SZÜLŐSÉG

Otthonában dolgozhat a gyeten lévő anyuka

2010. február 1., hétfő 15:50

Olvasónk arra kíváncsi, hogy három gyermek nevelése esetén gyermeknevelési támogatást (főállású anyaság) igénybe vevő anya vállalhat-e munkát a gyet folyósítása mellett? Az elintezzuk.hu szakértői szerint napi négy órában; ha pedig az anya otthonában történik a munkavégzés, akkor korlátlanul végezhető munka.

Kérdés

Férjem is, én is nagy családban nőttünk fel, mi is nagy családot szeretnénk. A kérdésem a következő lenne: tisztában vagyok azzal, hogy három gyermek után már főállású anyának számítok. 2007. márciusában megszületett a kisfiunk, munkahelyről jöttem gyedre (1997 óta dolgozom ott), majd 2009. februárjában megszületett a kislányunk, ismét gyeden vagyok. A 3. babánkat szintén úgy szeretnénk, ha legalább 2 év lenne közte és kislányunk között. Mint tudjuk, már lerövidítették a gyes, gyed-időszakot 2 évre, tehát nekem utána vissza kell mennem dolgozni. Milyen esetben folyósítják a gyet összegét? Felvehetem a munkát rendesen 8 órára vagy csak 6, esetleg 4 órát vállalhatok? A harmadik gyermek után hogy működnek ezek az anyagi dolgok? 2 évig igényelhetem a gyedet, majd azt követően folyósítják a gyetet?

Válasz

A gyed-változtató, gyes-rövidítő jogszabályok 2010. május 1-jétől hatályosak, tehát az előtte született gyermekek után igénybe vehető ellátásokra nem vonatkoznak. Tehát, ha úgy döntötök, akkor még igénybe veheted a pici lány 3 éves koráig a gyes-t. Persze, csak ha fölborul a koreográfia, és a 3. gyerkőc „túl a gyed-en” érkezik.

Azt jól tudod, hogy a főállású anyasághoz, amelynek a hivatalos elnevezése gyermeknevelési támogatás, azaz gyet, legalább három kiskorú gyermeknek saját háztartásban való nevelése szükséges: a jelenlegi szabályozás szerint a legkisebbik gyermek 3. életévétől a 8. év betöltéséig vehető igénybe. De amikor ezt megfogalmazták, akkor még a gyes is a gyermekek 3 éves koráig volt igényelhető.

A májusban életbe lépő változtatások összességét még nem ismerjük; csak reménykedünk, hogy a jogalkotók is felfigyeltek ezekre a „szétcsúszásokra”, és szinkronizálják az ellátások igénybevételét! De erről most többet nem tudunk mondani.

A jelenlegi törvényi szabályozás szerint a gyet-ben részesülő szülő kereső tevékenységet csak maximum napi 4 órában folytathat, kivéve, ha a munkavégzés az otthonukban történik, mert akkor viszont időbeli korlátozás nélkül. De hétvégén: szombat-vasárnap akár napi 10 órát is (!) dolgozhat a főállású anyuka, lényeg, hogy az összmunkaidő a heti 20 órát ne haladja meg.

További tanácsak az elintezzuk.blog.hu oldalon olvashatók.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta