Egyre nagyobb a szülők befolyása a pályaválasztásban

Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus szerint évről-évre egyre nagyobb a szülői befolyásolás szerepe a pályaválasztás során, olvashatjuk a Young & Partners sajtóközleményében. Ennek legfőbb oka a szakember szerint, hogy jóval éretlenebbek a kamaszok, mint pár évvel ezelőtt. „Jelentős átalakuláson ment át a társadalom az elmúlt években. Az életszakaszok jelentősen kitolódtak: az önálló élet megkezdése, a szülőktől való anyagi és érzelmi függetlenedés, a gyermekvállalás későbbre tolódott, mint pár évvel ezelőtt. Gyakori, hogy a húszas évei második felében járó fiatalok még otthon, a szüleikkel élnek. Értelemszerűen így a gyereken is nagyobb a nyomás, a gyerek élete feletti kontroll végett pedig jóval nagyobb a szerepe a szülői befolyásolásnak is.”

A felsőoktatási intézményekben úgy látják, általános a tanácstalanság a pályaválasztással kapcsolatban. A diákok és szülők részének nincs rálátása arra, hogy az elmúlt években jelentősen megváltozott a munkaerőpiac. Egyre gyakoribb, hogy egy felsőoktatási intézmény a nyílt napjára már pszichológust is hív, akit a pályaválasztás kapcsán tanácstalan szülők szinte lerohannak.

Dr. Almási Kitti szerint a szülői befolyásolásban két nagy tendencia érvényesül. Az egyik a családi tradíció továbbvitele, függetlenül a gyerek képességeitől. A másik tipikusnak mondható eset, amikor a szülőnek nem sikerült megvalósítania az álmait, és ezt a gyerektől várja el. Mindkettő nagy károkat és komoly sérüléseket okozhat az önálló élet megkezdésekor. „Nagyon fontos a szülők érzelmi felkészítése és tájékoztatása, és ebben a felsőoktatási intézményeknek is nagy felelősségük van.” – mondja a szakember.

A felsőoktatási intézményekbe február 15-ig kell leadni a jelentkezési lapokat.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek