SZÜLŐSÉG

Tanítsd meg a gyereked madarat etetni!

2010. január 19., kedd 13:12 |

Ha nem akarsz a lakásba háziállatot engedni, egy olcsó módszerrel élhetsz: etesd a környék madarait télen.

cinke

Ez a gyereknek is jó móka és közben megtanulja a felelősségvállalást és sok dolgot személyesen tapasztal meg a madarakról.

Bár a meteorológusok próbálják belebeszélni a fejünkbe, hogy a nyár fülledt, az őszi borongós idő csúnya, a havazás kényelmetlen és hideg, (ahogy egy népdalunk mondaná: Télen nagyon hideg van, nyáron nagyon meleg van, soha nincs jó  idő, mindig esik az eső) azért én ellenállok és bizony be kell vallanom, imádom a havat.

Miután a lovak is megállapították a hasamat bökdösve (ami most még nem attól nagy, mert valaki feszíti belül), hogy ismeretlen kis lény kezdte meg útját (és reméljük elér hozzánk), kezdtem átértékelni a helyzetem és magam is megbarátkoztam a gondolattal. Ennek folyományaként nem siccegek a macskákra, a kutyával sem kiabálok, figyelmem pedig a hó megérkeztével kiterjedt a kert alkalmi téli látogatóira is, nevezetesen a madarakra. Akiknek a hófödte táj nem feltétlenül azt jelenti, mint nekünk, akik a meleg szobából nézzük, a pattogó tűz mellől.

Akinek nincs kedve háziállatot venni a gyereknek (vagyis magának), az élhet ezzel a kényelmes állattartási formával is. Igaz, simogatni nem lehet, de legalább felismer a gyerek néhány madarat, nem csak a biológiai atlaszból. Minden gyerek fejlesztve van mindenféle mesterséges eszközzel, de a környezetünkben található „ingyenes” eszközök a kutyát nem érdeklik. Főleg, hogy anyukának nincs az utolsó lapon a megoldóképlet, tehát ennek - annak utána kellene nézni.

A madarak téli etetése

Először is kell egy madáretető. Ami lehet egy PET palack kivágva, erkélyen egy virágalátét, de gondolom itt is határ a csillagos ég. Azt tartsuk azért szem előtt, hogy a madár elsősorban éhes és nem esztétikai élményre vágyik, amikor odaröppen. A külcsínnél fontosabb, hogy legyen mindig feltöltve. A madarak könnyen felfedezik az új etetőhelyeket, megszokják és évről évre visszatérnek.

A folyamatos etetés nagyon fontos (ha már elkezdtük), ugyanis a kis testű madarak számára -10 Celsius alatti hőmérsékleten tartalékaik csak arra elegendőek, hogy át tudják vészelni a fagyos éjszakát. Tehát ha másnap nem jutnak élelemhez, akár meg is fagyhatnak. Csak télen etessünk, a tartós fagyok elmúltáig, mert a jó szándék több kárt okozhat, mint hasznot. Több megfigyelés is beszámol arról, hogy egyes széncinege párok az etetőben maradó napraforgóval etették a fiókáikat, akik ezt nem tudván megemészteni, a gyomortól a nyelőcsőig felgyülemlő magoktól megfulladtak, elpusztultak.

Mivel etessük a madarakat?

A legjobb a magas olajtartalmú  ipari (fekete) napraforgó. A pintyeledel, vagy a hullámos papagájoknak való eleség szintén kiváló, emellett az alma, a dió, a marhafaggyú, vagy a főtt, nem sózott szalonna. Főtt rizst, leveszöldséget, főtt tésztát szintén kitehetünk, a rovarevők, különösen a rigók szívesen fogyasztják.

Ha gyerekünket rá tudjuk arra venni, hogy naponta töltse fel az etetőt, ha szükséges, akkor amellett, hogy megtapasztaljuk mennyire tartós a lelkesedése az állatok gondozásakor (való-e neki nem csak „szezonális” háziállat), nagyon sok dolgot megtudhat a madarak életéről, viselkedéséről, ami könyvben ugyan olvasható, de korántsem olyan látványos, mint az élő bemutató. Akár meg is ajándékozhatjuk őket egy kis madárhatározóval.

Rosa Rugosa

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.01.19 13:55:45pityipalkó

  A lepottyanó napraforgót a kutyám is megeszi,a madarat nem bántja.Szeretném én látni azt a macskát amelyik ott próbál" csemegézni".

 • 2010.01.19 13:58:47Rosa Rugosa

  A kis póni ott áll mögötte, az azt eszi, ami kiszóródott a földre...:)))
  Mert nem éri el.:D
  A férjem lova meg pedigrés úri ló, nem foglalkozik ilyen dolgokkal, nem áll össze a pórnéppel zsákmányolni.:)))
  Ezért a képről is lemaradt.:)

 • 2010.01.19 14:04:09rath.dinen

  Én is imádok madarat etetni, de a mostani társasházban egyszerűen nem tudnám úgy megoldani, hogy a madrákaka nagy része ne a szomszédok párkányára-erkélyére hulljon. Így a kertben rakom ki egy fára, ahova lehet kakilni is :-) (csak madaraknak :-))) ), de valahogy nem találják meg, vagy túl kihalt a kert (ez az egyetlen fa), mert nem fogy :-( De láttam, hogy más szomszéd is gondolkodik így, mert más is rakott oda.

  Egyébként amikor kezdett hülni a levegő, a cinkék néhány hétig "járőröztek" az erkélyen, nézegették a kinti asztalt, hogy nincs-e valami morzsa vagy kikészített madárkaja.

  Ahol sok a galamb, arra is gondolni kell, hogy elkergetik a kisebb madarakat és terjesztenek egy csomó betegséget, nem biztos, hogy kisgyerekes ablakok elé kell őket szoktatni.

 • 2010.01.19 14:17:43Kockásfülűnyúl

  A lovak gyönyörűek, imádom:)Mi is gondoltunk "beruházni" egy welsh pónira, de aztán számoltunk, mérlegeltünk, halasztottuk a vásárlást:(Bízom benne, h egyszer majd lesz.Nálunk anyósom a nagy madaras, a sógorom pedig gyönyörű etetőket tud készíteni.Anno, mi Bip-es dobozból csináltuk, még technika órán:)Anyósom mindig azt mondja, h csak akkor kezdjen el valaki madarat etetni, ha azt folyamatosan teszi, mert odaszoknak és ha nem találnak eleséget, akár meg is halhatnak (mondjuk ez minden állattal kapcsolatban elmondható).

 • 2010.01.19 14:18:49csib

  Hát én ennyit tudok hozzátenni azon kívül, hogy a cikk nagyon aranyos:

  http://www.youtube.com/watch?v=0NRzDF5dN9Q

  És a lényeg:
  "Probáld ki, hogy teszel ki etetőket
  Majd csipogják a verebek, hogy maxi respect"

 • 2010.01.19 14:22:07Rosa Rugosa

  csib, :DDD

 • 2010.01.19 14:29:14fantaghiro lesz a lanyom

  Nagyon tetszik.

 • 2010.01.19 14:40:08András Csepelrőlh

  Drága Csepel! De régen is volt...
  Nyáron a cinege odajött hozzám, és szőllőről szilvára, szilváról dióra szállva mutatta, milyen ügyesen repked, lég-bukfencezik.
  Szó szerint udvarolt nekem...
  Így köszönte meg a téli etetést.
  Az Egyszemű pedig a vasrács tetején somfordált az etető fölé, hátha megcsíp egy cicavacsora-desszertet...
  A rigók már csak ilyenek. A repképtelen, fészekhagyó fiókáját is a földön eteti tovább, ahol a macskák is járnak. Eleinte visszaraktam a fészekbe, aztán megtudtam: náluk ez így szokás...

 • 2010.01.19 14:46:07Hűbele

  Az ötlet tök jó és aranyos, és a leírás is biztos hasznos sok mindenkinek.
  Csak azt nem értem, miért kell az írást ilyen hatalmas buta közhelyekkel elrontani:
  "Minden gyerek fejlesztve van mindenféle mesterséges eszközzel, de a környezetünkben található „ingyenes” eszközök a kutyát nem érdeklik."

  Igen Rosa, valóban, rajtad kívül senkinek nem jut eszébe normálisan foglalkozni a gyerekével, csak fejleszti nyakra-főre:-)))))

 • 2010.01.19 14:51:35Hűbele

  Akit részletesebben is érdekel a téma:
  http://www.mme.hu/napi-madarvedelem/madarvedelmi-eszkozok/teli-madaretetes.html

  a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapja. Ahogy látom, Rosa részben innen dolgozott:-)

  (Nekem az pozitív, ha a szerző megbízható oldalon utánanéz a témának).

 • 2010.01.19 15:13:33Rékuc

  Mi hosszú évekig intenzíven etettünk télen és több mint 20 fajta madarat számláltunk a kertünkben ezalatt. A legnagyobb élményt egy népes pirókcsapat adta, gyönyörűek voltak a bíborszín, kövér begyükkel. A leggyakoribb vendég a (zöld)pinty és a többi pintyféle, veréb, rigó, vörösbegy, de volt pl. csuszkánk is. A szarkáknak kicsit távolabb tettünk ki szalonnabőrt, egyszer valami ragadozó madár is odalátogatott (héja? ölyv?), a rigók pedig imádták az almát csipegetni. Hatalmas élmény volt állni az ablakban és nézni a madarakat, a haladó korszakban már madárhatározót is tettünk az ablakpárkányra és noteszbe írtuk a madárfajokat. Egyik legkedvesebb emlékem, pedig már bőven tini voltam.

 • 2010.01.19 15:45:32verity777

  Szerintetek a Józsefvárosban van értelme kiakasztani egy cinkegolyót? Gondolkozom rajta egy ideje, de madarat itt nem nagyon látok (20m a körút...). Néhény veréb van, OK, az is madár... mondjuk a negyediken nem kapja el a macska, az is biztos.
  Mondjuk vidéki lány volnék (OK, egy vidéki nagyvárosban nőttem fel, de biológus ősökkel), a férjem az elején nem is értette, hogy egy városi lány hogy szeretheti így az állatokat... de hogy tanítsam meg az állatok szeretetét a lánykámnak, amikor nem is lát olyat?

 • 2010.01.19 15:53:22András Csepelrőlh

  Cinkegolyó, szalonna, alma, aztán vagy jönnek, v nem, és nem kell hívnod madárjóst!
  Ha egy üzlet beindul...
  Persze mindig pótolni kell, tavaszig. Csepelen nyárelőig is oda-oda jöttek.

 • 2010.01.19 16:05:04Tünde

  én hiába tettem ki Zuglóban madáretetőt napraforgóval, és cinkegolyót meg rudat, csesznek ránk a cinkék... :(

 • 2010.01.19 16:09:17Panka ustokos

  Andras Csepelrolh

  Nincs veletlenul neked egy Kinga nevu leanyzod es egy Viktor nevu urfdi?

 • 2010.01.19 16:12:07Ribizlee

  Tünde, várjatok egy kicsit, nem megy az olyan gyorsan. kell pár hét-hónap mire bejáratódik egy új etető. de ha egyszer odaszoknak, évekig visszajárnak :-)

 • 2010.01.19 16:17:48Tünde

  Ribizlee: két hónapja kint van :)

 • 2010.01.19 16:31:45Ribizlee

  :-)
  ha van madár a környéken és jó helyen van az etető, akkor jönni fognak!

 • 2010.01.19 16:37:10I. Pipi

  marhafaggyú, vagy a főtt, nem sózott szalonna. Főtt rizst, leveszöldséget, főtt tésztát

  :) elkepzelem ahogy otthon a feszkukben a termeszetes kozegukben is ilyeneket sutnek foznek vacsira...

 • 2010.01.19 17:07:36András Csepelrőlh

  Nincs, Panka!
  A Magyar u 5-ből rakott ki a gerinctelen gerincutas Zsíros Tóth Mihály polgármesterelvtárs bennünket...

 • 2010.01.19 17:27:45Panka ustokos

  o.k.Csak van valakim,aki Andras Csepelrol.:))))

 • 2010.01.19 17:54:47Rosa Rugosa

  Hűbele, a fejlesztés véleményed a tiéd, nem azt mondtam, hogy senki nem csinálja.
  De én a környezetemben olyan mértékben tájékozatlanok, hogy amikor 10 emberből 8 meg van győződve (a 30-on túl), hogy a szarvas és az őz az ugyanannak a fajtának a hím és nőivarú egyede, akkor én ezt a következtetést vonom le.
  Valamint amikor az 50 éves tanárnéni, aki világéletében a Duna partján élt (szó szerint a partja mellett lakott) kioktatja a 3 éves fiam, hogy ami ott úszik az vízen, az nem kárókatona, mert olyan madár itt nem is él, hanem kacsa, akkor szintén elkedvetlenedem.

  Egyébként a forrás az talált.
  + saját kútfő.:)

  Egyébként nem árt, ha a madáretető közelében vannak bokrok, kisebb cserjék, mert a madarak szívesen tartózkodnak ott.
  És van, hogy hónapokba telik, mire egy helyre rátalálnak.:)

  I. Pipi
  :)))
  Na igen, apró rovarokkal még sem spejzolhatom tele a lakást télire.:DD

 • 2010.01.19 17:54:54csib

  2010.01.19 15:45:32verity777

  Nekem voltak madaraim Józsefvárosban. :) Körút mondjuk nem 20 méter volt, hanem 100, de az Üllői viszont tényleg 20 - az se bíztatóbb.
  Nálunk nagy élet volt, a (rendkívül szapora) kórház-cicák meg a bördik nagyon jó kis szimbiózisban éltek a gangos ház udvarán. SZóval feltalálják ezek magukat, ha muszáJ :)

 • 2010.01.19 18:22:30Hűbele

  Off
  Rosa, mondom a cikk jó, biztos sokaknak hasznos. Azt se kétlem, hogy sokan abszolút tájékozatlanok mindenféle természettel kapcsolatos dologban. Az ominózus kijelentéssel az a bajom, hogy pont annyi értelme van, mint a "Mai fiatalok milyen bunkók, bezzeg az én időben...!" Ennél azért színesebb a világ. És az ilyen általánosító közhelyekre ugrani szoktam, nekem ez a heppem:-) (az egyik a sok közül)

  (És most abba ne menjünk be, hogy mi az a sok mindenféle "mesterséges eszköz" (!), amivel minden gyerek fejlesztve van, pedig a mondat ezen része számomra talány:-)))))
  ON

 • 2010.01.19 19:24:15R2D2 & C3PO

  Nagyon jók ezek a lovas képek. :-DDD

  Innen látszik, hogy megéri sok gyereket vállalni. ;-)

 • 2010.01.19 19:29:29nyina&mika

  szép gyerekeid vannak, Rosa. szépek.

 • 2010.01.19 20:15:30Rosa Rugosa

  Schmidt Egon könyvei kiválók, pl. a "Gyakorlati madárvédelem". És még sok.
  Gyerekeknek pl. a "Bodzavendéglő" , vagy az "Ezer ágán ezer fészek"c. könyve, két utóbbi gyerekeknek.

  R2D2 & C3PO
  Igen, van mire fogni, hogy kimenekülünk vidékre.:)

  nyina&mika
  köszönöm.:)

 • 2010.01.19 20:33:40anyatájger

  Rosa, nagyon tetszenek a lovaid, de főleg a hangulat, ami a képekből árad :)
  mi is etetjük a madárkáinkat, rengeteg van belőlük szerencsére. két etetőnk van, az egyik a susnyás közelében egy rúdon, a másik a ház oldalára van feltéve jó magasra.

  off: Rosa, merrefelé laktok, ha nem titok?

 • 2010.01.19 21:41:20Rosa Rugosa

  A Csepel-szigeten.:)

 • 2010.01.19 21:50:00Rosa Rugosa

  Hűbele

  Amire gondolok, azok nem a kimondottan a természettel kapcsolatos tudást minősítik.
  Én pl. bárhol laktam eddig, mindig érdekelt, hogy hol élek, hogy mit lehet tudni a városról, egyszóval a szűk környezetem.
  Azt tartom furcsának, hogy az mindenki számára normális, ha egy 4-5 éves legalább 10 dínó latin nevét ismeri, ugyanakkor az nem fontos, hogy a saját környezetéről információi legyenek. Hogy pl. ismerje azt a 4 féle fát, ami akár BP. legforgalmasabb részén is megtalálható. Szerintem ez ugyanolyan fontos lenne.

  Kicsit olyan ez, mint amit az irodalomtanárunk mesélt, aki Párizsban volt ösztöndíjas. A tanára, aki már a 60-hoz közelített szinte a Notre Dame mellett lakott és életében nem nézte meg egyszer sem.
  Rengeteg érték és érdekesség van körülöttünk, ami csak arra vár, hogy felfedezzük, nem kerül semmibe.
  Az emberek mégis biztos tudást a feladatlapoktól várnak, azoktól a foglalkozásoktól, amik pénzbe kerülnek és leveszik a szülő válláról a terhet, hogy valaminek utánanézzen.
  Tanulni és informálódni soha nem szégyen.

 • 2010.01.20 10:31:16Silverveil

  Tegnap az volt erről az első gondolatom, hogy látok némi párhuzamot Rosa és Hugh Fearnley Whittingstal (bocsi nem tudom, hogy kell írni a nevét) között.

 • 2010.01.20 11:49:17hegyilany

  verity777: Lassan a veréb is olyan ritka, hogy "megéri" etetni. Korábban fujjogtak rá, hogy elűzi az "értékesebb" madarakat, de most már a verebet is meg kell becsülni.

  Én neveltem verébfiókát kézből (igaz, az mezei és nem házi veréb volt). Pont olyan jó fejek, mint bármelyik másik énekesmadár. A kékcinkék pl. sokkal agresszívebbek. :)

 • 2010.01.20 11:57:42Rosa Rugosa

  A veréb is védett madár már.:)
  Ha himbálódzó etetőt teszel fel, oda nem nagyon mennek be a verebek, ha külön teszel nekik stabilan álló etetőbe, vagy egy tálkába, tuti azt választják.:)

 • 2010.01.20 12:05:54Silverveil

  Nem tudtam, hogy a veréb védett madár, le is pofozom a macskát ha hazamegyek. :)

 • 2010.01.20 12:08:54Rosa Rugosa

  Az enyéim a diófa alatt várakozó gerlékre specializálódtak, remélem az még nem védett...:DDD

 • 2010.01.20 12:28:42Silverveil

  A képen azt a pónit úgy megsimogatnám, nagyon kis helyes. Rosa új értelmet adott a my(her) little pony-nak :)

 • 2010.01.20 12:44:52Rosa Rugosa

  Aranyosnak aranyos, de kis gonosz.:)))
  A neve Csülök.:D
  A férjem mondta, ha nem szedi össze magát,akkor megy a levesbe... a csülkös bablevesbe...:)))
  De már alakul.:)

 • 2010.01.20 12:55:45Silverveil

  A foltos ló nem ritkaság egyébként?

 • 2010.01.20 13:56:47Zahara

  Rosa az miért van, hogy a pónik legtöbbször csípnek, rúgnak, alattomoskodnak? Vagy ez csak az én tévképzetem?

 • 2010.01.21 07:01:00Veg_

  Akinek még erkélye sincs - mint ahogy nekünk se -, az tegyen az ablakba ugy cinkegolyót, hogy egy kampószöget befur a falba jó magasan (nálunk a téglába, mert az ablakot sajnálom) ugy, hogy rá lehessen látni. A lehulló magokat le lehet söpörni, azt legfeljebb a földről feleszik a galambok. Igy elkerülhető, hogy a galamb egye meg a kismadaraknak szánt kaját, oda se szokik, és nincs is telitojva az ablakpárkány. Ugyanigy felakasztható szalonna is. A kampósszöget tavasszal bekenem vékonyan zsirral, még csak meg se rozsdásodik... Évek óta ott van :) A madáretető ilyen helyre nem oké, ott valahogy a galambok mindig hozzáférnek :( Melóhelyen is kiakasztottunk golyót és szalonnát, még ősz végén, felváltva pakolunk, ha elfogy. Tél elején rátaálnak, és onnantól csak figyelni kell a sok kis szárnyast :)

 • 2010.01.21 08:17:02Rosa Rugosa

  A pónik olyanok a lovaknál, mint a kutyák között a tacskók... rém hülyék tudnak lenni.:))
  És agresszívek is.:D
  De persze nem mindegyik, csak nem szabad azt hinni, jaj, cuki kicsi ló, mert néha sokkal nagyobb gané, mint egy óriás.
  Nálunk a foltos az, akire az udvaron bárki felülhet, a póni idegenekkel gyanakvó...:DDDD(Már ha rá akarnak mászni.:))
  A foltos nem annyira ritka, inkább felárat képez a kabátja.:) Nekem annyira nem is tetszik, jobban bírom a klasszik sárga (barna) színt, viszont természetében haláli különc, ezért választottam.
  Cirkuszba kiváló lenne.:))

  Veg nagyon jó ötletet írt!:)

 • 2010.01.21 10:27:32Silverveil

  Rosa,

  Egyre inkább látom a párhuzamot magam és Csülök póni között.
  1. Mindketten alacsonyak vagyunk
  2. Az én sörényem is barna
  3. Mindenki meg akar bennünket simogatni, de nem vagyunk mindig aranyosak.
  4. Én sem tűrném, ha valaki idegen rám akarna mászni az udvaron!
  5. Azt, hogy gané vagyok, vagy sem, nem vallanám most be nyilvánosan.

  Komolyra fordítva a szót, szerintem nem hogy felülni nem mernék egyik lóra sem, de még megsimogatni sem lenne bátorságom, inkább csak csodálom messziről :)
  Mit csinál egyébként egy rosszcsont póni? Megharap? Beléd rúg?

 • 2010.01.21 10:32:21Veg_

  Jó dolog répával etetni egy lovat :) De rá csak egyre ültem. Ugyebár elöl harap, hátul rug, középen meg ráz ;-)

 • 2010.01.21 10:44:16Rosa Rugosa

  Nem, ez azért annyira nem rossz.:)
  Ha ráülsz akkor elkezd ugrálni és leesel.:)
  De símogatni lehet őket, azt szeretik és nem harapnak. Egyik sem. Az egy nagyon rossz szokás.:)

  Ezek szeretik a simizést, kivéve a férjem lova, de az meg akkor lesz bárgyú, ha ráülsz.

  Mondjuk kispóniról egy kedvenc:

  http://www.youtube.com/watch?v=AV1Rsdmvv2I

  A miénkről mi is így estünk le, de már annyira nem csinálja, bár jelenleg csak kerti díszként üzemel.:)))

 • 2010.02.06 18:10:33Zahara

  Ezt a beszélgetést sziivesen folytattam volna, de aznap el kellett rohannom szülni :DDDD

 • 2010.02.06 19:54:27Rosa Rugosa

  Ó, Zahara, gratulálok!
  A madarakat majd én etetem, te csak babázz!!!!
  Elrohantál szülni?:D
  És, jól sikerült?:))))

 • 2010.02.06 20:30:17Zahara

  Kösziiii :)
  Eltartott vagy 20 órát, de igazán jól sikerült a purdé :D

 • 2010.02.06 20:37:02Rosa Rugosa

  Nagyon örülök, komolyan.:)))

 • 2010.02.08 14:39:55Zahara

  Köszönjük köszönjük

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta