Háromhetes újszülöttet mentettek ki a romok alól Haitin

Egy háromhetes újszülöttet sikerült kimenteni a romok alól Haitin, amit a katasztrófa legnagyobb csodájaként tartanak számon. A kis Elisabeth Joassaint mindössze 11 napos volt, amikor házuk teljesen összeomlott és a kislányt betemették a romok. Senki, már a saját szülei sem reménykedtek, hogy életben lehet, hiszen az ember többnyire mindössze három napig bírja ki élelem és ivóvíz nélkül.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A földrengés után hét nappal egy francia mentőcsapat tért vissza a helyszínre, hogy megkeressék a halottnak hitt kislányt, amikor a csodával határos módon gyereksírást hallottak. A kislány az ágyában feküdt, ahová anyukája január 12-én, percekkel a pusztító földrengés előtt lefektette. Szerencséjére az ágya körül egy üreg képződött, így a leomló törmelék nem nyomta agyon az újszülöttet.

Az édesanyja elmondta, éppen megetette Elisabethet, amikor elkezdett remegni a föld, és hiába próbálta kétségbeesetten megmenteni a gyerekét, a szoba fala teljesen összeomlott, így nem tudott érte visszamenni. A szülők csodának tekintik a történteket, hiszen egyedülálló, hogy egy ilyen pici baba egy hetet túléljen a romok alatt, és egy karcolás nélkül megússzon egy ekkora katasztrófát. Elisabeth története reményt ad, hogy találnak még túlélőket a romok alatt, hiszen bizonyítja, milyen sokat ki tud bírni egy kisgyerek szervezete is. Szintén tegnap egy hétéves kisfiút és nővérét is élve találtak meg a mentőcsapatok, akik nyolc napott töltöttek a romok fogságában. Édesanyjuk egy percre sem mozdult el a romok mellől, ott imádkozott értük, de ő sem remélte, hogy életben találják őket.

Mindezek ellenére rengeteg a halott Haitin. Eddig mintegy 80 ezer embert temettek el, de az áldozatok számát 200 ezerre becsülik. Rengeteg gyermek vesztette el a szüleit, Hollandia tegnap száz árván marad kisgyereket fogadott, kivétel nélkül mindenki örökbefogadó szülőkhöz kerül. Több ország tervez Hollandiához hasonló örökbefogadási akciót, az UNICEF azonban kritizálja ezt a folyamatot. Szerintük a gyerekek érdeke azt kívánja, hogy akinek maradt élő rokona, az a szülőhelyén maradjon, családi kötelékek között.

Oszd meg másokkal is!
Mustra