Az érzékeny bababőrre bioruha való

A bioételek mellett egyre szélesebb körben kezdenek elterjedni a bioruhák is, bár első hallásra nem nagyon érthető, miért is jók ezek. A bio jelzőről egyébként elsősorban azt érdemes megjegyezni, hogy nem feltétlenül csak nekünk jó, hanem a környezetnek is. Így van ez a biopamuttal is, ami jó a környezetnek, hiszen a gyapot termesztése során nem használnak műtrágyát, növényvédő és rovarirtó szereket, emellett nagyon jó nekük is, hiszen mindezen veszélyes anyagok a pamutban felhalmozódhatnak. Ez főleg a gyerekek érzékeny bőrére lehet veszélyes, nem véletlen, hogy minden nagyobb cég először a gyerekruhák ökosításába kezd bele. Mint példáu a svéd H&M ahol pár éve kaphatóak az organikus pamutból előállított termékek, ráadásul teljesen megfizethető áron. A mindenféle színekben pompázó bodyk és nadrágok ára 1290 Ft.

Persze fontos, hogy ne csak a pamut legyen bio, hanem utána se használjanak a ruha készítése során olyan vegyszereket és festékeket, amelyek károsak a környezetre. Az igazi bioruha tehát ilyen, és készítése során még arra is figyelnek, hogy ne műszálas cérnával varrják a ruhát. A ruhában fellelhető vegyszermaradmányok akár a ruha súlyának harmadát is kitehetik, így bármilyen ruhaneműt vásárolunk, - főleg gyerekeknek, - nem árt előtte alaposan kimosni a ruhát.

A bio gyerekruhák, ha nem is széles választékban, de már itthon is kaphatók, és vannak gyártók, aki kifejezetten a bioruhákra szakosodtak. Mint például a Green Cotton márkanevű gyerekruhákat forgalmazó cég (ez egyébként az egyik legrégebbi biopamutból készült ruhamárka.) Amellett, hogy biopamutból készülnek a ruháik, nagyon csinosak, színesek is. 56-os mérettől egészen 128-asig találunk ruhákat, a lányoknak készült kollekciójuk egészen zseniális, egyedi és divatos.

A Mollys az első olyan áruház itthon, amely kizárólag bio dolgokat forgalmaz, itt szinte mindent megkapunk, ami a háztartáshoz szükséges. Náluk felnőtt bioruhákat is találunk, akár bio alsóneműt is. Több gyártó termékeit is forgalmazzák, indiai, német, ausztrál biopamutból és gyapjúból előállított ruhákat, bár inkább az egyszerűbb dizájn hívei. Bioruha választékukból tetőtől talpig fel tudjuk öltöztetni a gyereket, de kevés nálunk a színes, mintás ruha. Áraik elfogadhatóak, gyerekpólót már 1400 Ft-ért is kapunk, de egy színes, biopamut, kapucnis pulcsiért akár 9000 Ft-ot is elkérnek.

Ha igazán vidám bioruhákat szeretnénk vásárolni, akkor a Hudebabát ajánljuk: ők skandináv gyerekruhákat forgalmaznak. A skandinávok, mint sok másban, a bioruhák előállításában is élen járnak. Ruháik nem olcsók, de megfizethetők, és mindig találunk akciósan megvásárolható darabokat. Body-választékuk hatalmas.

És érdemes még megemlíteni a kifejezetten csecsemőknek készült Popolini márkát, amely az egyszerű, letisztult dizájnnal az abszolút tisztaság érzetét sugallja. Főleg alsóneműket, bodykat, ingeket és hálózsákot forgalmaznak. Sajnos ezeket a szép, puha dolgokat a babák hamar kinövik, de életük első pár hónapjában különösen érdemes lehet nekik vegyszermentes, ökológiai gazdálkodással előállított ruhákat vásárolni. (Bodyk: 2490- 4990 Ft, hálózsák: 4790-8500 Fft).

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek