:10:32sony
  Lánc nem volt, semmilyen. Alacsony hátlapu ülőkék voltak, fémrud volt ami tartotta a hintát, évi kétszer frissen festve mindenestül, ha sérült lett az ülőlap, napokon belül ott volt az uj, szépen festett fa ülőke. És azért tudta odacsukni a kezét, mert egy hinta piciknek volt, és ott se lánc volt, hanem az első fémrudon 1-1 lukas izéhez rögzitett fémrud, ami fel le csuszott. Képzelj el 2-2 függőleges szárat elöl-hátul, és az első kettőn egy vizszinteset. Lecsukás után ha valaki még parázott, rögziteni lehetett, igy a kicsi nem tudta magát odacsipni, vagy kiesni. A többi hintán csak rendes ülőlap volt, de ott is fémrud, csak a keresztizé nélkül, és kicsit nagyobbak.
  Tavasszal friss homok pupoztak a bazi homokozóba, aminek nagy betontéglákból állt az oldala. A mászókákat és a futóhordót (ahol fogod fent a két rudat, és rohansz egy forgó dobon) szintén többször festették évente, a hordó eltörő faléceit is azonnal cserélték.
  A hinta alatt beton volt, ami ellen tiltakoztak a szülők. Ekkor kijöttek, feltörték, és az egészet döngölt homokkal fedték le. A többi részen amugy is fü volt és döngölt homok...

 • 2010.02.11 14:10:04Veg_

  2010.02.11 12:10:32sony
  Jah! És a korláton ugy jöhetett át, ha lelapulva átkuszott rajta, vagy ha oldalt bement azon a részen, ahol bemehettél. Namost amelyik szülő nem veszi észre, hogy a gyerek percekig próbál bemászni a hintához laposkuszásban, vagy megkerüli az egész komplexumot az ajtóig, az miért jön ki a gyerekkel a játszótérre? És nem tudom, mi bajod van a korral, ülni képes gyerek simán beültethető volt, hogy a csudába csuszott volna ki? Lába közt a fémrud, körülötte a szék. Nem értem...

 • 2010.02.11 14:18:03Rosa Rugosa

  http://www.gobesport.hu/ebolt/server/images/Ko018.JPG

  Na erről lehet hatalmasat perecelni.
  És nem csak az én lányom esett le, amikor tanult, hanem kb. kétnaponta láttam olyat, aki alól függőbe fordult a szuperbiztonságos hinta, amikor jól behajtotta.

 • 2010.02.11 14:25:00Rosa Rugosa

  sony

  Nem tudom hány éves lehettél, de a kishúgomról van egy kép kb. másfél, két éves korából, ahol ül a láncosban.
  A lábát be sem tudja hajlítani, nyújtva van, mert akkora a hinta ülésmélysége.

 • 2010.02.11 14:30:20Rosa Rugosa

  Meg mondjuk egy kicsinek nem tolod ezerrel a hintát...:DDDDD

  Nálunk autógumi van a diófán 4 lánccal... minden szabályt megszegünk. Szerencsére otthon nem büntetnek... majd azt mondom, majommászóka.:)))

 • 2010.02.11 14:54:36sony

  Veg_: Nálunk nem volt a láb között fémrúd. Mondom, alighanem a környékünkön másfajta hinták lehettek, azok nem voltak biztonságosak egy kisgyereknek. Legalábbis sokkal kevésbé, mint a maiak. A korlát sem volt olyan, hogy a gyereknek percekig kelljen átmászni.

  Tehát ti egy másik fajta vashinta mellett kardoskodtok. Ismerem ezt a fajta hintát is, de csak magánházakban láttam ilyet. Sokfelé utazgattunk gyerekkoromban az országban, de én mindenhol a láncos hintákkal találkoztam. Biztos nem volt szerencsém. :)

 • 2010.02.11 15:03:51cantaloupe

  Rosa, az általad belinkelt hinta nagyobb gyerekeknek, úgy 6 éves kortól való, akiknek az egyensúlyérzéke már fejlettebb.

  Itt, az USA-ban is ilyenek vannak, csak nem merev az ülőke, hanem valami vastag gumi.

  De mellette vannak babahinták is, amikbe már stabilan ülni tudó babákat be lehet rakni, ezek ilyenek:
  http://www.dinosaurplayground.org/images/baby_swing.jpg

  Csúszdás-mászókás építményből egy jobb játszótéren több is van, külön egy alacsony a totyogóknak, ott a földön álló mama simán előri a kezüket, segíthet a csúszásban, pl. ilyen. Ez amúgy a mi játszóterünk, ami 5 percre van innen, nem gondoltam, hogy a gugliban megtalálom.
  Erről is lehet esni, de azért nem lesz belőle életveszély.
  http://farm4.static.flickr.com/3322/3660595401_651a2887f9.jpg

 • 2010.02.11 15:07:09cantaloupe

  Sony,
  ugyan már csak festményt találtam a szocreál hintáról, de ugye te is erre gondolsz?
  http://www.festomuvesz.hu/molnargyula/kepek/2009_01_04/Hinta.JPG

 • 2010.02.11 15:10:18Rosa Rugosa

  2010.02.11 14:54:36sony

  Hát, én egy vidéki városban laktam, ahol volt sok játszótér.
  Volt olyan, ami nem láncon lógott, hanem 4 köracél volt a rúdja. Az elején is egy beakasztható vas volt.
  Volt olyan, amelyik jó mély volt, láncos, de úgy, hogy a 4 lánc csak fent ért össze. Elején akasztható lánc.

  http://iwa.manna.ro/UserFiles/Image/00%20tusvanyos/ronda_varos_regijatszoter.jpg

  http://szegedma.hu/wp-content/uploads/2009/05/beketelep14-284x213.jpg

 • 2010.02.11 15:16:54Rosa Rugosa

  cantaloupe

  Ez is vastag gumi.
  Viszont olyan hinta, amibe egy gyerek egyedül be tud ülni, aztán hajtani, na olyat nem láttam.
  Bugyihintába egy 4 éves már nem nagyon akar beülni...

 • 2010.02.11 15:40:27sony

  cantaloupe: Igen, ilyenre gondolok. Ha megnézed, a gyereknek csak egy kicsit kell előre csúsznia, és kiesik belőle. Az is jól látszik, hogy a gyerek rossz helyen kapaszkodik. De amikor mi ültünk bennük, feljebb nem is lehetett kapaszkodni, mert a rozsdás láncszemek becsípték a tenyeret.

  Most nálunk is kb. olyanok a játszóterek, amit te belinkeltél.

  Rosa Rugosa: A Margit szigeten például van olyan hinta, ami nagyon alacsonyan van, rövid a lánca, az ülés rugalmas (de nincs háttámlája). Azzal egy 2,5-3 éves gyerek is el tud bánni egyedül. De már máshol is láttam.
  Csak nem Szegeden laktál? :)

 • 2010.02.11 16:49:19cantaloupe

  Rosa,
  van a bugyihintának kicsi és nagy változata is. A nagyobbaknak magasabban lóg és nem olyan mély a bugyirésze.
  Még soha nem hallottam senkit panaszkodni miatta, szerintem a gyerek és az anyja is felmérik, mikor érett meg a nagyhintára és gondolom azt sem löki meg teljes erőből rögtön.

 • 2010.02.11 19:54:30Rosa Rugosa

  Meggyőzhetetlen vagyok a rossz tapasztalataim miatt, de azt hiszem ti is.
  Szegeden meg 2x jártam életemben.

  Ha nagyon felkapom magam a saját környékünkről összeszedek legalább 10 puccos szabvány játékot, ami életveszélyes. Komolyan mondom.
  Ezért vagyok meggyőzhetetlen.
  Bár láttam már olyan játszóteret újat, ami kimondottan jó és nagyon ötletes.

  Nem azt mondom, hogy mind milyen rossz, mert persze nem az.
  De a régiek sem voltak közel sem olyan veszélyesek, mint amekkora mumust csináltak belőlük...
  És ergonómiai szempontból bizony vannak dolgok, amiket nem szabadott volna ilyen méltatlanul eltűntetni...

  Pl. az én kiskoromban, amikor olyan 6-7 éves lehettem, akkor pl. a város legnagyobb parkos, csobogós játszóterén, ahol több kisebb játszórész volt, mindegyiknél a padok közelében volt egy kb. 16nm-es alacsony kerítéssel elkerített füves rész, ahová az egész piciket be lehetett tenni kúszni, mászni.
  Az anyuka meg esetleg közben tudott a nagyobbra úgy figyelni, hogy ne az legyen a fő gondja, mikor mászik a kicsi a mérleghinta alá...:)

 • 2010.02.11 23:49:02sony

  Én pont az ellenkezőjét tapasztaltam. Az új játékok között nagyon kevés veszélyeset látok, mert a mászókák fokai úgy vannak megtervezve, hogy a túl kicsi gyerekeknek lehetetlen legyen rá felmászni. Pl. mászófal, aminek a kapaszkodói túl messze vannak, olyan létrák, amik elég ritkák, így a kicsik az első után visszafordulnak (vagy lecsimpaszkodnak). De az én gyerekeim nagyon ügyesek, egy akrobata veszett el bennük, tehát lehet, hogy amit én zseniálisnak látok, az másoknak rémálom :)
  Ha van kedved, leírnád, mi az a 10 puccos szabvány játék, és hogyan veszélyesek? Kíváncsi vagyok, ugyanolyan játszótereken jársz-e, mint mi. Mert ha nem, akkor két homlokegyenest különböző tapasztalatot akarunk összevetni :)

 • 2010.02.12 08:34:29Veg_

  2010.02.11 14:18:03Rosa Rugosa
  Uristen! Ez kész életveszély! Közelébe nem engednék gyereket!

 • 2010.02.12 08:36:51Veg_

  2010.02.11 14:54:36sony
  Náluk a melósok csinálták társadalmi munkában azokat a hintákat, egyrészt nekik is volt többnyire gyerekük, másrészt a vasrud olcsó volt, a lánc drága...

 • 2010.02.12 08:42:25Veg_

  2010.02.11 15:10:18Rosa Rugosa
  Aha! Én is ehhez hasonló rendszerüről beszéltem (csak szebb, gyakran festve, szép szines, cserélgetett faülőke, ilyesmi :)) Meg különböző magasságura voltak feltéve :)

 • 2010.02.12 08:51:54Rosa Rugosa

  Igen én se erre a lepattantra gondoltam, de egy normális képet sem találtam, csak olyat, ami a borzalmas régi játszókról szól, ahhoz pedig a rozsdás dukál...:)))
  A hugom képét napozóban még sem szkennelhetem be, csak hogy megmutassam milyen ápolt volt anno egy játszótér...:D
  Lehet nem örülne neki...:D

 • 2010.02.12 09:10:30LogiCa

  Már többször azt olvastam (félre), hogy "Még mindig sok a felfújható játszótér"!

 • 2010.02.12 09:11:28farkasokkal tancolo

  Nem attól veszélyes egy játszótér, hogy szocreál vagy eu konform stílusban épült-e, hanem attól, ha nincsen karbantartva.
  Eu konform játszótér is lehet életveszélyes:

  http://velvet.hu/poronty/2008/10/30/jatszoter_kutyaszar_fecskendo_ovszer/?cp=1

  És - mint írtam már - nem az a lényeg, hogy a gyerek HONNAN esik le, hanem az, hogy HOVÁ. Ha a csúzda a homokozó közepén van, és onnan esik le a gyerek, az egészen más, mintha betonon lenne.

  A másik pedig az, hogy egy másfél.két éves gyerekkel ott kell lenni akárhová is mászik, vagy akárhová is ül hintára. A nagyobbacskák meg így is úgyis szenvednek apróbb nagyobb baleseteket.

 • 2010.02.12 09:14:32farkasokkal tancolo

  Egyébként én is örülök az új szép szines játszótereknek. Viszont herótom van attól, hogy úgy emlegetik az előző évtizedeket, mintha akkor a gyerekek csakis vérző állal, kitört foggal, bevert fejjel mehettek volna haza az életveszélyes játszóterekről. Egyetlen esetről sem tudok, ami játszótéri baleset lett volna az ismerősi körömból (ebbe beletartozik az összes ovoda és iskola ahová a gyerekeim jártak). Igen volt kitört fog, mert a hétéves kislány rohant az utcán és előreesett, de ilyen most is van.

 • 2010.02.12 09:19:55farkasokkal tancolo

  És mindehhez egy tanmese:
  A nappalinkban van 2 elég magas lépcsőfok a szinteltolás miatt. Unokám születése óta taapsztalta ezt, amikor mászott akkor is tudta, amikor meg járni kezdett, akkor is. Soha nem volt emiatt baleset (sem a kertünkben lévő hatmillió terméskő lépcsőből, lévén a kert hegyoldali, három szinteltolással). Mert megszokta, megtaulta, hogy itt lassabban lépkedünk.

  Egyik alkalommal nagy vendégség volt nálunk, sok kisgyerekkel, köztük egy kétévessel, aki kismotorral játszott a nappali magasabb szintjén. Aztán nekihajtott a lépcsőnek és leesett, vérzett a szája. Tipikus "sok bába közt elvész a gyerek" szitu volt. Nem lettt belőle nagyobb baj hálistennek. Mert az a kisgyerek nem szokta meg, hogy lépcső van a szobában, ilyen egyszerű. Ugyanez volt a régi és a mostani játszóterekkel is...

 • 2010.02.12 09:27:09Veg_

  2010.02.12 08:51:54Rosa Rugosa
  Kár. Megnéztem volna :D

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta