Hétszer gyakoribb a baba halála az otthon szülés során

Ausztrál kutatók szerint otthon szülni veszélyesebb, mint kórházban: vizsgálati eredményeik azt mutatják, hogy a tervezett otthon szülések kapcsán hétszer gyakrabban következett be a szülés során halálozás, az oxigénhiány következtében fellépő halálesetek aránya pedig 27-szeresére emelkedett, ha a szülés tervezetten az otthon falain belül zajlott, számol be a gyermekevek.hu.

Az otthoni szülések kisebb arányban végződtek császármetszéssel, mint a kórháziak, és ritkábban került sor gátmetszésre is. A szakemberek azzal magyarázzák a rosszabb halálozási mutatókat, hogy olyan anyák is ragaszkodnak az otthon szüléshez, akik nagyobb biztonságban lennének a kórház falai között. A kutatást végző professzor azt hangsúlyozza, hogy bár minden nő joga szabadon megválasztani, hol szeretné világra hozni gyermekét, de a döntés előtt kapja meg a megfelelő tájékoztatást, amelyben az előnyök mellett az otthon szülés hátrányait és veszélyeit sem hallgatják el előle.

Hazánkban az otthon szülés témakörében megosztottak az emberek, mutatják ezt a korábbi cikkeinkre érkezett heves reakciók is. Az otthon szülés pártolói és ellenzői olykor vérre menő csatákat vívnak álláspontjuk bizonyításáért. Az otthon szülés jogi rendezetlensége megoldást kíván, erre hívja fel a figyelmet a Budapesti Esélyek Háza rendezvénye is, amelynek nem a pro és kontra vita a célja, hanem arra kívánnak fókuszálni, hogy mit mond el az otthon szülés ügyének alakulása a mai magyar társadalomról.

A Szülés és szabadság című kerekasztal-beszélgetés meghívott vendégei között lesz közgazdász, jogász, szociálpszichológus, volt egészségügyi miniszter és a Szülők a Szabad Szülésért, valamint az Alternatal Alapítvány képviselői. A beszélgetést a Merlin Színház kamaratermében (Bp. V. Gerlóczy utca 4.) február 16-án 18 órakor rendezik.

Oszd meg másokkal is!
Mustra