SZÜLŐSÉG

A gyerek nem idomítandó lény

2010. február 4., csütörtök 15:40

Dr. William Sears csodás kis könyvet írt. Nem vagyok a könyvből nevelés híve, elég volt néhány beszámolót olvasnom egy-két könyvről, hogy tudjam, nem adnék egy forintot sem érte, de a benne található módszerekért sem. Valahogy kezdettől fogva úgy voltam vele, bízom az ösztöneimben, működniük kell. És persze: a gyerekek nem egyformák, hogy is lehetne rájuk húzni ugyanazt a sablont?! Ám a sok külső tanácsnak és néhány irreális társadalmi vagy akár saját magunk támasztott elvárásnak hála, az első hónapokban néha az is elbizonytalanodik, aki amúgy bízik magában. Dr. Sears nem is tehetett volna jobbat a bizonytalan anyákkal, mint hogy megírta ezt a könyvet. A nyolcgyerekes gyermekorvos apuka (ma már nagypapa) legfontosabb üzenete, hogy bízzanak magukban az édesanyák, hallgassanak az ösztöneikre.

A könyvben nincsenek olyan módszerek, melyek a kicsiket az éjszaka átalvására nevelnék. Sőt, Dr. Sears ellenzi az ilyen módszereket, nem nevelésnek, inkább idomításnak hívja. Valahol egyetértek vele. A kicsik a sírással a szükségleteiket fejezik ki, és a csecsemősírás érzelmeket vált ki az anyából. Ez természetes. Ezt elnyomni viszont természetellenes. Ha figyelünk és válaszolunk a kicsi sírására, akkor a kisbaba megtanul bízni, megtanulja, hogy értékes lény, és ezzel kezdődik az önbecsülése.

A kisbaba egy bizonyos igényszinttel jön a világra, megvan a saját vérmérséklete. A kötődést segítő nevelés ezt figyelembe veszi, a szülők figyelnek gyermekük jelzéseire, megtanulják értelmezni azokat és reagálnak rájuk, a kicsi is megtanul egyre egyértelműbb jeleket adni. Így mindkét oldalról folyamatosan fejlődik a kommunikáció, a szülők és a kisbaba szépen egymásra hangolódnak. Míg az elkülönítő nevelésnél a kicsi sírása egyre zavaróbbá válik, ettől a szülők egyre ingerlékenyebbek lesznek. Így nem fejlődik ki az az érzékenység, amivel a kicsit meg tudnánk érteni. A baba két dolgot biztosan megtanul: kevésbé bízni a szülőben, és hogy a sírásának nincs közlési értéke. Így a kommunikáció gyengülni fog a baba és a szülei között nem csak éjjel, nappal is.

Tehát ugorjunk, ha füttyent a ded? És akkor mi mikor pihenünk, velünk mi lesz? Mi van, ha többemberes babánk van, és képtelenség megfelelni minden igényének? Ezekre a kérdésekre kapunk választ a könyvből, és sok-sok jó tanácsot is arra vonatkozóan, hogy hogyan tudjuk az éjszakákat úgy eltölteni, hogy mind a mama, mind a baba, sőt a papa és a testvérek is jól tudjanak aludni. A könyv talán egyetlen hibája, hogy nagyon erőlteti a családi ágyat, de nem ezzel akar mindent megoldani. Második gyermekünk csak a saját ágyában szeret aludni, mégis ugyanúgy megkap mindent, amit igényel, és ugyanúgy jól alszik az egész család, mint a bátyjánál, akivel együtt aludtunk. Szóval nem az együttalváson múlik szerintem.

De a könyv kétségtelenül tele van sok hasznos információval, ami segít megérteni a kisbabánkat. Miért ébred fel éjszaka, hogyan altassuk el, mit tegyünk, hogy ne riadjon fel annyiszor? Miért alszik máshogy a csecsemő, mint a felnőtt? Hagyjuk-e sírni, mit tehet az apa, mit tegyen egy egyedülálló anya? Tanácsok a hálószoba berendezésére, szabályok az együttalvásra.

De jó lett volna, ha az első gyermekem születése előtt elolvastam volna! Mennyivel könnyebben bíztam volna magamban és mennyivel könnyebb lett volna megértenem a kisbabámat és elutasítani a „jó” tanácsokat. Érdemes megvenni, nem is drága, 2500 Ft körül mozog az ára. Kétségtelenül az egyik legjobb befektetés a gyermeket váróknak.

opti

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.02.05 21:29:46makibaby

  En csak annyit tudnek hozzaszolni a temahoz hogy az en anyam le se szart kisbabakent apukam ringatott ejjel nappal es o foglalkozott velem allandoan ennek ellenere anyas voltam ok ez mara megvaltozott mert mar nem is beszelek vele,de kisgyerekkent nem igy volt es meg sem erdemelte..ugyhogy en nem hiszem hogy ebbol lehet barmire is kovetkeztetni

 • 2010.02.05 21:36:34makibaby

  goldenmoon:igen lehet igazad van es hagynom kellene mert pl:most hogy vasarolni voltunk vegeig aludta az utat a kezemben es haza jottunk megfurdettem,ok kesobb mint szoktam de ez nem maradhat ki.megetettem es ragaszkodtam hozza hogy aludjon mert furdes utan jon az ejszaka 3x mentunk be hozza a fel ora aladt es alszik is..de ma pl sokat aludt kivancsi leszek mi lesz ejszaka,eddig egyszer volt csak hogy kb 1orat fent volt a 2honap aladt..napkozben pedig lehet kiprobalom amit mondasz es hagyom a hintaba.mennyi idos koratol eszik 4orankent?en most akarom ra szoktatni ma 3,5orankent evett es siman kibirta,mondjuk tapszeres ugyhogy muszaj mostmar nyujtani az idot

 • 2010.02.05 21:40:02makibaby

  cobold
  uccs kommentedhez csak annyit hogy amikor nekem alszik el 1-2ora utan esetleg akkor mar az a gaz hogy jon az etetes?nem?jartam mar ugy egy parszor hogy elaludt vegre es ra 15percre felkelt mert ehes volt es akkor mar nem lehet visszaaltatni te nem jartal igy?

 • 2010.02.05 21:43:19bavette

  Cobold, van hogy nálunk is több idő kell. Bár ez leginkább a vacsi előtti alvásnál fordul elő. Ha fél óráig csinálja, akkor van, hogy nem alszik végül vacsi előtt. De olyankor kicsit hulla és nyűgös a vacsinál. (Fürdésre ugyanúgy beindul olyankor is. :))

 • 2010.02.05 21:45:16bavette

  makibaby, nálunk is atápszer megy, igaz már szinte minden mást is eszik, de nem óramű pontosan etetem, hanem ahogy kb. kéri is (pl kcsit nyűgibb...). Van hogy ez 4 óra, de van hogy fél órával több és van hogy kevesebb.

 • 2010.02.05 21:52:45cantaloupe

  FT,
  itt, az USA-ban még divat a pólya, akarom mondani a lepedő-origami, de végül is ugyanaz. Sajnos, az én gyerekem nem kultiválta. Az összes gyerek kórházi cumival, betekerve, kissapkában aludt, az enyém addig ordított, míg a kezét ki nem takarták, sapkát le nem vették és cumit, köszönte szépen, azóta sem kér.

  Amőgy őszinte leszek, igen, bennem megvan ez a kettősség, hogy önző szeretnék lenni és végre egy éjszakát átaludni, hogy kisimult fejjel, zen-buddhistaként ébredjek. De nem tudok nyugodtan alukálni úgy, hogy a gyerek a kiságyban vonít.

 • 2010.02.05 22:00:12Goldenmoon

  makibaby asszem kb 3-3és fél hónapos kora után alakult ki a 4 óránkénti evés napirend, de azt is hallottam, van aki súlyhoz köti - 6 kiló felett. Én reménykedem benne, hogy nem kell 5 éves koráig minden nap 2 órát babakocsiztatnom, hogy aludjon, de egyenlőre ez van. Ha nem viszem el, és nem alszik akkor nagyon nagyon nyűgös, akkor én is nyűgös vagyok, az meg senkinek sem jó.

 • 2010.02.05 22:01:04madz

  FT
  "Fogjátok már fel, hogy az ujszülöttnek kell a pólya! kell az, hogy egyenletes testmelegben valami által körülölelve alhasson, és az is, hogy a végtagjai valahogy szedálva legyenek. "
  erre való a hordozókendő, ami ellen mindig annyit hörögsz

 • 2010.02.05 22:08:56Cobold

  2010.02.05 16:09:23kicsimami
  3 hónaposan még 2x kel? Az tök normális, szerintem.

 • 2010.02.05 22:09:19farkasokkal tancolo

  Mdz én nem hörgök a hordozókendő ellen, én az ellen hörgök, hogy ebből valamiféle gyereknevelési filozófia nőjön ki.

  Hoygaszondja micsoda barbárság a gyereket pl úgy hordozni, hogy nem velem szemben van hanem a kenguruban előre néz szörnyű!!! Meg hogy micsoda dolog a babakocsi, amikor nem a testemen van a gyerek!!!

  Képzeld a lányomnak is volt hordozókendője, és nem tudott velemit kezdeni! Sem ő nem találta kényelmesnek, sem a gyerek. Pedig a nandutól rendeltem neki, mert jó ötletnek tartottam. Igaz akkor még nem gondotam, hogy ebből is egy kaszt nevelődik ki, akik kötődő nevelés címszóval megmondják majd a tutit.

  A lányom aztán a hordozókendőjét továbbadta egy másik kismamának, aki viszont tutira tudta használni.

  És nekünk a pólya jött be! mert a gyerek valahogy le lett mozgásilag szedálva, ugyanakkor a keze szabadon volt. És mind a két lányom pólyában volt az elején és imádtam a pólyát, kéynelmes volt meg minden.

 • 2010.02.05 22:16:43madz

  ft
  nem tudom, miért félsz mindig a dolgok elméleti oldalától. igen, van nekik. az miért baj?
  ne menjünk már most bele ebbe a témába, ezerszer magyaráztuk. hogy pl a kenguruban előre az nem azért gáz, mert barbárság, hanem mert ortopédiailag nem jó a gyereknek. nem feltétlenül lesz tőle baja, de van rá esély. mint ahogy nem minden nőnek lesz baja a tűsarkútól, de azért van rá némi esély.
  a lányodról is beszéltünk már, akkor is mondtam, hogy valószínűleg nem tudtátok jól megkötni. ez van. nekem is nandu van, ezért tudom biztosan állítani, hogy a használati utasításukba ritka nagy baromságokat sikerült beleírniuk, sokaknak valószínűleg ezért nem megy a hordozás. jól elszarta a nandu, hát most már ez van.
  a kötődő nevelés meg nem egy kaszt, hanem egyszerűen egy gyereknevelési irányzat.
  a pólya ellen meg egy rossz szavam se volt.

 • 2010.02.05 22:21:16Cobold

  2010.02.05 21:40:02makibaby
  Nem. Ha láttam vagy éreztem, hogy jön az etetésidő, nem érdekelt az óra, kicsit előbb kapott enni, tele hasa el is pillesztette kicsit, hamarabb elaludt. A lányomnál csak kezdő anyaként néztem az órát, utána eléggé kezdtem érzésre csinálni a dolgokat, mégis eléggé óraműves napirendünk lett a végére.

 • 2010.02.05 22:23:08farkasokkal tancolo

  Nézd madz,
  a babaneten beleolvastam (sőt belefolytam) abba a "beszélgetésbe" - ha azt annak lehet nevezni, amikor mindenki csak köpködik - ami arról szólt, hogy vesszen minden orvos aki tápszer6t ír fel, mert az mérgező és csak a szoptatás az igazi, és aki tápot ad az gyakorlatilag az egész életét elcseszi a gyerekének. A mamamin meg beleolvastam (belefolyni nem is merészelnék) a "dühöngőbe".

  Nézd nekem mondhat akárki akármit, a két említett fórum adja ki az igazi arcát azoknak, akik egyszerűen "csak egy irányzatot követnek békésen". Lófaszt békésen.

  Amit megmutatnak magukbólaz csak egy álarc, az igazi indulataik itt vannak. Hát köszi de ezt nem.

 • 2010.02.05 22:27:16Cobold

  Ez a 3-4 óránkénti etetés tök érdekes dolog, nem is értem. Én felnőttként 2-3 óránként eszek, néha éjjel is (nem vagyok sem sovány, sem kövér). Pár falat a fő étkezések közt, általában gyümölcs vagy magok.
  A gyerekeimnél, a lányomnál is és a fiamnál is azt vettem észre, hogy nincsenek ezek kőbe vésve. Pl. reggel a fiam kb. 2,5 órás időközzel enni kér (közben aludt is picit), azután 4-5-6 óra szünet (sokat alszik), és megint két sűrű evés, majd fürdés, szopi, alvás. Éjjel 1-3 alkalommal kel enni.
  Lányomnál is volt ilyen, 2-5 óránként evett ő is. És ha éhes volt, enni akart, ha nem volt éhes, nem kellett a cici egyáltalán.

 • 2010.02.05 22:29:00psyché

  En a masodik gyerekemnel hasznaltam polyat. Azert kaptam anyukamtol, mert az elsö gyerekemet hosszu ideig nem lehetett lerakni a kisagyaba aludni, mert valahogy folyton összerandult, ide-oda kapalodzott. Nagyon megterhelö volt, mert napközben csak a vallamon volt hajlando aludni, este pedig konkretan rajtam. En ettöl nagyon kikeszültem es halara izgultam magam, hogy Uristen, mi lesz, ha a masodik is ilyen lesz. Igy aztan kaptam egy polyat es nagyon szerettem. Igaz, a masodikom amugyis sokkal nyugisabb volt, mint az elsö, de szerintem tetszett neki a meleg polyaban valo alvas. Ha felebredt megszoptattam benne, utana pedig kiszedtema apolyabol es ugy "jatszottunk". Aztan, 3 honapos korara mar kinötte a polyat + egyre többet volt ebren, igy aztan nem hasznaltuk. De az elsö 3 honapban tenyleg kenyelmes volt nekem a polya.

 • 2010.02.05 22:29:31Cobold

  2010.02.05 22:16:43madz
  Van terpesztartású kenguru (pici korban), ami előre fele nézve is kényelmes a babának (nekünk is olyan van).
  Továbbá van baba, aki rühelli a befele fordítást (lányom pl.)
  És láttam én hordozókendőben is úgy vinni babát, hogy az minden volt, csak terpesztartás nem. Abban is szokták kifelé is.

 • 2010.02.05 22:31:27madz

  ft, de ezt most mire írtad?
  a babanetre egyébként nem járok, a mamamin meg nem nagyon írok, épp azért, amit most te is leírtál, mert félelmetesnek és riasztónak találom azt a fajta vonalas gondolkodást, ami ott néhány topikot meg hozzászólót jellemez.
  na de mindenről lehet szélsőségesen gondolkodni. az nem a kötődő nevelés elméletének a hibája, hogy egyesek vallást próbálnak csinálni belőle. attól az még lehet jó dolog.
  én is ezt az irányzatot követem (mérsékelten), és mégsem az az igazi arcom, ami ott megy. egyszer ezt ott próbáltam ki is fejteni, ne tudd meg, hogy mit kaptam érte. de ez nem azt jelenti, hogy nem tartanám jónak, amit csinálok. hanem azt, hogy mindenhol vannak hülyék.
  és engem is felbasz néha a képmutatás, amit egyesekből érzek. azért is járok inkább ide.
  de ez két teljesen külön dolog (a nevelési elvek meg a személyes jellemvonások)

 • 2010.02.05 22:32:22Cobold

  2010.02.05 22:23:08farkasokkal tancolo
  Minden irányzatot követnek idióta fanatikusok is, attól még nem minden követője olyan, és nem feltétlen a harcos kötekedőkről kell megítélni egy irányzatot, mint igazi arc.

 • 2010.02.05 22:34:38madz

  Cobold, a kifelé hordozás egyébként nekem azért nem fasza, mert úgy látom, hogy a babának jó, ha az ingerek elől odabújhat néha az anyjához. kifelé meg ugye nem lehet bújni, csak a nagy semmit markolja. sokan jönnek azzal, hogy nézelődni szeret a gyerek, de azt ugyanúgy lehet befelé is. és a gerince is annyira hülyén áll úgy.

 • 2010.02.05 22:44:01farkasokkal tancolo

  psyché,
  ugye ugye. Ma már egyszerűen nem is lehet kapni azt a hagyományos pólyát, amihez járt két pólyahuzat... és masnikkal volt megkötve. Pedig nagyon is jó volt...

  Madz,
  amit írtam az arra volt válasz, amit írtál. Hogy a kenguru bizonyos alkalmazása ezt meg azt okozhat, holott ez sem igaz, egyetlen esetet sem ismerek, hogy a gyreek gerince emiatt károsodott volna... ez csak egy elmélet.

  A nagyibbik lányomnak súlyos csípőficama volt, és az ortopéd orvos azt mondta, hogy a csípőmre rakva hurcolásszam, az a lényeg, hoyg a két lába ki legyen kereszbe feszítve. (MOndjuk Pavlik kengyelben nehéz is volt máshogyan hurcolászni...) És mondta, hogy a természeti népeknél azért is ismeretlen a csípőficam, mert magukra kötik, úgy, hogy a gyerek lába szét van terpesztve. (vagy mert aki így született az nem szapororodott - ez az én véleményem) Vittem be hozzá elölre nézett kenguruban is, és egy szót sem szólt ez ellen. Sőt megdicsért, hogy miylen ügyes vagyok.

  Szóval ez asok riogatás amit egymás közt műveltek, ez nekem már kicsit sok, vagy ha úgy tetszik sokk...

 • 2010.02.05 22:51:55madz

  ft, már ne haragudj, de ismersz pl hiv-fertőzött embert? a legtöbb ember nem. ennek ellenére jó, ha óvszert használ az ember...
  arről a gerincdologról elég sok orvosi cikk született. igaz, hogy a legtöbb angolul, úgyhogy most inkább nem linkelek.
  a orvosod (aki abban az időben valószínűleg nem volt túl trendi a nézeteivel, most az lenne) örült, hogy valahogy hordozod. a hetvenes években még amúgy sem volt ilyen irányban túl sok kutatás. azóta lett. ez miért gond?
  az utolsó mondatodban nem értem a T/2-t. kik azok a "ti"?

 • 2010.02.05 23:18:59cantaloupe

  FT,
  nem értem...neked nagymamaként minden magyar kismamás fórumra bejárásod van és ezt évente 12635 alkalommal elmondod, hogy a "boldog 8o-as évek"?
  Azóta fejlődött a pszichológia, a Spock-könyv mellett-helyett sokféle más teória van.

  Engem amúgy nem zavar, ha valaki 3 óránként etet, sírni hagy, babakocsim jómagamnak is van és nem ugrok a gyerek minden kis nyikkanására.

  De téged miért zavar a gondolkodásoddal ellentétes elmélet? Miért kell mindenkinek ugyanazt szeretni? Pisztolyt a fejedhez nem tartanak, gondolom, hogy legyél alter anyuka, nagymama.

  Amúgy ahogy madz írta, biztos vannak olyan anyukák, akik lenézik a tápszert, bolti bébiételt adó, babakocsizó, "oldszkúlos" anyukákat, de te mivel vagy jobb náluk? Ugyanazt csinálod itt már hónapok óta, csak a másik irányba. Mindenhova leírod, hogy a te utad a tuti, a többié meg hülyeség.

  Apropó, az ortopédia is sokat fejlődött, pl. már nem ajánlott a merev cipő járáshoz, sőt, a komp sem...a 7o-es években meg mindenkinek volt, nekem is.

 • 2010.02.05 23:19:49cantaloupe

  Madz, a "Ti" azok, akik nem úgy gondolják, ahogy ő. Az mind public enemy. :DDD

 • 2010.02.05 23:21:52madz

  ahha. :D
  egyébként tényleg, úgy hallottam, hogy néhány országban szinte be van tiltva a bébikomp. hivatalosan. pár évtizede meg milyen menő volt már.

 • 2010.02.05 23:34:34Panka ustokos

  Ja, a bebikomp.
  Szerintem tok termeszetellenes!

 • 2010.02.05 23:35:22cantaloupe

  Madz, Kanadában betiltották, itt, az USA-ban még kapni, de itt is inkább az exersaucer-t veszik, ez olyan, mint a komp, csak stabil, nem gurul, és vannak körben játékok is rajta. Gyakran rugózik az ülés, ami plusz torna a kicsinek.

  Az ortopédiai indokokon kívül, a balesetveszély miatt sem kultiválják. Volt több eset, ami a gyereket egész életében tolókocsiba kényszerítette, mert pl. komppal együtt zuhant egy lépcsősort, többszintes házban. Ha simán gurul, max. egy plezúr, de merev derékkal abban az eszcájgban nem tud jól esni egy kicsi.

 • 2010.02.05 23:36:45madz

  tényleg, asszem, coz mondta, hogy betiltották

 • 2010.02.06 09:29:52lm

  2010.02.05 22:29:31Cobold
  A kifele néző kenguru, ha terpesztartásos, akkor sem ajánlott az ortopéd orvosok szerint, mert a gyermek hátgerincét hátrafeszíti és nem tud a természetes előre görbülő formájában támaszt nyújtani neki. Pszichológiai szempontból meg azért káros, mert a kicsi túlontúl kitett a különböző ingereknek, nem tud elbújni előlük, mint madz is írta.
  Ettől még lehet, hogy nem lesz a gyermeknek semmi baja tőle, persze. Mint ahogy a nagyapám is élt cigizve 91 éves koráig.

 • 2010.02.06 10:19:08Wish1973

  Im, de ki tudja, ha nem cigizik, 120-at is megélt volna:)

 • 2010.02.06 10:54:17farkasokkal tancolo

  Kifelé néző kengurut analógiába hozni a dohányzással... ez azért egy kissé barokkos túlzás.

  Lehetséges, hogy gerincproblémákat okoz, ha a gyerek reggeltől estig ebben van, na de attól, hogy az anyja vagy az apja ebbe rakja, hogy eljussanak A pontról B pontra, vagy ezzel abszolváljanak egy bevásárlást vagy egy hegyi sétát, akármit, nos ettől még semmi baja nem lesz. Arról nem is beszélve, hogy ilyenbe nem 2-3 hónaposokat, hanem nagyobb babákat szokás hordani. És ha a gyereket zavarja a túl sok inger, akkor sírni fog, és ha rendszeresen sír az ilyenben, akkor nem ebben fogják cipelni ez nyilvánvaló.

  Sokat úgysem cipelhetik benne, mert nagyon megterheli a hordozó személy gerincét, és egyáltalán nem komfortos ebből a szempontból.

 • 2010.02.06 12:05:08lm

  Ft, én a tipikus érvelési technikára céloztam, amire a válaszod is tökéletes példa. Nem meglepő, hogy nem értetted.

 • 2010.02.06 12:19:57madz

  ft, sajnos láttam ilyenben pár hetes babákat is

 • 2010.02.06 12:26:07Rosa Rugosa

  Na.
  Az én lányom, aki egy csendes, jókedvű októberi kisgyerek, kisbaba korában kb. 5 hónapos koráig képtelen volt babakocsiban nemhogy aludni, de egyáltalán csak nem vörös rákként üvölteni.
  Viszont a másik (15 hós) élt halt a sétáért.
  Na, kenguru. Beöltözve medvének, magam felé téve ordított a lány. Kifelé fordítva elvolt, volt valami fém patent a kengurun, azt nyalogatta. Na így akár 3/4 órát is kint lehettünk, néha még el is aludt.
  Babakocsi onnantól működött, hogy egy kicsit megemeltem és a gyereket kitámasztottam benne oldalról, hogy ne fittyedjen el és akkor leshetett, na akkor elvolt.
  Ja és a lakásban a hangját nem hallottad, édes volt, mosolygós, gügyögős, még akkor sem sírt, ha kajaidő volt.

  A harmadik (márciusi) meg kb. az egész tavaszt és nyarat a babakocsiban töltötte nappal, ott aludt egész nap, kitéve a verandára.

  Szóval minden gyerek más.

 • 2010.02.06 12:29:18Rosa Rugosa

  Ja és 12 éves és nincs gerincferdülése.

  A barátnőm 1 éves gyereke pedig az első 2 hónapban csak pólyában tudott aludni, ráadásul úgy, hogy bekötözték mellé a kezét.

  Nem akartam elhinni, de amikor a csaj rugiban lefektette, a gyerek ordított, mint állat, aztán pólya rá, fél perc és aludt.

 • 2010.02.06 12:41:34dodóó

  Rosa,tesóm kislányának meg kellett toldani a pólyáját mert csak úgy tudott jót aludni.

 • 2010.02.06 12:46:40Rosa Rugosa

  Pedig én mindig rühelltem a pólyát...:DDD

  Ja és az is érdekes, (így az előre néző kenguruval kapcsolatban), hogy pl. a lányom nem tudott hason aludni.
  Ha úgy tettem le, ordított és olyan ormótlanul feküdt, hogy azt hittem (arccal nyél egyenesen a szivacsnak, a fejét véletlenül nem fordította el) mindjárt megfullad.:D

 • 2010.02.06 12:52:07lm

  Rosa, nyilván minden gyermek más és nem mindenkinek ugyanaz jön be. Sőt ugyanannak a gyermeknek is különböző életkorokban más lehet az igénye: az én gyermekem például 8 hónapos koráig nagyon szerette a babakocsit, nagyokat sétáltunk, hatalmasakat aludt benne, aztán megtanult felállni és akkortól üvöltött a babakocsiban.
  Viszont: ha valami ellen elég sok érv van megbízható forrásból (már akinek orvosi tanulmányok annak számítanak), mint pl. a kifele fordított kenguruzás, akkor azt szerintem érdemes figyelembe venni. Egy ortopédus sem mondja, hogy akit napi/heti x órát kifele fordított kenguruban hordott gyermeknek gerincferdülése lesz. Azt mondják, hogy ez kockázati tényező, azaz mondjuk 100 babából 75-nek nem lesz semmi baja tőle, 20-nak látszólag nem lesz semmi baja, de mondjuk felnőttkorában más tényezőkkel összeadódva mondjuk hajlamosabb lesz hátfájásra, gerincsérvre, túlkopásra, akármire és mondjuk 5-nek lesz olyan sérülése, ami hamar nyilvánvalóvá lesz. És csak hasamra csaptam, nem tudom sem a konkrét számokat, sem a következményeket. Csak egyszerűen nem tartom korrektnek ezt a fajta érvelést, hogy de X-nek sem lett semmi baja, amikor nyilvánvaló bizonyítékok szólnak ellene. Mert ez kb. olyan szinten van, amikor azt mondom, hogy ugyan dehogyis rákkeltő a dohányzás, én több embert is ismerek, aki dohányzott egész életében és mégsem lett rákos.

  Szó se róla, az ember mérlegel, van, hogy kisebb-nagyobb rossz között választva, azt mondja, hogy most inkább berakja a kenguruba kifele félórára, minthogy végigordítsa a bevásárlást, csak ezt nem kell úgy beállítani, hogy ez maradéktalanul jó. Szerintem rengeteg mindennel így van egy gyakorló anyuka, egyébként, de tájékozódni, a tudásod, képességeid szerint a legjobbra törekedni nem "paramamiság", mint egyesek próbálják beállítani.

 • 2010.02.06 13:03:38Rosa Rugosa

  2010.02.06 12:52:07lm

  Én meg attól vagyok kikészülve, hogy leírok egy történetet, ami nem az átlagot támasztja alá és rögtön ráhúzzák a

  "Csak egyszerűen nem tartom korrektnek ezt a fajta érvelést, hogy de X-nek sem lett semmi baja, amikor nyilvánvaló bizonyítékok szólnak ellene." típusú szöveget.

  Bakker komolyan, mondtam egy szóval is?

  És bizony faszák ezek a tanulmányok, de ha én csak az orvosoknak hinnék és sosem hallgattam volna az érzéseimre és a megérzéseimre, akkor pl. 3. gyerekem 1 évesen már a műtőasztalon feküdt volna. De nem feküdt.
  Pedig 8 ortopédorvos köztük 3 prof. is kijelentette, ebből műtété lesz.
  Én meg hallgattam a kis öreg gyerekorvosra, aki tanácsolt valamit "egy próbát megér" alapon és bevált!
  Mint utólag elmondta, ő sem hitte, hogy elég lesz.

 • 2010.02.06 13:12:44lm

  Értem én Rosa, csak akkor a fenti témához kapcsolódva, arra reagálva írod a kivételedet, ami igazából mit is jelent: Hogy neked/lányodnak mákod volt? hogy biztosan tudod, hogy más, később megnyilvánuló hátránya sem lesz belőle? hogy úgy gondolod, hogy más gyermekének sem lehet?
  Ha ezt nem tisztázod, akkor ne lepődj meg, ha olyannak tűnik az érvelés, mint a 90. éves cigiző bácsié.

 • 2010.02.06 13:27:00Rosa Rugosa

  2010.02.06 13:12:44lm

  Ne haragudj, de azért tartom butaságnak, amit írsz, mert ilyen alapon addig nem is szabadna gyereket szülni, amíg minden tanulmányt el nem olvastál... basszus... komolyan írod ezeket?

  És akkor a gyerekednek betétes cipőt veszel, vagy nem?
  Mert nekem pl. a lányom sosem volt hajlandó olyat hordani és ugye vannak olyan szakemberek, akik azt mondják, a támasz többet árt, mint használ...
  Vagy az altatásnál épp melyik divatirányzatot követed?
  Azt, ami épp aktuális, amikor a gyereked születik?
  Mert ugye a hason v.s. hanyatt az kb. 5-10 évente változik...

  Komolyan, azért az előlkenguru hol olyan, mint ha bíztatod a gyereked, hogy gyújtson rá nyugodtan?

 • 2010.02.06 13:48:03Koriander

  @Cobold, FT! mi pólyázunk, nálunk működik.

  FT nem igaz, hogy feledésbe vesztek a pólyák, nekünk ilyen van:
  http://kiddopotamus.com/p_swdl_123.php
  csipőt szabadon hagyja, a takaróba bugyolálásnál az veszély (ha túl szoros), hogy a csípőizület fejlődést gátolja-->nincs mozgástere.

 • 2010.02.06 13:55:25lm

  Rosa, olvasd el még egyszer nyugodtan, amit írtam. Azt írtam, hogy nem árt tájékozódni és mérlegelni. Sehol sem írtam, hogy gyermekszülés előtt minden tanulmányt el kell olvasni (egyébként is lehetetlenség). De meg lehet próbálni elolvasni pár mérvadó dolgot a témában. Ha nem akarsz, az sem muszáj, csak akkor nem kell terjeszteni az eszmét, hogy te tudod a tutit a saját gyermeket reprezentatív mintája alapján. Nekem bizony volt olyan dolog, aminek kapcsán egy tanulmány hatására beláttam, hogy nem biztosan jó a minta, amit hoztam otthonról, amit ösztönösen jónak gondoltam. És örültem, hogy felhívták rá a figyelmemet a porontyon, nem estem neki dühödten az illetőnek, hogy de hogy mer mást mondani..
  Természetesen ha úgy láttam volna, hogy nem válik be a gyermeknél, akkor nem követtem volna. De attól még úgy gondolom, hogy jó tudni róla, hogy mit gondolnak azok, akiknek ez a szakterületük. Bevallom én nem tartom magam olyan nagy anyatehetségnek, akinek nincs szüksége útmutatásra, vagy aki tévedhetetlen lenne (csak úgy ösztönösen, ugyebár).

  És szövegértés!! a cigizős példát csak tipikus érvelési technika szemléltetésére írtam, nem az előlkenguruval való összevetésre.

 • 2010.02.06 14:00:50lm

  Ja, egyébként mi is pólyáztunk. Gyermekorvos javasolta, hogy amit 2-3 hónapos kor körül hasfájásnak gondolnak, az gyakran csak annyi, hogy a kicsit túl sok inger éri, amennyit nem tud feldolgozni és ettől kifárad, görcsös lesz stb. A pólya meg segít csökkenteni a saját koordinálatlan mozgás okozta ingereket, illetve ha bekövetkezik ez az állapot, akkor jó, ha bepólyázzuk a babát, nem nézünk szemébe, csak halkan, monotonan, megnyugtatóan beszélünk, félhomályban, amíg megnyugszik (ezt sem tudtam magamtól).

 • 2010.02.06 14:06:58Rosa Rugosa

  2010.02.06 13:55:25lm

  Szövegértés?
  Akkor neked is lenne mit gyakorolnod.

  Neked pl. reprezentatívnak tűnik, amikor 1 anya leírja 1 gyerekéről, hogy mit tapasztalt?

  Akkor te ne olvass tanulmányokat.
  Mert hány olyan tanulmány volt itt már, ahol a vizsgált létszám még a 200-at sem érte el?

  Az személy szerint a te problémád, ha egy esetet mérvadónak és felülírhatatlannak tekintesz...
  Ugyanezzel valahogy nem vádoltad meg azokat az ellenzőket, akiknek nem hogy személyes tapasztalatuk nem volt, de azért állították, hogy káros, mert olvasták valahol.

  Valamint olyan dologra hivatkozol, ahol hasraütésszerűen adsz meg számokat, tehát te sem ismered a tényeket.

  Ne legyél hiszékeny.
  És mint írtam, az enyém EGY történet volt, ami nem mérvadó.
  És ezt nem kell odaírni, mert ebből egy értelmes ember sem von le olyan következtetést, hogy mi baja lehet a gyereknek?

 • 2010.02.06 14:21:16lm

  Rosa, az, hogy kifordított kenguruzás ártalmas lehet, az nem brit tudós, nem olvastam valahol kategória és én ezt teljesen jóindulatúan írtam Coboldnak, mert lehet, hogy nem tudja (én sem tudtam, mielőtt nem voltam egy ortopédus előadásán a hordozás hetekor). Erre jöttél te, hogy de a te gyerekednek nincs gerincferdülése. Néha azért olvasd vissza magad, mielőtt elragad az indulat.

  És engedd meg nekem, hogy eldöntsem, hogy mit olvasok és mit nem.

 • 2010.02.06 14:47:03Rosa Rugosa

  Im akkor újra:

  "Neked pl. reprezentatívnak tűnik, amikor 1 anya leírja 1 gyerekéről, hogy mit tapasztalt?"

  És itt befejeztem.

 • 2010.02.06 14:58:39lm

  :D

 • 2010.02.06 14:59:48Rosa Rugosa

  Nem válaszoltál.

 • 2010.02.06 16:59:53lm

  Rosa, azt írtad, hogy befejezted. És így két órával később újraolvasva az egészet én is belátom, hogy tényleg hiábavaló az egész, te nem arra válaszolsz, amit én írok és annyira azért nem élvezem a szájkaratézást, hogy órákig dumáljak hiába.

  Viszont, amit boszor írta zombis poszton, azon tényleg elgondolkodhatnál, hogy honnan ennyi indulat benned, ha te már olyan ügyesen kovácsoltad a szerencsédet. Mert igen, néha idegesítő lehet a fölösleges rinyálás, de te minden adandó alkalommal nekiesel, akinek csak lehet és olyan agresszíven, amit azért nem teljesen magyaráz a másik hülyesége.

 • 2010.02.06 17:18:50Rosa Rugosa

  Im

  Boszornak itt válaszoltam ha érdekel, olvasd el.
  2010.02.06 15:39:22Rosa Rugosa

  Valamint a szájkarate témához hozzátenném, hogy azt hiszem nem én kezdtem.
  Csak leírtam a saját tapasztalatomat.
  Itt:
  2010.02.06 12:26:07Rosa Rugosa

  Nem buzdítottam senkit, hogy kövesse a példám, nem általánosítottam.

  Te viszont úgy értékelted, mint ha én meg akarnám dönteni a példámmal az ortopédiai elméleteket.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta