SZÜLŐSÉG

Terhesnapló 5.0: A kismamafarmer lecsúszik az esőben

2010. február 3., szerda 09:32

16. hét

+3,5 kg

Be kell, hogy valljam, hogy a héten néha hosszú órákra elfelejtettem, hogy várandós vagyok. Ezek azok a hetek, amiket mindenki vár az első trimeszterben, és amik annyira hiányoznak a 9 hónap legvégén. Az első trimeszter tünetei és dilemmái el vannak felejtve. Az orvost és a kórházat már kiválasztottam, de egy teljes hónap múlik el anélkül, hogy a rendelő közelébe kellene mennem.  A következő ultrahangig még 4 teljes hetem van. A terhességet magát  testileg egyáltalán nem érzem. A baba mozgását biztosan nem, pedig figyelem állandóan. Legutóbb is viszonylag későn éreztem meg, a 22. héten. Akkor a bába azt mondta, azért, mert olyan volt a kicsi fekvése. Lehet, hogy ezúttal is ilyen lesz?

A mellem egyelőre nem nőtt tovább (lekopogom), rosszullétem, fejfájásom, szorulásom, lábgörcsöm nem szokott lenni, és a hátfájás is nyomtalanul elmúlt. A levegőkapkodásos légszomj is sokkal jobb lett, már nem kérdezik meg a telefonban, hogy szaladgálok-e éppen, vagy hegynek felfele tolom-e a babakocsit.

Ha nem szorítana már a rendes farmerom, és egy nehéz nap végén lazán ledönthetnék egy pohár finom vörösbort, akkor talán egy teljes napra is el tudnám felejteni, hogy gyerekem lesz. De nem csak, hogy kényelmetlen lett az utolsó farmer, amit még be lehet gombolni, (és az is csak azért megy még rám, mert a múlt nyári fogyásom miatt eleve bő volt) de eléggé csúnyán kezdek benne kinézni. Azon kaptam magam, hogy egyre lazább ingekben kell járnom, hogy a "muffin top" (a nadrág dereka felett kibuggyanó felesleg) ne legyen nyilvánvaló. Így hát végre beadtam a derekam és a héten előszedtem a raktárból a hatalmas kartondobozt, amiben a 2007-es évad kismamaruháit őriztem. Akkoriban még 2 szép fizetésből éltünk, egyik fő hobbim a vásárlás volt, és a gólyahír után megrohamoztam a boltokat.  Most minden okom megvolt feltételezni, hogy minden igényemre akad majd valami csini darab a gigantikus dobozban.

Hát, várt rám meglepetés. Először is, a ruhadarabok kevesebb mint felére emlékeztem csak, és nem a hordható felére. A többire erősen rácsodálkoztam, mintha először láttam volna őket. Ezenkívül az életvitelem nagyon sokat változott azóta. Meglepett a fél tucat gombolós és vasalós blúz, amiket a munkahelyemen viseltem, és most persze semmi szükségem nincsen rájuk. A lányom októberi volt, ami megmagyarázza a három khaki nadrágot, és mindenféle vékony nyári darabokat. Ezek most, hogy valahol nulla fok körül táncol a hőmérő higanyszála, és ónos eső csepeg az égből napok óta, teljesen használhatatlanok. Bár remélem, még sor kerül rájuk, ha egyszer jó idő lesz, ami így az "évszázad tele" közepén hihetetlennek tűnik.

Viszont nagy örömmel találtam rá a kismamafarmerokra. Mindenféle verzióból van, a két oldalon háromszög alakú gumibetétestől az egész hasat eltakaró elasztikus derekúig. Kicsit félve kezdtem el próbálgatni őket. Mint már említettem, ezt a terhességet jó pár kilóval nehezebben kezdtem, mint az előzőt, attól féltem, minden kicsi lesz.  De legnagyobb meglepetésemre azonnal rám jött az első farmer, ami a kezembe akadt, az egyik régi kedvencem, a GAP kismamaosztályán zsákmányolt remekmű, aminek a derekán egy 5 centis elasztikus rész van körben. Realizáltam, hogy 3 éve a hízás már az első héten megindult, mert leszoktam a cigiről, így voltaképpen most pont ugyanott tartok, mint amikor ezeket a ruhákat anno hordtam.

Megnéztem magam minden oldalról a tükörben és elégedetten konstatáltam, hogy csini kismama vagyok, és a fenekem most, hogy a hasam kerekedik, egyre jobban néz ki oldalról.  Végre fellélegezhettem, semmi nem szorított sehol. A farmerokat megünnepelendő, vigyorogva gyorsan le is fényképeztem magam a heti naplóképhez. És ha már ilyen sokáig kibírtam kismamaruha nélkül, gondoltam, nem tartom meg magamnak a látványt, hanem rögtön meg is osztom az utca népével és a sorstársakkal a játszóházban. A gyereket is gyorsan felöltöztettem és irány kifelé. Terhességem első napja kismamaszerkóban! Madarat lehetett volna fogatni velem.

Baljós, szürke színe volt az égnek, amikor elindultunk, de az eső már csak alig észrevehetően csepergett. A lányom a neonrózsaszín motorján boldogan tépett a pocsolyákon át. A babakocsit nem hoztam el, nyilván a farmeres sikerélmény hatására a bizalmam az angol időjárásban és a gyerek állóképességében is elszállt. És úgy könyörgött, amikor meglátta a motort a folyosón a lakás előtt. Kicsit gyanús volt, hogy pár percenként rántani kellett egyet a nadrágon, mert mindig megindult kicsit lefelé, de túlságosan elfoglalt a kislány irányítása az ismeretlen mélységű, vízzel telt kátyúk körül, így nem foglalkoztam vele.

Csak félútig jutottunk. A lakástól jó egy kilométerre, elég nagy sebességnél, a motor megakadt egy utcakövön, a gyerek lerepült a róla és arccal egy pocsolyában landolt. Bár alig 1 méterrel voltam lemaradva, már üvöltött, amikor felkaptam. Gyorsan megszámoltam a fogait, ellenőriztem a szeme fehérjét, és láthatólag nem volt nagyobb sérülés rajta, de az ajkáról szivárgó vér így is nagyon ijesztő látvány volt. A kis orra, álla és szája könnyebben, de észrevehetően le lettek horzsolva. A dzsekijén és a nadrágján, de még a sapkáján is hideg sár volt. Tudtam, hogy itt nem orvosra van szükség, vagy sebvarrásra, csak egy hosszú ölelésre és fülbe duruzsolásra. Ahogy ott álltunk, az utcasarkon ölelkezve, hirtelen jól eleredt az eső is, és csendben átkoztam magam, amiért nem hoztam el a babakocsit.  Eltelt egy perc, és a hüppögés az arcomnál lassan csendesedni kezdett.

És ez volt az a pillanat, amikor rádöbbentem, hogy a szuper kismama terhesfarmerom olyan mélyre csúszott, hogy a bugyimat már nem takarja teljesen. A karjaim felemelése és a mozdulatlanul állás elég volt ahhoz, hogy teljesen lecsússzon. Kétségbeesve próbáltam felrángatni, miközben a gyerek megint üvölteni kezdett. De mivel a felemelt karomban volt a kicsi, a nadrágot nem tartotta semmi, és akárhányszor felrángattam, már indult is lefelé. Megkíséreltem a lányomat lerakni, hátha összeszedi magát és elkezd a saját lábán jönni, de persze meg sem mozdult. Könyörögve nézett rám a könnyektől és esőtől nedves kis arcával és felemelte a saras karjait felém, hogy vigyem. Mivel kezdtünk nagyon átnedvesedni, más választásom nem volt, a gyereket az egyik kezemben magamhoz szorítottam, a másikba az elátkozott motort vettem, és baktattunk hazafelé. Minden 3 lépés után le kellett tennem az egyiket, vagy mindkettőt, hogy a nadrág derekát felhúzzam a térdeim magasságából.  A dühöm és kétségbeesésem ellenére kezdtem látni a helyzet tragikomikusságát.  Amikor az ember tehetetlenül éli át, hogy a bugyiját megcsapja a jeges londoni szél, vagy elsírja magát, vagy röhög egyet elkeseredettségében, és én az utóbbit választottam. A normális körülmények között alig 10 perces hazaút 45 percig tartott.

Mint a lógó orrú sereg a vesztes csatából, úgy értünk haza, bőrig ázva, taknyos orral, és még a gyerek szája is bedagadt. A kismamafarmer, miután végighúztam ezer pocsolyán, combig vizes volt és térdig saras. Úgy rúgtam le magamról, mint egy gyűlölt rongyot. Párom, aki pár órával később egy zacskó M&M csokival jött haza megvigasztalni, azonnal átlátta a helyzetet, és emlékeztetett, hogy azt a farmert mintha nagyobb pocakkal hordtam volna a második trimeszter végén és a harmadik elején, meg egyébként is a gumija láthatóan kicsit megnyúlt. Meg a fene tudja, lehet, hogy megváltozott az alakom az előző terhesség óta, és laposabb az alsófelem.

Mindenesetre a leckét megtanultam. A kismamaruhákkal teli doboz tartalmát gondosabban fogom átnézni, és nem fogom feltételezni, hogy ami rám megy az jó is rám. A terhesnadrágokat tesztútra fogom vinni a lakás körül.  Nyilván kell pár nap, hogy újra megbarátkozzak a kismamaruhákkal. Addig is én leszek a muffin topos csaj, aki kigombolja a nadrágját, amikor leül.

Másutt

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.02.04 11:17:39donna

  2010.02.04 11:04:33loreal

  szerintem próbálj "összeszedni" egy jó varrónőt,
  komolyan gondolom, nem piszkálás, én csak a végén tudtam a 36-os terhes ruhát "megtartani" magamon. (mondjuk akkor már nem vettem meg, csak felpróbáltam :-)))

 • 2010.02.04 11:24:52loreal

  vakmacska,

  Brüsszelben:DDD És még nem aktuális a dolog....de ha megtartod őket és meglesznek még mikor kell(remélhetőleg nyáron-ősszel) akkor szívesen:D
  Én Magyarországon belül megoldok mindent:DD Kis ország az- rendszeresen igázom Sopron-Esztergom-Budapest és Debrecen_Nyíregyháza között...ott meg már minden útbaesik:D

 • 2010.02.04 11:25:49loreal

  Donna,

  Miután ez Brüsszel..ez nem opció-varrónő rohadt drága:DDD

  Plusz nekem sosem jött be a varrónősdi...én azt szeretem ha fel lehet próbálni a dolgot...mert hiába képzelek el valamit, az úgysem úgy fog elsülni a végére.

 • 2010.02.04 11:45:31anyamadár

  Loreal, itt van jopar olyan divathaz, bolt ahol lehet kerni, hogy bevegyek, felvarrjak a ruhat. Es nem is a dragabbak. Nalatok nincs?

 • 2010.02.04 11:50:06loreal

  anyamadár...de van olyan ahol rád igazítanak...bár szerintem itt fizetősek:((Meg hát nem azok a boltok ahol az ember kismsmcuccot vesz...mert azt olcsóbb helyen szerzed be.A H&M, C&A nem hiszem, hogy vállal ilyet.

  Felhajtást, egszerűbb bevételt amúgy megoldok én is...és arra van is egy szupi kis helyem, ha profi kell.....teljes ruhakészíttetés az ami kizárt.

  Azért angliában sokkal jobban lehet ám vásásrolni, mint itt.

 • 2010.02.04 11:59:11donna

  2010.02.04 11:50:06loreal
  megoldás: átmész - meglátogatod Másuttot, és elmentek shoppingolni :-)))

  na ezt is megoldottuk mehetünk enni, jó étvágyat mindenkinek

 • 2010.02.04 12:03:17anyamadár

  Ja Loreal atugrasz csak hozzank a csatornan es shoppingolunk egyet harmasban :))

 • 2010.02.04 12:11:06loreal

  anyamadár...ha eljön az idő megyek , az tuti:DDD

  Majd szólok időben:D

 • 2010.02.04 12:21:23Vakmacska

  Loreal, ha minden kötél szakad, van egy ismerősöm (kolléganő, a cég brüsszeli irodájában) Brüsszelben, aki hetente-kéthetente jár haza. Épp lehet postásnak használni.

 • 2010.02.04 12:31:35loreal

  uh, ezt jó tudni:DDDD

  Bár nekem egy olyan kéne aki rendszeresen autózik....teherautó, kamion még jobb.
  Már kutatok egy ilyet jó ideje, de eddig nem sikerült:((((

 • 2010.02.04 12:37:18tildy:)

  Bűbájos Hajrá holnap a tárgyaláson! Milyen jellegű meló?
  --------------------
  Átrakrák hétfőre, mert egyik kollegina beteg. PHP/web fejlesztői

 • 2010.02.04 12:39:15tildy:)

  2010.02.04 08:00:10Rosa Rugosa
  Ha a70-80as évekre gondolsz, akkor mifelénk nem.Szüleim elmondása alapján a csőgatya az az, aminek a szára szélessége mindenhol egyforma. Ezért alapesetben a fenéken és a combon feszül, lent pedig "lóg". Esésben hasonlít kicsit a trapézhoz, csak ennek nem szélesedik ki az alja....

 • 2010.02.04 12:53:45jazmine

  Vakmacska, -10-ben nem megoldás, de máskor terhesen harisnyában jártam.

 • 2010.02.04 12:58:21Rosa Rugosa

  2010.02.04 12:39:15tildy:)

  Nem arra gondoltam, hanem a 60-as évekre.
  A teljesen testre feszülő csövesnadrágra.
  Mea culpa, de nálunk ezt hívták annak.

  Akkor annak mi volt a neve szerintetek?

  Mert nem répanadrág.
  Ugyanis azt nem a csövesek, hanem a popperek hordták (a répát) és az nem szűk volt.

 • 2010.02.04 13:04:37Vakmacska

  Jazmine, most is elasztikus ruhában-harisnyában-magassarkú csizmában csücsülök itten, kocsiban átveszem a frankó kis bakancsomat (na ettől oda is az elegáns kinézet), ez a harisnya már nem nagyon jó, de legalább csak kétóránként csúszik le teljesen. Az egy tökéletesem az BARNA és vastag, szóval a mai ruhácskámhoz nemjó.

 • 2010.02.04 13:05:33Vakmacska

  A csövesgatya anno még csak-csak, a répa mindenki szerint iszonyatosan állt rajtam, de egy darabig csak olyat lehetett kapni ....vagy azt az egyeneset, amit a nagynéném nekem meg uncsitesónak szakmányban szűkített csövesre.

 • 2010.02.04 13:08:20Rosa Rugosa

  Ja, hetvenes évek, bocs.

  nevei csövesnaci, csőnaci, csövigatyó,stb.

  Egyéb kelékei az Alföldi papucs, szimat szatyor, babos kendő...:)))

 • 2010.02.04 13:09:49manka78

  Rosa! Te nem a sztreccsgatyára gondolsz?

 • 2010.02.04 13:09:56Silverveil

  Rosa,

  Mi az a szimat szatyor? :))

 • 2010.02.04 13:12:04Rosa Rugosa

  Nem.
  Az csak a 80-as években volt.
  Előtte volt a Levis (külföldi rokonnal rendelkezőknek, vagy kamionos kapcsolattal élőknek) és a Trapper, amit tök lábra szűkítettek és csak Cipőkanállal lehetett felhúzni...
  Az elasztán csak később segített nekik.:)

 • 2010.02.04 13:13:41Rosa Rugosa

  Silverveil

  Neee...:D

  http://shop.repulonap.hu/images/30/3000001154_1.jpg

 • 2010.02.04 13:16:39Ribizlee

  aha, szimatszatyor és trapperfarmer farzsebéből készült kistarisznya, amibe pont belefért a keményfedeles személyi, a bérlet meg egy ötvenes :-)

  sóhajtósszmájli

 • 2010.02.04 13:18:32Silverveil

  Köszi Rosa, sosem jöttem volna rá, hogy ezt így hívják, pedig a tesómnak is volt :)

  Azt hittem valami csoda szatyor, ami szagol, mert akkor együtt fintoroghattunk volna a buszon :))

 • 2010.02.04 13:22:00manka78

  Oh Rosa, én a 80-as években ovis voltam.:)

 • 2010.02.04 13:25:24Rosa Rugosa

  Én a hetvenes években...
  És a mögöttünk lévő park tele volt csövikkel, másik oldalon popperekkel, meg voltak dígók is... hehe...:)))
  És csúnyákat írtak a mozifalra, amit elsősen simán kibetűztem...
  Lila nadrág fehér zokni, popper kislány gyere toszni...
  haha, nagyon elmés, tudom, de érdekesebb volt, mint a Mosó Masa...:DDD

 • 2010.02.04 13:26:55Rosa Rugosa

  2010.02.04 13:18:32Silverveil

  Szerintem a "szimat" nevet onnan kapta, hogy -ha jól tudom- eredetileg a katonai felszerelésnél a gázálarcot tartották benne...
  De nem biztos, hogy jól gondolom.:)

 • 2010.02.04 13:27:50Veg_

  2010.02.04 13:16:39Ribizlee
  És ha végképp használhatatlan a nadrág, levágni a szárát, bevarrni, abból két vállraakasztó bigyó, fentre valami zsinór, és megvan a menő hátitatyó :)

 • 2010.02.04 13:29:42Rosa Rugosa

  jaj, meg volt ilyen is:
  "Csöveseknek kenyeret, poppereknek kötelet..."
  Ajaj, nosztalgiázgatok...:)))

 • 2010.02.04 13:32:06Ribizlee

  Veg, röhögni fogsz de most nyaggat a nagylányom egy ilyen tatyóért...

  ja, és a maradék farmerszárból tolltartó készült, amit tele lehetett (kellett) firkálni a kedvenc együttesek neveivel.
  ha depeche mode és modern talking jelvény is volt rajta, akkor übermenőnek számított :-)

 • 2010.02.04 13:35:28Rosa Rugosa

  Volt farmerból nyakbaaksztó is... abba is személyi, diák, ilyenek...
  Vagy erre gondoltál, Ribizlee?

 • 2010.02.04 13:35:55Silverveil

  Rosa,

  Igen, már emlékszem, gázállarc táskának hívták felénk.

  Ovitéma: A mi ovinkkal szemben kocsma volt, voltak ott is látványos dolgok. A biciklikbe vetett bizalmam pl. egy hatalmas pofont kapott, amikor láttam, hány kocsmából távozó alatt vadul meg a bicikli, nem is mertem megpróbálni megtanulni 8 éves koromig, hátha nekem is a vadabb verzióból jut :))

 • 2010.02.04 13:36:34Rosa Rugosa

  Szimatszatyor most a Che Guevara pólóhoz dukál...:)))

 • 2010.02.04 13:37:43Rosa Rugosa

  2010.02.04 13:35:55Silverveil

  "Laci 2 hete nem iszik alkoholt, most biciklizni tanul...":DDD

 • 2010.02.04 13:39:55Ribizlee

  Rosa, igen, bár diákigazolvány sztem akkoriban még nem volt. (mármint a 80'as években)

 • 2010.02.04 13:48:45Rosa Rugosa

  Hát ezt nem tudom. 89-ben volt, az tuti.

 • 2010.02.04 13:49:52tildy:)

  2010.02.04 13:09:49manka78
  De , szerintem az lehet az, max elasztán nélkül, legalábbis a fullra lábra simulós az az emlékeimben is sztreccsnadrág volt.
  Nodemindegy, én a fatertól örökölt csőgatyám imádtam, nagyon elegáns volt feketében.

 • 2010.02.04 13:51:43Ribizlee

  helyesbítek: általánosban nem rémlik hogy lett volna diákom. gimiben tutira volt, kis fehér füzetke, pont befért a bérlettokba.

 • 2010.02.04 14:03:33Silverveil

  2010.02.04 13:37:43Rosa Rugosa :))

 • 2010.02.04 14:05:07Rosa Rugosa

  2010.02.04 13:49:52tildy:)

  Streccs azért nem lehet, mert sztreccs volt már a középkorban, mindig rugalmas anyagból... azért sztreccs.

 • 2010.02.04 14:28:52Lolcsika

  Mielőtt terhes lettem, olvastam egy újságban egy kispapa levelét, aki a felesége biztatására írta, hogy "még a terhes kertésznadrágban is tetszel, pedig az csak a kisvakondnak áll jól". Na, akkor elhatároztam, hogy én biza soha nem veszek fel olyat. "Mellesleg" nálam is kilőve, ha értitek. :-)

 • 2010.02.04 14:37:55kriszi

  Hüjeblogmotor...

  Én szerettem a kertészgatyómat...igaz nem voltam vaskos se fönt, se lent, csak a nagy has.

 • 2010.02.04 15:10:34sylblog

  23. hét: Nálam kilöve terhes kertészfarmer. Macera nagyon mosdóba rohangálni benne,pláne télen.Egyelőre alapmérethez képest +1-2 (46,48) számmal nagyon nacikat vettem, amikhez bandázst hordok (fekete, szürke) +5 kg hízásnál tartok. Itthonra lenyúltam férjem nagyon pulcsijait kölcsönbe.Melegítő alsót ki lehet fogni kínai üzletben XXXL méretben extra széles pamutpasszés résszel, ha szerencséreje van az embernek. Bár ezeknél felejthető,hogy szülésig hordhatóak, max. 36. hét.Nekem a téli kabát a helyzet a gáz, egyelőre párom pufi kabátja extra hidegben a segítség, de már várom a +10-15 fokot, hogy pelerint(denevér öltözék), lazábban öltözhessek.

 • 2010.02.04 15:50:32tildy:)

  Syl: mondjuk te abban a "szerencsés" helyzetben vagy, hogy otthon van a másik gyerkőc, nem dolgozni kell bejárni.Akinek igen, azoknak javaslom a gumibetétes szövetnadrágokat, szoknyákat, kb 1 méretet engednek, nem feltűnő a gumirozás. A pelerin amúgy tökjó cuccos.

 • 2010.02.05 06:26:43Veg_

  2010.02.04 13:32:06Ribizlee
  Előszedtétek belőlem a nosztalgiát... :D Én varrtam tarisznyát is natur vászonból, nyomatokkal kifestve, valami katonai cuccról lementett zsinorral végigöltve, az volt a vállakasztó és lógott róla fél méter szétbontott zsineg. Hü de menő volt :)

 • 2010.02.05 08:44:53anyamadár

  Én meg a második fizetésemből vettem egy igazi szőtt tarisznyát (ami büdös lett ha esett az eső) és lejártam érte a lábam - végül a táncháztalálkozón találtam. :)))

 • 2010.02.05 08:48:15Ribizlee

  anyamadár, olyan igazi térdigérős bölcsésztarisznyát? :-)

 • 2010.02.05 08:49:43anyamadár

  Ribizlee jaja, fekete-fehéret. :))) Tizenhat éves voltam. :) Az első fizumból egy ikea lack asztalkát vettem meg egy kétezer forintos ikea fapolcot. :)))

 • 2010.02.05 09:12:22Ribizlee

  anyamadár :-)
  nekem is teccettek, de nem ment volna a bon jovis rocker stílusomhoz :-DDD

 • 2010.02.05 09:17:06anyamadár

  Ribizlee hát én Queensryche meg Metallica pólókhoz hordtam, fekete farmerral és pörgekalappal...
  inkább ne is kérdezd :))))

 • 2010.02.05 09:26:06Ribizlee

  anyamadár, én inkább le sem írom, miket hordtam! :-)

  az egyetlen szerencsém hogy abban az időben kifejezetten kerültem a fényképezőgépet, így a legtöbb balfogásom nincs dokumentálva ;-)

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta