Otthonában dolgozhat a gyeten lévő anyuka

Olvasónk arra kíváncsi, hogy három gyermek nevelése esetén gyermeknevelési támogatást (főállású anyaság) igénybe vevő anya vállalhat-e munkát a gyet folyósítása mellett? Az elintezzuk.hu szakértői szerint napi négy órában; ha pedig az anya otthonában történik a munkavégzés, akkor korlátlanul végezhető munka.

Kérdés

Férjem is, én is nagy családban nőttünk fel, mi is nagy családot szeretnénk. A kérdésem a következő lenne: tisztában vagyok azzal, hogy három gyermek után már főállású anyának számítok. 2007. márciusában megszületett a kisfiunk, munkahelyről jöttem gyedre (1997 óta dolgozom ott), majd 2009. februárjában megszületett a kislányunk, ismét gyeden vagyok. A 3. babánkat szintén úgy szeretnénk, ha legalább 2 év lenne közte és kislányunk között. Mint tudjuk, már lerövidítették a gyes, gyed-időszakot 2 évre, tehát nekem utána vissza kell mennem dolgozni. Milyen esetben folyósítják a gyet összegét? Felvehetem a munkát rendesen 8 órára vagy csak 6, esetleg 4 órát vállalhatok? A harmadik gyermek után hogy működnek ezek az anyagi dolgok? 2 évig igényelhetem a gyedet, majd azt követően folyósítják a gyetet?

Válasz

A gyed-változtató, gyes-rövidítő jogszabályok 2010. május 1-jétől hatályosak, tehát az előtte született gyermekek után igénybe vehető ellátásokra nem vonatkoznak. Tehát, ha úgy döntötök, akkor még igénybe veheted a pici lány 3 éves koráig a gyes-t. Persze, csak ha fölborul a koreográfia, és a 3. gyerkőc „túl a gyed-en” érkezik.

Azt jól tudod, hogy a főállású anyasághoz, amelynek a hivatalos elnevezése gyermeknevelési támogatás, azaz gyet, legalább három kiskorú gyermeknek saját háztartásban való nevelése szükséges: a jelenlegi szabályozás szerint a legkisebbik gyermek 3. életévétől a 8. év betöltéséig vehető igénybe. De amikor ezt megfogalmazták, akkor még a gyes is a gyermekek 3 éves koráig volt igényelhető.

A májusban életbe lépő változtatások összességét még nem ismerjük; csak reménykedünk, hogy a jogalkotók is felfigyeltek ezekre a „szétcsúszásokra”, és szinkronizálják az ellátások igénybevételét! De erről most többet nem tudunk mondani.

A jelenlegi törvényi szabályozás szerint a gyet-ben részesülő szülő kereső tevékenységet csak maximum napi 4 órában folytathat, kivéve, ha a munkavégzés az otthonukban történik, mert akkor viszont időbeli korlátozás nélkül. De hétvégén: szombat-vasárnap akár napi 10 órát is (!) dolgozhat a főállású anyuka, lényeg, hogy az összmunkaidő a heti 20 órát ne haladja meg.

További tanácsak az elintezzuk.blog.hu oldalon olvashatók.

Oszd meg másokkal is!
Mustra