SZÜLŐSÉG

"Harapj belém, mert szétfeszít a fájdalom lent!"

2010. január 24., vasárnap 11:40

Nehéz terhesség után Nyina nagyon várta már a szülést. Mikor a kiírt dátum is eltelt, az orvosok kedvenc gyakorlóbábujává vált: boldog-boldogtalan vizsgálta, tágította, hátha attól beindul a szülés. Mivel mindez nem hozta meg a várt eredményt, kitűzték a hivatalos indítás dátumát.

Az ezt megelőző este viszont spontán beindult a folyamat, burokrepesztés után már "csak" meg kellett szülni a babát, akiről korábban az orvos nem volt hajlandó méreteket közölni, annyit mondott: nagy. Reggelre aztán kiderültek a pontos méretek: 59 centivel és 4360 grammal megszületett Mika Marcell.

Mikor a kilencedik héten, két hét folyamatos hányás és három kiló fogyás után az orvosom beparancsolt a kórházba bent fekvésre és infúzióra, kénytelen voltam meghozni a döntést. Mégpedig hogy a terhességem és a gyerekem két külön dolog. Nem az egyikből következik a másik, mert nem utálhatom meg a gyerekem és nem gondolhatom azt, bárcsak ne lenne, hogy ne kelljen a napom legnagyobb részét a vécé mellett ülve, fejemet a csempének támasztva tölteni, hogy aztán vizet és csipszet (az egyetlen, amit le tudtam nyelni), majd víz és csipsz hiányában a gyomorsavamat és epét hányjak.

Ezért aztán nagyon vártam a babám és nagyon utáltam terhesnek lenni. Április 9-re írtak ki, de egyre biztosabb voltam benne, hogy előbb kijön, talán még márciusban. Aztán eljött a március. A pocakom kilométerekkel előttem járt, ösztönlény szinten zabáltam be minden utamba akadó falatot. Jóakaró kezek leginkább almát és ananászt akasztottak az utamba, de rendszeresen belesétáltam a csokisfánk-csapdákba, amiből annyit ettem, amennyi volt.

Aztán eljött a március vége, és egyre riadtabban nézegetett mindenki, még a dokim is. “Hatalmas hasa van.” Tudom, tudom, ezzel kelek és ezzel fekszem és ezzel nem alszom, illetve emiatt nem alszom, csak szuszogok és heti egyszer elmegyek jógázni. Igazából a jóga tartotta bennem a lelket, az jelezte, hogy még ember vagyok, mozgó ember, meg tudom csinálni ezt a gyakorlatot basszus, az nem lehet, hogy nem. És akkor megcsináltam.

Túléltük a márciust is. A rettegésben töltött április elseje úgy húzott el, mintha nem is lett volna, pedig akkor már két hete rendszeres jóslófájásaim voltak. Az elején még ujjongva kezdtem érezni, ahogy szakad le a derekam, ahogy feszül a hasam, élvezettel csaptam le a stoppert minden egyes méhszájszaggató fájásnál. Aztán megtanultam, hogy felesleges.

Április kilencedike után én lettem az orvosok kedvenc gyakorlóbábuja. De én akartam, én mondtam mindegyiknek, csináljunk valamit, nagyon szeretnék már szülni. A méhszájam szép lassan nyiladozott, a jóslófájások mindennaposak voltak, a nyákdugómat rég elbúcsúztattam, a gyerek már alig mocorgott, bár a szívhangja és a magzatvíz rendben voltak. Az orvosok pedig kapva kaptak az alkalmon és vizsgálat címszóval (“akkor most úgy vizsgálom meg, hogy tudom, hogy szülni akar, rendben?”) tágítottak és méhlepényt szaggattak, amitől már napok óta úgy éreztem, mintha deréktól lefelé műveleti terület lennék, ahova minden arra járó acélos férfikezet meginvitálok.

A dokik tehát dörzsölték a kezüket, hogy most akkor én ma még visszajövök ide a szülőszobára és szülünk, de egyszer sem mentem vissza, csak mindig másnap, ctg-re.

14-én vártam a harmadnapot, amikorra megbeszéltük a dokimmal a megindítást. Az igazit. Amit már nem odázhat el senki és semmi, kiszedik belőlem ezt a gyereket, akinek méreteire mindenki csak hümmögött, ahogy kívülről megvizsgált, az ultrahanggal is dolgozó dokim pedig már hetek óta nem nyilatkozott centikről és kilókról. “Nagy.”

Este tízkor elkezdődtek a fájásaim. Tízpercesek, rendszeresek. Nem hittem már bennük egy cseppet sem. Nyögdécseltem a nappaliban, a pasim a konyhában dolgozott, megszokta, hogy esténként azt játsszuk, mintha szülni akarnék. Egy óra múlva mondtam, hogy nekem ez már eléggé fáj, inkább beülök egy kád meleg vízbe, attól el szoktak múlni. A kádban a tízpercesek tizennégyig húzódtak. De jöttek, én pedig egyre fáradtam. Lélegeztem, ahogy jógán tanultam, szárazföldön ringattam és támaszkodtam, vízben lazultam, aztán már csak feküdtem és nyögtem. Hajnali fél négykor a pasim nem bírta tovább, kiparancsolt az ágyból, segített felöltözni, bepakolt a kocsiba, irány a kórház. A csukott ajtóhoz lejövő szülésznő végighallgatta sirámaimat (nem sűrűsödnek a fájásaim, de elég erősek, másnap elvileg indítják, satöbbi), de az arckifejezéséből én azt hittem, a kötelező ctg után hazaküld. Mikor csodálkozva kérdezte, miért nem hoztuk fel a szülőszobás cuccom, mondtam is neki, amire azt válaszolta, ne vicceljek, már készítik a szobát, hívják az orvosom, aki amint beér, burkot repeszt.

Burkot repeszt, vihogtam, hát tőlem velem azt csinál már bárki, amit akar, de a lábam között folyó furcsán meleg magzatvízig nem hittem el, hogy szülni fogok. A szülőszobán ráültem a labdára, az már jógán is bejött, azon rakták rám a ctg-t. Fájtam. Aztán még emlékszem a burokrepesztésre. És a többi, süketség.

Tudtam, hogy végig ott voltak mellettem, a dokim, a szülésznő, egy szülésznőtanonc és a pasim. Tudtam, hogy a gyerek jól van, hogy jó a szívhangja. Tudtam, hogy ömlik belőlem a burokrepesztés óta a magzatvíz és tudtam, mikor kakiltam kétszer a szülőágyra. Tisztán éreztem a fájdalmat, ahogy tágulok és ahogy a szülésznő tágít, azzal a rostok közötti érzéssel álmodok még ma is. Tudtam, hogy beszéltem, hogy nagyon sokszor kértem bocsánatot, mert hangos vagyok, mert hisztizek, mert fáj. Hogy könyörögtem a pasimnak, okozzon fájdalmat, valahol máshol a testemen, mert ha csak arra figyelek, ami lent történik, megőrülök. Először a kezem szorította, de nem elég erősen (“De most már el fogom törni!” “Erősebben!”), aztán áttért a harapásra.

Tudtam, hogy kint már világos van és nekem hétre babát ígértek, de hát már biztos elmúlt hét, a baba pedig nem jön, csak az oxitocin infúzió zubog belém. Tudtam, mikor kell nyomnom, de nem tudtam, miért nem jön a gyerek. Tudtam, hogy mindenki feszült most már, hogy valami nem stimmel, hogy bejön egy másik orvos is konzultálni, tényleg császár kell-e. Tudtam, hogy hagynak még, amíg a gyerek jól van, de kezdtem úgy érezni, nem bírom tovább. Tudtam, mikor vágtak bele a gátamba, de nem tudtam, végig tudom-e csinálni, hiába segítenek ennyien, hiába keresem mindenki szemét, aki hozzám beszél, hogy onnan merítsek erőt, már nem találom őket. Magamba vagyok zárva, egyedül vagyok a fájdalmammal órák óta, hiába a rengeteg segítség és biztatás, a fülemben a pasim hangja, a simogatása, a harapása, a szorítása. Én vagyok, a gyerek van és körülöttünk a fájdalom.

Ahogy a feje szétfeszítette a csontjaimat, inaimat, izmaimat, húsomat, rostjaimat, szalagjaimat, annak a belső hangját hallom még ma is.

És akkor végül egyszer csak ott volt. Nem volt hangja. Fehéres lilás volt. Elvitték, anélkül, hogy éreztem volna a bőrömön. Azt sem fogom elfelejteni soha, amikor végül visszahozták és rátették a mellemre meztelenül; amikor aznap dél körül először szoptattam; amikor először szuszogott itthon; amikor először rám nézett; amikor először éreztem, hogy szeretem, nem csak hogy felelős vagyok érte.

2009. április 15-én reggel 9 óra 10 perckor megszületett Mika Marcell 59 centivel és 4360 grammal. A fiam.

nyina

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.01.27 10:30:53viax

  Nem szoktam célozgatni, ha mégis, lövök is. :D
  Ha azt gondoltam volna, hogy Nyina biológiai értelemben lett csak anya hidd el, szemrebbenés nélkül leírom.
  Nem volt célom személyeskedni senkivel amikor felnéztem. Okom sem volt rá, nem ismerlek Benneteket.
  Leírtam a véleményem egy postról.
  Ti is a tieteket.
  Hol a probléma?
  Nincs kedvem ezen rugózni tovább, ez azért remélem felfogható.
  Egyszerűen nem érdekel a zabhegyezés.

  Most pedig tényleg pá Nektek!
  Talán lesz jobb dolgotok is, mint velem foglalkozni, de ha ettől jó Nektek....

  Örültem!

 • 2010.01.27 10:34:21claudia25

  Nem volt célom személyeskedni senkivel amikor felnéztem. Okom sem volt rá, nem ismerlek Benneteket.
  Leírtam a véleményem egy postról.  viax..ne is törődj velük én már tegnap óta ezt magyarázzom

 • 2010.01.27 10:37:05baudolinA

  "úgyhogy én az iylen nőket akik ordítanak a fájdalomtól már csak hisztisnek hívok,mert szerintem egy nőben igen is kell hogy legyen annyi tartás hogy a szülést méltósággal végig csinálja."

  Dehogy volt ez személyeskedés, ááá...

 • 2010.01.27 10:38:21Veg_

  2010.01.27 10:29:57claudia25
  Nem, nem a cikkről irtál véleményt. Ezt próbáljuk páran jelezni neked, bár látom, az értő olvasás nem megy. Te a cikkirót minősitetted. Ami meg nemgyerebe errefele...
  Tudod: cikkről irok: nem értettem egyet azzal a megfogalmazással, stb. Innentől lehet vitázni is.
  Cikkirót minősitem: nyina, hogy lehetsz nő létedre ilyen, én pesze hősiesen kussoltam, és miiiiiiilyen büszke rám ezért az embör!
  Na erre max annyit lehet irni: hülye vagy?

 • 2010.01.27 10:38:26claudia25

  ok 1null oda ez jogos volt

 • 2010.01.27 10:41:19kukabúvár ツ

  010.01.27 10:20:39Veg_
  szia, idézném a cikkírót, ez a pökhendiség példája szerintem. nagybetű is van elég. :

  "2010.01.25 17:19:50nyina&mika

  meeko, ne bántsd Nödönt. mi vagyunk azon a szinten sajnos, hogy nem érthetjük meg őt, Aki Tudja, hogy kell csinálni. Aki Tudja, hogy a kedves kismama. Aki Tudja, hogy a hiszti.

  meeko, inkább szégyelld velem együtt magad, hogy te Nem Tudod. esetleg próbáljunk meg még több Tudást kicsikarni belőle, hogy talán egyszer majd mi is ilyen Bölcsek lehessünk. ámen."

 • 2010.01.27 10:41:24Veg_

  2010.01.27 10:37:05baudolinA
  Méééééééér? Te nem igy szoktál cikket minősiteni? Vagy könyvet? A Tüskevár elemzése:
  Figy fekete pityu! Hogy lehet már ilyen faszságokat irni, hogy berek, meg harcsa, tuti azér van, mer keményen neveltek, nem pedig szire szóra csöcsre raktak!

 • 2010.01.27 10:42:44kyskalacs .

  hát csajok meg kell mondjam elég sok az okoskodó agyatlan itt...

 • 2010.01.27 10:46:26Veg_

  2010.01.27 10:41:19kukabúvár ツ
  Kuka, ne felejtsd el, hogy ez a hasonló szövegre volt nyinától egy pikirt beirás.
  Végül is én is irhattam volna viaxról, hogy Amig A Bébire Koncentrálsz, Ne Feledd A Pasid Se... Nödön ugyanez ződben... Nem ezt irtam, de akkor se az én hülyeségem lenne.
  Mellesleg a cikk nekem nem jött be, gondolom ezen nyina nem lepődik meg, ritkán értünk egyet, és néha már hajtéptünk is :D

 • 2010.01.27 10:48:33Temptation

  De most tényleg, miért foglalkoztok a gumicukrosokkal, akik csak szórakozni jöttek ide?
  Nem kell minden hülyeségre ugrani.

 • 2010.01.27 10:49:33Veg_

  2010.01.27 10:42:44kyskalacs .
  Egyetértek. Nödön, Clau, Viax... Még tul sok is van belőle...

 • 2010.01.27 10:51:18kakaósbögre

  #
  2010.01.27 10:48:33Temptation

  De most tényleg, miért foglalkoztok a gumicukrosokkal, akik csak szórakozni jöttek ide?
  Nem kell minden hülyeségre ugrani.


  mi ez a kirekesztő duma?!

 • 2010.01.27 10:52:28kukabúvár ツ

  2010.01.27 10:46:26Veg_

  oks, megdumáltuk. a héten már nem kapsz több virágot... :)

 • 2010.01.27 10:53:25kyskalacs .

  Veg_ nem kell személyeskedni,mert még anyázás lesz belöle :DDD

 • 2010.01.27 10:54:53viax

  2010.01.27 10:46:26Veg

  "Mellesleg a cikk nekem nem jött be...."

  valamiben azért legalább egyetértünk :)

  (b+, hogy folyton visszanézek! :D )

  ennek örömére most valóban kikapcs.
  talán más poston még, máskor viszlát.

 • 2010.01.27 10:55:36claudia25

  veg egy kissé túl messzire mentél..beszélgessünk tovább ilyen formában?nekem nem állt szándékomban..

 • 2010.01.27 10:57:35viax

  aha Kaly :DDD. Anyám!!!!!

 • 2010.01.27 10:58:44viax

  asszem többet nem köszönök el! :DDDD

 • 2010.01.27 10:58:47kyskalacs .

  viax- na ja, Anyád! meg az én Anyám! :)

 • 2010.01.27 11:01:14viax

  Kaly , most jól kianyáztuk magunkat! :)))

 • 2010.01.27 11:03:26kyskalacs .

  viax- neked különben is semmi keresnivalód itt.te gumicukros vagy! :DD

 • 2010.01.27 11:06:08viax

  ja, bocs Kaly!
  az én anyámat már megint! :))
  Teeee pocakos! :DD
  ( na, várj csak.... )

 • 2010.01.27 11:08:30kukabúvár ツ

  2010.01.27 11:03:26kyskalacs .

  jössz te még ide sírva, hogy fáj a müntyőkéd...

 • 2010.01.27 11:08:56nyina&mika

  azt gondolom, aki kurvának áll, ne csodálkozzon, ha dugják. amikor elküldtem, vállaltam a személyeskedést, a kritikát, az eszetlen és érvek nélküli fröcsögést, meg hogy van, akinek nem fog tetszeni. azt is nyugodtan lehet feltételezni rólam, hogy nem xy Bezzeganya kioktató kötözködése miatt fogom magam rossz anyának, rossz és tiszteletet nem érdemlő hisztérikának, vagy bármi egyébnek érezni. vagyok annyira tisztában magammal, a kapcsolatommal és az anyaságommal, hogy ezeken inkább röhögök. még csak meg se lepődök és nincs bennem rossz érzés.

  a bezzegeléstől és a mindent frankón tudástól én is agyfaszt kapok, leginkább azért, amit Yukinak is írtam: mert mikor lesz már vége annak, hogy a terhesség Áldott Állapot, hogy vki meri azt mondani, hogy a másik csak "anya", satöbbi. dehát az ember meg az ostobaság..

 • 2010.01.27 11:12:35viax

  kukabúvár ツ
  Ja, aztán ha elfelejtkezik arról, hogy hol van, oszt' előveszi a hurkatöltőjét, majd hozzánk jön sírva. :)

 • 2010.01.27 11:13:59kyskalacs .

  nyina az ilyen szituációkban szoktam mondani vala hogy: ne foglalkozz semmivel egyél zsemlét kiflivel ;)

 • 2010.01.27 11:14:14kukabúvár ツ

  2010.01.27 11:08:56nyina&mika

  pedig már tiszta ideg voltam, hogy megbántottalak :)

 • 2010.01.27 11:15:25kyskalacs .

  kukabúvár- ha majd fáj a müntyökém,akkor beveregetem csalánnal! :)

 • 2010.01.27 11:16:40kukabúvár ツ

  2010.01.27 11:12:35viax

  a hurkatöltője, az valami szleng?

 • 2010.01.27 11:20:45Veg_

  2010.01.27 10:48:33Temptation
  Mert pont ráérek :D

 • 2010.01.27 11:30:09viax

  2010.01.27 11:16:40kukabúvár ツ

  a hurkatöltőjével "anusz bumm-bumm" volt annak aki beszólt neki, vagy másnak. Kétlem, hogy sikere volna! :D

 • 2010.01.27 11:43:45kukabúvár ツ

  azt sejtettem, hogy valami malackodás. :)
  kitőttök egy lottót.

 • 2010.01.27 11:45:56viax

  ha nyertél egy vörös pezsgővel beérem.
  Egy kartonnal. :))

 • 2010.01.27 11:51:29kukabúvár ツ

  csapunk egy poronty bulit. orvosi szoba, függőágy a veszélyeztetetteknek, ülőpárna a sajgóbindzsósoknak, kölyökpezsgő ízlés szerint és mindent át fog hatni a füstölgő kender illata. :)

 • 2010.01.27 11:56:10nanemárrr

  Háááát viax nagyon sajnálom, hogy ennyi kérlelésre sem osztod meg velünk a tapasztalataidat...nem baj, lesz még poszt biztosan, ahol tovább puffogtathatod az üres frázisaidat!
  claudia, sajnálom, hogy te rossz dolognak élted meg, hogy anyukádék mutogatták a fotóidat, és ezért te nem mutogatnád a gyereked fotóit...de sem én, sem nyina és sokan mások sem (gondolom én?!) éltük meg ezt így és ezért boldogan és büszkén mutogatjuk a gyerekünk fotóját.
  Befejeztem én is, mert lassan úgy érzem magam,mint egy echoláló esőember!

 • 2010.01.27 11:56:29viax

  részemről nincs akadálya, de ragaszkodnék az alkoholtartalmú vereshez! :)
  Szép Tőled, hogy mindenkire gondolsz! :D

 • 2010.01.27 11:58:41viax

  Áááh, nem puffogtatok társaságban soha! :)

 • 2010.01.27 12:01:56nanemárrr

  Inkább ne is viax...

 • 2010.01.27 12:02:17kukabúvár ツ

  nyugodtan a fű elnyomja.a kismamák szegények különösen hajlamosak pufogtatni, de erről nem tehetnek. szabadtéri buli lesz, már látom.

 • 2010.01.27 12:02:44viax

  mondom, hogy nem. :D

 • 2010.01.27 12:04:40viax

  kukabúvár ツ
  jólvan. Akkor majd Kalyra fogom ha mégis kicsusszanna egy puff. :))

 • 2010.01.27 12:08:13kukabúvár ツ

  na, mindegy. pluszköltség, de legyen! neked külön légkondis púzósátor lesz és csak neked lesz kulcsod a zippzárjához. nehogy begörcsöljél, vagy idő előtt lelépj a buliról a flancos neveltetésed miatt....

 • 2010.01.27 12:09:52kukabúvár ツ

  kaly, tutira bevállalja. amilyen bohó, még pálpusztait is rak a székek alá. :)

 • 2010.01.27 12:17:52viax

  hiába no, egy Úr vagy! :)
  nem a neveltetésem miatt van, szemérmes vagyok.
  Nagyon! :DDDD

  Kaly még fingóspárnát is hozna, hogy ne legyen fixációja senkinek. :)

 • 2010.01.27 12:23:29claudia25

  nanemárr: komolyan csinálod?nem azzal van gond hogy a fotóit mutogatja..az természetes a gond azzal van,hogy milyen fotót mutogat..de nem magyarázzom tovább mert kb 6x leírtam már

 • 2010.01.27 12:25:01kukabúvár ツ

  No harapok valamit, mert szétfeszít az éhség.

 • 2010.01.27 12:26:31viax

  Claudia , ne pörögj tovább pls.
  szervezzük a bulit, összeborulunk a "fűben" egy kis pezsgővel, és no problem. :D

 • 2010.01.27 12:29:01viax

  Búvár egs! :)
  (Ez amúgyis a harapj belém poszt.)

 • 2010.01.27 12:30:33viax

  jájjjj! bocs Búvár! :DDDDDDDD
  lassulok....
  léptem doppingolni.

 • 2010.01.27 12:32:26claudia25

  viax igazad van..amúgyis megyek pelust cserélni a kiscsajon..mert bűzős szegényem:-)

  jó társalgást!

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta