Roncsoltatnád magad gyermekáldás ellen?

Elköttetnéd a petevezetődet?

Előbb vagy utóbb minden nő életében eljön az a pont, amikor biztosan tudja, hogy nem akar több gyereket vagy a kora, vagy a gyermekeinek száma miatt. Amikor a fogamzásgátlási módszereket veszi számba, felmerül a művi meddővé tétel kérdése is. De vajon lehet-e egy nő annyira biztos a dolgában, hogy végleges és visszavonhatatlan beavatkozást vállal? Heti kérdés.

Három gyerek után 99 százalékig biztos vagyok, hogy nem szeretnék többé teherbe esni és gyereket szülni. Biztos módszert kell keresnem tehát, ami megakadályozza a nem kívánt fogamzást. A megszakítás többé nem megoldás, mivel nagy gond lenne, ha becsúszna a baba, a gumit utálom, fogamzásgátlót nem szedhetek a visszereim miatt, a háromhavi injekcióról csak rosszakat hallottam, a különböző krémekben, kúpokban és egyéb, hüvelybe felhelyezhető dolgokban nem bízom, maradt tehát a spirál, azon belül is a hormonos, mert a simától elhúzódó, erős vérzés jelentkezhet. A hormonosat viszont nem ajánlják migréneseknek. És a kör itt be is zárult. Hacsak nem gondolkozom el a petevezeték elköttetésén.

Amellett, hogy – bár laparoszkópos eljárással végzett – önköltséges, tehát TB által nem finanszírozott műtétről van szó, ez egy olyan döntés az életemben, amit soha többé nem tudok megváltoztatni. Az élet pedig számos olyan fordulatot hozhat, amire most nem gondol az ember, mégis megváltoztathatja a hozzáállást. (És most nem arra gondolok, hogy Brad Pitt kopogtat az ajtómon, hogy most azonnal gyereket akar tőlem. Egyébként is így közvetlenül a harmadik szülés után azt hiszem, szinte nullára redukálódott azok száma, akinek gyereket szülnék.)

A 32 évemmel gyermekvállalás szempontjából még nem vagyok öreg: mi van, ha öt-hat-nyolc év múlva (bár most elképzelhetetlen) valamilyen oknál fogva mégis szeretnék gyereket szülni, most pedig roncsoltatom a petevezetőimet? Vállalhatok-e ekkora felelősséget? Vagy a hátralévő tizenegynéhány évig keressek kompromisszumos fogamzásgátlási megoldást és sűrűn imádkozzak? Mi a jobb, ha tudod, hogy a te szabad döntésed miatt nem lehet már gyereked, vagy ha tudod, hogy bármikor becsúszhat, akit nem vállalhatsz már? Hiszen egy fogamzásgátlási módszer sem száz százalékos. Igaz, a petevezeték elkötése sem az.

Oszd meg másokkal is!
Mustra