SZÜLŐSÉG

Poronty fight: Ki a szarabb anya?

2010. január 26., kedd 10:32

Szinte nincs olyan téma, ahol olyan álláspontot lehetne közvetíteni, ami ne mozgósítana egy csapat ellentáborba tartozó anyát, akik hülyének nézik, ha valaki másképp gondolkodik, mint ők. A két tábor ilyenkor ádáz harcba kezd és előbb-utóbb kiderül, ki a szaranya. Nyilván a másik. Szoptatás, szülés, hízás, tápszer és egyéb megosztó témák.

Ha azt mondom, a szoptatás mindenek felett, igenis erőltesse meg magát az anyuka és tegyen meg mindent azért, hogy a gyermekét anyatejjel tudja táplálni, akkor jó páran felháborodnak, és azt bizonygatják, hogy igenis van olyan helyzet, amikor nem érdemes küzdeni, van, akinek nem megy a szoptatás. Ha azt mondom, van olyan helyzet, hogy az anya sok mindent megtesz, hogy legyen elég teje, de azért nem erőszakolja meg magát, akkor a másik csoport ugrik a torkomnak, hogy kutya kötelessége az anyának erőn felett is mindent megtenni az anyatejért.

Az egyik csoport úgy véli, nem lesz semmi baja a kisbabának, ha tápszeres kiegészítést kap, neadjisten csak tápszerrel táplálkozik az első hónapokban, a többiek szerint pedig felháborító, hogyha tápszert ad az anya a gyereknek, hiszen attól a gyereknek allergiája lesz és különben is a tápszer mű. És itt kezdődik újra a szoptatás kérdésköre.

Szoptasd igény szerint a gyereked! Ha kell, lógjon a melleden egész nap, ez jó a tejtermelésnek, a babának és neked is. Erre ugranak sokan, hogy micsoda hülye tanács, a gyereknek igenis kell rendszeresség és az anyának is jobb, ha ki tudja számolni az etetések idejét. Ha pedig olyan tanács hangzik el, hogy ragaszkodj a háromóránkénti etetéshez, akkor egy csoport azért háborodik fel, hogy miért éhezteti a babát az anya, hiszen előfordulhat, hogy már másfél óra múlva éhes lesz a ded.

Ha azt mondom, a vaginális szülés a jó a babának és a mamának is, valaki rögtön ugrik és közli, hogy a hüvelyi szüléstől annyira kitágulnak a nők, hogy egy pótkocsis teherautó könnyedén megfordul bennük, és a férjük majd jól elhagyja őket emiatt, csakis a programozott császármetszés jöhet szóba, mert így utána a nők alfele pont olyan állapotban lesz, mint szülés előtt. Ha a császármetszés előnyei kerülnek szóba, akkor rögtön megjelennek a természetes szülés hívei és arra hívják fel a figyelmet, hogy a császármetszés egy nagy hasi műtét és legalább egy hét, mire az ember nagyjából felépül belőle, a komplikációkról és a fájdalomról nem is beszélve.

A természetes szülés pártolóinak egy kisebb csoportja azt bizonygatja, hogy a gátmetszés fölösleges, gátmasszázzsal, olajokkal és odafigyeléssel el lehet kerülni a repedést. Míg a többiek szerint a gátmetszésben semmi rossz nincs, mert így könnyebben kibújik a baba és sokkal gyorsabban gyógyul egy vágott seb, mint a repedés.

Ha azt mondom, az otthon szülés veszélyes, felelőtlenség és az anya önzősége, megjelennek az otthon szülés-fanok, és foggal-körömmel kitartanak álláspontjuk mellett, hogy az otthon szülés nem veszélyes és az anyáknak erre van szükségük, mert csak így érzik magukat biztonságban. Ha azt mondom, fúj kórház, undorítóak a körülmények és inkább szülök a mezőn a pásztorral, csak ne kelljen az intézménybe menni, ahol az orvosok csúnyán bánnak velem, akkor én vagyok a felelőtlen, az önző, aki a saját kényelmét a kisbaba érdekei elé helyezi.

A hordozókendő kérdésében hasonlók a tapasztalatok. Van, aki szerint ez a világ legnagyszerűbb találmánya és mindenkinek kendővel kéne magára kötni a gyerekét, hiszen ez a legegyszerűbb és legtermészetesebb módszer, arról nem is beszélve, hogy a testi kapcsolat mennyire fontos ebben a korban. Aztán megjelennek azok, akik úgy vélik, a kendős anyák olyanok, mint a koldusok, egy gusztustalan rongydarabot kötözgetnek magukra, hosszú szoknyát és gyolcscipőt hordanak, biokaját esznek és tökéletesnek képzelik magukat. Még hogy kendő!

Ha valaki arra figyelmeztet, ne zabálja halálra magát a kismama terhesség alatt, mert a felszedett kilók csak nagyon nehezen mennek majd le és egyébként se fogja a babára a csillapíthatatlan éhségét, azért ember, hogy vissza tudja magát fogni, akkor borul a bili: na nehogymár pont terhesen kelljen visszafogni magát, és különben is, ő a levegőtől is hízik és semmi vész, mert sok nő a szoptatás alatt visszafogyja, amit felszedett. Sőt, még többet is. Ha ez az alap álláspont, hogy a terhesség arra való, hogy az kismama kényeztesse magát, és ha épp egy tripla adag somlóitól lesz boldog, akkor ne foglalkozzon a gyarapod zsírpárnáival, akkor jönnek a vészmadarak és húsz- harminckilós hízást vízionálnak, bálnákat, teheneket és godzillákat. No meg kövér anyákat elhagyó pasikat.

Ha azt írom, a szülés látványa sokkolhatja a pasikat és kihatással lehet a későbbi szexuális életre, akkor az a vélemény, hogy ezt csak az a férfi mondja, aki nem szereti a feleségét, és csak kifogás. Biztos félredug. Arról nem is beszélve, hogy ha felcsinálta, akkor a szüléskor se hagyja egyedül. Ha azt mondom, minden apának bent kell lennie a szülésnél, mert ez a világ legszebb élménye, biztosan lesz olyan, aki szerint ez hülyeség, nem mindenki vágyik a szétrepedő gát, a fájdalom és a vér látványára.

Ha szülés után pár héttel az anyuka elmenne moziba, jönnek a Szent Anyák, akik a pokolba küldik a friss anyát, mert mi az, hogy ott akarja hagyni, amíg ilyen kicsi, nem igaz, hogy nem bírja ki mozi nélkül. Ha pedig az az alapvélemény, hogy az anyának otthon van a helye a kicsinye mellett az első hónapokban, a másik tábor lázong: szerintük a négy fal közé zárt kismamák rövid időn belül begolyóznak és ez senkinek sem jó.

A különböző témákban a vélemények nem biztos, hogy mindig egyeznek, azaz van, hogy a császármetszés témakörében egymás torkának esnek az anyák, míg a szoptatással kapcsolatban nagy az egyetértés. Olyan nincs, hogy mindenkinek mindenről ugyanaz a véleménye (milyen unalmas is lenne), így ha előkerül egy-egy megosztó téma azonnal beindul a szájkarate, ami valljuk be, sok kismamának igénye is, mert így le tudja vezetni a feszültséget. Épp ezért arra gondoltunk, hogy hamarosan új sorozatot indítunk Poronty fight címmel, amelyben alaposan körüljárunk egy-egy témát két nézőpontból is. Kezdődhet a harc!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.01.27 09:00:07Veg_

  próba

 • 2010.01.27 09:19:23Kisisa

  Érdekesen sorakoznak a kommentek. Kicsit összevisszaság van csajok. :D

 • 2010.01.27 09:28:05Kisisa

  Hehe... abc sorrendben vannak a kommentek, nem időrendben. Pls, valaki csináljon valamit.. Sajna nincs rá időm hogy rangsoroljam a kommenteket.. :D

 • 2010.01.27 09:28:17manó99

  De miért nem látom a friss kommenteket?!

 • 2010.01.27 09:51:16yyy kukabúvár【ツ】

  hölgyeim, mivel itt a porontyon vacakol a blogmotor, esetleg átnézhetnétek a gumicukorra ördög nóri kivesézése céljából....

 • 2010.01.27 12:45:15Veg_

  Azóta rendbejött, de miért kellett ördögnóritól idecsőditeni a társulatot?

 • 2010.01.27 13:36:15nanemárrr

  hochma, az első kommentek közt felvetettem a Belgás ötletet indulónak...bár én Brumibabyre bíztam a szöveggyártást! :) De azért a te verziód sem rossz! :)

 • 2010.01.27 14:49:11hochma

  nanemárr: köszi ^^
  Eszembe jutott Sickratmannek a Buzi-e vagy című száma is, arra is jókat lehet reppelgetni:
  Moziba mentél?
  Szaranya vagy!
  Gyereket étterembe?
  Szaranya vagy!
  Beszélsz hozzá angolul?
  Szaranya vagy!
  Nem énekelsz neki?
  Szaranya vagy!
  Textilpelenkázol?
  Szaranya vagy!
  Nincs zenélő bilije?
  Szaranya vagy!
  et cetera

 • 2010.01.27 19:54:49mspoppy

  "Ha azt mondom, a szoptatás mindenek felett, igenis erőltesse meg magát az anyuka és tegyen meg mindent azért, hogy a gyermekét anyatejjel tudja táplálni, akkor jó páran felháborodnak, és azt bizonygatják, hogy igenis van olyan helyzet, amikor nem érdemes küzdeni, van, akinek nem megy a szoptatás. Ha azt mondom, van olyan helyzet, hogy az anya sok mindent megtesz, hogy legyen elég teje, de azért nem erőszakolja meg magát, akkor a másik csoport ugrik a torkomnak, hogy kutya kötelessége az anyának erőn felett is mindent megtenni az anyatejért."

  Talán elkerülhető lenne "a másik csoport"/"jópárak" felháborodása és nem "ugranának a torkodnak", ha nem lenne ab ovo mindenki hülye, aki nem a te mércéd szerint erőlteti/nem erőlteti meg magát.

 • 2010.01.27 20:05:12madz

  mspoppy, jaj... az E/1. ebben a cikkben nem feltétlenül Tündét magát jelenti.

 • 2010.01.27 20:18:09csutkababa

  madz
  hagyd:) Két nap alatt csak KÉT humorhiányos emberke, nem is rossz arány:)

 • 2010.01.27 21:04:01mspoppy

  madz, ebben TALÁN nem, de a posztokban, amikben ezen nézeteit kifejtette, azokban igen.

 • 2010.01.27 21:05:12mspoppy

  csutkababa, fight minden áron? hajrá!! :))

 • 2010.01.27 21:11:59R2D2 & C3PO

  Azért ilyen jó az átlag, mert ma nem igazán kommentelt senki a zavarodás miatt.

  (Meg próbált mindenki lehetőleg jófejnek (ti. van humorérzéke) látszani. Ettől meg uncsi lett a post...)

 • 2010.01.27 21:12:41R2D2 & C3PO

  Kimaradt a mindent becéző és semmitsembecézekmertazmodoros mami...

 • 2010.01.28 15:56:24madz

  na a mai délelőttöt sógyurmázással és Kolompos hallgatásával töltöttem. kérem a Kreatív Bezzeganya Érdemérmet

 • 2010.01.28 15:59:11nyina&mika

  ohohohóó madz, mi ringatón voltunk és utána hallgattunk kolompost..

 • 2010.01.28 16:00:31dodóó

  Ok madz megkapod,de osztozunk rajta mert én még festettem,meg gyöngyöt is fűztem.

 • 2010.01.28 16:06:15madz

  na jó, akkor nyina és dodóó is klubtagok :D
  bakker, nyina, hogy tudtál ma kimenni a külvilágba?

 • 2010.01.28 16:07:23dodóó

  2010.01.27 00:37:24efceci

  Mi mindig levesszük a cipőnket,a kutya lábát ha sár van kint megtörlöm mikor felérünk.

  Szerintem a kutya apró lábán jóval kevesebb sár/kosz marad mint ami 30/40/46-os csizmánkon.
  lehet húzni papucsot otthon.Amúgy meg a kutya első dolga hogy neki áll nyalogatni magát ha felértünk.

 • 2010.01.28 16:10:21nyina&mika

  hát egyrészt szánkózni kell minden nap, amióta hó van.
  másrészt a "mi" az a pasim meg én meg a malac. úgyhogy négy kéz, négy szem, úgy könnyebb.

 • 2010.01.28 16:14:47madz

  jaa. én ma kihagyom a szánkózást, kiborít az öltözködés :D

 • 2010.01.28 16:23:14Brunnera

  efceci,

  csak szélsőséges esetekben mosom le a kutya lábát (nagy sár, komolyabb hógombócok), szóval olyankor, amikor neki rosszabb "mosatlanul", egyébként legfeljebb törlök. Hasonló a tapasztalatom, mint dodóónak: nem hoz fel több koszt a kutya, mint mi. Mezítláb/harisnyában belelépni a saját cipőinkről/csizmáinkról/bakancsainkról leolvadt trutymóba ugyancsak nagyon anyázós dolog...

 • 2010.01.28 20:36:46Veg_

  2010.01.28 16:23:14Brunnera
  Trutyi ellen ilyen időben ott van fejenként egy régi törölköző, belép, azon cipőt leszed, cipő megszárad, eltesz. A legegyszerübb verzió :)
  Mellesleg az uszkárom akkor volt hajlandó belépni az ajtón, ha ott voltunk egy vizes szivaccsal, és azzal a lábával lépett be, amelyik talpat már lemostuk. Pont genya időben kezdett saját lábon sétálni járni, és ugy hozzászokott, hogy napsütésben is tartotta magát a tiszta mancshoz :) Mondjuk ő érdekes lény volt, pl. a kertben nem is pisilt sehova, ha ott voltunk, ki kellett vinni sétálni a partoldalra, ahol futkározott egyet, és megoldotta a problémáit. Szóval lakás, ház és kerttiszta jószág volt. A kertben a teraszt tartotta küszöbnek, oda is csak lábmosás után jött, de magának oldotta meg miután egyszer talált egy vizes felmosóruhát, ami ott száradt. Utána odaraktunk neki egy folyton nedvesitett tiszta ruhát :)

 • 2010.01.28 21:53:50efceci

  Köszi mindenkinek a kutyatartás-tisztalakás tippeket, nálunk is azt hiszem leginkább a szobacipő verzió működik a gyerekeknél, mint a bölcsiben. ott sem lehetnek zokniban de a váltócipő elég életképesnek tűnik. ja és már kevésbé szorongok, hogy más sem mindig töröl csak extra sárban :)

 • 2010.01.28 23:32:06dodóó

  Nálunk lehetnek zokniba a gyerekek.

  Sőt az óvónők kérik is a gyerekeket hogy vegyék le a cipőt hiszen amelyik kicsi bent van 6.30-tól 16.30-ig.

 • 2010.01.29 06:24:25Veg_

  2010.01.28 21:53:50efceci
  Kisgyereknek legjobb talaj lenne a természetes. Tehát lehet zokniban, de ha váltócipőzöl/szandizol, akkor olyat vegyél, aminek a talpa segiti a megfelelő lábboltozat és járás kialakulását, rögzülését. Mondjuk az drágább, de megéri, mert többet van otthon, mint az utcán...

 • 2010.01.29 08:31:34nanemárrr

  Ha már cipőkről van szó: valakinek tapasztalat a Liliputi és a PediPed cipőkről? Most vettünk a csemetének 1-1 párat...bőr talpú mindkettő. Az egyik inkább benti vékonyabb talpú, a másik vastagabb talpú, kinti használatra is alkalmas. Teljesen alkalmazkodik gyerek lábához, puha a talpa, mintha mezítláb lenne a gyerek, szellőzik a láb, mert tiszta bőr az egész...de nem csúszik, valamint a bokát is tartja. Lassan lépeget a gyeremek, akkor mármajd kipróbálásra kerülnek a topánok.

 • 2010.01.29 08:53:11Veg_

  2010.01.29 08:31:34nanemárrr
  Gyerekcipő márkában gázos vagyok, de sajnos volt elég bajom vele anno, hogy gyerekként is megjegyeztem az ortopéd dokik dumáját...
  Szóval ha tartja a bokát, nem csuszik, és olyan a talpa belül, mintha a talajon járna (pl. besüpped, ahol a talp éppen lenyomja, mintha homokba járna), akkor egészséges a lábnak, és nem terheli a gerincet se.
  Hozzátenném, hogy otthoni papucsban is a legjobb (kiskamasz vagy kamasz gyerekeknek és felnőtteknek), aminek a talpa mintha gumitüskéken járnál, a kavicsokat utánozza, csak sokan nem tudnának benne járni. Viszont aminek olyan a talpa, hogy a masszipunkturás pontokan kiemelkedései vannak, azt max fél órás használatra engedélyezném, fölöslegesen izgatja egész nap a szervezetet...

 • 2010.01.29 08:58:30nanemárrr

  Köszi Veg, a honlapjukon, meg a cipős dobozban benne az ortopédiai ajánlás. Ezért is vettük meg...jónak tűnik...aztán majd kiderül. :) Muszáj itthon is majd valami mamusz félében lennie, mert hideg a kő, pedig alatta mennek a fűtéscsövek, de legalább normális cipőben legyen, hamár muszáj! A kinti változata is bőr talpú, tehát nem olyan merev, mint a többi cipő...mondjuk kavicsos, murvás útra nem kell benne vinni a gyereket...bár az volna csak az igazi akupunktúrás kezelés! :)

 • 2010.01.29 09:19:22Veg_

  2010.01.29 08:58:30nanemárrr
  Én élveztem gyerekként a kavicsokat mezitláb is, akár kerek volt, akár bökős. Aztán ahogy idősebb lettem, már nem annyira élveztem, mostanra már inkább elkerülöm, max a homokot és füvet kedvelem :DDD
  Egyébként nem tudom, milyen a lába, de jó lábtorna ha már idősebb lesz, pl. ovis, hgoy ledobsz pár cerkát, ő meg próbálja felvenni a lábujjaival (eleinte nem fog menni, mond el előre neki, hogy ez normális!). Segit egyensulyozni egy lábon, mikor felemeli a lábát a kezéig, és nagyon jó torna a lábfejnek :)

 • 2010.01.29 19:03:37kakaósbögre

  na.ma ügyes voltam és a 9 éves fiamnak guaranás rágót vettem a boltba.azóta pörög a hátán mint a büdösbogár.
  na ezt übereljétek,szaranyák.:DD

 • 2010.01.29 19:19:29Kockásfülűnyúl

  bögre:itt az über- ma nem vittem a gyereket suliba, mert esett a hó, az út vacak és különben is, egyszer én is aludhatok 7 óráig, nem?!A múltkori szülői értekezlethez kapcs: a gyerekem magatartásból fekete pontot kapott, mert ÉN nem vettem részt a bulin.

 • 2010.01.29 19:20:56Kockásfülűnyúl

  Ami a kutyás dolgot illeti, bébi popsitörlővel áttörlöm a kényes ebem tappancsait:)

 • 2010.01.29 19:23:22kakaósbögre

  amióta életveszélyesen megfenyegettem az egyik iskolatársának a szüleit-megpróbálta a kölök befenyíteni az enyémet-nem látnak szívesen a szülőin.

 • 2010.01.29 19:38:41Kockásfülűnyúl

  Én hasonló okok miatt nem engedem a férjem ilyen jó kis bulikra:)Jobb a biztonság, bár ami azt illeti, olykor én is szívesen revansot vennék egy-két nagyarcú, okoskodó szülőn.

 • 2010.01.29 19:42:19kakaósbögre

  ne aggódj,nyugodtan engedd el a férjed.
  a rendőrség hamarabb kiér minthogy bármi történhetne.
  legalábbis nálam így volt.

 • 2010.01.29 19:50:35Kockásfülűnyúl

  Az osztályban van egy baromira irritáló kissrác, aki rendesen osztja az észt.Tudod, a nagy megmondó, aki beosztja, h ki focizhat, kit vehetnek be a többiek a bandába stb.A gyerekemet rendszeresen megpróbálja kirekeszteni (te béna vagy, lúzer stb.)No, valameddig tűrtem, bíztam abban, h a kölykök megoldják maguk közt, aztán egyszer elszakadt a cérna.Mondjuk azért igyekeztem diplomatikus lenni:)A következőnél pedig ütök:))

 • 2010.01.29 19:55:59kakaósbögre

  én simán megmondtam a az illetékes szülőnek hogy rágyujtom a házát ha mégegyszer sírva jön haza a gyerek.még akkor is ha véletlenül elesett.az illetékes mama-hozzáteszem extrapigmentált-elkezdett ordítozni,aztán két pofon után abbahagyta.a férjére már nem volt időm mert kiértek a rendőrök.

 • 2010.01.29 20:10:45szopjáki

  Várom olyan 8-9-ik hónapban lévő terhesek jelenzkezését, akikbe beleverhetném a faszomat.

 • 2010.01.29 20:11:54elzsabo

  bögre,
  ééés? mi a sztori vége??

 • 2010.01.29 20:12:25elzsabo

  szopjáki,
  miért pont 8-9.?

 • 2010.01.29 20:14:46kukabúvár ツ

  2010.01.29 20:11:54elzsabo

  20.00-kor villanyoltás a böriben. holnap folytatja :)

 • 2010.01.29 20:25:31Kockásfülűnyúl

  Hosszú keresgélés után találtam olyan iskolát, ahol számomra megfelelő volt az összetétel.Hidd el, mindenféle nációban akad ilyen gyerek, szülő, miegymás.Azt tartom, h soha sem a gyerek a hibás elsősorban, elvégre "csak" az otthoni mintát követi.bögre:DD

 • 2010.01.29 20:31:15kakaósbögre

  pont leszarom hogy mit követ.
  egyébként azóta a kölök mindig vigyorogva jön haza a suliból.már megérte.

  elzsabó.megúsztam ügyészi figyelmeztetéssel.
  a bántalmazott anyuka ugyanis ordítozott ott is,és az ügyészasszony cinkos vigyorral- vártam mikor röhögi el magát-kiszabta rám ezt a büntetést.azért a folyosón még megerősítettem őket abban a hitükben hogy le akaro vadászni őket.

 • 2010.01.29 20:37:19Kockásfülűnyúl

  Oké, oké ne harapd le a fejem:)Dobj be egy rágót inkább.Értem a problémát, csak én olyan kis naiv vagyok.A férjem mindig azt mondogatja, h belőlem lesz a nép ügyvédje:)

 • 2010.01.29 20:45:24kakaósbögre

  ezért kellene elengedned a férjed.:)

 • 2010.01.29 20:55:38elzsabo

  bögre, ez tetszik,
  ügyészi figyelmeztetés, két pofonért?? Hogy mikre van ideje a bíróságoknak...!

 • 2010.01.29 21:19:58kakaósbögre

  2010.01.29 20:55:38elzsabo

  garázdaság,könnyű testi sértés.
  ezzel már kénytelenek.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta