SZÜLŐSÉG

Újszülöttek a megbokrosodott időgépben

2010. január 23., szombat 11:01

Alternatív a szülés, ha olyan testhelyzetben vajúdunk és tolunk ki, amiben a gravitáció segítségünkre van, alternatív a csecsemőgondozás, ha a picit hordozzuk, vele alszunk, igényeinek jelzésére reagálunk, alternatív az életmódunk, ha keressük az önfenntartás természetes lehetőségeit, kertészkedünk, főzünk, varrunk, újrahasznosítunk. Hagyományos hanyatt fekve szülni, a gyereket babakocsiba tenni, külön szobában altatni, csecsemőkorától önállóságot várni tőle, bolti bébiétellel etetni, eldobható pelenkát adni rá, hagyományos fogyasztani és szemetelni.

Úgy látszik, 2-3 generáció egy adott földrajzi és társadalmi környezetben elegendő ahhoz, hogy valamit hagyománynak érezzünk. A hagyományok térbeli és időbeli rendkívül változatossága mögött azonban egyes antropológusok  véleménye szerint létezhet egy alapminta, amelytől túlságosan eltérve már nem tudunk megfelelően működni. Ez akkor alakulhatott ki, amikor maga az emberi nem (Homo), vagyis kb. 150 millió éve. Bizonyos jellemzői már korábbi evolúciós ősöknél is jelen lehettek, ezeket az állatvilágban, leginkább emberszabású rokonainknál is megfigyelhetjük.

Többet megtudhatunk a ma is vadászó-gyűjtögető  életmódot folytató népektől, akik - bár minden bizonnyal nem pontosan ugyanúgy élnek, mint évmilliókkal ezelőtti őseink vagy akár az első Homo Sapiens száz ezer éve, mégis a legközelebb vannak ahhoz, ami mindössze kb. 10 ezer évvel ezelőttig az emberi életmódot általánosan jellemezte. Ekkor a mezőgazdaság forradalma elhozta a letelepedett földművelést, néhány száz évvel ezelőtt pedig elkezdődött az iparosodás. Ezzel alaposan megváltozott az életmódunk, jóllehet abban nincs egyetértés, hogy ez a saját magunk által létrehozott környezeti változás evolúciós szempontból mekkora is pontosan illetve hogy mit is jelent a "megfelelő" működés. Az evolúciós cél a szaporodóképes utódok létrehozása (nem maga a szaporodás!) és ez kétségtelenül megtörténik ma is, mégis sokan úgy gondolják, hogy sok civilizációs probléma mögött húzódik meg az, hogy az ember alapvetően nem a mai, nyugati életkörülményekre "van kitalálva".

Az újszülöttek szempontjából körülbelül az történik, mintha a fogantatással beszállnának egy időgépbe és 9 hónap utazás után megérkeznének egy sokkolóan idegen korba, ahol az elvárásaik és a valóság sokszor pont olyan messze vannak egymástól, mint a kőkorszak a XXI. századtól. A babák ugyanis e szerint az elképzelés szerint úgy születnek, hogy alapvetően a 150 millió évvel ezelőtti gondoskodást várják el: állandó testközelséget, lényegében folyamatos lehetőséget a táplálkozásra és gondoskodó reakciót a sírásukra.

Az már nem szerepel az elvárások között, hogy ezek az igények pontosan hogyan elégüljenek ki: a testkontaktust megadhatja az anya, más felnőttek, testvérek, rokonok, de akár a szoptatást is megoszthatják egymás között az anyák: Ma is van olyan közösség, ahol bármelyik anya bármelyik csecsemőt megszoptatja és egy-egy gyereknek akár két tucatnyi gondozója is van, akik persze nem csak őt gondozzák, hanem sok másik gyereket is.

Lehet, hogy ha a csecsemők el tudnák mondani, szerintük mi a hagyományos és mi az alternatív, egészen másképp aggatnák a címkéket. Én mindenesetre örülök, hogy olyan korban és olyan kultúrában élek, ahol különböző "hagyományok" és különböző "alternatívák" elférnek egymás mellett és ha az ismereteim és az ösztöneim egybehangzóan azt mondják, hogy "öleld magadhoz!", megtehetem.

tarkabab

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.01.24 20:28:43jazmine

  Világos, de ettől, ha lesz kocsink, veszek gyerekülést és bekötöm őket, kapnak bukósisakot biciklire stb. Egyszerűen a minimális biztonságot célzom meg.

 • 2010.01.24 20:44:34jazmine

  Amúgy alapvetően beszélünk az angyalok szárnyáról: az igazán szabadon felnevelt gyerekeknél nem gond a különóraterhelés, mert nincs is, alapvetően iskolába nem járnak. Má rakik megnéztétek a kisfilmet, elgondolkodtatok, itt vesézzük ezer szinten, de valamennyire mind túlfértjük a gyerekeinket a törzsi szinthez képest.

 • 2010.01.24 20:46:31oreille

  FT, két ismerősöm van, akik szánkóbalesetben csigolyatörést szenvedtek, az egyik a páréves gyerekével együtt szánkózott egy kimondottan lankás helyen, a kéz- és lábtörések számát nem tudom, de kettőnél több.

  a kitörő tejfog nekem nem fér bele a normál sérülési keretbe.

 • 2010.01.24 20:51:32farkasokkal tancolo

  JAzmine ez tény, ember megy a korral, meg a tömeggel, mert ez van.

  De pl. én már akkor, amikor a lányaim voltak gyerekek (tehát egy emberöltővel ezelőtt) azon gondolkodtam, hogy olyan nagy dolog lenne mondjuk a budai utcákban pár utcát nem letisztítani, hanem ideiglenesen lezárni, és a gyerekeink miatt szánkópályává nyilvánítani? Akkor még biztosan ment volna, ma már nem hiszem, hiszen ma már Budapest olyan, hogy ha csak egy utcát is lezárának, az még a harmadik kerületben is dugót okoz...
  De azért valamit tenni kéne, hogy a gyerekeinknek meg az ő gyerekeiknek is maradjon egy kis igazi gyerekkora, mondjuk minél több olyan játszóteret, ami be van kerítve, és van esetleg némi hivatalos semleges felügyelet is, aki akkor avatkozik közbe, ha valahol sikítoznak vagy sírnak... Meg oylan játszóterek, ahol nem csak a hivatalos hinta-mászóka-homokozó van, hanem esetleg némi ősnövényzet is stb.

 • 2010.01.24 20:53:19farkasokkal tancolo

  Oreille, pedig jó lenne ha beleférne, mert eddig számos kitört tejfogról tudok, mindegyik otthon történt vagy a saját kertben, vagy csak simán megbotlott és elesett. Kérdeztem is hogy "fogvédő van már otthon?"

 • 2010.01.24 21:00:24farkasokkal tancolo

  Egyébként az unokámnál is isteni csoda, hogy megúsztuk még a tejfog kitörést, mert eddig kétszer esett el a kertben futás közben, és mind a kétszer az álla sérült meg, hogy hogyan nem is értem, mert normál gyerek ilyenkor automatikusan maga elé kapja a kezét... meg még kisebb korában az arca sérült meg, úgy látszik afféle fejenagy típus, bár nem volt nagy a feje soha.

 • 2010.01.24 21:18:05Rosa Rugosa

  2010.01.24 20:46:31oreille

  Nem akarlak megbántani, de akkor a te ismerőseid nem lehettek valami nagy szánkósok kiskorukban sem...
  Azt is gyakorolni kell és megtanulni.
  Nekünk egyszer volt balesetünk szánkóval, amikor a hegyekben az erdei út úgy ki volt jegesedve (több kilométert lehetett csúszni dombról le és fel, megfelelő technikával), hogy apám már nem tudta irányítani a szánkót a fák között és nekimentünk egynek.
  Az ő lába látta kárát egy zúzódás erejéig.
  De az, hogy a fél hegyoldalnyi dombról nyomtuk lefelé ezerrel szánkóval csak annak okozott gondot gyerekként is, aki nem tudott szánkózni, vagy egy kretén volt és kereste a bajt.

 • 2010.01.24 21:26:30baudolinA

  Rosa,
  azért a profiknak is vannak olyan baleseteik, hogy ihaj.

 • 2010.01.24 21:34:04Rosa Rugosa

  Persze.
  Meg azt is meg lehet nézni, hogy azon a vidéken, ahol a gyerekeknek kiskoruk óta van lehetőségük szánkózni, aztán 10 évesen már a nagyon nagy dombon, hegyen tolják, szóval ott mennyien szenvednek balesetet, meg itt, ahol én lakom most és a gyerekek a gátoldalban szánkóznak, arra se képesek, hogy a nyomorult szánkót jobbra, vagy balra irányítsák, csak ülnek, mint valami krumpliszsák, na itt hányan szenvednek balesetet a tök ciki méretű dombocskán. Sokkal többen.
  Erre gondoltam.
  Nem arra, hogy sosincs baleset.

 • 2010.01.24 21:37:54oreille

  Rosa, apukádat melyik csoporthoz sorolod?
  "aki nem tudott szánkózni, vagy egy kretén volt és kereste a bajt"? :-))

  nem bántasz meg, de baudnak igaza van.

 • 2010.01.24 21:45:57Rosa Rugosa

  Nem azt írtam, hogy soha nem történhet semmi.
  Egyébként hibát követett el, mert azon a jeges úton nem szabadott volna azon a pályán elindulni. Ezt ő mondta még akkor.

  Arra próbálok utalni, hogy a mai gyerekek ügyessége és mozgása a túlzott szülői aggodalom miatt teljesen el van nyomva.

  Miért van az, hogy az én gyerekeim kb. 3 éves koruk óta vígan ugrálnak a szalmabálákon (150 magas, kb.), egyikről a másikra, teljesen jól kifejlesztett technikával és sosem esnek le.
  Amikor meg átjön néhány ácsingózó gyerek, az meg tuti, hogy leesik, nem gyengén.
  Ezét nekik csak akkor engedem, ha átjön anyuka is és vállalja a kockázatot.
  És nem azért, mert az enyémek olyan ügyesek, hanem mert a többi gyereknek egyszerűen vissza van fojtva a természetes mozgása.
  Nem engedik fára mászni, arra se, amire fel tudna, aztán pár év múlva már nem is tud.
  Nem tudom érthető-e, miről próbálok írni.

 • 2010.01.24 21:50:58farkasokkal tancolo

  Értsétek már meg, hogy balesetek bárkivel, bármikor előfordulhatnak, veletek is és nemcsak a totyogós meg az ovodás meg az iskolás gyerekekkel! nyilvánvaló, hogy több (nem végzetes) baleset történik az olyanokkal, akik többet mozognak, mint azokkal, akik nem.

  Vannak ésszerű megelőzési formák, az ember nem áll fel mondjuk úgy ablakot pucolni, hogy asztal, rá szék, rá kissámli, nem ül fel úgy biciklire, hogy éppen csak tanulgat és nekifog egy 45 fokos lejtőnek, tanuló autós sem megy rally pályára... szóval amit lehet előzzünk meg, na de a megelőzésnek is vannak azért fokozatai.

  Mondjuk ha bárki otthon csak úgy pucolná meg az ablakot, hogy előtte hegymászó kötéllel kiköttetné magát, kihívná a tűzoltókat, hogy készenlétben legyenek az azért már túlzás nem? Viszont egy lépcsős biztonságos házilétra alkalmasabb erre nem?

  Mitől kell legjobban féltenünk az (iskolás) gyerekeket?

  szerintem:
  - attól, hogy elüti őket egy autó
  - hogy megtámadják őket, és mondjuk egy jobb márkájú cipő, mobil stb miatt félholtra verik
  - hogy egy beteges ember elcsalja őket és megbecsteleníti
  - valamint attól (de ettől nem tudjuk megvédeni), hogy valahol olyan szerencsétlenül esnek, buknak stb, hogy annak egy életre szóló következményei lesznek.

  Azonkívül még féltheti az ember őket a halált okozó megbetegedésektől. Oltások ellenére is van belőlök még szép számmal.

 • 2010.01.24 21:52:38Rosa Rugosa

  Maradjunk otthon, nézzünk tévét...:DDD

 • 2010.01.24 21:53:28oreille

  Rosa, én értem amiről írsz, de ezt nem hagyhattam ki :-)

 • 2010.01.24 21:53:49jazmine

  Rosa, érthető. Én felnőttként tanulok úszni, korcsolyázni, a labdákkal über béna vagyok.
  (Pedig én mászhattam, másztam stb.)
  A mozgáskultúra gyerekkorban alakul ki. De szerintem szülőkkel indul, gondolom te sem felügyelet nélkül engedted a 3 éveseket a bálákra...

 • 2010.01.24 21:55:00Tessina

  "És nem azért, mert az enyémek olyan ügyesek, hanem mert a többi gyereknek egyszerűen vissza van fojtva a természetes mozgása.
  Nem engedik fára mászni, arra se, amire fel tudna, aztán pár év múlva már nem is tud."
  ebben totál egyetértek veled, rengetegszer megfigyeltem

 • 2010.01.24 21:58:08Rosa Rugosa

  2010.01.24 21:53:28oreille

  Én sem tudtam volna a helyedben...:))))

  jazmine
  Persze hogy nem. Először csak felmászott, anya, elkapsz, persze.
  Mint ahogy szánkózni sem úgy tanítod a 3 évest, hogy felviszed a hegytetőre aztán jól meglököd, majd csak földet ér valahol...:))))

  De amikor látod, hogy ügyes és már olyanokat is tud, amit te nem :D akkor nem szabad azt mondani, hogy elég.
  Nem kell a saját korlátainkat a gyerekeinkre vetíteni.
  Odafigyelni persze kell.

 • 2010.01.24 22:05:02oreille

  Én csak nyaranta voltam falusi gyerek és sokszor gondolok arra, hogy az én lányomnak kb. nulla esélye van olyasmi élményeket beszereznie hasonló mennyiségben. Mert egy-egy kis nyaralás valami parasztudvarban még megszervezhető, de ez csak mézesmadzagnak jó.

 • 2010.01.24 22:11:11Rosa Rugosa

  Azért van átmenet a főváros és a falu között, de azt el kell ismernem, fővárosinak lenni az valóban egy állapot.
  Egy vidéki kisvárosban azért a "természet" elérhetőbb közelségben van.
  Magam is ugye városi lennék és bár mi állandóan kint bandáztunk a sok-sok parkban, ami körülöttünk volt, amikor elmentem a dédihez, akkor azét a többi gyerek 10 évesen ott a nagy falun már rég profin biciklizett a nagypapa 28-as férfibicójával, váz alatt tekerve...
  Én meg estem olyanokat, mint a ház.:DDD

 • 2010.01.24 22:11:49jazmine

  oreille, van pár dolog, ami pedig a faluban hiányzik. Nekem nagyon a múzeumok, színház, jó könyvtár, oviban/iskolában választási lehetőség stb. Valamit, valamiért. Mindkettőnek van előnye-hátránya. Itt kevesebb mászható fa (bár az oviban szuper helyekre viszik a kölyköket).

 • 2010.01.24 22:16:21Rosa Rugosa

  jazmine
  Ez így van. De hát olyan ez, mint mikor házat veszel. Húzod a hasznát, viseled a terheit.:)))

 • 2010.01.24 22:18:12jazmine

  Ezért imádtam pl. a Tüskevárt :)

 • 2010.01.24 22:25:17Rosa Rugosa

  Egyébként szerintem mindenkinek ott jó, ahol igazán szeret lenni. És a gyerekének is ott jó.
  én pl. kicsi gyerekként tudtam, hogy szeretem a falut. Este lefektettek, az ablakot kinyitották, olyan jó illatok voltak, a házzal szembeni kacsaúsztatóban brekegtek a békák, aztán lassan a tücskök is rákezdték.
  Én ezt szerettem gyerekként is.
  A szüleim viszont valószínűleg boldogtalanok lettek volna falun és akkor tuti én is.
  Ha valakiben nem elég erős a vágyódás és nem érzi ebben igazán jól magát úgy, hogy azt gondolja, ennél jobb nem is lehetne, annak nem kell áltatni magát a szép falusi élettel.
  Ami nekem az öröm, az másnak maga a borzalmas unalom.:DDD

 • 2010.01.24 22:26:47oreille

  jazmine, én egy csendes kertvárossal is kiegyeznék :-) viccen kívül, ha Anyukám kiköltözne Pestről, ahogy tervezgeti néha, az is nagy előny lenne.

  nálunk alapvetően üresek a játszóterek, de van néhány "lakónegyed", ahol a gyerekek mégis úgy élnek, mint mi anno. Egyetlen apró hibája, hogy számunkra megfizethetetlen.

 • 2010.01.24 22:30:58jazmine

  Mondjuk apró hiba az is, hol van munkahely, pláne kettőnknek...

 • 2010.01.24 22:31:35oreille

  Rosa, néha amikor egy-egy helyi faluban járunk, akkor én is felteszem magamnak a kérdést, hogy tudnék-e itt élni. De tudom, hogy ez csak egy romantikus ötlet, mert ez a kérdés még végig sem ért az agyamon, amikor már ott tolakszik a másik, miszerint: mitkeresekénitt??????

  azt viszont, hogy a nyári hónapokra kiköltözzünk, abszolút el tudom képzelni és tervezem is. Ha még akkor is tudok valamennyit itthonról dolgozni, akkor a heti 2-3 nap bejárás is megoldható lenne.

 • 2010.01.24 22:37:38oreille

  jazmine, az egyik ilyen hely még ennek a feltételnek is megfelelne. egy kis autómentes negyed, "zöld" házakkal, minden évben nagy batyus bulival, ahová minden lakó elmegy... ááá

 • 2010.01.24 22:38:26Rosa Rugosa

  oreille
  Igen, erről beszélek.
  Nagyon sok családot láttam, aki olyan álmokat kergetve költözött "nagyon" faluba, amik csak az ő idilli elképzeléseiben éltek és aztán mindenáron próbált onnan elmenekülni...
  Az sem jó.
  Érdemes azért a realitás talaján mozogni...:)))

  Mondjuk ahol én élek, az sem kis falu, sőt, város.
  De pl. ahol a gyerekkorom töltöttem, ott valószínűleg megőrülnék.:)))
  Teljesen belterjes, nincs ott keresnivalód.
  Azonban akik ilyen helyre születtek azért eleve beleszületnek egy társaságba, egy közösségbe.
  De csak úgy ismeretlenül odaköltözni, hát az elég merész.

 • 2010.01.24 22:39:26Rosa Rugosa

  Én is voltam asszonybálban...:))))
  Az tök jó.:)

 • 2010.01.24 22:51:48oreille

  ha belegondolok, hogy az alattunk lévő két lakásban lakókat még nem láttam 2,5 év alatt, akkor nekem is szükségem lenne egy asszonybálos lakóhelyre...

  nekem is vannak ilyen ismerőseim, akik csak jóval a beköltözés után jöttek rá, hogy onnan a gyerek semmivel nem tud eljárni még iskolába sem, tehát amíg nem lehet elengedni a saját autójával, addig hurcolni kell MINDENHOVÁ. és ez még csak az egyik felmerülő probléma

 • 2010.01.24 23:16:27farkasokkal tancolo

  Ma voltunk kirándulni Tatán, és a tatai tó mellett közvetlenül van egy eladó régi műemlék ház, ha nyernék a lottón, megvenném, felújítanám... na mindegy.

  De akkor egy kis reklám: nagyobbik lányom éppen árulja a lakóparki lakását. Zugló, Toszkána lakópark, Kerégygyártó utca. Eredetileg egy plussz két fél szobának épült, de a lányom az egyik félszobát nem akarta, így van egy amerikai konyhás nagy nappali, plussz egy hálószoba, fürdőszoba, előszoba, tároló a pincében. Minden komforttal felszerelt, közös játszótér, illetve még az alagsorban is ki van alakítva egy közös játszó. Beépített riasztó a rendőrséghez, internet, kábeltévé 80 csatoornával stb. Beköltözhető egy hónapon belül.

  Eladó, ill. ideiglenesen kiadó.

  NNa.

 • 2010.01.25 18:22:48cozumel

  Nem engednem a gyerekem buko nelkul biciglizni, korcsolyazni, egyszeruen azert, mert TORVENY irja elo a hasznalatat.

  Marpedig, amikor ilyesmit TORVENY szintjere emelnek, ott nagyon alapos indok all a hatterben (lasd ugyancsak biztonsagi ov, gyerekules).

  Lehet azon nosztalgiazni, hogy mennyien nottunk fel buko/biztonsagi ov nelkul, es meg adhat is hamis biztonsagerzetet.
  Hiszen azok, akik NEM nottek fel, mert belehaltak a seruleseikbe, mar nem szolalnak meg itt.

 • 2010.01.25 18:26:57cozumel

  A legtobb gyereknek nem azert kell mozgasfejlesztesre jarnia, mert a szulok allandoan kocsival viszik.

  En hatarozottan ellenzem ezt az allando kocsit a gyerek segge ala hozzaallast, DE ne keverjuk a szezont a fazonnal.

  A mozgasfejlesztes altalaban valamilyen mehen beluli vagy szuletes koruli problemat igyekszik korrigalni.
  Ezek pedig 20-40-60-100 evvel ezelott sem voltak ritkabbak mint ma, csak nem kezeltek oket. Es a kutyat nem erdekelte, hogy Julcsinak kicsit gorbe a gerince, Peterrol meg elkonyveltek, hogy kicsit hulye, holott csak mondjuk diszlexes volt.

 • 2010.01.25 19:21:04farkasokkal tancolo

  Cozumel, nem EGÉSZEN így van. Természetesen adva van a méhen belüli probléma, de még több olyan van, hogy pl. nem akar kialakulni a jobb vagy bal kéz dominancia. Ami egyik gyereknél sincsen alapból kialakulva, mert a különböző mozgásfejlődéi szakaszok alatt alakul ki. Pl. a sok kúszás-mászás, a lengés, a különböző "akadálypályák" amiken egyensúlyozni kell stb - ilyenek szerepelnek egy ilyen irányú mozgásfejlődésben.

  A jobb-balkéz dominancia hiánya gyakran jár együtt figyelemzavarral, ill diszlexiával, diszgráfiával.

  Eddig világos?

  Na most jön a csavar.
  Régesrégen, amikor még nem volt annyi autó, és volt elég üres telek, rét, grund, erdő, mező, patak, a gyerekek minden különösebb fejlsztés nélkül alkalmazták játékaikban ezeket a dolgokat, amivel ma már pl ayries tornára kell járni. Észrevétlenül és természetesen kellett kúszniuk, mászniuk, akadálypályákon átmenni pl sárban átevickélni a köveken, vagy a patakon átmászni, töltésen lemászni, fára mászni, biciklizhettek csoportosan, játszottak labdajátékot, vagy mást aminek szabályai voltak, és amiket betartottak.

  A mostani (főleg városi) gyerekeknek ez már korántsem áll rendelkezésére. Van a lakás meg a játszótér slussz. Márpedig ezen a két helyen csak igen korlátozott mozgásfejlődési játékok állnak a rendelkezésükre.

 • 2010.01.25 19:34:11cozumel

  Na ebben igy termeszetesen egyetertek veled.
  De a legtobb gyereket egesz kicsi korban jaratjak fejlesztesre-most a fejleszto tornarol beszelek, nem a haromevesen sakkozni viszem a gyereket cimu musorrol-HA a szulo idejeben eszreveszi a problemat.

  Sajnos, sokszor nem veszi eszre, mert vagy nem akarja, vagy tenyleg elhanyagolhato, vagy nem is lathato, csak szakember szemevel, ugye ezert nem szurjak ki sokszor a gyerekorvosok sem ezeket a problemakat.

  Sokszor csak ovodas vagy kisiskolas korban jon elo a problema, amikor eszreveszi az ovono vagy tanitono, hogy a gyerek valamilyen reszkepessegeben elmarad a korcsoporttol, es ma mar szerencsere tudjak, hogy ebben az esetben VISSZA kell lepni a fejlodes utvonalan, es egy korabbi szakaszt kell korrigalni.

  Persze, a korabbi szakasz tenyleg elmaradhatott akar azert is, mert a gyereknek kicsi volt a mozgastere, nem volt eleg stimulalo a kornyezete stb.

 • 2010.01.25 19:47:01farkasokkal tancolo

  Nos amennyire én látom, az a tapasztalatom, hogy nagyon nagyon sok az olyan 4-5-6-7 éves, akik sorbanállnak a különböző fejlesztő tornák előtt, és ami még szomorúbb, még magánúton is nehéz találni olyat, aki szakszerű mozgásfejlesztést végezne, éppen az iskolai problémák miatt vagy ezt megelőzendő. Mert belőlük is kevés van.

  Igaz, nagyon sok a Dévény tornára vagy Katona tornára várók listája is, meg a hrg terápiára - ezek azok, akik méhen belüli vagy szülés közbeni oxigénhiány miatt kényszerülnének erre. Szóval valamit nagyon elbasztunk az az igazság. Még akkor is, ha régen egyszerűen nem figyeltek erre, és sokról ki sem derültek az enyhébb tünetek.

  Kellene már valamit csinálna azért, hogy a jövendő nemzedéknek is legyen gyerekkora.

 • 2010.01.25 20:33:35benepani

  2010.01.25 19:47:01farkasokkal tancolo

  Nagyon szépen és választékosan fogalmazol, de azt a nagyon elavult "NOS" szót nem tudnád kiváltani valami másra? A XXI. században anakronisztikusnak nagyon...

 • 2010.01.25 20:34:43benepani

  ...hat nagyon... :))

 • 2010.01.25 20:39:05Magenta

  Én is szoktam használni, ezek szerint öreg vagyok?

 • 2010.01.25 20:46:45benepani

  Nem azt mondtam, hogy a használója az öreg, hanem maga a szó...plusz még olyan kioktató is. Érdekes módon férfitársaim szájából még poénból sem hallottam. Persze a nők nyilván sokkal árnyaltabbak ezen a téren is.

 • 2010.01.25 20:49:50R2D2 & C3PO

  Én is.
  Most már biztos vagyok abban, amit eddig sejtettem: öreg vagyok. És a múltban élek.

  muhahahahahaha

 • 2010.01.25 20:51:10R2D2 & C3PO

  Nos, Panni! Talán _nem_ a megfelelő, tudós férficsoporttal találkozol...

 • 2010.01.25 20:54:31farkasokkal tancolo

  A "nos" lekezelő, kioktató lenne? Ez nekem új...:-)

 • 2010.01.25 21:02:20benepani

  Felgörgettem gyorsan és úgy látom a többség velem ért egyet. Sehol máshol nem találkoztam ezzel a szóval...

 • 2010.01.25 21:04:40R2D2 & C3PO

  Benepani (bocsi, hogy lepanniztalak)! Olvasni, olvasni, olvasni.

  Ja, könyvet.

 • 2010.01.25 21:05:42benepani

  Igen, lekezelő! "Nos fiacskáim..." Hányszor kellett hallanom az általánosban a nagyképű tornatanáromtól...:))

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta