Gombatelepek a kisbaba szájában

Sokan úgy gondolják, hogy ciki, ha az újszülöttjüknek szájpenésze van: ez olyan téma a kismamák körében, mint a hüvelygomba a nőknél: inkább nem beszélnek róla. A szájpenész gombás fertőzés, amely általában a nem megfelelő sterilizálás következtében alakul ki. Ellenszere a recept nélkül kapható bórax glicerin és a baba cumijainak fertőtlenítése.

A szájpenész a szájnyálkahártya gombás fertőzése. Mivel az újszülötteknek gyenge az immunrendszerük, hajlamosak a gombás fertőzésre. A szájpenész tünete a fehér lepedékes nyelv, amelyet úgy lehet megkülönböztetni a szoptatás utáni tejlerakódástól, hogy utóbbi könnyen eltávolítható a nyelvről, míg a szájpenész esetében a lerakódás csak erőteljes dörzsöléssel tüntethető el.

A szájpenész gyógyszere a recept nélkül kapható bórax glicerin, amelyet steril gézlapra kell tenni és azzal kell dörzsölni a baba nyelvét és szájnyálkahártyáját. Kulcsszó az erős dörzsölés, tehát nem elég bekenegetni a gombatelepeket, hanem erősen kell törölgetni a lerakódásokat, tanácsolja a gyerekorvos. Ez nyilván nem fog tetszeni a babának, de ha nem távolítjuk el rendesen a telepeket, akár hónapokig kísérteni fog minket. A nehezen hozzáférhető helyeket, például az állkapcsok találkozását fülpiszkálóval lehet elérni.

Mivel a gombatelepek lenyelve átjutnak a bélrendszeren is, a végbélnyílás környéke kipirosodhat, pelenkakiütés jelenik meg, amely szintén fájdalmat, nyugtalanságot, nyűgösséget okozhat a babánál: gombaellenes popsikrémmel lehet kezelni. Tanácsos szoptatáskor a mellbimbókat is bekenni bórax-glicerinnel.

A szájpenész fájdalmat okozhat a babának, amely gátolhatja a szopásban, ezért különösen fontos a kezelés: minden szoptatáskor el kell végezni. Ha az éhségtől amúgy is sír a baba, könnyebb elérni a szájüreg belső felületeit, de szoptatás után is dörzsölhetjük a gombát. A sterilizálás különösen fontos, a nem kellően fertőtlenített cumiktól újra fellángolhat a szájpenész, mondja a gyerekorvos.

Oszd meg másokkal is!
Mustra