Asztmát okozhat a babaúszás

A legújabb, belga tudósok által végzett kutatás szerint azok a gyerekek, akik babaúszásra járnak, nagyobb eséllyel szenvednek légzőszervi megbetegedésekben, és nagyobb eséllyel lehetnek később asztmások, vagy allergiások, mint azon társaik, akikkel nem járnak úszni szüleik.

A European Respiratory Journal-ban közölt kutatás szerint tehát a két év alatt elkezdett úszás veszélyeket hordozhat magában. A tudósok szerint a ludas a medence klóros vize, ami különösen a beltéri medencék esetében lehet veszélyes. A klór önmagában is irritáló egy csecsemőnek, de keveredve a medencét használók izzadságával, vizeletével és nyálával, még veszélyesebb melléktermékek jöhetnek létre, amelyek károsítják a légutakat.

Kifejezetten kerülendő lehet a babaúszás azoknál a gyerekenél, akiknek szülei asztmától, vagy szénanáthától szenvednek, és egyértelműnek látszik, hogy a bababúszáson résztvevő gyerekek körében nagyobb a bronchiolitis veszélye - írja  a Reuters.

A felmérés során 430 belga óvodást vizsgáltak meg. Azt találták, hogy azok között, akik kétéves koruk előtt részt vettek babaúszáson, 36 százalék volt a későbbi bronchiolitis aránya, míg azok között, akik nem mentek klóros medence közelébe, 24 százalék. Az arányok még nagyobbnak mutatkoztak, ha azt vizsgálták hogy ki töltött sok időt beltéri medencében csecsemő korában. Ebben az esteben a légzőszervi megbetegedések aránya három és félszeresére növekedett.

Az orvosok hangsúlyozták ugyanakkor, nem azt tanácsolják, hogy egyáltalán ne vigyék a szülők gyerekeiket nyilvános medencékbe, - hiszen a vízben való mozgás egészséges, - csupán azt, hogy legyenek tisztában a veszélyekkel, és kerüljék a túlzottan klóros vizeket. Akiknek pedig otthoni medencéjük van, azoknak alternatív fertőtlenítési technikákat javasolnak.

Oszd meg másokkal is!
Mustra