Még mindig túl sok az édesség az iskolai büfékben

Az, hogy egy felnőtt mennyire lesz egészségtudatos, nagyrészt már gyermekkorban eldől. Azokat az ételeket, italokat fogja előnyben részesíteni, azokat az ízeket fogja keresni, amelyekkel kicsiként otthon vagy az iskolában találkozott. Hogyan tudjuk elérni, hogy otthon és az iskolában is egészségesen étkezzenek a gyerekeink?

A Táplálkozási Akadémia hírleveléből kiderül, hogy a példamutatás mellett fontos a közös reggeli, a megfelelő uzsonna, amit csomagolunk, és meg kell tanítanunk a gyerekeket arra, hogy tudatosan válasszák ki a számukra egészséges ételeket az iskola büféjében is.

Menza

Egy 2008-as országos felmérés szerint általánosságban elmondható, hogy a menzaételek túl sok zsírt, cukrot, és sót tartalmaznak, valamint rendkívül kevés az étlapon a gyümölcs - zöldség, a tej, tejtermék, a sovány húsok és a halak. Gyakran alkalmaznak kész-, félkész élelmiszereket, melyek összetételére jellemző a sok só. Ezek az étrendbeli sajátosságok alapjai lehetnek a később kialakuló elhízásnak, a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek. Amennyiben a gyerekek már kiskorukban hozzászoknak a túl sós ízhez, ezt igénylik majd később is, azaz felnőttként is feleslegesen fogják megsózni az ételeiket, a magasabb nátriumbevitel pedig hosszú távon magas vérnyomást okozhat, olvasható a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége hírleveléből.

Az iskolák körülbelül felében üzemel büfé, ezen kívül jelentős részükben található  valamilyen étel-, vagy italautomata. A büfék kínálatában az OÉTI felmérése alapján javulás figyelhető meg, azonban még mindig jellemző az édességek jelenléte, és ezek általában jobban szem előtt vannak, mint például a gyümölcsök, vagy a jól összeállított szendvicsek. A szülők, tanárok szerepe az egészségnevelésben óriási, hiszen a kisgyereknek el kell magyarázni, hogy a jelenlevő kínálatból melyek azok, amelyeket előnyben részesítsen, és azt is fontos megértetni vele, hogy ez hosszú távon hogyan befolyásolja az egészségét. Az iskolai étkezésen kívül az otthoni minta a másik meghatározó tényező  abban, hogy egy kisgyerek hogyan táplálkozik, és hogy később, nagyobb korában milyen ételeket, italokat fog fogyasztani.

A kisgyerek kapjon otthon reggelit!

Gyakori probléma, hogy a gyereket üres gyomorral engedi a szülő az iskolába. Reggelit az intézmények többsége nem ad, a tízórai pedig nem pótolja a reggelit. Ahhoz, hogy a délelőtti tanórákon is figyelni tudjon, fizikailag és szellemileg a legjobb formáját tudja nyújtani, nélkülözhetetlen egy teljes értékű reggeli elfogyasztása, mondják a dietetikusok. Az ideális reggeli tartalmazzon teljes kiőrlésű gabonát, tejet és/vagy tejterméket, valamint zöldséget/ gyümölcsöt.

Példa reggelire:

  • 2 dl 100%-os narancslé, 1 szelet rozskenyér, körözöttel megkenve, egy közepes paprika.
  • 2 dl tej, zsemle, májkrém, paradicsom

Amennyiben nincs a gyermek befizetve tízóraira, uzsonnára, nagyon fontos kérdés, mit vigyen otthonról. Jó választás lehet a joghurt, valamilyen gyümölccsel együtt, vagy egy, a reggelihez hasonló szendvics.

Példa tízóraira/uzsonnára:

  • 3 db puffasztott rozsszelet + 1 körte
  • 1 db korpás kifli + 1 pohár joghurt
  • 1 db müzliszelet + 2 dl 100%-os narancslé
  • 1 szelet rozskenyér + margarin + 1 szelet baromfisonka + 1 szelet óvári sajt + paprika
  • vegyes gyümölcssaláta (pl.: 1 alma+1 körte+1 banán), kevés mézzel és citromlével

Törekedjünk a változatosságra: zöldségek, gyümölcsök esetén vegyük figyelembe az idényszerűséget, minden évszakban van olyan, aminek éppen szezonja van, és a gyermek remélhetőleg szívesen megeszi. Célszerű minél többfélét megismertetni velük, a változatos zöldség-gyümölcsfogyasztással könnyebben lehet bevinni a szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat. Lehetőleg minden étkezés tartalmazzon valamilyen zöldséget - gyümölcsöt. Hasonló a helyzet a tejjel, tejtermékekkel. A fejlődő szervezetnek különösen szüksége van a kalciumra, ennek legjobb forrásai a tej és a tejtermékek. Rengeteg sajt, joghurt, kefir, sajtkrém és túrókészítmény közül válogathatunk, lehetőleg naponta több alkalommal fogyasszon a gyermek ebből az élelmiszercsoportból, javasolja a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.

Ha a kisgyerek azt látja otthon, hogy a szülők egészségesen táplálkoznak, akkor erre benne is ki fog alakulni az igény. Ez pedig nagyon jó alap egy egészségesebb felnőttkor eléréséhez.

Oszd meg másokkal is!
Mustra