Részmunkaidő után is jár TGYÁS és GYED

A TGYÁS és a GYED számításának alapja az előző naptári évben elért jövedelem. Egy olvasónk arra kíváncsi, ha 4 órában tud csak dolgozni, mi lesz az alapja a juttatásnak. Az elintezzuk.hu tanácsadói szerint a részmunkaidőben foglalkoztatott munkavállaló teljes jogú biztosított, tehát az általános szabályok szerint illetik meg a természetbeni és a pénzbeli ellátások, a számítás alapja a részmunkaidős bér lesz.

Kérdés:

Kisfiam március végén lesz 3 éves. Szerettünk volna addigra még egy babát, de mindezidáig nem úgy alakult. A munkáltatómmal nemrégiben tárgyaltam, úgy néz ki, 8 órában nem tud foglalkoztatni, 4 órában tudnék visszamenni dolgozni. A kérdésem az lenne, hogy a 4 órás munkaviszony, mint olyan, jelent-e nekem hátrányt most ill. a jövőre nézve? (járulékok, nyugdíj vagy akármi). (Csak azért mert többen azt mondták, hogy ragaszkodjak a 8 vagy 6 órás bejelentéshez.) Ha idén vagy jövőre újra szülök, mi lesz az alapja a TGYÁS-nak ill. a GYED-nek?

Válasz:

Ha visszamész dolgozni a gyes lejártát követően, akkor elvileg a munkáltatódnak ugyanazon szerződés alapján ugyanazon munkakörbe kellene visszavennie. /Miután kivetted az összegyűlt szabadságodat, amit már a bérkorrekcióval számolnak./ Nagyon derék dolog, hogy elbeszélgettél a munkáltatóddal az elkövetkezendőkről, de mi azt ajánlanánk, hogy írásban is jelezd visszatérési szándékodat egy kedves, udvarias, ajánlott-tértivevényes levélben.

A válság valóban sok helyen jár azzal a kompromisszumos megoldással, hogy inkább a dolgozók munkaidejét csökkentik, csak hogy minél kevesebb embert kelljen elküldeni. A leírtakból úgy tűnik, hogy a te munkáltatódnál is ez a helyzet. Ha tehát ez általános tendencia, ha a veled hasonló munkakörben dolgozóknál is munkaidő-csökkentés történt, akkor azt kell fölmérned, hogy van-e esélyed máshol elhelyezkedni teljes munkaidőben, vagy megfelel neked így. Ehhez viszont valóban tudnod kell néhány információt a részmunkaidős foglalkoztatásról.

- A részmunkaidőben foglalkoztatott munkavállaló teljes jogú biztosított, tehát az általános szabályok szerint illetik meg a természetbeni és a pénzbeli ellátások.

- A fentiek alól a szolgálati idő jelent kivételt. /Aki pl. a minimálbér feléért dolgozik, az 1 év alatt csak 183 napnyi szolgálati időt szerez, míg ha valaki részmunkaidőben is megkeresné a minimálbért, teljes szolgálati időt szerezne. Tehát ebben az esetben nem a munkaidő, hanem a bér az arányosítás alapja./

- Ami ennél téged jobban érint most - egy következő babánál részmunkaidős foglalkoztatás esetén is egy nap egy napnyi biztosítási időnek felel meg.

- A biztosításhoz kötött ellátásoknál – pl. táppénz, tgyás, gyed – viszont a számítás alapja a részmunkaidős bér lesz, ami az esetek többségében igen-igen „karcsú”.

Kormányzati szándék megkönnyíteni a jövőben a gyed-ről, gyes-ről visszatérőknek a részmunkaidős foglalkoztatást – sőt, a közszférában kötelező is így visszavenni az anyukát, ha ezt ő kéri. És biztos, hogy gyermek(ek), család mellett dolgozóknál ez bizonyos vonatkozásban ez kényelmesebb megoldás is lenne, mint 8 órás munka után kezdeni a következő „műszakot”, de azoknak a családoknak, akik még gyermeket szeretnének, a részmunkaidős foglalkoztatást a jövőbeli ellátások szempontjából is mérlegelniük kell.

További kérdések és válaszok az elintezzuk.blog.hu oldalon olvashatók.

Oszd meg másokkal is!
Mustra