SZÜLŐSÉG

Részmunkaidő után is jár TGYÁS és GYED

2010. január 18., hétfő 10:55

A TGYÁS és a GYED számításának alapja az előző naptári évben elért jövedelem. Egy olvasónk arra kíváncsi, ha 4 órában tud csak dolgozni, mi lesz az alapja a juttatásnak. Az elintezzuk.hu tanácsadói szerint a részmunkaidőben foglalkoztatott munkavállaló teljes jogú biztosított, tehát az általános szabályok szerint illetik meg a természetbeni és a pénzbeli ellátások, a számítás alapja a részmunkaidős bér lesz.

Kérdés:

Kisfiam március végén lesz 3 éves. Szerettünk volna addigra még egy babát, de mindezidáig nem úgy alakult. A munkáltatómmal nemrégiben tárgyaltam, úgy néz ki, 8 órában nem tud foglalkoztatni, 4 órában tudnék visszamenni dolgozni. A kérdésem az lenne, hogy a 4 órás munkaviszony, mint olyan, jelent-e nekem hátrányt most ill. a jövőre nézve? (járulékok, nyugdíj vagy akármi). (Csak azért mert többen azt mondták, hogy ragaszkodjak a 8 vagy 6 órás bejelentéshez.) Ha idén vagy jövőre újra szülök, mi lesz az alapja a TGYÁS-nak ill. a GYED-nek?

Válasz:

Ha visszamész dolgozni a gyes lejártát követően, akkor elvileg a munkáltatódnak ugyanazon szerződés alapján ugyanazon munkakörbe kellene visszavennie. /Miután kivetted az összegyűlt szabadságodat, amit már a bérkorrekcióval számolnak./ Nagyon derék dolog, hogy elbeszélgettél a munkáltatóddal az elkövetkezendőkről, de mi azt ajánlanánk, hogy írásban is jelezd visszatérési szándékodat egy kedves, udvarias, ajánlott-tértivevényes levélben.

A válság valóban sok helyen jár azzal a kompromisszumos megoldással, hogy inkább a dolgozók munkaidejét csökkentik, csak hogy minél kevesebb embert kelljen elküldeni. A leírtakból úgy tűnik, hogy a te munkáltatódnál is ez a helyzet. Ha tehát ez általános tendencia, ha a veled hasonló munkakörben dolgozóknál is munkaidő-csökkentés történt, akkor azt kell fölmérned, hogy van-e esélyed máshol elhelyezkedni teljes munkaidőben, vagy megfelel neked így. Ehhez viszont valóban tudnod kell néhány információt a részmunkaidős foglalkoztatásról.

- A részmunkaidőben foglalkoztatott munkavállaló teljes jogú biztosított, tehát az általános szabályok szerint illetik meg a természetbeni és a pénzbeli ellátások.

- A fentiek alól a szolgálati idő jelent kivételt. /Aki pl. a minimálbér feléért dolgozik, az 1 év alatt csak 183 napnyi szolgálati időt szerez, míg ha valaki részmunkaidőben is megkeresné a minimálbért, teljes szolgálati időt szerezne. Tehát ebben az esetben nem a munkaidő, hanem a bér az arányosítás alapja./

- Ami ennél téged jobban érint most - egy következő babánál részmunkaidős foglalkoztatás esetén is egy nap egy napnyi biztosítási időnek felel meg.

- A biztosításhoz kötött ellátásoknál – pl. táppénz, tgyás, gyed – viszont a számítás alapja a részmunkaidős bér lesz, ami az esetek többségében igen-igen „karcsú”.

Kormányzati szándék megkönnyíteni a jövőben a gyed-ről, gyes-ről visszatérőknek a részmunkaidős foglalkoztatást – sőt, a közszférában kötelező is így visszavenni az anyukát, ha ezt ő kéri. És biztos, hogy gyermek(ek), család mellett dolgozóknál ez bizonyos vonatkozásban ez kényelmesebb megoldás is lenne, mint 8 órás munka után kezdeni a következő „műszakot”, de azoknak a családoknak, akik még gyermeket szeretnének, a részmunkaidős foglalkoztatást a jövőbeli ellátások szempontjából is mérlegelniük kell.

További kérdések és válaszok az elintezzuk.blog.hu oldalon olvashatók.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2010.01.18 14:14:29littlered

    Én is 4 órában mentem vissza 2008-ban, most szeptemberben 6 órával kezdek. A fentiekhez hozzáteszem, hogy munkajogi (vagy milyen) szempontból mindegy a 4 vagy a 6, mivel mindkettő részmunkaidőnek számít, csak a fizetésben nem mindegy. De jól írták, 1 db munkanap a 4 óra és a 8 óra is, szabiban, biztosításban, mindenben.

    Ja igen. 8 órában vesznek vissza, míg tart a felhalmozódott szabi (statisztikai állomány), ha már elfogyott, akkor átírnak 6 órára. Anyagilag számít, ugye.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta