A nagy hidegben megjön a gyerekcsinálási kedv

A brit szülésznők és gazdasági szakemberek hatalmas babainvázióra számítanak idén ősszel a szokatlanul hideg szigetországi időjárás miatt. Bár a nagyon hideg sarkvidéki levegőből mi csak ízelítőt kaptunk karácsony előtt, tőlünk nyugatabbra, például Nagy-Britanniában, Németországban, de Spanyolországban is az utóbbi ötven év leghidegebb telét élik az emberek.

Ezeken a tájakon sok ember rekedt hetekre az otthonában, és mi mással is tölthetnék az idejüket, mint hogy összebújnak a jó meleg ágyban. Nagy-Britanniában ezek mellett áramkimaradás is volt a nagy hideg miatt, és sokszor még tévézni sem tudtak az otthon rekedt párok.

Azt egyébként már több esetben igazolták kutatások, hogy a nagyon hideg időjárás után kilenc hónappal megugrik a születések száma. Karácsonykor eleve több bébi fogan, mint az év más időszakában, szeptemberben tehát mindig kiugró a születések száma, ami most még tovább növekedhet a hideg miatt. Houstonban tavaly nyáron 25 százalékkal növekedett a születések száma, kilenc hónappal az Ike hurrikán által okozott áramszünetet követően. Tíz évvel ezelőtt Coloradóban mértek ilyen mértékű növekedést a kemény hóviharok után. A hollandiai Maasdrielben pedig 44 százalékkal több bébi született 2008 szeptemberében, kilenc hónappal egy kétnapos áramszünet után, írja a brit Telegraph.

Az említett adatok azonban csak a gyermektelen párokra vonatkoznak. A gyermekes anyukáknak inkább dupla gond a nagy hideg és hó, mert sokkal több időt kell tölteniük a vásárlással, nehéz a közlekedés, és nehéz a gyerekeket eljuttatni az iskolába. A legtöbb anya ezért nagyon kimerült, bár az tény, hogy a hideg miatti bezártság alatt sok értékes időt töltenek együtt a családtagok. Akiknek azonban már eleve feszült volt a párkapcsolatuk, azok egy ilyen kényszerű szobafogság alkalmával azt tapasztalhatják, hogy problémáik elmélyülnek. A hosszú, lakásba zárt esték az egyedülállókra is hatással vannak, egyes internetes társkeresők forgalma több, mint 150 százalékkal nőtt. Láthatjuk tehát, hogy a hó és a hideg sokkal jobban befolyásolja az életünket, mint gondolnánk.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek