Fogzási fájdalmat csökkent az aromaterápia

Az aromaterápia során az illóolajos növényekből kinyert olajokat használják gyógyításra, többnyire inhalálás által. Általánosságban a legtöbb illóolajos növénynek van gyógyító hatása, többségüket már kicsi kortól is lehet használni, bár természetesen ezek hatása egyénenként eltérő lehet. Az illóolajokat sok orvos is ajánlja kiegészítő kezelésként, én például akkor találkoztam vele először, amikor tíz hónapos gyerekem fülgyulladására az orvos nem antibiotikumot, hanem kövirózsaolajat ajánlott. De az illóolajok nem csak tüneti kezelésre jók, tehát például nemcsak a légutakat tisztítják, hanem a belégzés által a tüdőn keresztül fel is szívódnak, így segítik a váladék kiürülését, az antibakteriális és antivirális hatással bíró illóolajok pedig a betegség visszaszorításában játszanak jelentős szerepet. Kevéssé ismert, de vannak olyan illóolajok is, amelyeket szájon át alkalmaznak.

Sok kismama csöpögtet pédául a teájába pár csepp édeskömény olajat, ami tejszaporító hatásáról ismert, valamint az anyatejjel átmegy a gyermekbe is, és oldja a hasi görcseit. Mielőtt azonban belsőleg alkalmaznánk bármilyen aromás olajat, beszéljük meg az orvossal!  A legtöbb aromás növényből kinyert illóolaj rendkívül gazdag és nemcsak egy, hanem akár több száz vegyületet is tartalmazhat.

Másik illóolaj, amit én a gyerek egészen kicsi korától alkalmazok, az az eukaliptusz olaj. Nincs az az orrszívás, ami felérne pár csepp eukaliptusszal. Szoktam a fürdővízbe is tenni, illetve lefekvés előtt a szobába pár cseppet, nagyon jól kitisztítja  a légutakat. (Közvetlenül, papírzsebkendőre cseppentve és belélegezve azonban ötéves kor előtt nem ajánlott az illóolajak alkalmazása. Ezen kívül van olyan gyerek, akit izgatnak az erős szagok, ezt ki kell tapasztalni!) A fürdőknél figyelni kell arra, hogy az illóolajat előtte feloldjuk, mert különben csak a víz felszínén úszkálnak a cseppek, és különösen kisgyerekek esetében nem ajánlott közvetlen a testtel való érintkezés. (A levendulaolajon kívül semmit nem ajánlatos közvetlenül a bőrre vinni.) Az illóolajok jól oldódnak például tejben, vagy a habfürdőben, így tehetjük a vízbe. Kicsi gyerekeknél leginkább a párologtatást (5-6 csepp olaj a párologtatóba) vagy a fürdővizes alkalmazást javasolják, a masszírozást mindig jobb szakemberre bízni. De ha jártunk például babamasszázs tanfolyamra, akkor mi is alkalmazhatunk illóolajokat, például hasgörcsök esetében az ánizs- vagy édesköményolajat. Ilyenkor valamilyen bázisoljaba, - pédául olíva-, mandula-, avokádó olaj - tegyünk pár csep illóolajat.

Kiegészítő kezelésként az illóolajok különösen téli időszakban, meghűléses betegségeknél sokat segíthetnek a gyerekeknek a gyógyulásban. Komáromi Éva, aki már évtizedek óta foglalkozik illóolajokkal az alábbi összeállítást ajánlja téli betegségek, meghűlések enyhítésére: 2-4 csepp eukaliptusz, 1-2 csepp ánizs, citrom, fahéj, 2-4 csepp borsmenta (vagy bármilyen menta), 4-6 csepp narancs vagy mandarin. Ezeket egy zsebkendőre csepegtetve a gyerek hálószobájába helyezzük (az aromamécses ilyen helyeken meglehetősen balesetveszélyes) úgy nevezett száraz párologtatást alkalmazva. Szintén ő torokfájásra azt javasolja, hogy 2 dl vízben oldjunk fel 1 csepp fahéj, 1 csepp menta és 1 csepp kakukkfű olajat és azzal öblögessünk. Álmatlanság, rossz alvás ellen a fürdővízbe tegyünk pár csepp mandula vagy citromfűolajat. (Rossz alvó gyerekeknek a citromfű tea is segítség lehet).

Egészen kicsi csecsemőknél még nem ajánlott illóolajakat alkalmazni, hiszen erős illatuk zavarhatja a babát, akinek ráadásul eleinte nagyon fontos az anyja illata. Később, pár hónaposan már elkezdhetjük használni a visszafogottabb illatú rózsaolajat, vagy a narancs, a mandarin, a vanília, a római kamilla vagy a szantálfa olaját masszírozásra vagy párologtatásra. Az aromaterápia kézikönyve című könyvben a baba első aromaterápiájára 10 csepp levendula, 4 csepp narancsvirág és 2 csepp római kamilla keverékét ajánlják (ezt oldjuk fel 120 ml bázisolajban, például mandula) és ezzel kezdjük simogatni, enyhén masszírozni a babát, aki az említett olajoktól, valamint anyukája érintésétől megnyugszik és biztonságban érzi magát.

Fogzásra is nagyon hatásos lehet az aromaterápiás kezelés, kívül be kell dörzsölni a baba arcát, közel a fájdalomhoz. Különösen a rágófogak esetében lehet nagy segítség. Általában a római kamilla, kék kamilla, szegfűszeg, vad levendula, ligetszépe, orbáncfű macerátum keveréke lehet hatásos, de ezekenek az olajoknak a kikeverését jobb, ha aromaterapeutákra bízzuk, vagy megvesszük így egyben, kikeverve. Egy ilyen olaj ára elég borsos, de még mindig olcsóbb, mintha megvennénk minden hozzávalót, ráadásul mi nem vagyunk tisztában a helyes arányokkal sem. Ilyen keverékeket tudunk venni például az illoolajok.hu oldalon, ahol rengeteg szülés előtt, alatt és után alkalmazható hasznos olajkeveréket találunk.

Fontos dolog, amit az illóolajakkal kapcsolatban szem előtt kell tartani, hogy nem alkalmazhatók homeopátiás kezelésekkel együtt, hiszen enyhítik vagy kioltják a homeopátiás készítmények hatását. Aki behatóbban szeretne foglalkozni az illóolajok gyógyító hatásával, annak a már említett kézikönyvet ajánljuk, valamint a Bába válaszol szerzőjének, Ingeborg Stadelmann-nak igen részletes, Bevált aromekeverékeim című új könyvét.

Oszd meg másokkal is!
Mustra