SZÜLŐSÉG

Vidd haza a gyereket az óvodából ebéd után!

2010. január 29., péntek 13:35

Értem én, hogy kevés az óvónők fizetése, és azt is tudom, hogy csak 6 órás munkaidőben vannak foglalkoztatva, legalábbis nálunk. Mert így aki reggel hétkor kezd annak 1 órakor le is jár a munkaideje, és aki délután 5-ig van, az csak 11-re jár dolgozni. Vagyis 10-re jár be, viszont, hogy kijöjjön a munkaidejük, rendszeresen összevonják a csoportokat, így oldják meg egymás között, a kedves otthon lévő anyukákat pedig megkérik, hogy ebéd után vigyék haza gyermekeiket.

De miért én legyek a jóságos anyuka, mert szar a rendszer? Amíg a kicsi itthon volt, akkor kellett menni az oviba a nagyért, amikor azt ebédeltetni/altatni kellett volna. Most meg már el kellene menni dolgozni, de 8 órában, hogy a csudába, ha a munkahelyem nem a sarki közért vagy a zöldséges? Hiszen csak 7-re vihetem a gyereket és az óvoda 5 órakor bezár. Ördögi kör. Régen az óvoda alkalmazkodott a szülő munkaidejéhez, most meg inkább ne menjek dolgozni, csakhogy az államnak nehogy többe kerüljön az óvónők fizetése?

Tehát elsősorban nem az óvodára haragszom, hanem a rendszerre. Bár az egyik gyerekem csoportjában az a divat rossz idő esetén, hogy tévét néznek. Nem vagyok tévé-ellenes, én is leültetem a gyerekemet a tv elé, ha olyan dolgom van, de könyörgöm, az óvónőnek nem kell főzni, nem kell takarítani, mosni, az a dolga, hogy abban a 4 órában foglalkozást tartson. Arról nem is beszélve, hogy minden apró okot megragadnak, hogy ne kelljen kivinni a gyerekeket az udvarra. Most is napok óta ki sem mentek. Egyszer az volt a kifogás hogy esik a hó (elolvadnak tőle a gyerekek?), máskor pocsolya volt az udvaron (mindenkinek van hótaposója), néhány napja pedig a hideg miatt nem levegőznek (holott minden gyerek szülei bevittek meleg anorákokat, pont az ilyen időre). Nyilván nem egyszerű egy csapat gyereket felöltöztetni, és nyilván esőben és mínusz 10 fokban ne menjenek ki. De azért ilyen ritkán van.

Múltkor 7:15-re bevittem a gyerekeket, mert fontos elintéznivalóm volt, (mivel 12:30-ra vissza kell érnem értük), az én gyerekeim voltak az elsők és az óvónő aggódva kérdezte tőlem, hogy valami baj van? Van olyan anyuka, aki rendszeresen 5 előtt ér a gyerekért és megjegyzést tesznek neki. Arról meg ne is beszéljek, hogy az otthon lévő anyukák gyerekeinek 3 hónap a nyári szünet. Nálatok is így van, hogy mi szülők alkalmazkodjunk az óvodához?

H.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.02.01 21:13:24elzsabo

  Hűha, jártam a fejlesztöre, 2008-ban végeztem:)

 • 2010.02.01 21:16:57nyúlmama

  Na. oda én nem, sajna.csak mindenféle továbbképzésekre, Pek-torna, Ovizuál, ilyesmik.

 • 2010.02.01 21:19:04elzsabo

  Akkor csak innen:)))

 • 2010.02.01 21:21:04nyúlmama

  Úgy tűnik:))))

 • 2010.02.02 00:06:30farkasokkal tancolo

  2010.02.01 15:20:18Sudve

  Látom te is magadra vettél mindent.
  Részemről általános dolgokkal érveltem, miszerint miért olyan nagy baj az, ha a gyeden lévő anyákat megkérik, hogy ebéd után vigyék haza a gyereket.
  De még ha ez általános is lenne, mint ahoygan nem általános, akkori is minden élethelyzetben és rendeletben létezik az a fogalom, hogy MÉLTÁNYOSSÁG. Tehát ha te nem az átlaghoz tartozol, hanem egy nagyon gondos ápolásra, fejlesztésre szoruló kisebb gyerekkel vagy otthon, nincsen az a hatalmasság, légyen az ovónő, ovodai vezetőnő, jegyző vagy akárki - aki ezt nem méltányolná.

  Ami a nyári szüneteket illeti... van ugye 5 hét szünet minden ovodában, ez egyrészt azért van, hogy a tisztasági festéseket stb elvégezzék, másrészt azért, hogy az ovónők is szabadságra mehessenek. Ez az az ovodai szünet, mait minden ovoda alkalmaz. Ugyanakkor a legtöbb helyen létezik egy másik nyitvatartó ovoda, ahol nyári ügyelet van gyakorlatilag évzárótól az iskolakezdésig, ilyenkor más-más időpontban van az 5 hetes ovodai szünet, vagy egyik évben itt festenek, a másikban ott ezt nem tudom pontosan.

  Mindenesetre a lényeg az, hogy ilyenkor eléggé alsó lángon működik minden ovoda, fogalakozások nincsenek, a gyerekek kinn vannak az udvaron, esőben a csoportszobában, van minimális ovónő minimális dadusi segítség. Ami biztosan nem lenne elég arra, hogy normál csoportszámmal működjenek. Ez az oka annak, hogy metakommunikációs vagy pszichés módszerrel arra taszigálják a szülőket, hogy az sitenért tartsd otthon inkább... pláne ha egy hiperaktív kisfiúról van szó...

 • 2010.02.02 00:10:29farkasokkal tancolo

  De a megoldás ebben az esetben nem az, hogy a létra legalján lévő ovónőkön dühönjünk, hanem az, hogy azokat keressük meg, akik ilyen helyzeteket okoztak. Civil kezdeményezés, petíció, esetleg tudom ajánlani az rtl klub vagy más bulvár média riporterét megkeresni, úgyis sok az uborkaszezon bizonyos időkben, úgy csapnának le egy ilyen témára, mint gyöngytyúk a takonyra.

  Még valami: az ebéd utáni hazahozatalt éppen a túltelítettség és a létszámot túllépés esetén szokták kérni, így én inkább azt mondanám, hogy az ovoda még így is bőven teljesítette a fejkvótát...

 • 2010.02.02 07:13:51nyúlmama

  Ft, köszönöm, szépen összefoglaltad.Azért én még a fizetés kategóriához hozzátenném, hogy ez érdekes hozáállás, hogy ha kevesebb a gyerek, kapjak kevesebb fizetést...nem darabbérbe, és nem órabérben fizetnek, mint ahogy sok más embert sem még rajtunk kívül, akik szintén megkapják a havi fieztésüket,amennyi a bértábla szerint jár nekik. A fejkvótának ehhez semmi köze, az egy más tészta, az nem az óvónő fizetése, hanem az óvoda működéséhez adott pénz, meg amit még az állam hozzáad az ún, ebédpénzhez, mert amit a szülő fizet,-azt hszem, most kb.350 ft/nap, azt ugye senki nem gondolja, hogy elég a napi kajára.Nem akarom egyébként leírni, mennyi az az éves költségvetési keret, amiből az óvodák gazdálkodnak-ebbe van benne minden, a tisztítószerektől kezdve a fűtésig, -csak annyit mondanék, hogy ez nem emelkedik évente, hanem jó, ha stagnál.
  amúgy fentebb leírtam, mennyi a fizetésem-lehet rá nagyon irígykedni.

 • 2010.02.02 07:18:56nyúlmama

  Igen, Ft, van mindig nyitva óvoda, van egy testvérintézmény, és van olyan gyerek, aki egy napot sem tölt otthon a nyári szünetben, hanem adott esetben végigjárja az összes kerületi,épp nyitvatartó óvodát.Tehát van erre lehetőség.

 • 2010.02.02 07:23:55nyúlmama

  És már elnézést, ha mindenki felkaphatja itt a vizet , akkor hadd tegyem én is:kikérem magamnak, hogy csalónak nevezzen bárki.Azt gondolom, azért ezt nem kéne.

 • 2010.02.02 08:18:41Sudve

  nyúlmama, elnézést, nem téged neveztelek csalónak, nyilván nem te csinálod a normatíva elszámolást. És azt is mondtam, hogy baromira nem irígylem a fizetéseteket, és a munkátokat sem, nekem ez kb. bánya-kategória lenne. Viszont rohadtul idegesít az a mentalitás,hogy az anyáknak kuss, csak azért, mert gyedet, gyest kapnak.

  FT, itt nincs túltelítettség, momentán 24 gyerek jár a csoportba, simán elférnek mindenhogy. A nyári szünet lényegével tisztában is vagyok, a hat hetet elfogadom, rendben van, de itt 11-12 hétről volt szó. És nem, nem méltányoltak semmit, macerálták a gyereket, maceráltak engem, mondom, még a gyerekjólétit is ránk szabadították (persze "csak azért", hogy segítséget ajánljanak nekünk, pszichológust a gyereknek, miközben pontosan tudták, hogy a gyerek több mint egy éve jár már valakihez, kettőre semmi szükség nincsen, szóval nettó baszogatás volt az egész).

 • 2010.02.02 09:44:07sajtos pogi

  2010.02.01 15:20:18Sudve

  FT, a gyed, gyes mindig csak egy (na jó, ikreknél az összes azonos korú) gyerek után jár, ...


  Helyesbítenék:
  A gyed független a gyerekek számától, gyesből van ún. ikergyes, ami max. a gyes 2-szerese. Tehát a 8-as ikres csaj is csak 57 ezer körüli gyest kaphatna.

 • 2010.02.02 09:46:35sajtos pogi

  Az ikergyes addig jár, amig mindegyik tankötelezett nem lesz.

 • 2010.02.02 10:48:30Rosa Rugosa

  Ha kettő 3 év alattival vagy otthon, akkor is csak egy után jár a gyes.

  2010.02.02 00:06:30farkasokkal tancolo

  Ne haragudj, de egy álomvilágban élsz.

  "Részemről általános dolgokkal érveltem, miszerint miért olyan nagy baj az, ha a gyeden lévő anyákat megkérik, hogy ebéd után vigyék haza a gyereket.
  De még ha ez általános is lenne, mint ahoygan nem általános, akkori is minden élethelyzetben és rendeletben létezik az a fogalom, hogy MÉLTÁNYOSSÁG. Tehát ha te nem az átlaghoz tartozol, hanem egy nagyon gondos ápolásra, fejlesztésre szoruló kisebb gyerekkel vagy otthon, nincsen az a hatalmasság, légyen az ovónő, ovodai vezetőnő, jegyző vagy akárki - aki ezt nem méltányolná."

  Én már próbáltam jelezni, hogy nem csak a főváros van Mo.-n, a maga kb. 2 millió lakosával.

  És attól, hogy ott valami általános és elfogadott, máshol még nem az.
  Ha a bp.-i viszonyokról beszélünk, akkopr mindenki egyetért az elméletetekkel.

  De itt két vonalon futott a téma végig.
  Ti a bp-i helyzetet nyomtátok, én meg pl. megpróbáltam felvázolni a vidéket (itt sem csak az a jellemző amit írtam, de van!), amiről a pestiek kijelentették, hogy nonszensz, még ilyet sosem hallottak...

  Ez így elég értelmetlen beszélketés.

  Egy kis faluban, vagy kisvárosban, ahol a kiskirály vezetőóvónő az oktatási bizottság elnöke, a jegyző meg az unokanővére, ott keresgélheted a jogaidat...

 • 2010.02.02 10:59:30Veg_

  Mazsola, Csutka, köszi a kéztippeket, idén télen nekem is szárad, simán kentem hidratáló krémmel, de akkor is... Megpróbálom a cukrosizét meg éjjelre a pakolást - ugyis van egy selejtezésre váró kesztyüm :)

 • 2010.02.02 11:10:54mazsola84

  Veg, a radírozást csinálhatod tengeri sóval is (az azért finomabb, mint a cukor) vagy őrölt csonthéjasokkal is.

 • 2010.02.02 11:34:53Veg_

  Az örőlt csonthéjasok még jobb ötlet... Vegyszerre érzékeny a kezem, és valami, amit mostanában vettem, eléggé gajra vágta...

 • 2010.02.02 11:51:09mazsola84

  Vehetsz gyógyszertári lemosót vagy fürdetőkrémet (olcsó és bizti nem leszel allergiás rá) és keversz bele őrölt diót vagy mandulát vagy tengerpartról homokot :)
  Ha csonthéjast használsz azt ne keverd be előre, mindig csak annyit és akkor amennyit elhasználsz, különben megromlik.

 • 2010.02.02 11:59:53Alessia2

  Veg- nekem télen véresre repedt sokszor a kezem:(
  amióta az ORLY Sheer Radiance krémet használom napi szinten azóta nem:)
  Ezt pedikűrösök/manikűrösök is használják......

 • 2010.02.02 12:00:30Alessia2

  de majd mazsola megmondja:))

 • 2010.02.02 12:03:12babó

  Sudve

  egy korábbi kérdéshez: sztem 6 évesen már bőven oda lehet adni, persze kérdés mennyire vannak jóban és mennyire van "összenőve" veletek.
  nekünk is 250 km-re laknak a nagyszülők (szerencsére egy helyen) és sokat voltunk velük, a lányom imádja őket. három évesen már simán volt lent egy hetet (persze nem kapásból ennyit, hanem fokozatosan). szal 6 évesen sztem már ideje. azt gondolom nagyon sokat adhat a gyerekkornak, ha jó a kapcsolat a nagyszülőkkel. olyan élményei lehetnek, amire egy életen át emlékszik, és ami más mint veletek. arról nem is beszélve, hogy kevesen olyan szerencsések, hogy még felnőtt fejjel is legyenek nagyszüleik.

 • 2010.02.02 12:14:31babó

  másrészt a témához:
  én itthon vagyok a kicsivel és a nagy meg bent marad uzsonnáig és kész. jöhetnek a kövek. tudom hogy kényelem kérdése, de néha kettővel is marha nehéz hazajönni ebéd után, mart a nagy nagyon szépen be van állva, hogy ebéd, alvás, ha közben hazagyalogol, akkor irtó nyűgös, viszont itthon már nem alszik el, ráadásul borul minden, mert a kicsi meg elalszik a kocsiban és itthon meg senkit nem hagy békén. természetesen, ha szabadság van, vagy valamiért kérik, hogy hozzam haza, akkor elhozom, de az alap nem az.

 • 2010.02.02 12:24:13mazsola84

  Az Orly cuccok jók, műkörmös webáruházból rendelhetőek. A Perfectnails-nél tudom, hogy van Orly, a többinél nem tudom.

 • 2010.02.02 12:30:16Alessia2

  mazsola:))
  ez ráadásul a Fresh változat, de van narancsos illat is:))))))

 • 2010.02.02 12:34:02mazsola84

  Alessia, a krémeit én nem próbáltam, csak lakkokat meg körömágyápoló olajat, azok tényleg jók.

 • 2010.02.02 12:37:33Alessia2

  mazsola, a barátnőm i smanikűrős vagy műkörmös, vagy most hogyanisnevezzem:))
  Ő az Orlyra esküszik.
  És tényleg, lassabban kopik le a lakk és a fekete körömlakk kifejezetten a legjobb, amit eddig használtam:)

 • 2010.02.02 12:43:11mazsola84

  És micsoda színeik vannak :o
  Na mindegy, felébredek és bilibe lóg a kezem, nem Orly-s állványba :(

 • 2010.02.02 12:44:12jazmine

  Csajok, köszi a webáruházat, rendelek is majd mindenfélét. Mondjuk körömlakkot a kezemen már jó ideje csak színtelent használok.
  A műköröm nagyon tetszik, de elég gyorsan nő a körmöm, min. 2 hetente mennem kellene, arra pedig se időm, se pénzem.

 • 2010.02.02 12:49:23mazsola84

  Jazmine, sok műkörmös van (többek között én is), aki keres gyakorlásra modellt. Ingyen. És nemcsak kezdők, még az európa bajnok és az olimpiai bajnok is gyakorol.

 • 2010.02.02 12:50:29Alessia2

  mazsola Te megcsinálod magadnak a műkörmöt pl?
  mert a barátnőm nem tudja, az egyik kezén kicsit ferde lesz a köröm, ezért néha máshoz jár....:))))))

 • 2010.02.02 12:51:49jazmine

  Mazsola ez, jó, akkor majd adok fel hirdetést, h modellnek áll a kezem, szigorúan alvásidőben, házhoz jövő műkörmöshöz :D

 • 2010.02.02 12:52:24jazmine

  Ja, és hol keresel? (Mármint hol találsz modellt?)

 • 2010.02.02 13:15:56ojj

  Ez most elszállt, szóval nálunk vegyipari munkáscsaládban a sheavaj vált be repedezett, kiszáradt kézbőrre, egy kis testápolónak is használt kókuszzsírral vagy bázisolajjal 'higítva'. 1-2 csepp illóolaj pedig csodákat művel a szagával. :)
  http://www.sheavaj.hu/shea2.htm

 • 2010.02.02 13:16:50mazsola84

  Alessia, most csináltam magamnak másodszor és szép lett a bal kezem is (balkezes vagyok). Lassabb, mintha másnak csinálom és amikor jobb kézzel reszeltem, hát sikerült kicsit bereszelni a bőrömet is :)

  Jazmine, én egyelőre a barátnőimön gyakorolok, de jó lenne többet.

 • 2010.02.02 13:31:38Alessia2

  mazsola, akkor megmondom, h gyakoroljon magán többet:))))csak nincs sok ideje......de ő is állandóan bereszeli a bőrét:))

 • 2010.02.02 13:47:38jazmine

  Mazsola, jársz Debrecenbe? :)

 • 2010.02.02 13:49:17mazsola84

  Alessia, te külföldön vagy?
  Csak mert a nyugat-európai körmösök kész katasztrófák. Nem hazabeszélésből, de tényleg. Szakmailag nagyon gányok. Azon röhögtem hétvégén, hogy mutatták a Naplóban a Tenerifei műkörmösöket. Hát nem kicsit baszta fel az agyam, hogy ilyen gány munkával 1000 eurót keresnek havonta.

 • 2010.02.02 13:50:41mazsola84

  Lehet, hogy megyünk wellnessezni a hónapban Debrecenbe. Vigyem a körmös bőröndömet? :)

 • 2010.02.02 18:39:15Sudve

  Rosa, mindentől függetlenül én bp-i oviról beszéltem...

  babó, a nagyonmessziek nem nagyszülők, hanem nagynénik-bácsik és unokatesók, jóban vannak, ismerik is egymást, ezzel nincs hiba. :-)

 • 2010.02.02 18:46:27mamamacoka

  Sziasztok, azért azt kellemesen nyugtázom, hogy az óvodák és óvónők fikázásától végre eljutottatok a műkörömhöz !
  Van a közelemben egy óvoda, és a hsz-ek hatására múlt héttől figyeltem, kijönnek-e az udvarra a gyerekekkel, és jelentem, mindennap voltak kinnt több-kevesebb ideig, és mivel vannak onnan ismerőseim, meg is kérdeztem, és a válasz: persze, de nézd csak meg, hány gyerek van sportcipőben a hóban, és a melegítőnadrágok alatt sincs mindegyiknek harisnya, vagy másik nadrág. A dzsekinadrág nem divat már, és voltak farmeros kislányok is, azt mindenki tudja, nem igazán meleg januárban-februárban.

  Szóval nem akarlak visszatéríteni titeket a műkörmöktől, vagy a wellness-hétvégétől, de biztos, hogy úgy van ahogy egyesek írták ? Nem valami másért fújnak az ovira, és ezt a legegyszerűbb állítani ?

  Ja, és ma volt az a nap, amikor a maci megijedt az árnyékától, és sajnos, még bőven lesz tél !

 • 2010.02.02 18:52:25loreal

  mazsola, az az ezer euró valószínűleg egy igen gyenge fizetés.
  Ne a magyar keresetekhez hasonlítsd.

 • 2010.02.02 19:11:20baudolinA

  mazsola,
  1000 eurót, de hol? És bruttó vagy nettó? Mert vannak országok, ahol ez még nem is a minimálbér, vagy éppen csak annyi.

 • 2010.02.02 19:17:48nyúlmama

  Már csak azért is,mert most voltunk Dublinban, ahol egy luknyi lakásban laktunk,ahol konyha a nappaliban, fürdő a hálóból leválasztva,az egész nem volt több 30 négyzetméternél, és a havi bére 1000 euro.(Mi csak laktunk ott, nem mi fizettük....)

 • 2010.02.02 20:39:22Rosa Rugosa

  2010.02.02 18:46:27mamamacoka

  Nálunk sosem viszik ki a gyerekeket kb. novembertől.

  Valahogy úgy alakult.
  Az autóval jáók gyerekei a -15-ben is kiugranak kisszoknyában, barbie cuccban.
  Meleg ruhája max. a gyerekek felének van.

  Viszont a másik csoport mindig kint van, ruhájuk is van.
  Nem tudom mi volt előbb, a tyúk, vagy a tojás?

 • 2010.02.03 07:10:12Veg_

  2010.02.02 11:51:09mazsola84
  2010.02.02 11:59:53Alessia2
  Köszönöm :)

 • 2010.02.03 07:21:53Vakmacska

  mazsola, ha te az én fertelmes mosónőkéz-csutkáimmal is tudsz kezdeni valamit, úgy hogy utána nem karmolok senkit így szülés előtt:))) akkor állok elébe, karácsony óta szeretném megcsináltatni, mert így kinézni, hát az mese...rémmese.

 • 2010.02.03 08:28:59mazsola84

  Vakmacska, mit szeretnél?

 • 2010.02.03 10:20:54mazsola84

  Vakmacska, körmöt szeretnél vagy a bőrödet rendbe rakni? Nem itt a környéken dolgozol?

 • 2010.02.03 11:21:06Vakmacska

  Körmöt, bár megint rondul a bőr is. De, itt dolgozom a környéken...még a héten, utána már csak látogatóba meg mikor visszaadom majd a gépemet, ha az egyáltalán én leszek....

 • 2010.02.03 11:27:20mazsola84

  Adj egy email címet, írok privátban!

 • 2010.02.03 12:07:09Vakmacska

  vakmacskakukacvelvetponthu

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta