Segítség, cicifüggő a gyerekem!

Nyuszimanó segítségért fordul a Poronty olvasóihoz, reményei szerint a tapasztaltabb anyukák tippeket adnak neki, mit tegyen, ha a közel egyéves kisfia nem hajlandó elfogadni a tápszert, és kizárólag anyatejet akar szopni. Ő viszont már szeretné elválasztani gyermekét és megszüntetni a függést. Hogyan lehet leszoktatni a gyereket a ciciről?

"Elkeseredésemben ragadok tollat, illetve billentyűzetet és fordulok a Poronty nyilvánosságához: kisfiam 11 hónapos (súlya 10 kg, születési súlyát már megtriplázta). Jókedvű, barátságos, kiegyensúlyozott, imádnivaló baba. Szeretném őt elválasztani, de ez lehetetlennek tűnik, ugyanis anyatej- és szopás-helyettesítő kíséreteim sorra kudarcba fulladnak. Biztos van megoldás a problémánkra, csak én még nem jöttem rá, ezért kérem a segítségeteket, ha valaki járt már hasonló cipőben, adjon tanácsot, mitévő legyek.

 

Történetünk dióhéjban: második gyerekes anyaként magabiztosan vágtam bele a szoptatásba, rutinnal etettem igény szerint, nem adtam vizet vagy teát szomjoltónak. Lehet, hogy itt rontottam el az egészet és idéztem elő cicizavart a sokat emlegetett cumizavar helyett. A kórházban ugyan ivott cumisüvegből a felkínált cukros vízből, de miután itthon nem találkozott a cicimen kívül mással, amiből enni-innivaló jön, így igencsak meglepődött, amikor úgy 3 hónapos kora körül megpróbáltam egy kis tápszerrel kiegészíteni az elfogyasztott tejadagot.

Mivel akkor még nem tudta kiverni a kezemből az üveget, így csak megvetően-szemrehányóan nézett rám, hogy Anya, te most szórakozol velem? Gondoltam, biztos a tápszer íze nem tetszik, próbálkoztunk másik fajtával. Az eredmény: ugyanaz. Ok, akkor nézzük a lefejt anyatejet. Anya, viccelsz velem??? Akkor nem erőltettem a dolgot, a gyerekorvos is csak mosolygott rajtam: szoptasson csak, Andikám! Én meg szoptattam, drukkoltam, hogy pont elég legyen, ettem a homeós bogyókat, ittam kartonszámra a vizet és vártam a bűvös 6. hónapot, hogy majd akkor a hozzátáplálás kezdetekor jól bevezetem a tápszert neki estére, hogy aludjunk végre.

Bár én a 6. hónapot vártam, a fiam inkább a 7-es számra szavazott és addig cicin kívül semmit nem fogadott el. Aztán lassan megtört a jég és én felfedeztem egy gyümölcspürét meg egy gabonapépet, amit megeszegetett. Hurrá, na, akkor megint próbálkozzuk: cumiból, pohárból, csőrös pohárból, Humana, Milupa, BEBA, natúr, banános, kakaóval, rizstej, zabtej, mostanában már laktózmentes tej, biotej, kezemből kiverve, kiköpve, szájból kifolyatva. Mit csináljak még?! Szeretném a szoptatást abbahagyni lassan, ami nappal még OK is, nem reklamál érte, vizet iszik csőrös pohárból, éjszaka viszont pótolja a kimaradt decilitereket.

Abbahagynám, mert szeretnék aludni, szeretném, ha ő is aludna, ha nem lenne 100 százalékig hozzám kötve, elmehetnénk moziba, vacsorázni, barátokkal dumálni, mint ahogy anno a nővérénél megtehettük. Szeretném, mert fülproblémáim vannak, amivel érdemben csak akkor kezdenének el foglalkozni, ha adhatnának rá gyógyszert/infúziót, ha már nem szoptatnék.

Gyermekorvos és védőnő továbbra is a próbálkozást és a siker eléréséig a szoptatást javasolja, de kifogytam az ötletekből.

Ti hogy oldottátok ezt meg? Mikor, mit, hogyan, ki adott a gyermeknek?"

Nyuszimanó

Oszd meg másokkal is!
Mustra